- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós kamerák
- Home server / házi szerver építése
- Unigine Superposition Benchmark
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
Új hozzászólás Aktív témák
-
emre
veterán
válasz audi100td #2901 üzenetére
Igen tudom, de akinek ilyen baja volt, van egy pc-boltja, és a nagykerbe vitte vissza.
A guglival elvoltam egész nap, de sajnos csak a magyart töröm.
Amíg nem tudok venni egy másikat amire lementek mindent (hogy ez felszabaduljon) addig ráérek törpölni.
Azért kösziA stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.
-
-
Rick4
félisten
Én voltam akinek ez eddig 2 vinyón ugyanígy előjött, de nincs pc boltom, egy helyi (szegedi) boltban vettem, visszavittem, kicserélték. Persze nem sata 1 csatin ment a vinyó, és nekem elég hamar, 1-2 nap alat tis képes volt ide eljutni. Mondjuk ez a Vézna Géza ez valami hihetetlen érdekes név, még lehetne kamuszaga is, de pl a Gipsz Jakab tuti jó cimborája a srácnak.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Lizard01
tag
Hi!
Holnap veszek egy 750 Gigás Samu F1-et, de mondtátok páran, hogy zsákbamacska, hogy jót kapok-e vagy sem. Ha esetleg a lassabbat kapnám akkor aznap vagy max. másnap még vissza lehet vinni akitől vettem, hogy ki cseréljem? Plz help! Előre is thx!
-
Lizard01
tag
válasz audi100td #2912 üzenetére
Értem. Amúgy most azon filózok, hogy az 1 Terra nem lenne kicsit túl sok. Mivel 3 db lesz, 3 Terabyte iszonyatosan sok (ma még) és egy darab vinyón rengeteg adat lenne, ami ha elszáll... A 640-es meg lehet, hogy kevés lesz (Összesen másfél Tera).
Monjuk a bővítés lekorábban fél év múlva lesz (inkább egy), de azért már most el kéne dönteni, hogy melyik legyen. -
audi100td
nagyúr
-
Lizard01
tag
válasz audi100td #2914 üzenetére
Ahha. Azt úgy meg lehet csinálni, hogy RAID 5-be van egy 640-es és 2db 1 Terás? A 640-esen lennének azok a cuccok amiket nap mint nap használnék, a másodikon meg a filmek, vágatlan anyagok stb... amiket nem. A harmadik meg a hibajavító vinyó. (Ha jól tudom azon tárolódik minden, és ha esetleg elszállna valamelyik vinyó akkor nem vész el semmi).
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
-
kelemen73
csendes tag
-
Challanger
tag
Hello!
Új vinyó vásárlását tervezem, úgy néz ki, hogy ez lesz: Samsung SpinPoint F1 1TB (HD103UJ). Pesti boltokban 25.000 Ft, de itt vidéken 28.000 Ft. Hiába drágább, inkább itt veszem meg, ha netán hibás lenne, akkor ne kelljen még a postázással is az időt és a plusz pénzt elverni.
A lényeg, hogy utoljára több mint 2 éve vettem winchestert és kissé kijöttem a gyakorlatból ... abban kérném a segítségeteket, hogy milyen műveleteket érdemes elvégezni, egy új vinyónál? Nyilván a formázás az alap (ezt simán windows-zal, vagy valami külön programmal?). Esetleg egyéb tesztek (szintén milyen programmal)?Előre is köszönöm a segítséget.
-
audi100td
nagyúr
válasz Challanger #2920 üzenetére
Ez a vinyó jó választás, de ha pl. Gigabyte alaplapod van, akkor kezd rögtön Bios frissítéssel, még mielőtt rákötnéd a lapra.
"milyen műveleteket érdemes elvégezni, egy új vinyónál? Nyilván a formázás az alap (ezt simán windows-zal, vagy valami külön programmal?). Esetleg egyéb tesztek (szintén milyen programmal)?"
Kezd, ott, hogy windows-ba a vezérlőpult/felügyeleti eszközök/számítógépkezelés/lemezkezelésnél particionálod/formázod.
Utána telepítsd a HD Sentinel legújabb verzióját, amivel meg tudod nézni, hogy a Smart értékek szerint minden rendben van-e a vinyóval, majd eressz rá egy HD Tune tesztet, hogy hozza-e a várt sebességet.
-
Challanger
tag
válasz audi100td #2921 üzenetére
Köszi a tanácsokat!
Pont gigabyte alaplapom van De kicsit félek a BIOS frissítéstől, nem igazán csináltam még ilyet. Ha meg elrontom, akkor annyi...
Ha netán tudsz benne segíteni, megköszönném.alaplapom: GA-K8NF-9 (REV 1.1)
proci: AMD Athlon 64 3000+
videokari: GeForce 6600 GTHát nem egy mai gép, de nem is játékra van.
-
audi100td
nagyúr
válasz Challanger #2922 üzenetére
Nem egy bonyolult folyamat, Windows alatt elvégezhető, de természetesen csakis saját felelőségre!
1. Letöltöd az "@Bios" nevű toolt a Gigabyte oldaláról: [link] valamint a legfrissebb Bios-t: [link], majd kicsomagolod a fileokat...
2. Telepíted az @Bios-t és a biztonság kedvéért először lemented a jelenlegi Bios-t, a "Save current Bios to file" fülre kattintva:
3. Ezután rámész az "Update Bios from file"-ra és kiválasztod a korábban letöltött Bios-t, majd ezután flasheled, nagyjából ennyi.
De arra ügyelj, hogy mielőtt belekezdesz, minden futó programot zárj be.
-
Hooper
őstag
Sziasztok!
Melyiket válasszam?
Samsung 500GB 7200RPM 16MB SATA Spinpoint F1 (HD502IJ)
vagy
Samsung 500GB 7200RPM 16MB SATA Spinpoint T166 (HD501LJ).
T166 győztes lett a PH-s tesztben, de az F1ből csak a 750es volt tesztben (az is nyert persze)..és nem tudom hogy a kisebb esetleg lassabb-e vagy valami.
(pl a T166bol a 400as lassabb mint az 500as, ezért gondoltam)
És lenne 1 amatőr kérdésem - partíciót csak üres,formázott merevlemezen lehet létrehozni, vagy ha már van rajta adat, de úgy döntök hogy lecsípnék belőle egy 50GB-t és van bőven hely akkor megoldható?
Köszi előre is! -
audi100td
nagyúr
T166 nagyon kuka, nem ajánlom...
F1-ből is inkább a 640GB-os verziót válaszd szerintem, nem sokkal drágább viszont gyorsabb és úgy tűnik megbízhatóbb is.
Viszont ha rahaszkodsz az 500GB-hoz, akkor egyértelműen F1...
"És lenne 1 amatőr kérdésem - partíciót csak üres,formázott merevlemezen lehet létrehozni, vagy ha már van rajta adat, de úgy döntök hogy lecsípnék belőle egy 50GB-t és van bőven hely akkor megoldható?
Köszi előre is! "Formázni eleve csak úgy tudsz ha előtte már létrehoztál partíció(ka)t, természetesen csinálhatsz egy 50GB-os partíciót és a fennmaradó területnek szintén egy külön partíciót.
-
Challanger
tag
válasz audi100td #2923 üzenetére
Hát ez nem akar összejönni
Először is így néz ki a friss BIOS file
Miután ezt adom meg a programnak, az alábbi üzenet fogad
Ha kitömörítem az első képen található fájlt, akkor ezeket kapom
Ezek közül kellene valamelyiket megadni a programnak? Ha igen, akkor melyiket?
[ Szerkesztve ]
-
audi100td
nagyúr
válasz Challanger #2926 üzenetére
Azért mert ki kell tömőríteni...
A "k8nf-9.12k" nevű fájlt kell megnyitni.
-
Hooper
őstag
válasz audi100td #2925 üzenetére
"T166 nagyon kuka, nem ajánlom..." - ez fájt, nekem is ienem van 400as ..2éve, megvagyok vele elégedve...
"viszont gyorsabb és úgy tűnik megbízhatóbb is." a gyorsabb gondolom a tányérok miatt lehet, de megbízhatóbb miért?
500asra van most keret, nagyobbat nem tudok venni...de maradok akkor az F1nél.
(14,5K reális érte nem?)A partíciós dolgot úgy értettem, ha most berakom a hdd-t és meghagyom az egészet 1 partíciónak és megformázom (kapok akkor ugye 500as esetén ~470-80GB-t), és ha később meggondolom magam és szeretnék létrehozni még1partíciót, akkor formáznom kell, vagy van lehetőség, h az üres területből létrehozzak 1 adott méretűt... én ugytudom nem, de gondoltam hátha tévedek
-
audi100td
nagyúr
""T166 nagyon kuka, nem ajánlom..." - ez fájt, nekem is ienem van 400as ..2éve, megvagyok vele elégedve..."
Ettől függetlenül elég sok a probléma ezekkel a vinyókkal, a te egyetlen HDD-d ebből a szempontból nem mérvadó."a gyorsabb gondolom a tányérok miatt lehet, de megbízhatóbb miért? "
Igen a nagyobb tányérok miatt gyorsabb, az 500-as változatba még a régi S250-es széria tányérait rakták és lehet, hogy felépítésben is ugyanaz, talán ezért hallani több problémáról az 500/750-es F1-ekkel kapcsolatban, de még így se vészes, szóval ha ennyi a keret, akkor nem rossz választás az 500-as F1.
"ha később meggondolom magam és szeretnék létrehozni még1partíciót, akkor formáznom kell, vagy van lehetőség, h az üres területből létrehozzak 1 adott méretűt... én ugytudom nem, de gondoltam hátha tévedek "
Ha van már egy adott partíciód, azt nem tudod csak úgy egy formázással szétválasztani, ennek semmi köze a formázáshoz, újra fel kell particionálni, vagy pl. Partinion Magic-el lehet utólag "belekavarni" a partíciókba, de nem vagyok híve az ilyen dolgoknak és ráadásul adatvesztéssel járhat!
[ Szerkesztve ]
-
Hooper
őstag
Na elmentem, vettem... a 640es F1re esett a választás
Köszönöm audi100td a tanácsot! -
-
Challanger
tag
válasz audi100td #2927 üzenetére
Na így már sikerült, köszi.
Újraindítás után kiírt valami szöveget, hogy a BIOS-ban állítsam be az óra frekvenciát, ha jól emlékszem. F1-el tovább lehetett lépni (ezt választottam), minden frankón megy.Meg is vettem az új Samu vinyót. HD Sentinel 100%-ot ír teljesítményre, és kondícióra is.
Viszont, ha átkattintok az Információk fülre ott az "ATA ellenőrző összeg" mellett nem pipa van, hanem sárga háromszögben felkiáltójel, mellette peig "Érvénytelen" szöveg.
Ez mit jelent? (Másik két vinyómnál pipa van)[ Szerkesztve ]
-
audi100td
nagyúr
válasz Challanger #2933 üzenetére
Melyik HD Sentinel verziót használod?
-
audi100td
nagyúr
válasz Challanger #2937 üzenetére
Akkor nem tudom, ezt akár driver vagy sata vezérlő is okozhatja, de szerintem nem is lényeges, azt a fontos, hogy a smart adatok rendben legyenek, ezáltal a kondíció is.
-
Challanger
tag
válasz audi100td #2938 üzenetére
Köszi minden segítséget! Ezen a héten is okosodtam valamit
Zárásként egy utolsó dolog. Tegnap este a fantasztikus windows xp-vel csináltam meg a teljes formázást (tartott vagy 3órán keresztül), és valamilyen csoda folytán dinamikus lemez lett belőle. Na ez nekem nem tetszett, de egy kis utánaolvasással sikerült 1-2 kattintással visszaállítani hagyományos alapvető partícióra. Ez nem vett igénybe huzamosabb időt.
A kérdésem az lenne, hogy ez után a művelet után szükséges-e egy újabb formázás, vagy jó így és mehetnek rá az adatok? (eddig még semmit nem másoltam, vagy töltöttem erre az új vinyóra) -
audi100td
nagyúr
válasz Challanger #2939 üzenetére
Esetleg eressz rá egy gyorsformázást a biztonság kedvéért.
-
Lizard01
tag
Üdv!
Ma raktam össze a vasam (egész napom ráment... de ez egy nagyon hosszú story). Amikor végre végeztem, eljött az op. rendszer telepítésének az ideje. Figyelmetlenségem miatt véletlenül ráküldtem egy normál NTFS formatot a vinyóra (egy partícióra). Kb. 10 percnyi anyázás után beletörődtem és hagytam hagy csinálja végig... DE! 19%-nál elkezdett kattogni a vinyó, majd fél perc múlva bekussolt. A format állapot jelző csíkja utánna elég gyorsan felkúszott 100%-ra. Gondoltam hagyom még egy kicsit, de aztán végül nyomtam egy resetet... Ezután beállítottam 40 gigára, de megint 50%-nál elkezdte a kattogást. Végül beállítottam 17 gigára, és így már sikerült is felnyomnom a win-t.
HD sentinel letölt, elindít, anyád... Kondíció: 52%, 452 gyenge szektor. Ezt követően HD tune, ahol szintén elég sűrű és cifra káromkodás követte az eredményt, ugyanis a min. 0.1, a max. meg olyan 70-90 körül ugrált, de ez már tök mindegy volt, mivel kb. a teszt 15% után kiírta a progi hogy teszt fail/error. Write el se indul, bár lehet hogy a progi miatt (pro-t szedtem le demoba). Az utolsó dolog ami történt hogy PH!-zás közben fogta magát és nyomott egy gyönyörű kék halált csak úgy poénból. Nagyon örültem neki... Főleg annak, hogy most már a BIOS se ismeri fel, pedig úgy is próbáltam, hogy visszaállítottam az eredeti beállításokra. (Egyszer már így visszajött). Ezek elég súlyos okok arra, hogy kicseréljék?U.I.: Amúgy semmi bajom a vinyóval (leszámítva azt, hogy használhatatlan) Halk, gyors és jó sok hely van rajta (120-as után).
U.I. 2: Samu 640-es vinyóról van szó.
[ Szerkesztve ]
-
Lizard01
tag
válasz audi100td #2943 üzenetére
Hát jah... Ez az én formám. Amúgy nem tudom, hogy engedhetik meg maguknak Samsungék, hogy egy rakás selejtes darabot dobnak piacra ebből a jó kis vinyóból. Eléggé kiborít, hogy amikor sok pénzért megveszem a gépet, rögtön azzal kell kezdenem, hogy letesztelem nem szaródott-e el valami a gépben. 4 éve nem volt ezzel gond... Na mindegy remélem a kövivel már szerencsésebb leszek...
U.I.: Helyebítés "csak" 421 gyenge szektor van, (reggel még 419 volt) de már megjelent az első hibás is!
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz Lizard01 #2944 üzenetére
A minőségellenőrzés nem terjedhet ki minden darabra, persze, hogy kikerül hibás is. Azért vállalnak garanciát, hogy ne legyen ebből nagy probléma.
Szerintem Samsungék messze a legjobbak merevlemez terén, de lehet csak elfogult vagyok, ~5 éve elégedett vásárlójuk vagyok. 80/160/250/320/640Gs modellek, a mai napig 1 sem volt hibás, pedig megfordult nálam 40-50db biztosan. Hopp, hazudok, 1db 250es az eladás után pár hónappal eldobta a partícióit, mint kiderült szériahibás volt, egy firmwarecsere megoldotta.. -
Lizard01
tag
Hmm. Lehet, hogy kicsit túlzásba vittem a szarkazmust... Tisztába vok vele, hogy nem tudnak minden darabot ellenőrizni, emiatt nem is a vinyóra haragszom. Ami kiváltotta belőlem, az maga a helyzet, hogy az egész napom ráment a gépöszerakásra és erre pont kifogok egy selejtes darabot ami miatt megint tolódik a vas beüzemeltetése. (Múlthét kedden és szerdán vettem meg a cuccokat.)
-
audi100td
nagyúr
válasz Lizard01 #2944 üzenetére
Azért álljon meg a menet!!
Azért mert te kifogtál egy selejtet, miért jelenti azt, hogy egy rakás ilyen van forgalomban, vagy netán felvásároltad a több ezer/millió darabot amit eddig eladtak, netán pontos statisztikával rendelkezel? Eddig nem sok panasz volt ezekre a vinyókra, pedig itt a PH-n is nagyon sokan vették/veszik...
És még az is előfordulhat, hogy szállításkor sérült...
-
Lizard01
tag
-
Hooper
őstag
Üdv!
Jelentem a 640es nálam pöpec
Annyi kérdésem lenne hogy 30fokos hőmérséklet, amit a HD sentinel mutat az sok neki?
Illetve a régi t166 400Gb-s lett most 30-32fok, mivel alá került a 640es és kicsit közé szorul a levegő.. a 640es 25-27fokon van max... sok ez nekik, rendezzem át majd kicsit, vagy nemvészes, és maradhat így?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest