Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz balojazz #28052 üzenetére

    1. Amire reagáltam az az, hogy felvetetted a közlekedési baleseteket, mint veszélyforrást, kb. ebben a kontextusban. "Mennyire kell aggódnom a suli és a covid miatt, ha már azzal meggyilkolom, ha elviszem edzésre vagy vidékre a nagyihoz?" Ezért néztem azokat a közlekedési baleseteket, ahol a gyermekhalál autóban ülve következett be.

    2. "Arányítsuk a 12 hónapot a 16-hoz, a 0-13-at a 0-18-hoz, és covidék harmadannyian vannak." Mindig is utáltam a valószínűségszámítást, de ez nyilván nem ilyen egyszerű. Egyfelől a közlekedési baleset "majdnem"(*) független esemény éves viszonylatban, a covidról meg nem tudjuk. Másrészt nem ismerjük az alapszámosságot (én nem tudom hogy hány gyerek szokott utazni autóban (Amerikáról lévén szó a többség), és hogy hány gyermek kapta el a covidot (a 4,5 millió az igazolt, de nem tudom mekkora a látencia). Végezetül azt tudjuk, hogy a baleseti halál esélye kb. állandó (időben enyhén csökkenő), míg a covid halál esélye az elmúlt 14 hónapban is össze vissza változott (több variáns pusztított eltérő mortalitással, változó kontaktszám (lezárások) és védekezés (maszkviselés) mellett), a jövőben meg pláne változni fog.

    3. "És igenis NAGYSÁGRENDEKKEL veszélyesebb fára mászni, biciklizni, görkorizni." Már bocs, de most megint a hasadra ütöttél, és bemondtál valamit, amit semmivel nem támasztottál alá. Ha nem haragszol, akkor ezt most nem próbálom cáfolni, de én nem hiszem el (de megpróbálhatsz meggyőzni tényekkel, ha gondolod).

    4. "Még mindig áll, hogy balesetbiztosítási díjban a covid a gyerekeknél ha 10 dollár lenne, akkor az autó 30, a bicikli meg mondjuk 500." Szerintem nem áll. Úgy értem, nem fogsz tudni konkrét példát hozni, mert covidra semelyik biztosító nem köt biztosítást. És pont azért nem, mert ismeretlen a kockázata, és a biztosításnak pont az a lényege, hogy ismert kockázatokra köthető (ezért zárnak ki gondosan minden olyan káreseményt, aminek a valószínűsége nem számszerűsíthető.) De ha van ellenpéldád, akkor kíváncsi lennék rá.

    5. "És te sem érted, mert nem az a fontos, hogy hány százalék kap el valamit, vagy ütközik, hanem hogy évente ezek a dolgok mindenképp megtörténnek." :F

    (*) Attól, hogy valaki adott évben nem halt meg közlekedési balesetben, a következőben még ugyanolyan eséllyel meghalhat (fordítva nem igaz, ezért "majdnem".) Covidnál az előző fertőzés ronthat is és javíthat-e az esélyeken, nincsenek rá megbízható statisztikáink.

    [ Szerkesztve ]

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák