Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gothmog

    aktív tag

    válasz syberia #26238 üzenetére

    They note that in COVID-19 survivors, the immune system's antibodies evolve during the first year, becoming more potent and better able to resist new variants.

    Ennek a biológiai hátteréről és mechanizmusáról van esetleg valami infó? Érdekes lenne tudni, hogy miként működhet a dolog. Például az egyes plazmasejtek nem pontosan egyforma antitesteket produkálnak, és a szervezet a fertőzés elhárítása után "kiértékeli", hogy melyik vonalból származó antitestek semlegesítettek sikeresebben, és ezekből lesznek majd memóriasejtek, amik egy következő fertőzésnél aktiválódnak stb.?

    Illetve, úgy általánosságban egy megjegyzés még (nem Syberiának, hanem a fórumon jelenleg zajló vitához némi infó gyanánt). Már pár napja gondolkodok rajta, hogy megjegyezzem-e, de a munkahelyem egy nagy budapesti kórházsor mellett van (Üllői út, Klinikák-Nagyvárad tér vonal), és már kb. a második hete észlelem, hogy eléggé megsűrűsödött a szirénázva siető mentők gyakorisága. Közel sem olyan durva a helyzet, mint mondjuk a tavaszi járványhelyzetben március-április környékén volt, tehát nem világvége-horrorra akarok utalni, de tény, hogy az utóbbi hetek nyugiságához képest egyértelmű a változás. Tudom, hogy ez nyilvánvalóan nem egy objektív értékelés, és ezerféle oka lehet, hogy miért visznek mentővel valakit valahová (pont ma olvastam pl., hogy van olyan budapesti kórház, ahol munkaerőhiány miatt szünetel az SBO, tehát ezeket a betegeket máshova kell szállítani, így akár a munkahelyem környékére eső intézményekbe is), de mégis, gondoltam, hogy itt hagyom ezt a megjegyzést.

    Endure. In enduring, grow strong.

Új hozzászólás Aktív témák