- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali processzoros kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
kormi0312
senior tag
Sziasztok,
Szert tettem egy X-Rite Colormunki eszközre. Napok óta (amennyire szabadidőm engedi) olvasgatom a kalibrálós dolgokat.
HTPC-t használok (J4105 itx) egy Philips 50PUS6504 Tv-vel.
Ehhez ugye a DisplayCAL + a Colormunki lenne a titok nyitja?!
Találtam leírást, hogy hogyan kell elindulni a kalibráció világában ( [link] ), viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan lehetne ezeket az eszközöket és kalibrálási lehetőségeket úgy alkalmazni, hogy pl. a TV usb portjáról való lejátszásnál is színhelyes képet kapjunk?
Olvasom itt a Ph!-n a Tv teszteket és ők is DisplayCAL-t és X-Rite eszközt használnak a színhelyes profil beállításához. Ehhez a beállításhoz, ahogy a Ph!-sok megállapítják az értékeket szerintetek van egy részletes leírás valahol?Köszi szépen előre is
-
Joshi
titán
válasz kormi0312 #4551 üzenetére
PC-ről könnyű a dolgod, mert a PC-t és a tévét HDMI-vel összekötöd és a DisplayCal mehet automatikus kalibrálással. Persze a fényerőket ott is be kell állítani ill. fehéret és feketét.
Ha asztali lejátszóról vagy a tévé belső lejátszójáról akarsz filmet nézni, akkor értelem szerűen onnan kell beadni a referencia képeket. Általában az MP4-es fájlok jók szoktak lenni erre a célra. Ha manuálisan kalibrálsz arra jobb a HCFR nevű program, illetve innen le kell töltened az AVS HD 709 Calibration Disk-et MP4 verzióban. Ez elég körülményes folyamat, és nem árt ha tudod a módját mielőtt nekiállsz.
[ Szerkesztve ]
-
ribarszki
őstag
Sziasztok!
A témában viszonylag laikusként írok. Egy LG OLED B8 otthoni kalibrálásán gondolkodom, ehhez néztem az X-Rite i1 Display Pro Plus készüléket.
Ami kérdés:
- az olvastam, hogy ez a készülék nem működik a CalMan Home szoftverrel. Ez igaz?
- A Calman Home hogy használja az LG Autocal szoftverét? A laptopot össze kell kötni a tv-vel is? Usb kábellel?
- A Calman Home részletesebb beállítást biztosít mint amit a menüből elérhetek?
- Ha nincs CalMan Home, akkor elég a HCFR szoftver is? Ezzel is bőven elegendő kalibrálást tudok végezni?
- A kalibráláshoz szükséges forrásanyagot külön kell letölteni a netről?Sajnos meglehetősen kezdő vagyok a témában, nem is tudom, hogy így neki lehet-e állni.
(A fotózás miatt a szürkesálával, 2 és 20 pontos fehéregyensúllyal, RGB színekkel tisztában vagyok)Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz ribarszki #4556 üzenetére
Ilyen tévével még nem mutattak be személyesen egymásnak - szóval nincs róla infóm, viszont miért nem a HCFR-el kezded, ami ingyenes? Mellé a GCD és az AVSHD709 tesztminták is ingyenesek, vagy kis pénzért ott a Lightspace Disk, ami egy nagyon átfogó tesztminta lemez. Egyéként az LG OLED-jein a gyári színek általában rendben vannak annyira, hogy akár elmentheted egy - nem annyira pontos - második beállításnak is.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Alvin_ti4200
félisten
Sziasztok!
Egy gyors kérdés, bár sejtem a választ. Ha bekalibráltam a monitorom két hónapja a Zotac GeForce RTX 2060-amhoz DisplayPortot használva, akkor van bármi esély arra, hogyha upgrade-elnék egy erősebb NVIDIA kártyára, akkor megtarthatom a profilt (SRGB, nem HDR)? A kalibráló eszköz már nincs nálam, bár nyilván vehetek egy másikat, csak utána nem nagyon használnám azt sem.
Köszi
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz Alvin_ti4200 #4560 üzenetére
"Ha bekalibráltam a monitorom két hónapja a Zotac GeForce RTX 2060-amhoz DisplayPortot használva, akkor van bármi esély arra, hogyha upgrade-elnék egy erősebb NVIDIA kártyára, akkor megtarthatom a profilt (SRGB, nem HDR)?"
Megtarthatod (ha szeretsz felesleges dolgokat tárolni). Nekem pl. egy VGA csere fekete-fehér képből sárga foltos fekete-fehér képet csinált úgy, hogy minden más ugyanaz maradt a rendszerben.
Vegyél inkább egy kalibrálót, mert pár havonta úgyis újra be kell lőnöd, meg akkor másoknak is meg tudod csinálni.
-
*Ropi*
félisten
válasz Alvin_ti4200 #4562 üzenetére
Válts bérletet a boltba, biztos ami biztos!
-
Joshi
titán
-
ribarszki
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Ma megjött az X-Rite i1 Display Studio kalibráló készülékem. Oled tévét szeretnék kalibrálni vele.
Letöltöttem a HCFR programot MacOs-re. Ott sajnos nem ismeri fel a kalibrátort, hiába telepítettem az I1 studiot, a HCFR nem látott semmit.Most próbálok Windowst varázsolni a Macbookra. Viszont a HCFR hivatalos oldalán, a Windows verziójának támogatott kalibrátorai között sem látom felsorolva az X-Rite i1 Display Studiot. (Viszonylag új széria) Ez probléma? Ha igen, áthidalható?
Kell valamit tennem, letöltenem, hogy a Win-es HCFR-ben tudjam használni a kalibrációs eszközt?
Köszönöm a segítséget! -
ribarszki
őstag
válasz szuszinho #4567 üzenetére
Miért gondolod? Csak Sdr-re kell. A 2 es 20 pontos fehéregyensúlyt akarom rendbe hozni. És ha kell valamelyest a színekbe belenyúlni.
Délután kölcsönkérek egy wines laptopot. Ami egyelőre fejtörést okoz, hogy fogja felismerni a HCFR a kalibrátoromat? Ebben kéne segítség.
-
*Ropi*
félisten
válasz ribarszki #4568 üzenetére
Ha jól látom, még nincs benne a támogatási listában.
"Ami egyelőre fejtörést okoz, hogy fogja felismerni a HCFR a kalibrátoromat?"
SHIFT + újraindítással, aztán speciális indítási lehetőségeknél 7-es gomb (driver aláírás megkövetelésének a letiltása), majd ha újraindult, akkor telepíted a programot, aztán még egyszer újraindítod.
-
ribarszki
őstag
-
Krystal_s
addikt
Sziasztok, vettem egy Dell S2719H monitort és a fehér színnel nem vagyok elégedett. Nem szép hófehér, vagy talán a kontraszt nem túl megfelelő? Fényerőt 96-ra állítottam (jobb lenne magasabb, de még 100-on sem tartom erősnek), kontrasztot 84-re és még így sem hófehér a fehér. A Custom-ben állítgattam pl R 95, G 94, B 100%....
Állítólag egészségesebb a szemnek a meleg színek, de az én (érzékeny) szememnek pont a hideg színek a megfelelőbbek. A összes beállításon végigmentem. Alap profiloknál a Cool a leghidegebb, de azon sem szép, inkább szürkés.
Lehet az is "baj", hogy nappal egy Sonyt (phablet) használok, aminek nagyon szépek a színei és a fényereje (az a mérce) és egymás mellett látszik igazán a különbség.
Szerintetek ezen egy kalibrálás segítene, vagy ez a monitor ennyit tud?
Próbáltam lefotózni,
mellé téve a kis Sonyt látszik főleg a különbség. (azt sajnos nem tudtam jó minőségben fotózni, mert egy régi tab volt kéznél.)[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz Krystal_s #4573 üzenetére
Szia!
Valószínűleg ennyit tud a panel. Fényerősebb a kalibrálástól sem lesz, csak színhelyesebb.
Általában az R, G és B értékeket nem szoktuk módosítani kalibráló nélkül és ha nem is lett jobb az eredmény, akkor érdemes lehet gyárira visszaállítani.
Az viszont érdekes számomra, hogy az érzékeny szemednek a nagy fényerő a jó. Az én szemem kifolyik a világos monitoroktól, telefon kijelzőktől hosszú távon.
Az emberek szeretik a harsány, csillogó, túlszínezett kijelzőket, csalogatóak. Aki pedig monitor előtt dolgozik, épp az ellenkezőjére vágyik. Harmonikus, nyugtató, színhelyes képre. A monitorok fényerejét általánosan 120 cd/m2-re ajánlják beállítani, illetve internetes tartalmak szerkesztéséhez (ha munkára kell). Nyomdai feldolgozás esetén 80-100 cd/m2 az ajánlott. Én, a saját monitoromat 80 cd/m2-re lőttem be, ami ez esetben 6% "brightness"! 100%-on szerintem az árnyékom beleégne a mögöttes falba, mielőtt megsemmisülnék. Pedig ez csak egy 350 cd/m2-es monitor. Persze egyéni ízlés kérdése.Valószínű a többiek is reagálnak majd.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
*Ropi*
félisten
válasz Krystal_s #4573 üzenetére
Szia!
A Sony mindig is híres volt az antiszabvány megoldásairól: a telefonjainak és a tabletjeinek a kijelzőjét elég régóta natív (!) 9000 és 12000 Kelvin fehér ponttal készítik, így eléggé problémás őket bármi mással összehozni, mert csak nagy fényerőveszteségek és színtorzulások árán vihetőek le a szabványos 6500 Kelvinre, ami az internet szabványa.
Az emberi szem úgy működik, hogy hidegebb fehér pontnál élesebben lát, viszont ez nagyságrendekkel jobban fárasztja is az agyat (ezért kap sok ember fejfájást hideg fehér LED-es világításnál). A szemedre pedig vigyázz, hogy meg ne vakulj, mert a nagy kontrasztarány, különösen hideg fehér WB-vel párosítva már rövid távon is kikészíti: próbáld ki, hogy sötét szobában nézd pár percig a tableted kijelzőjét, aztán menj ki a szabadba világosra! Előre szólok, hogy ne lepődj meg, mert nem sokat fogsz látni - és minél többször csinálod ez, a szemed annál jobban érzéketlen lesz a fényre, szóval hosszútávon semmiképpen sem egészséges. Ezzel kapcsolatban a magánvéleményem az, hogy pont, hogy nem túlérzékeny a szemed, hanem már túl érzéketlen, ha annyi fény kell neki (Viszonyítási alapul: az irodai munka és az internet szabványos színtere, az sRGB szabvány szerinti fényárama 80 Cd/m2, fotószerkesztéshez 120-140-et ajánlanak, de pl. az Adobe RGB színtér szabványa már 160 Cd/m2. Nekem itthon 100-ra vannak kalibrálva a monitoraim.)
A monitorod egy kalibrálatlan monitor (olyan a képe, amilyen), de mint fentebb írtam: kalibrálás után sem lesz a közelében a fehér pontja a tabletedének. A köznyelvben egyébként alapvető fogalmi zavar van a kontraszt körül: az olyan LCD monitorokon amiken csak 2 csúszka van, a "contrast" feliratú csúszka valójában a fényerőt szabályozza, a "brightness" feliratú csúszka pedig csak a fekete szintet tudja rontani. Azt meg lehet próbálni, hogy mindkettőt bekalibrálni, de attól tartok, hogy csak a monitor sikerülne korrektül (egyébként bőven lehet javítani a fehér visszaadásán, ha máshogy nem szervizmenüből).
[ Szerkesztve ]
-
Krystal_s
addikt
válasz kuyarashi #4574 üzenetére
és *Ropi*
Mindkettőtöknek köszönöm a részletes leírást.
Sajnos most nem figyeltem vásárlás előtt a fényerő értéket.
A Dellnek 250 cd/m2, a Sonynak pedig 600 cd/m2.
Így nem csoda, hogy majdnem maxra kell állítanom a Brightnesst.
Korábban lcd tv-ket használtam monitornak és fel sem merült bennem, hogy manapság egy "márkásabb" monitornál ez kérdéses lehet. Azt hittem részletesebb beállítások lesznek.
Ennek ellenére lehet mégsem "csak" az okozza a problémát, mert bármit állítok a fehér nem fehér, kicsit sárgásba megy át. Ezt korábban az IPS-re fogtam, zavart az LG tabletem kijelzője is, ami szintén sárgás. Amikor megvettem a Sonyt, akkor jöttem rá, hogy az IPS is tud szép lenni. (számomra)
Tudom márkától is függ milyen színeket állítanak be gyárilag...
Igen, sajnos a B,G,R állítás így menüből csak rontja a színeket. Talán kicsit jobb, ha a B és G 99%, a G 100%-on van. Más beállítás nincs is, tv-nél sokkal több lehetőség van*Ropi*: Jó tudni, köszönöm. Így még nehezebb átállnom a két eszköz között. Pedig Sony tv-t akartam venni monitornak is, de pár éve mindenki lebeszél a mostani minőségek miatt. Az Euban minden tele van kínai hulladékkal, hibás termékekkel. Ezen a Dellen is találtam 2 pixelhibát. Fekete alapon 2 apró zöld, ami máshol nem látszik, csak teljes fekete háttérnél. Még nem tudom mi legyen, mert elég körülményes a visszaküldés stb... és ma már szinte képtelenség hibátlan terméket kapni legyen az bármilyen termék. Személyes kipróbálásokra nincs lehetőségem.
Érdekes dolog nálam ez a szemérzékenység. Fordítva vagyok, mint mások. Köztudott, hogy a kékes, erős fény ártalmas a szemnek és a meleg színek ajánlottak. Viszont olvasás közben a kicsit hidegebb színeknél látom élesebbnek a betűket. Alacsonyabb fényerőn homályosabban látom, amitől aztán a szemem, fejem is megfájdul... Miközben izzók esetén utálom a 3000K felettieket és a délelőtti "hideg" erős napfény is nagyon zavar. D.u., amikor kicsit narancsos naplemente előtt, azt pedig imádom.
Azért most eléggé megijedtem, hogy a normális az a kb 80-100 cd/m2 lenne. Régóta többször próbáltam alacsonyabb háttérvilágítást, fényerőt használni, de annyira zavart, hogy kénytelen voltam emelni. Azért most igyekszem alacsonyabbra állítani és hozzászokni.
"(egyébként bőven lehet javítani a fehér visszaadásán, ha máshogy nem szervizmenüből)"
Kíváncsi lennék egy hozzáértő emberke milyennek látná ezt a monitort, vagy ezt a típust.
Elvileg ezen is így jönne be a service menu
Lehet egy kalibrált színprofil is segítene. Telepítettem a gyári drivert, de nem látok különbséget az alap Win és a Dell színprofil között.[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
válasz Krystal_s #4576 üzenetére
"A Dellnek 250 cd/m2, a Sonynak pedig 600 cd/m2."
Ja, így már minden világos - vagyis a Dell inkább sötét, mert az egy irodai monitor (az "S", mint "Standard" sorozat a Dellnél a gyengébbik, az "U", vagyis "Ultrasharp" a jobb), annak megfelelően karcsú fényárammal (egy átlag monitor olyan 350+ Cd/m2 szokott lenni).
"Ennek ellenére lehet mégsem "csak" az okozza a problémát, mert bármit állítok a fehér nem fehér, kicsit sárgásba megy át."
Ezt a kijelzők fehér pontja adja, amit korábban is írtam.
"Ezen a Dellen is találtam 2 pixelhibát. Fekete alapon 2 apró zöld, ami máshol nem látszik, csak teljes fekete háttérnél. Még nem tudom mi legyen, mert elég körülményes a visszaküldés stb..."
Úgy tudom, hogy a Delleknél a garancia vagy minimum 2 teljes pixel, vagy 5 subpixel hiba felett érvényesíthető, tehát 2-vel még nem (de ne legyen igazam).
"Alacsonyabb fényerőn homályosabban látom, amitől aztán a szemem, fejem is megfájdul..."
Nem lehet, hogy semmi baj sincs a szemeddel, csak félre lett értelmezve a PWM világítás hatása? Ha PWM-es monitornál csökkented a fényerőt, akkor a PWM (Pulse Width Modulation, vagyis impulzusszélesség-moduláció) villogási frekvenciája (vagyis kitöltési tényezője) is csökken, ami az arra érzékenyeknél fejfájást is okozhat. Múltkor pont emiatt vesztem össze kvázi a szemész főorvosommal, mert nem akarta elhinni, hogy ilyen létezik (pedig amúgy egy kitűnő orvos).
Érdemes elolvasni Amazonon a review-kat, mielőtt bármit vesz az ember: más is panaszkodott fejfájásra ennél a típusnál (annak ellenére, hogy tudomásom szerint nem PWM-es).
"Telepítettem a gyári drivert, de nem látok különbséget az alap Win és a Dell színprofil között."
Azért, mert gyakorlatilag egyformák, csak a gyári profilban benne vannak az eszközpecifikus információk is.
-
kuyarashi
őstag
válasz Krystal_s #4576 üzenetére
*Ropi* lelőtte a poén egy nagy részét. Azonban bennem felmerül 1-2 kérdés.
Nem a 250 kandelával van a gond ilyen esetben, bár egyik barátomnak volt hasonló tapasztalata. Ő szintén egy olcsóbb Dell esetében nehezen érte el a fehér színt. Végül be tudta lőni, hogy a fehér fehér legyen, de ő is csak full fényerőn. A fehér árnyalata jó lett, de a fekete nagyon meghalt, ill. számára használhatatlanul erős volt a fény.
Az nagyon nem mindegy, hogy a közeg, ahol az ember a megjelenítőt használja, mennyire telített fénnyel. Világosabb szobába, világosabb képernyő dukál, különben kinyírja a szemet és fordítva. Én például sötétben - főleg este - megőrülnék egy erős monitortól. Ráadásul semmit nem látok a monitor körül, annyira elnyomja a külvilágot. Emiatt is használok alacsony fényerőt és asztali este lámpát.
Elképzelhető, hogy nálad is javítaná a helyzetet, ha nappal kicsit kevesebb fényt engednél a szobába. Persze a színeken nem fog javítani, de a szemednek talán jobban esik majd.Ha már így kibukott. Az LCD-k közt az IPS panel a legjobb'. Azt hiszem ezt így kijelenthetem. Persze sok a szempont. Van technológia, ami olcsóbb és gyorsabb, de színeit, színhelyességét, kontrasztját, betekintési szögeit tekintve az IPS jár elöl. Az már más kérdés, hogy IPS-ből több fajta létezik. Ma már egy kalap alá veszik őket, pedig nagyon nagy a különbség. Az S2719H ráadásul W-LED háttérvilágítású, amiből én igazán jót még nem láttam.
Személyes véleményem, hogy maga az LCD technológia egy vicc, de ez már más témakör. Én telefonból is IPS kijelzőset választottam. Előnyeivel, hátrányaival együtt. Ha nem izgatna a színhelyesség, a természetesebb színek, a valóság, akkor biztos, hogy AMOLED kellene. Mindkettőnek nagy előnyei vannak a másikkal szemben.A kérdésem az, hogy monitornak miért TV-t szeretsz használni? Feltételezem a méret-alacsony ár kombináció miatt.
Az igazság az, hogy ha az ember jó minőséget szeretne, akkor meg kell fizetnie az árát. A pixelhiba is "megszokottnak" tekinthető, de az olcsóbbakra sokkal inkább jellemző.Mint *Ropi* írta, mindenki élesebbnek látja a képet, ha hidegebb árnyalat, ez a normális. Ezért, ha - melegebb árnyalat mellett - erőltetni kell a szemedet, akkor nyilván megfájdulhat a fejeddel együtt. Szerintem viszont nem kellene ekkora különbségnek lennie normális esetben.
A műszeres kalibrálás minden monitoron segít, de igazából szerintem a típussal lesz a baj.
*Ropi*
Én is azt találtam, hogy flicker-free a monitor és nem használ PWM-et.
Érdekes, hogy a doki alig akart elhinni a "PWM sztorit". Mennyit mindent nem tudhat még.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Krystal_s
addikt
és kuyarashi
Igen, olvastam, hogy az S sorozat gyengébb, de én nem átlagos felhasználó vagyok. Sajnos az elvárásaimnak nem találtam egyáltalán más típusú monitort más márkában sem.
32", FHD, hangszóró és 2 db HDMI.
Egy notebookot kötök rá. Sokat olvasok, netezek, de filmet is nézek és PS4-et is használok.
32" méretben a legkisebb a választék akár tv, akár monitor. 40"-est nem tudtam megszokni.
Tv-ben a Samsung képe lett volna szebb, de rengeteg a hibás köztük. Természetesen én is kifogtam, ezért maradt az LG, amit viszont nem szerettem és alig 3 évet bírt. Van itthon egy 24" LG monitor is, de az nagyon pici, oldalt 2 nagy bevilágítás, minőség nulla.Bárkivel beszéltem furán néztek miért nem monitort használok, tv-től ne várjak szép képet.
Idén még rosszabb a felhozatal 32-es tv-ben, ezért gondoltam megpróbálok kompromisszumot kötni, mert sürgősen vennem kellett valamit és a szemem is fontos.
Egyedül ezt az egy Dell-t találtam, amik az elvárásoknak megfelelnek. (csak FHD, 2 hdmi, hangszóró)Eddig még nem zavarta a szemem. PS4 képe elsőre borzalmas volt a tv-khez képest, ahol alap volt a black level, auto contrast és stb game beállítások. Amikor megláttam na mondom ennyi, ez egy vicc annyira életlen volt, homályos. Aztán a kvantálást alapról átállítottam teljesre és végre lett egy kis kontraszt . A válaszidő hát...nem akarom elhinni, hogy ezen csak 5 ms, fastra állítva is darabosnak látom. Több éves tv-ken sokkal jobb.
Próbálom megszokni a melegebb színt. A 2 hibás pixel már zavar (szinte nem is látni, de a tudat, hogy ott van) és kénytelen leszek saját költségen még egy másikat rendelni és azt tartom meg, amelyik jobb lesz. Nagy az esély, hogy azon is lesz valami hiba.
Közben olvasom az Amazonos véleményeket és borzalmas. o.O"Elképzelhető, hogy nálad is javítaná a helyzetet, ha nappal kicsit kevesebb fényt engednél a szobába."
Én inkább csak este vagyok a gépnél. A kijelző mögött a fal megvan világítva stb ilyenekre figyelek.
"Személyes véleményem, hogy maga az LCD technológia egy vicc"
Teljesen egyetértek. Szép kis bevilágítások, ips glow, foltos, nem egyenletes fényelosztás, sarkok sötétedése, kényes... és még a vevő a minőségellenőr, hogy na mi az az állapot, amit még elvisel a sok selejtes cucc között. :\[ Szerkesztve ]
-
-
kuyarashi
őstag
válasz Krystal_s #4582 üzenetére
Erre nagyon hosszan tudnék reagálni.
A 4K a PS4 miatt nem jön szóba?
Most rákerestem, de TV-ből és monitorból is elég sok van hasonló méretben és árban, amelyek FHD felbontásúak és van rajtuk HDMI.Az 5 ms az csak a válaszidő, nem a teljes késés. Szóval a kijelzők esetében van egy késés, input lag, ami a képfeldolgozás ideje és erre jön rá egy "mosás", ami maga a pixel-válaszidő.
Annál jobb, minél kisebb ez a válaszidő, de a magasabb lag, főleg multinál jön ki. Szóval inkább egy 8 ms lagos megjelenítő, aminek a válaszideje még + 5 ms, mint egy 1 ms lagos, 10 ms utánhúzással.
A helyzetet bonyolítja, hogy a megadott gyári értékek általában az átlagra utalnak. A maximuma lehet jóval magasabb, ami szintén zavaró.
Persze az egészet hazavágja az, hogy a konzolok eleve atom lagosak (meg a net, meg a beviteli eszközök).Nálam az LCD-k már ott hasalnak el, hogy hátulról vannak átvilágítva, mint valami "diavetítő". Ez a megoldás vetítés esetében szimpatikus, de egy megjelenítőnél szerintem vicc. Ezért kellenek baromi okos mérnökök, akik próbálnak a semmiből várat építeni. Hozzáteszem, hogy elég jól csinálják.
Anno a CRT szerintem egy baromi jó megoldás volt, persze mára elavult, de volt egy hasonló SED-nek nevezett technológia úgy 15 évvel ezelőtt. Arra nagyon kíváncsi lettem volna, de végül az LCD elnyomta a piacot minden téren. Aztán ott volt a plazma, amivel baromi jó TV-ket hoztak össze. Majd az OLED, ami lehetne jó, de mégiscsak LED, ami szerintem nem éppen monitornak való, illetve még mindig gond van az élettartammal, "beégéssel".
Jelenleg a MicroLED tetszik a legjobban. Amíg elérhető nem lesz, addig marad a jó, öreg LCD.[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
kuyarashi
őstag
-
KTTech
veterán
válasz kuyarashi #4584 üzenetére
Azért a mikroLED-től sem kell majd csodákat várni, egy erősebb LCD képminőségét tudja jelenleg (fényerő van bőven, feketeszint esetleges - egy jobb VA-LCD mélyebb feketét produkál -, kontaszt meg hááát, szóval nem végtelen, mint az OLEDnél - legalábbis a jelenlegi gyártói specifikációk alapján)... beégni meg ugyanúgy be fog, mint bármelyik másik alpixelenként aktív fénykibocsátású megjelenítő, hiszen a pixelek különböző mértékben lesznek terhelve, így külön is fognak öregedni. Ami viszont nem várható az a ghosting.
www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon
-
KTTech
veterán
válasz Krystal_s #4582 üzenetére
Sötétben használathoz a magas fényerő a legutolsó, amit kívánni lehet.
Az eddigi kijelzőidnél a fekete szint szerintem max szürke szint lehetett, hiszen nincs olyan LCD, ami maximálishoz közeli fényerőnél (sőt, jóval alatta sem) bármilyen értelmezhető feketét tudna produkálni. Fekete nélkül meg nincs kontraszt.
IPS-nél amúgy is eleve gyengébb a kontraszt, mint egy jobb VA-nál.Bármilyen furcsa is, én a mai napig keresem a Dell 2709W monitorom lehetséges utódját, ha esetleg tönkremenne, mert nem mai darab, és még nem akadtam rá (VA panel, dupla csöves CCFL háttérvilágítás, szépen kalibrálható - bár erről Ropi is tudna beszélni...). Valószínűleg visszatérek majd az Eizo monitorokhoz...
Jelenleg 5800K-es fehéregyensúly, L* gamma, 120cd/m2-es fényerőre kalibrálva még világosabb környezetben is tökéletesen megfelelő, elég kontrasztos képet ad.
-
Krystal_s
addikt
Nem volt szürke. Nálam az elég fontos, hogy szép fekete legyen, mert sokat olvasok és a betűk miatt is fontos, valamint filmeknél, képeknél. Elég sok kép- és videóteszttel volt ellenőrizve. Szakember is küldött ilyen anyagot, és neten is van elég sok. Viszont kellett hozzá a black level és a dinamikus kontraszt beállítás. Azok nélkül valóban szürkés lett volna.
Amúgy még ennél a monitornál sem rossz a fekete. -
Krystal_s
addikt
válasz kuyarashi #4584 üzenetére
"TV-ből és monitorból is elég sok van hasonló méretben és árban, amelyek FHD felbontásúak és van rajtuk HDMI"
Tudnál párat mondani, ami szerinted jobb, mint ez a Dell? (2db HDMI, FHD és hangszórói is vannak)Tv-ből, ami jelenleg kapható. Minőség nulla, alsó kategóriás 5-ös széria, de majdnem megvettem már kínomban. Samsung UE32N5302, vagy UE32T5302
LG kilőve, van valami Philips alsó kategória és 150 körül Sony, amiről rossz vélemények vannak.
Monitorból...az összes Samsung ívelt. LG, ASUS, Acer.., nem kell, de azok között sem találtam. Úgy gondoltam, akkor már inkább egy Dell, a notebookom is az...
Újabb kompromisszum volt még, ha annyira jó valami, akkor ahhoz vettem volna hangszórókat. Hát én nem találtam olyat. -
KTTech
veterán
válasz Krystal_s #4589 üzenetére
A dibamikus kontraszt az elsők közt van, amit ki kell gyilkolni a beállítások közül, csak árt a képminőségnek, és helyből lehetetlenné tesz bármilyen fotós, vagy egyáltalán színhűséget követelő munkát (a TVknél lehet folytatni a sort, pl. az interpoláció, színjavítók kikapcsolásával, és már kezdenek nézhetővé válni).
Kutyából nem lesz szalonna, az LCD-k áteresztenek bizonyos mennyiségű fényt, ráadásul annál többet, minél magasabb a fényerő. Ezt műszerrel remekül lehet mérni, és látni is (ennek kompenzálása a plusz fényforrás, ami a szemet átverve hazudja a mélyebb feketét).
Egy kivétel van a duplaLCD, ami ideális monitornak (1:1000000 valós kontraszt, nincs ghosting, beégés, persze magasabb a lag a két egymás mögé rakott LCD miatt, de az nem zavar. Ja, és 27"-nál 400W körüli fogyasztás, LED háttérvilágítással, de inhomogenitás nélkül, hiszen simán korrigálja az első réteg, ami csak BW képet jelenít meg, hogy a második színes réteg számára biztosítson háttérvilágítást. A fizikát itt se lehet megkerülni, a két LCD réteg sok fényt felfog, így a maximális fénysűrűségre se magas). Ha lehetne erre váltanék, gond csak az árával van, olyan 25-30000 euronál kezdődik.
Szerintem még nem láttál rendes feketeszintet, azért mondod, hogy jó. Mondjuk LCD-nél még én se láttam, a sajátom is szürkés, pedig jól van beállítva, hetente kalibrálom. Bár nálam már az is gáz, hogy a filmek kifejezetten rosszul jelennek meg monitorokon, hiszen többségük nem tudja fogadni a 24p-t, innentől kezdve nem is tud rendesen filmeket megjeleníteni (a 60Hz-re komvertálás igen rondán néz ki). Ez természetesen igaz az összes telefonra és tabletre is.
Nálam van viszonyítási alap, ott van mellette egy Panasonic 65VT65-ös plazma, ami tényleg tud rendes kontrasztot és fekete szintet, megfelelően kezeli a mozgást (cserébe nem jó számítógépes megjelenítőnek).
-
kuyarashi
őstag
Kösz az infókat, a dupla LCD-ről még nem hallottam. A SED-re te emlékszel?
A plazmákban az a szép, hogy még az alsókategóriásoknak is jobb a képe, mint a legtöbb LCD-nek. Mondjuk a miénk lagos, szóval nem csak monitornak, de játékra sem az igazi. Bár TV-re úgyis inkább konzolt köt az ember, ami eleve lagos, stb. Persze összeadódik, de én pont nem vagyok konzol párti, meg nagy játékos sem.
Krystal_s
Hangszóróval elég ritkán szerelnek monitort. Igazából ebben a kategóriában - nyugodt szívvel - egyet sem ajánlok. Ráadásul ezekkel átfogóbb teszt, mint színek, input lag, PWM, általános vélemény sincs általában. Ez inkább a komolyabb, vagy sokat eladott monitorok kiváltsága.
Ha mindenképp elő kellene állnom valamivel:
- Philips, egyetlen HDMI porttal
- LG, amit eleve kizártál (hangszórók nélkül)
- Hannspree (8 ms válaszidő) - a márkáról sok véleményem nincsNem néztem utánuk, tehát nem tudom, hogy PWM-esek-e, vagy mennyi a válaszidejük, milyen a homogenitásuk, kontrasztjuk, stb. Amelyikben van hangszóró, az pedig biztos, hogy nagyon gyenge. Ezt a komponenst biztos, hogy külön vásárolnám meg. Tényleg inkább az íveltek közt van pár, ami inkább szóba jöhetne.
[ Szerkesztve ]
-
KTTech
veterán
válasz kuyarashi #4592 üzenetére
A DuplaLCD-t a Panasonic fejlesztette, remélem hamarosan kijönnek TV-vel is, már demóztak egy 55"-ost (bár ez már kisebb felbontású hátsó panelt használ, mint a monitorban használt, ha jól emlékszem fHD felbontású). A plazma után lehet ezt venném (amint normalizálódik az ára 65+ méretben), mert a kontraszt már megfelelő - legalábbis nem lóg ki annyira a lóláb, köszönhetően a sok világítási zónának -, nincs ABL és nem kell figyelni a beégésre sem.A fogyasztás viszont egy másik kérdés lesz, mert a fizikát nem lehet meg***, a két LCD-t átvilágítani bizony teljesítmény kell.
Monitorban az Eizo jött ki vele, a Prominance CG3146 HDR-el, ami erősen referencia kategória. Nem lökdösném le az asztalomról, ha valaki rátenné, tudja még a 24p-t is kadenciahelyesen, rendes HDR1000, ABL nélkül... (és még több pezsgőt vennének a Spark Energynél, mert már hallottam, hogy durrogtak a plazmáimnál is - tipikus teljesítményfelvétele 280W, maximális pedig 463W...)
A SED-re emlékszem, a 36"-os méretű Canonnal találkoztam is személyesen. Ritka jó képminősége volt, a színek rendben voltak szemre (mérni nem tudtam). A kontraszt fenomenális volt, az akkori plazmákat simán állva hagyta. A problémát a technológia maga jelentette: a nagy fényerő erősen nyomott hagyott az élettartamon, a foszforréteg fejlesztésénél falba szaladtak, illetve előjöttek azok a problémák, amik a mai napig kísérik az összes self-emitting technológiát.
-
Krystal_s
addikt
válasz kuyarashi #4592 üzenetére
Már úton van egy másik ilyen Dell, hátha azon nem lesz hiba (pixel vagy más).
Találtam egy egész jó leírást, tesztet erről a Dell típusról. Elég sok hasznos adatot említ.
"Quite a rich, natural look overall with a slightly warm look but reasonable overall balance."
"Kissé meleg." Hát igen, bár ne lenne az.Köszönöm, hogy írtatok. Megtudtam pár hasznos dolgot. ...és elnézést, hogy kicsit OFF-ba tereltem a témát.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
válasz Krystal_s #4595 üzenetére
Azon a melegségen a kalibrálás segíthetne, de csakis akkor, ha azon a gépen kalibrálják, amelyikkel később is használni fogod. Értelemszerűen, konzolra kötve nem fog érvényesülni a szoftveres kalibráció, hisz azt a Windows, vagy iOS alatt futó szoftver fogja betölteni. Esetleg, ha szerviz menüben is állításra kerülnek a színek.
A 24 és a 27 colos változatok közt azért lehetnek különbségek, szóval nem lehet egy az egyben átemelni ezt a tesztet és ráhúzni a 27-esre. Ez más monitorokra is igaz. Viszont ott az UP2716D, aminek van egy 25"-os változata is (UP2516D). Ez esetben a kettő megjelenítő nagyon hasonló a tesztek alapján. Lehet, hogy ez esetben is "95%-os" az egyezés, de érdemes fejben tartani, hogy ez nem feltétlenül van így.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPhone topik
- Autós topik
- Vírusirtó topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Politika
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- 31.5" 2K QHD AORUS FI32Q G-Sync Super Speed (SS) IPS Panel 170Hz HDR400 + HLG Valós 1ms Garancia
- Lenovo ThinkVision IPS LED Full HD Monitor 22 " T22i-10
- 1ÉV GARANCIA ! Fujitsu 27" iPS QHD, 100% sRGB / FEHÉR ÓRIÁS - hdmi, dvi 2x dPort +SZLA
- Samsung Odyssey G5 27 ívelt 165Hz WQHD
- LG (38WR85QC-W.) 38" 4K GAMER 144Z PRÉMIUM LED MONITOR ! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest