- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen notebookot vegyek?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- 3D nyomtatás
- LG LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Ezt a topik azért került létrehozásra, hogy a fórumon megforduló elektroműszerészek és tápokkal hivatásszerűen foglalkozó szakemberek megoszthassák értékes tapasztalatukat és szakmai, valamint magánvéleményüket az ebben a témában kevésbé járatos fórumtársaikkal.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
válasz építész #6897 üzenetére
"Egy túlfeszvédelmi elosztó elég untig elég egy szobába, mert a közelében mindent véd, ami ugyan abba fázisba van bedugva"
Azért van pár ok, ami miatt érdemes több túlfeszvédőt használni. A szakmai oka az, hogy ha több darab és többféle is van, akkor nagyobb az esélye, hogy valamelyik működni fog.
Ha az először megszólaló védelem átég, és nem marad rövidzárban, akkor működésbe léphet a második, a harmadik, stb. és így együtt sokkal több energiát képesek benyelni, mint egy darab.A nem szakmai oka, hogy a biztosító csak a védőbe dugott eszközöket nézi. (A túlfeszvédők gyártói szoktak vállalni ilyen hangzatos 25-30e €-s garanciákat, ha meghalna a védett cucc. Nem tudom, hogy valakinek fizettek-e már, de ha igen, akkor biztosan csak a termékükbe dugott holmik után.)
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
adax01
tag
Helloka nekem ilyen kéne hogy K2607 vagy 2SK2607 hol lehet beszerezni vagy mivel lehet helyettesíteni kapásból vagy 10 db kéne ezek fuji típusú alkatrész beültetőgép be tápjaiban vannak?
Kérlek segítsetek[ Szerkesztve ]
Eldöntöttem befejezek minden elektronikával és számítás technikával kapcsolatos tevékenységet. Ez a végleges és meg másíthatatlan döntésem.
-
Rive
veterán
Ha a gugli már az első oldalon élő beszerzést is dob, akkor annyira azért nem lehet speciális alkatrész.
De: kiderítetted már, hogy mitől mentek tönkre? Nem speciális, de azér' nem is cukorból van...
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
adax01
tag
Hát tudod ez a dolog nem mai csirke amiben ez működik.
Mond az neked valamit hogy 2002 és egy rakat pupos 6800 uf es kondi előtte a szekunder oldalon?
A 12 és a 16 voltos ágán is ugyan ilyenek vannak úgy 5-5 db nem pc táp.[ Szerkesztve ]
Eldöntöttem befejezek minden elektronikával és számítás technikával kapcsolatos tevékenységet. Ez a végleges és meg másíthatatlan döntésem.
-
építész
aktív tag
válasz mr_ricsi #6901 üzenetére
A DEHN und Söhne képviselője kifejtette, hogy akkor van garancia, ha az ajánlásuknak megfelelően használom valamennyi fokozatukat (és nem keverem más gyártók termékeivel). Aztán képesek (nagy egóval) kivinni Németországba egy laborba a tönkrement alkatrészüket és bebizonyítani, hogy nem szakszerűen használták. Ennyit a gyári garanciáról.
A biztosítók meg nagyon eltérő üzletpolitikát folytatnak. Nem mindegy, hogy OTP Garancia vagy Aegon a biztosító. Egyikből nem lehet egy vasat se kihúzni a másik pedig megtartja az ügyfelét.
Minap belenéztem a Phőnix dugaljamba. Egy csillag kapcsolásba van kötve két varisztor meg egy pici szikraköz. A varisztorok a nullára és a fázisra mentek, a szikraköz meg a védőföldre. Mivel a második elemelten lakom és a fédőföld egyszerűen a PEN vezetékről van leágaztatva (vagyis a nulla és a zöld sárga az óra után össze van kötve) így nem igen valószínű, hogy a szikraköz bármikor is megszólal benne, tehát maradt a két vézna sorba kötött varisztor, amit kb. 50 Ft ért meg lehet venni. Vagyis 1 elosztó árából jóval különb védelmet barkácsolhatsz magadnak, mint amit 3 különböző gyártmányú túlfeszvédelmi elosztó nyújt.bye
-
adax01
tag
Én amit magamnak csináltam az kijött 700 jó magyar forintból nem is olyan régen.
Egy szer vettem én is egy elég drágát abban 2 hónap után átégett az ellenállás ami egy ledhez volt kötve akkor azt mondtam hogy építek egyet.
Az az egész házat védi csak a villanybojler nincs rákötve pedig azt is elbírná.
Két zavarszűrő kondi 250V/470nf 2 db 10nf/2kv kerámiakondi, meg egy a fázis és a nulla közé bekötött 250V/35a-s waristor kell hozzá, vagy ha nagyon tökéletest akarsz csinálni akkor egy Rifa gyártmányú 2x4700pf-s kondit használsz a 250V/470nf-s kondi helyett.Eldöntöttem befejezek minden elektronikával és számítás technikával kapcsolatos tevékenységet. Ez a végleges és meg másíthatatlan döntésem.
-
adax01
tag
Mai napig is gyártogatok ilyen dolgokat ha találok hozzá meg felelő nyákba be ültethető relét mert ez olyan cucc hogy nem csak a túlfeszre kapcsol szét, hanem ha a hálózatban 10 mp-nél tovább tartó áram ingás van jelen akkor is szétkapcsol, minimum fesz aminél kikapcsol 208Volt max áram erősség 35Amper.
De csak oda lehet felrakni ahol megfelelően kivan alakítva a főlelés.
Arra azért van szükség mert a túlfeszt a főld irányába vezeti el.
Van olyan változata is amibe esd védelmet is belehet építeni.[ Szerkesztve ]
-
diox
tag
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok, Fsp hexa 400, kinéztem egy ASrock Z75pro3- alaplapot...
24 pin ATX power connector,8 pin 12V power connector ebben a felosztásban kérné az áramot! A hexán pedig 20+4pin,6pin,4pin, ilyen csatlakozókkal van szerelve, hogy tudnám meg oldani a Z75 tápellátását?"mindenki okos, némelyek előre, mások utólag"
-
04ahgy
nagyúr
A melyik tápot vegyem topikban igen, ebben nem, mert ez mélyvíz, te meg nem tudsz benne úszni és elsüllyedtél. (Első hszt-t gondolom olvastál.)
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
építész
aktív tag
Varisztorokat is a föld/védőföld irányába illik kötni. A cél az lenne, hogy a talajba menjen minden olyan energia/zavar, ami nem a hálózatba való. Ha az óra után beteszel egy FI relét, mint ahogy Ausztriában szokás, akkor ennek megtapasztalod jótékony hatását, mert akár a bojlered fűtőszála, akár zavarszűrő kondik szivárognak, akár a fűnyíró kábelét vágtad el, akár a varisztorod éppen vezeti le a túlfeszültséget, rögtön feszültségmentessé válik az egész otthonod (persze a HDD nem örül neki).
bye
-
MZperX75
addikt
Kérdés.
Jelenleg MSI E-350IS-E45 lapocskával szerelt kis HTPC-m van egy Gigabyte MIB5140-es házikóban65W-paneltáppal,na most ez csak 65W-os gyárilag
a külső táprészét tudom -e cserélni egy 90W-osra mert ha igen megy bele a Llano,vagy később FM2 miniITX egy 65W-os Trinity.
Csak sajna a Llanót nem viszi el stabilan a 65W-os paneltáp,A házat meg nem dobnám ki,vagy inkább eladom és vegyek olyat ami elviszi?
HELP! -
adax01
tag
válasz építész #6911 üzenetére
Én úgy csináltam úgy tudom hogy a waristort a fázis és a nulla közé kell kötni a védőföld meg 2 db x Kv/x nf érték és az egyiket a fázis és a föld a másikat nulla és a föld közé kell kötni.
És ezzel hozzuk létre a védő földelést.
Ha meg esd védelmet akarsz csinálni akkor meg a védendő eszköz meg a föld közé egy 1 meg ohmos félwattos ellenállást kell rakni.
Ha 3 olyan van amiről írtál ott csak védőföld van de fesz védelem nincs.
Mert a waristor az ha tulfesz van egy ből a bisztosítékot verile mert ugye megszűnik egy igen igenagy ellenállásnak lenni.Eldöntöttem befejezek minden elektronikával és számítás technikával kapcsolatos tevékenységet. Ez a végleges és meg másíthatatlan döntésem.
-
építész
aktív tag
A varisztor csak akkor veri le a kismegszakítót, ha már 16A folyik rajta. Akkor meg már majdnem el is füstölt a varisztor. A FI relay 1-100mA között szólal meg. A 30mA-es az ajánlott illetve elterjedt. Vagyis ha a föld felé kötöd a varistort és van előtte FI relay már akkor lekapcsol amikor 30mA -áramot okoz a túlfesz. Persze nem a készülékben van így jó helye hanem az elosztótáblában.
Pl. phoenixcontact C osztályú levezető hibaáram-védőkapcsolóval[ Szerkesztve ]
bye
-
adax01
tag
válasz építész #6914 üzenetére
[Varisztor]
Én ő róla beszélek és ö a beállított feszültség nagyobb értéknél válik vezetővé és veri le az automatát nem pedig áram erősség hatására.Eldöntöttem befejezek minden elektronikával és számítás technikával kapcsolatos tevékenységet. Ez a végleges és meg másíthatatlan döntésem.
-
adax01
tag
Te az ntc ről beszélsz nem?
Ott úgy tudom hogy ha elér egy bizonyos terhelést akkor megy tönkre nem?
Ja még valamit a varisztort az a zalman hp sorozatú tápokba is beszoktam tenni a 240v-s változatát, hogy az esetleges bejövő 240v feletti fesztüskét semlegesítse nehogy a prímer oldali puffer kondit szét verje.
Mert az 400V-s nem pedig 420-as vagy 450-es mint kéne lenniük.
De már találkoztam bennük 370 Voltossal is.[ Szerkesztve ]
-
SSJmeszes
senior tag
Sziasztok!
Alsó tápos a házam, és az volna a kérdésem, hogy kedvez a legjobban a gépnek?
Ha lefele az asztal felé néz a venti, vagy felfelé a VGA felé? Ház alján van rácsos szűrő.Köszi a választ!
YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |
-
04ahgy
nagyúr
Igen, az amit linkeltél egy kis teljesítményű varisztor. Valóban feszültséghatár felett válik vezetővé, de az, amikor vezetővé válik, növekedő átfolyó árammal jár, bizonyos di/dt értékkel. A kismegszakító meg nem feszültség, hanem áramerősség hatására kapcsol le. A fórumtárs azt akarta mondani, hogy mikor az a varisztor neked vezetővé válik, akkor 250V feletti a kapocsfeszültsége, és legalább 16A kell átfolyjon rajta. Az 4000W teljesítmény, barátok között is.
Itt jön a képbe a kismegszakító nullánál nagyobb reakcióideje. Mire a 16A feletti áram a mágneses hatásával megmoccantaná a kapcsoló áramkört, addigra az a kis varisztor régen az enyészet martalékává válik, füst formájában.
Egy nagy teljesítményű varisztor ekkora: [link].
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz SSJmeszes #6917 üzenetére
A táp ventilátor lefelé nézzen, így a táp mindig a környezettel megegyező hőmérsékletű, a gépház belsejében levőhöz képest hideg levegőt szív. Halkabb és némileg (0,3-0,7%) jobb a hatásfoka. A ház hűtése így a táp levegőkörétől független, de megfelelő számú ventilátorral biztosítsd ott is a jó szellőzést.
HGyu
-
adax01
tag
-
törölt tag
Segítségeteket szeretném kérni.
fagyási gondjaim vannak és ellenőrizni szeretném a tápot
Win7 betöltéskor fagy le legtöbbször, és a monitor átáll power saving üzemmódba.
Az összes csatlakozót végigmértem +3,3 , +5, +12, -5, -12 voltok megvannak.
Kérdés:Mit tudok még mérni? ezek induláskor sem esnek le annyira hogy ez legyen a gond.(szerintem)
-
04ahgy
nagyúr
A kábel arra való, hogy a fő táppal egyidőben bekapcsoljon egy másikat. A pico PSU vásárlás nem ebbe a topikba tartozik.
(#6924) LaciCRM: a szürke és a fekete közt tudsz mérni, az a PG (Power Good). Ha megvan rajta a logikai 5V (lehet 4V...5V között, nem kell pontosan 5V-nak lennie), az jó. Ha ez a PG leesik 0V közelire akkor, amikor a hiba jelentkezik, az bizony baj. FSP400-60GLN, SuperB 460W táponak van ilyen hibájuk, hogy egy pár perc üzem után, vagy terhelésre elmegy a PG.
Mondjuk valami ősrégi tápod lehet (biztosan nem a fentebb említett 2 típus), ha a -5V tényleg megvan.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Az ugyan miért baj, hogy megmondtam mire való a kábel? Akkora házad van, hogy két tápot bele lehet szerelni, és mellékelnek hozzá kábelt. Nem tudom, miért baj. Neked is így fogok a jövőben válaszolni.
HGyu
-
jilian
addikt
Félreértetted. Bocsánat.
Nem a válaszoddal van a bajom.
..csak azzal, hogy semmi nem akar összejönni.
kábel:
---> *csába, már azt hittem hasznát veszem!
pico:
---> *szomba, hogy ebben a nyomi országban sosincs semmi.Kajak nem értem, hogy ilyen kábelt adnak hozzá, ha már két konfig fér bele, normális ember nem egyszerre akarja használni. 1 konfig bruti, gamer / 2 letöltés/net eco. szerintem.
A pico-t meg kérdeztem már ahol kell, te voltál az uccsó esélyem.
És látom marad a külföldi rendelés.Mellesleg te vagy az az egyetlen ember aki arra válaszol amit az ember kérdez...
-
04ahgy
nagyúr
Nem csak két konfigot lehet két tápról hajtani. Egyet is (pl. i7-3960X, HD7970 quad-CF), amikor is van mondjuk két AX750-es típusú tápod. Egyikről megy a CPU és két VGA, a másikról meg a maradék két VGA. Ilyenkor egyszerre kell őket kapcsolni.
E-Bay-ről simán megrendelheted, nem olyan vészes tétel, sok esetben free shipping.
(#6929) LaciCRM: Tehát -5V nincs, az jó. A PG-t folyamatosan mérd bekapcsolástól, és akkor releváns az értéke, amikor a gép a hibajelenséget produkálja. Nem tűnik ki a hozzászólásodból, hogy amikor a PG-t mérted, jelentkezett-e közben a hiba, és akkor is rendben volt-e a PG.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz #81556480 #6932 üzenetére
Akkor a PG jellel kapcsolatos hibákat is kihúzhatod a listádról...
USB eszköz hány van csatlakoztatva?
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
építész
aktív tag
Érdekes egy megoldás. Nekem vagy egy 450 Wattos Mercury tápom pont ilyen dobozban, vagyis a kifúvó lyukak nem futnak végig. Az kivételesen jól bírja a terhelést évek óta. Mondjuk abban nincs is PFC tekercs (főleg nem a rácson). Nem biztos, hogy a táp fog megsülni, lehet, hogy az alaplap. llletve az is lehet, kimegy ott elég levegő, csak süvítve.
bye
-
04ahgy
nagyúr
Ha az összes rácsot kivágod, a levegőnek szabad kifolyást engedsz 0°C külső hőmérséklet mellett, a ráírt névleges terhelésen úgy is megsül hamar.
HGyu
-
építész
aktív tag
Azért lehet, hogy 250 Watton meg működne még most is. Sok alapgép meg ennyit se eszik, így a tápok 90%-át nem viszik vissza garanciális időben így nem megy tönkre a szélhámos gyártó vagy importőr.
Kíváncsi lennék milyen reakciót váltana ki a boltokban, ha jelezném, hogy szeretném kipróbálni teljes terhelésen a forgalmazott tápegységet.bye
-
chosa921
tag
Sziasztok!
Tudtok nekem valamilyen programot mondani amivel megtudom mérni a tápegységemben lévő hőfokot, illetve hogy mennyi áramot ad le pontosan a cpu-hoz, az alaplaphoz, a gpu-hoz?!
Aki ismer ilyet vagy létezik, az kérem ossza meg velem tudását
Üdv.:Peti
-
építész
aktív tag
válasz chosa921 #6940 üzenetére
A szoftver nem mér legfeljebb kiolvas egy értéket egy regiszterből és csicsásan megjeleníti azt. Nem ezzel van a baj, hanem a hardverrel, mert PC-ék esetében nincs az a beépített hardver ami jól mérne.
Lézeres hőmérőt tudom ajánlani, de az is csak a tok vagy hűtőborda külső hőmérsékletét tudja megmérni, ráadásul jóval nagyobb területet mér meg, mint amire rávilágít, tehát még az is alulmér jócskán.
Bármivel is próbálsz mérni, nem árt ha megnézet az ujjaddal is a hőfokot (kivéve táp és ahol venti pörög).bye
-
tornas
őstag
Ha láttad a fentebb linkelt angol nyelvű oldalt, akkor abba is a Stability Power táp 5 perc után elpöffent leadott 378 W-on. De ötcá W van ráírva... .A Sweex táp meg csak lekapcsolt leadott 504 W-on. Erre meg 650 W van ráírva...ehe-ehe-ehe... Egyik kollégám vett egy ilyen tápot (SP 500 W kb. 5500 Ft-. HUF). Várom a fejleményeket... De ne történjen semmi, mert nem vagyok rosszindulatú. Eddig még nincs panasz.
Más: Azt tudtátok, hogy a codegánynak is van hivatalos 80+-os plecsnivel ellátot változata is, meg redundáns is??. Hazánkban ilyet nem forgalmaznak, a redundánsat igen.
Itt megtaláljátok:
A manufacturer alatti üres mezőbe írjátok be hogy codegen (vagy bármi mást is lehet), vártok egy pillanatot, (nem kell entert nyomni) magától elkezdi keresni kis idő elteltével. És kidobja a találatot. A model number mező alatt a megtekinteni kivánt típusnál pedig megnyithatjátok a report fájlt, ami egy pdf.
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
04ahgy
nagyúr
válasz chosa921 #6940 üzenetére
Igen,
A Tektronix (és a többi, számítógéppel mintavételezett) mérőműszerek szoftverei képesek rá.
HGyu
-
tornas
őstag
Ja, és a fenti link egyben a hivatalos oldala a 80+-nak. Ha láttok egyéb 80+ plecsnit, akkor az csak a gyártó által mért. Ők (Ecova Plug Load Solutions), azt hiszem, hogy függetlenek, és a 80+-szal jelzett tápok csak akkor tényleg 80+-osak, ha a plecsnit ők (is) adják rá.
itt egy példa:
Ez hivatalosan nem 80+-os táp. Ettől még nem feltétlen rossz egy tápegység, és akár tényleg 80+-os is lehet. Ez egy CWT beles táp, és a tesztek elég jót írnak róla.
[ Szerkesztve ]
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
04ahgy
nagyúr
Képzeljétek, a minap egy műszaki ritkaság, a tápgyártás csodája került a kezeim közé, egy RaptoxX RT-600P.
Az egyik, SATA tápcsatlakozókkal megrakott vezetékkötegben a fekete-piros fel volt cserélve a táp belsejében. A piros GND-n volt, a fekete (csak a SATA tápcsatin középső pozícióban levő) meg +5V-on. Egy LG ODD-t szenesre égetett, az egész vezetékköteg megfelelő ereinek szigetelését majd' szenesre olvasztva. Ennyit az összeszerelési minőségről és a korrektül implementált rövidzár- és túláramvédelemről.
HGyu
-
építész
aktív tag
Az bárhol megeshet, hogy a szerelő elültet valamit. Erre van esély minden országban. A kérdés inkább az, hogy maradt el a termék vizsgálata? Mielőtt a gyárkaput elhagyja igazán illene legalább egy megy-nem megy vizsgálatot véghezvinni.
Ha tüzetesebben megnézed a tápot bizonyára találsz rajta különböző matricákat pecséteket, pipákat amik azt sugallják, hogy leellenőrizte valaki.[ Szerkesztve ]
bye
-
adax01
tag
Én már találkoztam olyannal is hogy egy kondi helyén ellenállás volt 1 4,7 kiló ohmos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest