Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Norb79

  senior tag

  válasz Malachi #2 üzenetére

  A FHD telefonnak akkor mi értelme? Meg a 1440p telefonnak? Mennyi az ideális képpontsűrűség (DPI) szerinted?

  Én ~4 éve vettem az első 4k Samsung tv-m (55col), és már abban is volt 4 magos proci meg ilyen felskálázó algoritmus (gondolom azt fejlesztik folyamatosan, és annak került a legújabb verziója ebbe a tvbe), és egyszerűen hihetetlen miket varázsolt a régi FHD vagy annál is gyengébb minőségű tartalomból. Haverokkal néztük a Tanú című filmet, és mind azt kérdezte, hogy honnan szereztem ilyen digitálisan felújított verziót, pedig ugyanaz a sima 200 forintos dvd volt, ami nekik is megvan.

  Vagy ugye az emlegetett xbox x, amire kint az első Forza Horizon, és kapott 4k patchet. Na az is úgy nézett ki azon a tv-n a sima x360ról futtatva, mintha már rajta lenne a 4k patch. Abban a tvben még olyan algoritmus volt, ami a kékkel tudott nagyon ügyesen bánni, meg a rajzolt tartalmat szerette különösen, rajzfilmek olyanok voltak rajta, hogy el nem hiszed, hogy ugyanaz, ha mellé rakod egy másik tv-n is nézve.

  Szóval csak így tovább, hajrá, jöjjön jó minőségű 8k panel, jó felskálázó algoritmussal, az is szuper (legalábbis ahogy a Samsung csinálja), amíg a natív tech odaér.

 • Norb79

  senior tag

  válasz Malachi #14 üzenetére

  Ez nagyon leegyszerűsített megközelítés. A képpont 4x-ezéstől nem fogod látni a pihét, annyival több képpontot nem kapsz. Viszont annyival többet igen, hogy a színátmeneteket több lépésből lehet megvalósítani, így nem lesz annyira "darabos" a kép. Nagyon leegyszerűsítve, van egy FHD képed, amin egymás mellett van egy kék és egy lila színű képpont. Azon ennyi van, ott élesen elválik a lila és a kék, míg egy 4k tv-n a Samsung csodacucca már 8 képpontból rakja össze ezt a két színinfót, és nem szolgai módon lesz 4 kék, 4 lila, hogy ugyanúgy nézzen ki, hanem párat beszínez köztes színnel, amitől kicsit jobban összemossa a színátmenetet. Az x360 képe is ettől szebb, mert amúgy a játékok alatt lévő vas (akár xbox, akár ps, akár pc) nagyon energiát pont ilyenekbe fektet, hogy ezeket az átmeneteket szépen megcsinálja és ne legyen recefice az egész kép. Na most ezt a TV részben átvállalja, ettől szépül meg ilyen TVn a forza horizon x360assal. És persze megszépül x1x-en is, csak ott az x1x simítja ki az átmeneteket izomból. Ugyanazt csinálja mindkettő.
  Pihe nem lesz, de a kép mégis teljesen más lesz már 4knál is, de pláne a 8knál. Nem lesz ettől két épület mellett a távolban egy harmadik, meg nem lesz a pattanás mellett pihe is, de próbálj meg otthon duplo meg lego kockából is építeni egy-egy autót, házat, akármit, látni fogod, hogy apróbb elemekből mennyivel könnyebb ugyanazt részletesebbre, élethűbbre megcsinálni.
  Mindegy, én imádom és látom mennyire jóság, aki meg nem látja vagy nem szereti az meg kerülje el, mi sem könnyebb. :)

 • Norb79

  senior tag

  válasz Malachi #20 üzenetére

  "ebből a szempontból az FHD és a 4K felskálázás tökre nem játszik, mert hiába lesz szép a kép és élénkek a színek és jobb a színátmenet, az alacsonyabb felbontású anyagról semmilyen felskálázás nem teszi oda a nem létező (mert nem rögzített) részleteket."
  Ez abszolút így van, de nekem a szebb színátmenetek és ilyesmi miatt is megéri a 4k kép.
  A natív 4k tartalom (játékok) is csak ennyit tesznek hozzá amúgy, hogy szebb a színátmenet, kevesebb a recefice. Forza horizon3ban nincs több fa az útmenti erdőben, wowban nincs több kagyló a tenger fenekén, stb. Ugyanaz a tartalom, csak szebben.

 • _Scythe_

  aktív tag

  válasz Malachi #14 üzenetére

  Az igazi kérdés, hogy vajon ad-e a filmélményhez, ha Megan Fox seggén a pihéket is látod, nem csak a pattanást vagy ad-e vajon a hír értékhez, ha Szellő Pista vörös kiütéses alkoholista képét kráterenként látod? :)

  Tapasztalatiam alapján nagyon kevés tartalom van, aminek valóban jót tesz a nagy felbontás, leginkább animáció és sport. A filmekben inkább minden fake-nek (de nagyon) tűnik tőle. Ráadásul sok éves tendencia már valamilyen filter vagy film grain használata, hogy pont elrejtse ezeket a kontúrvonalaakat a CGI és a ténylegesen felvett jelenet közt. Szóval 8k film grain :)

  [ Szerkesztve ]

 • FefeeX

  veterán

  válasz Malachi #35 üzenetére


  Viszonyítási alapnak. Tudom, vannak a szuperszeműek, akik 4 méterről is pixelesnek látják a 4K-t, de nekünk, emberiség selejtjeinek marad ez kiindulópontnak :D

 • Raymond

  félisten

  válasz Malachi #35 üzenetére

  Mara gyakorlatilag teljesen mindegy hogy milyen messzirol vagy kozelrol van ertelme a 4K felbontasnak, ugyanis mast mar nemigen tudsz venni. Neztem epp a kinalatot es 42+ meretben 1:5 es 46+ meretben 1:10 a FHD:UHD kinalat. 50" es 55" meretben meg van 3-4 modell elvetve ami FHD, de ez minden. Az ev vegere nemigen hiszem hogy lesz meg 50"+ meretben FHD keszulek.

  Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

 • laposonly11

  senior tag

  válasz Malachi #2 üzenetére

  Tudod ez úgy működik hogy ha le tudom gyártani költséghatékonyan az elérhető technológiát, akkor legyártom és piacra dobom, mert a konkurencia nem alszik! Ennek semmi köze ahhoz hogy mi kell vagy nem kell a népnek! Attól hogy mi itt a kis országunkban elvagyunk a 720p/fullHD vel (egyik haverom még mindig 640x240 ben nézi a Divx filmeket, amin már én is röhögni szoktam :U ), attól még pl. Dél-Koreában vagy Japánban mindig kötelezően állami szinten feljesztenek mindent high-techre, nehogymá' ne menjen 520km/h val a vasút és ne legyen minden egyes faluban neonreklám, minden egyes útjelző táblán. :F

  Nálunk meg "Magyarország kormánya megbízásából" ilyen reklámok mennek mint pl. hogy a disznó húsa egészséges és tele van vitaminokkal, na ettől dobtam legutóbb egy hátast! Hí'nye guruljon a magyar, mint a szilvás gombóc a dombon lefele! Így is élmezőnyben vagyunk a koleszterinszint/elhízás, szívbetegségek és az ebből fakadó korai elhalálozás terén! :W :C Japánban eközben állami szinten tilos az elhízás, különben a munkáltató extra adót fizethet a túlsúlyos alkalmazott után. Na ennyit erről! :DDD

  [ Szerkesztve ]

  Ordo est anima rerum.

Hozzászólok Aktív témák