- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Samsung LCD és LED TV-k
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- Mini PC
- Csernobilba kalauzol az új GeForce driver
- AMD FX
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
nap
addikt
Van valakinek tapasztalata a Béke Tanszék melletti vegetáriánus étteremmel?
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
Rick4
félisten
Van, frissen nyílt, ügyetlen amatőr, de pénzes próbálkozók műve, se vendéglátós tapasztalat, se más. És ez meg is látszik a kiszolgáláson, pontosabban az üzlet felépítésén, és a tapasztalat nélkül felülről a felszolgálóktól el se várt feladatkörön, illetve minden máson is.
Most nyitották meg az Oskola utcában a vegán fagyizót. Az érdeklődők még a megnyitás előtt kérdeztek, első körben a vegán fagyizó lényegét sem értve glutén és cukormentes, édesítőszerrel készült fagyit akartak (ami az acapellában is van), de a tulaj még csak válaszolni se tudott a kérdésre, hogy van-e ilyen, és lerázta őket annyival, hogy az összetevők majd ki lesznek téve a pultra. Okos koncepció, alaposan megtervezett, és kivitelezett megoldás. Kíváncsi vagyok, mikor fog becsukni.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Rick4
félisten
válasz pulutodurumo #84250 üzenetére
Igazad van. Építsünk, ha már megpróbálod a tényt elmosni ilyen márkanevek felsorolásával, de amellett elég nehéz elmenni, hogy Szeged a harmadik legnagyobb létszámú város, ha ki akarjuk hagyni Pestet, akkor a második.
Na de 170 ezer ember nem tart el csak 50 közepes éttermet, 20 hamburgerest, meg 20 kínait? Megérteném én, ha máshol, kisebb várásokban is ugyanez lenne. De nem ez van.
[ Szerkesztve ]
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
ShadowX
őstag
Hát nem csak a lakosságszám/vállalkozásszámot nézném. Pesten ugyanekkora egyedszámra szerintem több a fizetőképes kereslet. Ergó ott kb. egy kerület több lakossal bír, mint egész Szeged, és annak nagyobb része gazdagabb is.
Itt csóróság van, harmadik legnagyobb város ide vagy oda.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
Egész egyszerűen a mai húszas, harmincas korosztály kinövi Szegedet, van, akinek a megélhetés, másnak a kultúra, a harmadiknak a szolgáltatások miatt vonzóbb Budapest, vagy más vidéki nagyváros, például Győr.
Az internet korában minden online és helyi forrásból származó dolgot össze lehet hasonlítani és erre az említett korosztály már alkalmas, de már nem impulzív, hanem racionális döntéseket hoz.Budapesten az egyetlen riasztó dolog a távolság leküzdéséhez szükséges idő, akár gépjárművel, akár tömegközlekedéssel. Egyszerűen az adott embernek tetsző lakhely és munkahely között lehet napi 1,5-2 órányi utazási idő, ami kvázi átlagos budapesti viszonylatban. Én is sírnék, ha nem 15 perc séta lenne a munkába járás, ahogyan azt Szegeden megszoktam.
Ami nekem még fura: Budapesten mindenki a megengedett sebességhatár +5-20 km/h-val közlekedik, Szegeden pedig -5-10 km/h-val. Ezt valahogy nem tudom hova tenni, teljesen más a közlekedési habitus. Nyilván a közlekedők mennyisége is.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
martonx
veterán
Én meg lassan 6 éve pesten dolgozok, de még mindig Szegeden élek, pont ezért
Szeged se a világ közepe, de BP-nél nagyságrenddel élhetőbb (szerintem, ugyanakkor ott van 2,5 millió más ember élő cáfolatnak ).
Majd ha egyszer nyugdíjas leszek, elköltözök valami jó kis nyugis vízpart - borvidék metszéspontjára. Addigra remélhetőleg Rick4 kitapossa az utat a Balaton parton a Szegedről odaköltözőknekÉn kérek elnézést!
-
martonx
veterán
válasz macilaci78 #84260 üzenetére
Jaj, amikor Szegeden az egyszeri paraszt meglátja a fix traffipaxot, és biztos-ami-biztos befékez 40-re az 50-es táblánál...
De engem ez valahogy kevésbé zavar, mint amikor Pesten a 70-es táblánál megyek 80-al, és leduduálnak. Meg ha nem állórajtot veszek a zöld lámpánál, már dudálnak.Én kérek elnézést!
-
Silεncε
őstag
válasz macilaci78 #84260 üzenetére
Én örülök, hogy anno Szeged mellett döntöttem, nem mentem el Pestre tanulni. Nyilván anyagi vonzatok alapján is, de sokkal nyugisabb, sokkal élhetőbb Szeged, mint BP. A másik amit mondasz, a suli-itthon-munkahely háromszögben kb 15perc alatt eljutok egyikből másikba biciklivel, ez egy rohadtul jó dolog, hogy nem viszi el a napomat az utazgatás. Az, hogy milyen szórakozási lehetőség meg programok vannak, engem totál hidegen hagy, a már említett háromszögből kb sose mozdulok ki, így nekem ez tökmindegy.
-
Rick4
félisten
válasz Silεncε #84264 üzenetére
Gondolom nem éltél, vagy nem sokat voltál Pesten, vagy ha voltál, csak a belvárosi forgatagot láttad. Az érthető, hogy nem szimpatikus, ha azt írod, itt ki se mozdulsz a háromszögből. Nos, el kell keserítselek, egyrészt nincs ezzel semmi baj, rengeteg ilyen típusú ember van, én is a dolgommal foglalkozok reggel 8-tól este 11-ig, nem is nagyon lenne időm ide- oda menni, de Pesten is rengeteg olyan környék van, ahol minden egy kisváros jellegét veszi fel, akár lehet a munkahely közelében, 5 percnyi bicikliútra lakni, mégis ott van minden 10km-en belül.
Ezek az előnyök csak a te életstílusodnak szólnak, a nagy átlagnak azért van baja bőven, ha a munkabérről van szó, Szeged nincs előkelő helyen, ha a foglalkoztatottságot vesszük elő, szintén nem brillírozik a város, ha igénybe vennél egy szolgáltatást, víz- villany- gázszerelőt klímást, autószerelőt, szeretnél személyesen bútort, ruhát- cipőt, számtech alkatrészt venni, ismét bajban vagy. Ezek a szolgáltatások jellemzően durván túlárazottak, és közepes minőségűek a környéken, vagy pedig a kínálat olyan gyenge, hogy vagy rossz döntésbe kényszerülsz bele, vagy nem is találsz megfelelőt.
Nem mindennapos dolgok ezek, és nem is nagyon értheti az, aki csak itt lakik, és évente 2x megy el egy egy hétre máshová, és nyilván az emberek többsége ilyen.
-
ShadowX
őstag
A mai online rendelős világban nem is nagyon látom értelmét annak, hogy a helyi boltok tartsanak bármit is készleten (csak a minimálisat). Kényelmesebb, ott a 14 napos elállás lehetősége is, ráadásul ha időben rendelem akkor másnapra itt is van. Legutóbb már ruhát is így vettem inkább. Ha egyszer egy márka beválik (legyen az drága öltönying, vagy olcsó zokni) és tudom a méretet, akkor inkább online rendelek. Nem is olyan rég már a tollpárnákat is így vettem. Nem nehéz 20 ezer ft fölé szaladni, ahol már a többség bevállalja az ingyenes szállítást is (de ahogy öregszek egyre kevésbé foglalkoztatnak az ilyen 990-1690 ft-os szállítási költségek).
Ami meg olyan, hogy kis értékű vagy nem hozzák házhoz, azt akkor veszem meg mikor havi 1-2 alkalommal Pesten vagyok.A szolgáltatás az már más tészta. Nyilván a fogorvos/egyéb orvos, közmű szerelő, stb. necces. De például jó asztalost, villanyszerelőt Pesten se könnyű találni. Haverom a múltkor egy kapcsolót akart kicseréltetni, elment a szerelő, megnézte majd azt mondta neki, hogy most nincs ilyen kapcsolója, úgyhogy vegyen. El akart kérni 20 (igen, húsz) ezret a kiszállásért és a "tanácsadásért". Kérte hogy ha megvan a kapcsoló szóljon és újabb 20 ezer kiszállás + munkadíjért beszereli. Haver kiröhögte és elküldte a picsába... Ezután 3 hétre rá került a helyére a kapcsoló, mert nem ért rá senki. De ez is olyan mint a ruha nálam. Ha valaki beválik és jól össze is tudok haverkodni vele, akkor általában soron kívül jönnek.
Összességében igazak a fenti felvetések, de ügyeskedéssel megoldható sok minden. Ami meg nem, azt be kell vallalni, hogy Pestre kell menni érte (azt hiszem a Te esetedben ez a fogorvos volt. De ezt majd a borvidékről is el kell játszani.).
[ Szerkesztve ]
-
nap
addikt
Köszi!
Belestem, de a hely belső kialakítása és az önkiszolgáló salátás pult annyira ellentétben állnak egymással, az egészet annyira szürreálissá teszik, hogy nem mertem bemenni.browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
Rick4
félisten
válasz ShadowX #84267 üzenetére
Az online dologban igazad van, már szinte mi is mindent így veszünk meg, ( halkan mondom, hogy pl házimozi erősítő, stb a német amazonon, ebay-en profi kereskedőktől 25%-kal olcsóbb, mint itthon bármelyik kisker üzletben) nem is ez a része a bajos, legyen normális étterem, cukrászda, meg a szolgáltatóipari rész is legyen fejlett. Szerintem Szeged még épp annyira kicsi város, hogy az a néhány szolgáltató egymással kiegyezve magasan tartja az árakat.
A haverod belehúzott a rosszba, ilyen bármikor előfordul Szegeden is, de csak akkor, ha nem jár előtte utána (de szép szókapcsolat) hogy kit is kell kihívni. Sok sok sok ellenpélda van arra, hogy ha tudja az ember, hogy mit csinál, akkro nem rossz dolgok sülnek ki belőle, pl szegedi vs budai helyek között elit fogászatra árazásban, mindezt úgy, hogy a budai az olcsóbb, és a szegedi az ismerős, de igaz ez autóklíma töltésre, autószerelésre, klímaszerelésre is.
Eggyel rosszabb az, amelyik már csalni is képes, átvesz anyagra pénzt, aztán sosem látod. Sajnos megtörtént a városban, hogy ismerős csak akart konyhabútort, ismertem asztalost, aki elvállalta, de magánéleti válságba került, a bútor félig, és rosszul készült el, majd általa sosem lett befejezve, más kellett plusz pénzért megcsinálja. Sosem állt oda, hogy helló, rendeződtek a dolgok, mostmár meg tudom csinálni, pedig van új csaj, utazgatás ide- oda minden hónapban... Az ilyenekkel nem tudsz mit kezdeni, csak akkor, ha óvatos vagy.
Nem csak Pesten, de mindenfelé divat az, hogy a "szakember" minimális szakértelemmel elmegy a munkát felmérni, kér 20 ezret az árajánlat adásra, majd otthon összecsap valamit durván túlárazva, amit úgyse fognak kérni. Elmegy napi 2 címre, az 2X1 óra, otthon mókol a kettővel egy órát, elküldi az árajánlatokat, és keresett aznap 40 ezret. Szerintem a haverod is ilyenbe nyúlt bele, ha nem a barátait kérdezte, hogy ők előzőleg kivel dolgoztattak, mennyire voltak elégedettek.
Érdekes, Pesten még villanyszerelő kontakt is lenne, igaz ők leginkább ipari épületeket villanyoznak fel, de biztos lenne embere, aki egy kapcsolót ki tud cserélni.Van még példa bőven:
Most fogom a szezon végén cseréltetni az egyik kocsiban a klímahűtőmet, egyelőre nincs baja, de elmúlt a kocsi 5 éves, a klímahűtő van elől, kapja az ívet, tehát előbb- utóbb megadja magát, amúgyis ismert probléma. Én ilyen kifordított gondolkodású gyerek vagyok, hogy nem megvárom, míg tönkremegy, és utána fogom a fejem, hanem már le is beszéltem a pesti autóklímással, ősszel megyek hozzá, viszem az új klímahűtőt, leszedi a gázt, szétszedi, kitakarít mindent, összerakja, visszatölti a cuccot, és mehetek. Mindezt úgy, hogy addig elintézem a pesti dolgomat, a budaörsi autóbérlős sráctól elhozok addig egy kocsit, elintézem a dolgaimat. Ja, a klímás 10 éve minden autóm klímáját el tudta intézni, amikor Szegeden 17-20 ezer volt egy töltés, akkor töltötte 10-12-ért. Szóval azt gondolom nem mindegy, hogy vakon elkezdünk hívogatni valamit, és az beesik, vagy ismerünk megfelelő szakembereket, és velük dolgoztatunk. Mindet úgy, hogy itt van az Andruscsák, elismerten jó szakember a városban, az egyik autómon ősszel ő cserélt klímahűtőt, töltött gázt, mert azzal nem akartam szaladgálni sehova, mégsem hozzá viszem, mert annyira nem bízom benne.Az már csak hab a tortán, hogy az autómat bizonyos javításokra márkaszervizbe viszem, 300m-re van tőlem a szegedi márkaszerviz, ennek ellenére elviszem Békéscsabára a kocsit, mert ott vannak olyan színvonalon hozzáértők, akiknek engedem, hogy belenyúljanak, a másik ember aki meg annyira vágja a témát, hogy a kezébe merem adni, konkrétan Diósdon dolgozik, nem ismerek mást az országban, aki ennyire értene a típushoz, viszont ismerek soha rá nem érő, de ígérgető szerelőket, olyat, aki nem csinálja meg jók a kocsit, de a teljes árat elkéri, sőt, olyat is, aki meg se csinálja, de a teljes árat elkéri. A kör ismét bezárult. Másfél hete vettem a kocsira zsírúj gumikat, meg felniket, 280 ezer lett a vége, inkább elmentem Szerencsre felrakatni, nem is volt mellényúlás.
Nincs a városban olyan szerviz, aki képes lenne elsőre beállítani rendesen egy autó futóművét, az új gumik miatt elvittem jobb híján (de a legjobb döntésnek mondható) a marsohoz, 9500Ft-ért nem sikerült a kormányt középre állítani, és a kerékdőlést a megengedett határok közé állítani, hétfőn vihetem vissza a kocsit.
Van még, mondjam?Persze ha két kiflit veszek egy nap, meg van egy kockás füzetem, én se panaszkodok, mert nincs mire, elég egy magyardombegyházi parasztház egy félszobával, de sajnos nekem nem ezt dobta a gép...
nap: Akkor ezek szerint hozta a hely elsőre azt, amit írtam?
[ Szerkesztve ]
-
Rick4
félisten
Mi ez a csend, gyerekek? Mindenki a Kossuth téren van, csak én maradtam itthon?
-
ShadowX
őstag
Érdekes módon belőlem a "mobilitást" (=képes vagyok elmenni termékért/szolgáltatásért más városba) pont a munkahelyváltás hozta ki. Addig meglehetősen vaskalapos voltam ilyen téren, de ott történt egy váltás. Mivel viszonylag kicsi az ország, így jól megoldható amit írsz. Amíg megcsinálják amit meg kell, addig én elmegyek elintézni az én dolgomat. Ha meg ott kell maradjak hozzá az sem épp gond.
A német amazon szimpi dolog, főleg mióta bagóért szállítanak Magyarországra. Főleg akkor a tuti, ha maga az amazon az eladó. Épp most várom onnan a telefonomat. 30ezerrel olcsóbb volt mint itthon és az amazon nem fog eltűnni ha garanciát akarok érvényesíteni (ráadásul állja a szállítás költségét is garanciális ügyintézés esetén) és nem rögtön azt a kifogást keresi, hogy miért nem garanciáztatja...
Én is ismerek nagyon sok átvágós sztorit, ezért is csinálom azt, hogy ha valaki többször jól vizsgázott, akkor hajlandó vagyok kicsit többet várni rá és többet is fizetni, de nem kell mégegyszer menni hozzá (akár szegedi akár nem).
Amúgy szerintem a szűk keresztmetszet sok esetben épp maga a vállalkozó. Elfelejtik, hogy nem én vagyok értük, hanem ők vannak értem és később kialakul egy egészséges egyensúly. Legutóbb pont a párnával jártam így. Elmentem a belvárosi naturtex boltba, mert úgy gondoltam, hogy a kielégítő alvás létszükséglet, így veszek inkább minőségi párnákat. Bemegyek, hát amekkora az üzlet akkora csalódás volt. Tipikusan olyan mint a Rodeo drive üzletei. Kint van az eladótérben 2 kabát meg 3 pulóver és kész. Mondta a nő, hogy 2 szettet nem tud adni, egy van mindegyikből...az alábbi árakon: van 10, 28 és 36 ezerért nagypárna, ennek a fele a kicsi....megkérdeztem, hogy láttam, hogy van webshop és ott többféle van, csak szerettem volna megnézni (esetleg meg is vettem volna ha van ott helyben) mit veszek (jó -e a töltet, milyen magas, mennyire esik össze, stb.). Na itt fogta magát és otthagyott a boltvezető...mivel nem tudtam hova tenni megkérdeztem, hogy mégis mi rosszat tettem és erre közölte, hogy ő nem tudja ezt az egész webáruházas dolgot, mert az ő boltja nem Naturtex tulajdonban van, ő csak mint saját vállalkozás forgalmazza a termékeiket. Hozzáteszem minden jel arra utal, hogy az egész bolt mintha Naturtex márkabolt lenne, csak nagy Naturtex logo van kint, stb...Na hát itt fogtam magam és otthagytam a nőt, ha már ilyen kedves volt és megrendeltem a Naturtex webáruházából amit akartam kb. 30%-al olcsóbban, ingyenes házhozszállítással.
Másik családi sztori és a szegedi VW szalonhoz kapcsolódik. 3 autó lett megvéve már ebben a szalonban, most lett volna a negyedik, de mivel elképesztően parasztul bánnak a vevőkkel, így nem itt lett megvéve. Közölte az értékesítő, hogy olyan típus abban a felszereltségben nincs (és nem is lesz) szóval döntse el a családtag, hogy kell -e ez ami van vagy sem, mert ők nem érnek rá ilyenekre....ekkor a családtag úgy döntött, hogy ha nem kell a pénze akkor inkább feláll és elmegy. Majd amikor nyaralni volt a Balatonon pont belefutott egy VW szalonba és kíváncsiságból bement. Árajánlat tétel mellé kapott kávét/üdítőt az egész család, kedves, mosolygós kiszolgálást és egy olyan autót olyan felszereltséggel, amilyet szeretett volna, olcsóbban, mint Szegeden az ízlésének nem megfelelő autó.
Szóval gyakran azt tapasztalom, hogy ha van is valamelyik nagy márkának itt üzlete, akkor a kiszolgálást és elégedettséget nagymértékben befolyásolja, hogy ki vezeti az üzletet. Szeged sajnos ilyen szempontból nem a legjobb hely, pedig lehetne, hiszen rengeteg a szerb és román vásárló is a magyar mellett.
-
Rick4
félisten
válasz ShadowX #84271 üzenetére
Emlékszem anno, talán 2011 körül a mediamarktban nézelődtem, még nem volt annyira menő az online vásárlás itthon, kinéztem egy pioneer házimozi erősítőt, 79900Ft, oké, volt másik, nem sürgős. Néztem mellé 5.1-es hangfalszettet, 69900Ft, oké, majd az erősítővel együtt kell, mert cserélek mindent.
Pár héttel később dolgunk volt Győrben, a végén beléptünk a győri árkádba valamiért, hopp, ott egy mediamarkt, ugorjunk már be... Bemegyek, nézem, a kinézett erősítő egy pio dvd lejátszóval egyben 49900Ft. WTF? Ez akció? Nem, ennyibe kerül. Oké, csomagoljuk és viszem is.
Másnap bemegyek a szegedibe, akkor még itt volt a Rókusi krt-on, erősítő ugyanúgy 79900Ft, dvd nincs mellé.
Ekkor már gyanú volt a dolog.Következő héten mentem Pestre, Kecskeméten akkor nyitott meg a mediamarkt az auchan épületében, na mondom most benézünk, 1 km kerülő. Na bakker ott a hangfalszettem 69900 helyett 49900-ért. Akciós? Nem, ennyibe kerül. Megvettem, azóta sincs gond vele.
Aztán persze bejött ez a nagy online vásárolgatás nekem nem újdonság, mert minden nap ezt csinálom, érthető, hogy a dolgok nagy részét így érdemes megvenni, de sok esetben működhetne úgy, hogy a cég Szegeden van, elérhető személyesen is, és online szállít máshova, erre példát mégsem tudok mondani. Talán fizethetne ide iparűzési adót, alkalmazhatna itteni embereket, és akkor egy kicsit hazafelé is fizetne az ember. De nem.
-
Rick4
félisten
válasz macilaci78 #84274 üzenetére
És egész biztos vagy abban, hogy ez volt a tuti vétel? Mert én is szoktam tonert rendelni, még ha a magam szintjén csak egy típushoz, és csak évente 1-2x, tehát ezzel nem reprezentálom a hazai keresletet, ami alapján belőhetjük a hazai kínálatot, de érdekes módon az elmúlt 10-12 évben SOHA nem volt olyan, hogy szegedi cég lett volna jó, sőt, még csak a környéken se találtam olyat, az egyetlen, akik igazán komolyan nyomják, a starcopy, oda nagyker hozzáférésem is van, de valami oknál fogva az árak fényévekre vannak a neten található többiekétől, akik kisker árakat írnak ki. A kettesével rendelt toner a szállítási öltséggel közel fele áron megvan a netről 5 perc keresés+ 5 perc pötyögésből, 2 nap múlva itt a termék.
De nézzünk akkor konkrétumot, ez a toner fog hamarosan kelleni, 480 lapom van még: [link]
A két toner 5000Ft, postával együtt 6450Ft, új, számlás, házhoz hozzák, így a darabára 3225Ft. Lássuk, van-e Szegeden jobb.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
Árgép alapján ez volt ez első helyen akkor, a toner is kiszolgált, a nyomtató azóta is megy cégen belül egy másik helyen.
Akkor abban az egy tonerben épp egy szegedi cég volt a legjobb, nem mondtam, hogy minden termékében világbajnok, csak azt mondtam, hogyvanvolt olyan szegedi cég és termék/szolgáltatás, amiben igen.[ Szerkesztve ]
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
Rick4
félisten
válasz macilaci78 #84276 üzenetére
Na de én nem egy példáról beszélek, hanem rendszeres, visszatérő, megismétlődő esetekről, ahol mindig máshonnan jött a toner, de sosem szegedi cégtől.
-
csiszy
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Midea MDDG 20DEN3-QA3-ION párátlanító készülékem.
Bajáról rendeltem 3 éve. (5 év garanciás)
Nem folyamatosan használjuk, de sajnos a múlt héten észrevettem, hogy elromlott. (A ki-be kapcsoló gomb nem reagál, de pl. a páratartalom digitális kijelzője működik...)
Felhívtam őket telefonon, az mondták, futárt küldenek érte, és elszállítják javításra, nekem nem kerül semmibe.
Viszont azt mondta a hölgy, hogy csak állítva szállítható, és ha szervízesek megállapítják, hogy a hibát a fektetve szállítás is okozhatta, akkor arra nem érvényes a garancia???
Kérdem én, azon kívül, hogy becsomagolom, és ráírom, hogy melyik az allja, és csak állítva szállítható, mit tudok tenni, hogy a csomagszállítónál mi történik vele?
Azt mondta, hogy ez jó kérdés...
Meg hogy ettől függetlenül ők erre garanciát nem tudnak vállalni, és nem egyszer történt már meg ez.Ezért, ismerve a csomagszállítók igényességét, tisztelet a kivételnek, elbizonytalanodtam.
Azt mondták, hogy személyesen is be lehet vinni hozzájuk, de én nem járok arra.
6500 Baja, Szegedi út 113. ( ahogy beérünk Szeged felől, a MOL-kút mögött, volt szerszámbolt)Nem egy nagy készülék, símán beállítható akár a hátsó ülés előtti lábtérbe is:
MÉRETEK (SZÉL. X MAG. X MÉLY.) 350 x 230 x 510 mmMegy esetleg közületek a napokban valaki Szegedről abba az irányba, hogy elvinné?
Ha igen, akkor írjon rám, hogy mikor menne, és azt is hogy mivel hálálhatnám meg neki!
Előre is köszönöm! -
garga01
őstag
válasz csiszy #84278 üzenetére
Kicsit off, de erre van egy jó megoldás, szerintem nálnuk is lehet kapni valahol:
[link]
(élőben láttam egy USA-ból érkezett műszer dobozán)
Úgy vettem ki, hogy egy öntapadós lap van benne, ami előtt valami por/homok van. Ha eldöntik, ráfolyik és rátapad. Innentől lehet magyarázkodni a szállítónakNincs support privátban! Írj a megfelelő topikba!
-
ritkaság
aktív tag
Sziasztok!
Ki dolgozik autómosóban? -
Rick4
félisten
válasz csiszy #84280 üzenetére
5 forintból, 10 perc alatt megcsinálod ugyanezt magadnak.
Fogsz egy gyorszáras zacskót.
Öntesz bele egy kis szódabikarbónát.
A tetejét megragasztózod pl uhuval belül, akár addig is lefelé, hogy 45°döntésnél már "jelezzen" .
végül lezárod a saját gyorszárjával, és felragasztod a dobozon belülről pl a termékre egy vastag ragasztószalaggal.
Ha megborítják, a szódabikarbóna beleragad felől a ragasztóba.
Mivel a becsomagoláskor fotóztad, és látszott, hogy ott nem olyan, kibontáskor meg igen, csak a kettő között történhetett a borogatás.Működik üres kólásüveggel, amibe hurkapálcával lett bekenve belülről a ragasztó. Nem pénz kell ehhez, hanem egy kis kreativitás.
-
vizslakutya
senior tag
Napelemes rendszer telepítésen gondolkozom.Kiváltanám vele az elektromos illetve a teljes gázrendszert,betáplálós üzemmódról lenne szó. Esetleg valakinek van ilyen megoldás vagy ismerős,rokon,barát használ ilyet? A tapasztalatok,árak,hitelek,stb érdekelnének.
Köszi.>vizslát mindenkinek<> Xiaomi Mi 11 Lite 5G >
-
martonx
veterán
Jelentem Franciaországban a boltokban 0-30%-kal olcsóbb minden. Illetve vannak hozzánk képest extrém olcsó cuccok pl. jégkrém fillerekbe kerül. Fura, mert mostanra a szolgáltatások is csak minimálisan drágábbak, inkább csak pesti és árak vannak az éttermekben. Szóval szánalmas, de ha olcsón akartok nyaralni, akkor nyugatra érdemes indulni.
Én kérek elnézést!
-
martonx
veterán
A mobilnet viszont szánalmasan fos, a WC-k undorítóak, a padokra gyakran nem lehet leülni a rajtuk lévő szeméttől. Pedig Bordeaux melletti kertvárosban vagyunk, jó környéken.
Én kérek elnézést!
-
stopperos
senior tag
válasz vizslakutya #84286 üzenetére
ment privi.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
martonx
veterán
Az autóbérlés is olcsó, illetve szuper korrektek a szolgáltatók. Egy 5-7 személyes autót foglaltam le (2 felnőtt, 4 gyereknek), aztán a reptéren mikor megérkeztünk a kölcsönözőhöz vad telefonálgatás kezdődött, hogy fel se tételezték, hogy 5-nél többen ülnének egy Peugeot 5008-ban, úgyhogy azonos árért inkább adtak egy 9 személyes automata váltós Mercedes Vito 114 tourert. Nem mondom eleinte szoknom kellett...
Én kérek elnézést!
-
Rick4
félisten
válasz vizslakutya #84286 üzenetére
Több ilyenről tudok, 12-15 ezres villanyszámlát próbálnak 2M-s beruházással kiváltani, a napelem az éves átlagos fogyasztáshoz van méretezve, és mivel ugye elszámolós villanyóra van, amit betermelsz, azt el is kell használnod, hogy ne fizess, de az áramért pénzt nem kapsz.
A napelem lehet strapabíró, pl jégesőnek ellenálló, de a működési elvéből adódóan kb 8 év múlva elkezd csökkenni a teljesítmény leadás, és teljesen reálisan, azaz kb 75%-os eséllyel benne van, hogy ennyi idő alatt elpukkan egy inverter is, ami 2-300K-s móka, az is benne van, hogy mindenki felrakatja, és az áramszolgáltató 30%-kal lejjebb viszik az átvételi árat, hiszem amikor túltermelés van, a mavir valahova el kell hogy vigye az elektronokat, a rendszer mű
működése is iszonyat pénzt visz el. És akkor felraknak 200 ezer napelemet, amik egy felhő hatására 20-30% -os beviteli hullámzást csinálnak. Kb mint ha a szomszéd ki- be kapcsolgatná a cirkulát..A fűtést vagy minden második helyiségben klímával, vagy falfűtéssel, infra panellel lehet megoldani, amennyiben jelen pillanatban nincs gáz központi, cirkós, radiátoros vagy padlófűtésed, tehát elmenne 1.5M a gáz központira, akkor is geotermikus fűtés, hőszivattyú kell, nem elektromos fűtés, múltkor néztem valami számítás, 2.5x-es költség árammal fűteni a földgázhoz képest. Viszont ha fűteni elektromosan akarsz, 2X akkora napelem kell, 3.5M-s beruházás lesz belőle, hogy a téli fűtés és a nyári klímázás is ki legyen lőve.
Hitelre venni meg konkrétan marhaság. Nyilván azok a cégek, akik ebből élnek, és éves szinten 20-40-80-100 milliós profitot tesznek el a napelem szerelésből, egész másképp látják a dolgot.
Ha a 2M-t melléteszed a haver 2M-jának, és felesben vesztek egy garázst, úgy is kilőtted a villanyszámlát, csak nem vagy 200K-s invertercserének, és másnak kitéve. A garázs 1-2 nap alatt pénzzé tehető, csak kis adó terheli, és az ára is csak felfelé megy.
Minden megoldás jobb ennél, ha a pénz ott a zsebben.
-
Rick4
félisten
Ja, amúgy szegedi futóműállítás, kapott a kocsi új felniket, gumikat, legyen futóműállítás, gondoltam egyszerű lesz, de nem:
1.cég, nem ismerik a típust, nem vállalják
2. cég, nem vállalják
3. cég, marso a szevafém mellett, persze, lehet hozni1. próba, beállítják, mennek egy kört, hú de jó kis kocsi ez, megy mint a golyó, de a futóműállítás nem sikerül, az első kerekek összetartása az előírt határértéken kívül van, de ennek ellenére a kormány balra áll
2. próba, nekifutnak megint, nem sikerül, az első kerekek hatázértéke már jó, de a kormány menet közben balra áll.
Itthon megnéztem a gyári diaggal, az, amit én jónak látok,a kormányszög jeladó szerint is 0°, teát valóban középen van, menet közben balra áll.
3. próba, ismét nekifutnak, a kocsi előre megy, a kormány balra áll.
4. alkalom ma, pénzt vissza, köszi srácok, ennek ellenére 4x kellett oda elmenni, 3 órát várni, ez az, ami megfizethetetlen..Holnap reggel a pesti úton újabb próbálkozó. Amennyiben nem sikerül, mehetek ezzel is Pestre ( ma is voltam, de már le volt a szegedi beszélve), ott úgy állítják be a kormányt, hogy vízmértékkel egyenesbe, majd lerögzítik, és utána nyúlkálnak alul....
-
skopy
tag
Sziasztok
Egyedi autó matricát szeretnék A4 es méretben, van esetleg aki tud ebben segíteni ?Az akasztott embert, még az ág is húzza.
-
fecus
őstag
Majdnem igaz. Egy mai napelem garanciája 15 év múlva 90% és 25 év múlva 80% teljesítmény (ez változó) körüli. Legalábbis tenderekben így írják ki.
Az inverter sajnos igaz. Nem bírnak pár évnél többet és tényleg 300e körüliek amit az NKM elfogad visszatáplálásra.
Eddig is csak a támogatással térült 15 év alatt. Most, hogy nem/nehezen (most épp nem tudom van-e egyáltalán) tudsz szerezni támogatást nem térül emberi időben.
És ehhez jön a trükkös adó ami most 0% de bármikor meg lehet változtatni (ha Paks nem térülne)."...a március 31-e után engedélyeztetett háztartási méretű kiserőművek (például napelemek és szélturbinák) után elosztói teljesítménydíjat, vagyis hálozati használati díjat kell fizetni, ha azok 4 kW-nál nagyobb csúcsteljesítményűek. (10/2016 MEKH rendelet 16.§)
Az adó mértéke jelenleg nulla forint, de az, hogy erről már törvény van, előrevetíti, hogy ez bármikor megváltozhat..."
Na ezután, amíg ez benne van a rendeletben egy vasat sem érdemes beletenni. Ezek tuti, hogy meg fogják adóztatni és akkor kuka a térülés.
Lásd elektromos autó töltő díjak...![ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Rick4
félisten
válasz Attix82 #84296 üzenetére
Még nem, de akkor ők lesznek a következők.
Fecus: nyugodtan olvasd el még egyszer amit írtam, majdnem igaz annak, aki megértette, mindenki másnak majdnem nem. .
De tudod mit, vissza se kelljen tekerni, bemásolom neked:ezt írtam:
de a működési elvéből adódóan kb 8 év múlva elkezd csökkenni a teljesítmény leadás
Erre a válaszod:
és 25 év múlva 80% teljesítmény
Szóval akárhogy nézem, a két mondat valójában ugyanaz, de szerinted amit én írtam, az csak "majdnem igaz". Ám legyen, de csak ha meg tudod magyarázni a különbséget..
Először akkor próbálkoznék én, a tényekre alapozott mondataim hogy is passzolnak a valósággal:
Adott egy rendszer, 13 éve van fent, az akkkori legprofibb,e legkomolyabb cég legjobb cuccai kerültek fel. Az éves visszatáplált áram a 9. év környékétől lett érezhetően kevesebb. Ezzel a ténnyel tőlem vitatkozhatsz, de a tényeket nem különösebben érdeklik, hogy te miker írkálsz róluk a ph szegedi topicjába...
Ha ez most 25 év után lesz végól 79%, tehát belül marad a 25 év/ -20%-on, az lényegtelen, nem azt mondtam, hogy a 9. évben felére esik vissza, azt mondtam, elkezd csökkenni. Ha 4-5%ról beszélünk, az már a mérési hibahatáron túlmutat, mérhető, lineárisan nő, és nem fordul meg.
Maradjunk annyiban, hogy nem csak majdnem, hanem tökéletesen igaz. Nyilván napelemje válogatja, az, ami az én példám, de lehetne ma már egész más napelem, egész más inverter, de azt mondják, talán ha 10%-kal előrébb jár a hazai technika, nem nagyon jönnek az új, és ezzel összefüggésben drága dolgok se. Az említett cucc 13 éve van fent, a 9. évben már 7%-kal volt kevesebb, most 14-nél jár lebontva a félévesre, de mivel most elég sok esős nap volt, év végéig még javulhat, úgyis most jön a szárazabb része az évnek, illetve 2 inverter pukk volt, erősen érik a harmadik. Mivel a villanyszámlát kiüti a napelem, a havi 15K-s villanyszámla nincs, a berakott 2M tőke, a kamatai, hozama, fél garázs ára is huss, cserébe 4 évente kijár egy 340K-s inverter csere, vagyis havi 15 ezres villanyszámla helyett van havi 7 ezresért inverter cserebere. Pakolod el szépen a pénz, és mikor pukk, előveszed, cserélteted, majd kövi hónapban ismét rakod el a 7K-kat...Ismét mondom, aki ilyet felrakat, az bolond.
Tudsz olyan cégről, amelyik beszerel, majd 14.5 év múlva még létezik, és garanciában cseréli a napelemet azért, mert a megszokott módon, a normál tulajdonságaiból eredően csökkent a teljesítménye? Ne már.Holnap szereltetek én is napelemet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest