Hirdetés

2019. augusztus 20., kedd

Hozzászólások

(#1) Dtomka


Dtomka
(addikt)

"rrősnek" ---> Erősnek

(#2) Malachi


Malachi
(addikt)

Vagy mi maradtunk le véglegesen, vagy nem tudják már mihez kapjanak a gyártók, de én úgy tippelem errefelé még a 4K sem terjed el 10 éven belül. Annál is inkább, mert én átlagos használat mellett egy nappaliban filmezni, tévézni és konzolozni egyszerűen nem látom értelmét FHD-nál magasabb felbontású képnek.

Mekkora nappali kellene ahhoz, hogy egy 8K fal élvezhető legyen, minden előnyt kihasználva? Egy átlagos lakásban a 55" is nagy már, vagy éppen csak jó.

[ Szerkesztve ]

(#3) Raymond


Raymond
(nagyúr)

Hehe, nyomogattad a gombokat az osszehasonlito demonal ? :)

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#4) Dodó77


Dodó77
(csendes tag)

Durva, de még a sima SD minőséget is erősen feljavítja az AI a 4K-hoz képest.

(#5) Riddick77


Riddick77
(tag)

A 4K az ami jelenleg az optimális és ez sokáig nem is fog változni.

A mostani erősebb konzolok pl. Xbox One X már jó minőségben és sebességgel megtud hajtani egy 4K kijelzőt.

[link]

A következő generációs konzolok kb. 2020 körül a 4K/60Fps-t fogják nyomni,ami egy optimális kombó,szép és gyors. :K

A 8K -t semmi sem fogja támogatni jó ideig hardveresen,se PC,se Konzol,se Hd filmek. :F

Ridd

(#6) FefeeX válasza Riddick77 (#5) üzenetére


FefeeX
(veterán)

55"-on hogy legyen értelme a 4K-nak, maximum másfél méteren kell ülni. Ami ekkora kijelzőnél a minimum is, így gyakorlatilag a felbontásnak hogy értelme legyen, van egy nagyon szűk sweet spot sávod. 8K-nak már emiatt sincs kb semmi értelme, ahonnan tévét nézünk, 3-3,5 méterről, ott meg már a fullHD is véleményes.

És akkor ugye ott vagyunk, hogy az 55" még mindig csak a nagyon fanatikusoknál (pl itt a fórumon) alap, az átlagember örül a 42"-nek is, talán ott most kezd általánosabb lenni a 49-50".

SC2 profile: http://eu.battle.net/sc2/en/profile/359830/1/FefeeX/; XBL profile:FefeeX

(#7) Segal válasza Riddick77 (#5) üzenetére


Segal
(addikt)

A PC már ma is támogatja a 8K-t. Az persze megint más kérdés hogy egyelőre nem vállalható sebességgel (persze vannak a youtube-on millió felett összeállított gépek amikkel jól fut) de a lényeg hogy technikailag megoldható.

(#8) elefant válasza Raymond (#3) üzenetére


elefant
(HÁZIGAZDA)

ha tőlem kérdezed, akkor igen, püföltem mindent!

(#9) Norb79 válasza Malachi (#2) üzenetére


Norb79
(aktív tag)

A FHD telefonnak akkor mi értelme? Meg a 1440p telefonnak? Mennyi az ideális képpontsűrűség (DPI) szerinted?

Én ~4 éve vettem az első 4k Samsung tv-m (55col), és már abban is volt 4 magos proci meg ilyen felskálázó algoritmus (gondolom azt fejlesztik folyamatosan, és annak került a legújabb verziója ebbe a tvbe), és egyszerűen hihetetlen miket varázsolt a régi FHD vagy annál is gyengébb minőségű tartalomból. Haverokkal néztük a Tanú című filmet, és mind azt kérdezte, hogy honnan szereztem ilyen digitálisan felújított verziót, pedig ugyanaz a sima 200 forintos dvd volt, ami nekik is megvan.

Vagy ugye az emlegetett xbox x, amire kint az első Forza Horizon, és kapott 4k patchet. Na az is úgy nézett ki azon a tv-n a sima x360ról futtatva, mintha már rajta lenne a 4k patch. Abban a tvben még olyan algoritmus volt, ami a kékkel tudott nagyon ügyesen bánni, meg a rajzolt tartalmat szerette különösen, rajzfilmek olyanok voltak rajta, hogy el nem hiszed, hogy ugyanaz, ha mellé rakod egy másik tv-n is nézve.

Szóval csak így tovább, hajrá, jöjjön jó minőségű 8k panel, jó felskálázó algoritmussal, az is szuper (legalábbis ahogy a Samsung csinálja), amíg a natív tech odaér.

(#10) mepet


mepet
(addikt)

Hiánypótló cikk, megerősített hitemben. :B

Állítás:
Gyakran hallom azt a szerintem orbitális blődséget, miszerint a FullHD kép FullHD tévén a legszebb, a 4K tévén csúnyább. Ez szerintem ostobaság, ha jók a képjavító, felskálázó cucc, akkor bizony sokkal szebb lehet a kép a jelforráshoz képest magasabb felbontású kijelző mellett is.

Bizonyíték:
1. Bizonyíték: Saját magam is láttam anno, (illetve, biztos sokan emlékeztek) hogy DVD-ből a HDMI kimenettel rendelkező felskálázós DVD lejátszó sokkal-sokkal szebb képet varázsolt a HD tévére, mint az SD DVD volt. Érzésre kb félúton volt a HD és az SD között az eredmény, mindenki szerint nagyságrendekkel volt szebb, mint az eredeti SD kép.
2. Bizonyíték: A ph! szerzői ugyanezt az érszrevételt erősítették meg a témaadó cikkben FullHD jel és 8K tévé mellett.

Következmény:
Az az állítás, miszerint a 8K-t (vagy akár a 4K-t) nem érdemes venni, mert nincs ilyen jelforrás: hülyeség, mivel nincs is szükség ilyen jelforrásra a magasabb felbontás kihasználásához.

(#11) arty válasza Norb79 (#9) üzenetére


arty
(addikt)

nem tudom eldönteni, hogy a teljes hsz-ed egy nagy iróniabomba-e vagy... :D

---

(#10) mepet

"Saját magam is láttam anno, (illetve, biztos sokan emlékeztek) hogy DVD-ből a HDMI kimenettel rendelkező felskálázós DVD lejátszó sokkal-sokkal szebb képet varázsolt a HD tévére, mint az SD DVD volt. Érzésre kb félúton volt a HD és az SD között az eredmény, mindenki szerint nagyságrendekkel volt szebb, mint az eredeti SD kép."

Namost itt arról van szó, hogy te az analóg jelátvitelt és a hdmi-t veted össze, ill. a dvd és a tv felskálázási képességét. És ezekután levonod a konkluziot, hogy a nagyobb felbontás a jobb... erősen kétlem, hogy a hdmi-s dvdlejátszót megnézted két, tökegyforma kijelzőn, melyek csak a felbontásukban tértek el (1024x576 és 1920x1080 - márpedig ekkor vetetted volna össze VALÓBAN a képkockaszámokat és azok jótékony hatását).

"2. Bizonyíték: A ph! szerzői ugyanezt az érszrevételt erősítették meg a témaadó cikkben FullHD jel és 8K tévé mellett."

Ezt hol olvastad a cikkben? Szerintem ilyet a cikk írói nem tettek...

"Következmény:
Az az állítás, miszerint a 8K-t (vagy akár a 4K-t) nem érdemes venni, mert nincs ilyen jelforrás: hülyeség, mivel nincs is szükség ilyen jelforrásra a magasabb felbontás kihasználásához."

Pedig egyelőre ez a helyzet. Ehez pusztán a bizonyítékaid kellett nullázni ;)

[ Szerkesztve ]

stadion, kisvasút, freemail

(#12) Márton válasza arty (#11) üzenetére


Márton
(veterán)

+1

"a 8K AI által kapott végeredmény is csak megközelíteni tudta a 8K kamerával rögzített, eredetileg is 8K felbontású anyagokat."

Itt a lényeg. A gyártók megint beleesnek ugyanabba a hibába, mint a 3D-nél volt.
"Kevés a tartalom? Ok, tegyünk bele okos konverziót, ami egy gombnyomásra bármilyen 2D tartalmat 3D-sé tesz."
Mi lett a vége? Meggyőződésem, hogy ez IS nagyban hozzájárult a 3D TV eladások csökkenéséhez.
És ezután csodálkoztak, majd beszüntették a gyártást. Pont MOST mikor itt az oled tökéletes feketéje és a 4k felbontás miatt megvan passzívan is a fullhd/szem minőség.
Agyrém, komolyan mondom. Még jó hogy van VR, így lehet valahol tovább 3D-zni :DDD

Edit nem ment idE <== :)

(#13) Dyingsoul


Dyingsoul
(addikt)

Az 34GK950G-ről nem írtok? Olvasom az IFA bejegyzéseket, de erről nem találtam még cikket.

YT: youtube.com/dyingsoulgaming --- Facebook: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream csatorna: http://twitch.tv/dyingsoul -- Honlap: http://diablo3.hu/

(#14) Malachi válasza Norb79 (#9) üzenetére


Malachi
(addikt)

én úgy gondolnám, hogy a 8K azért jó, mert nagyon részletgazdag. ugye azt kellene látni, hogy ez a részletgazdagság kijön-e egy 55"-os képernyőn, mert ha nem, akkor minek van. szóval oké, hogy FHD 55"-on látom Megan Fox seggén a pattanást, de mekkora képernyő kellene ahhoz, hogy a pihéket is lássam rajta amit a 8K szépen megmutat, és az a képernyő mekkora távolságból élvezhető normálisan és az elfér-e egy átlagos lakásban. erre akartam csak kilyukadni. látod, vagy nem látod, ez itt a kérdés. ha nem látod, akkor pedig miért fizetnél érte plusz pénzt. így gondolkodom én.

a fejlődés persze jó, meg kell, szóval hajrá-hajrá. csak a tempó és az irány ami érdekes, hasonlít kicsit a megapixel háborúhoz a fényképezőkben, amivel szerencsére már leálltak, mert az emberek idővel rájöttek, hogy király a 20 megapixel, de minek , ha körömnyi CCD-vel, normális optika nélkül adják ki a gépeket.

(#15) Norb79 válasza arty (#11) üzenetére


Norb79
(aktív tag)

Mondtam már ezerszer, gyere el aztán nézd meg. Látatlanban én se hinném el, de tényleg príma amit a Samsung képvarázsol ezzel a cuccal.
Ezt a dpi vergődést meg kreténségnek tartom, ahogy azt már megbeszéltük ezerszer. Megy a vinnyogás, hogy 55 colra így sok a képpont, úgy sok a képpont, de a zsebben lévő 5 colos telefonra senki se mondja, hogy sok rá a képpont, ilyen méretre bőven elég lenne a 480p/240p, nem kell 1080p...
A magas dpi az jó. Minél magasabb annál jobb. És ez méret és üléstávolság független bölcsesség.

(#16) Norb79 válasza Malachi (#14) üzenetére


Norb79
(aktív tag)

Ez nagyon leegyszerűsített megközelítés. A képpont 4x-ezéstől nem fogod látni a pihét, annyival több képpontot nem kapsz. Viszont annyival többet igen, hogy a színátmeneteket több lépésből lehet megvalósítani, így nem lesz annyira "darabos" a kép. Nagyon leegyszerűsítve, van egy FHD képed, amin egymás mellett van egy kék és egy lila színű képpont. Azon ennyi van, ott élesen elválik a lila és a kék, míg egy 4k tv-n a Samsung csodacucca már 8 képpontból rakja össze ezt a két színinfót, és nem szolgai módon lesz 4 kék, 4 lila, hogy ugyanúgy nézzen ki, hanem párat beszínez köztes színnel, amitől kicsit jobban összemossa a színátmenetet. Az x360 képe is ettől szebb, mert amúgy a játékok alatt lévő vas (akár xbox, akár ps, akár pc) nagyon energiát pont ilyenekbe fektet, hogy ezeket az átmeneteket szépen megcsinálja és ne legyen recefice az egész kép. Na most ezt a TV részben átvállalja, ettől szépül meg ilyen TVn a forza horizon x360assal. És persze megszépül x1x-en is, csak ott az x1x simítja ki az átmeneteket izomból. Ugyanazt csinálja mindkettő.
Pihe nem lesz, de a kép mégis teljesen más lesz már 4knál is, de pláne a 8knál. Nem lesz ettől két épület mellett a távolban egy harmadik, meg nem lesz a pattanás mellett pihe is, de próbálj meg otthon duplo meg lego kockából is építeni egy-egy autót, házat, akármit, látni fogod, hogy apróbb elemekből mennyivel könnyebb ugyanazt részletesebbre, élethűbbre megcsinálni.
Mindegy, én imádom és látom mennyire jóság, aki meg nem látja vagy nem szereti az meg kerülje el, mi sem könnyebb. :)

(#17) arty válasza Norb79 (#15) üzenetére


arty
(addikt)

ezt most olyannak írod, aki a 1440p-s telóját 1080p-ben használja ... ;)

tehát én ott is azt mondom, hogy átestünk a ló túloldalára!
tévéfronton meg a samsung készül most ugyanerre... (érthető: a qled nem versenyképes az oledel szemben, megpróbálják hát a nagyobb számot lenyomni a vásárlók torkán)

bár szívesen elmennék megnézni a csodasamsungod, alapvetően hitetlen vagyok ;)
plazmám van, ami sokkal jobban tolerálja a 720p-t (x360) és azért ott is látni, amikor nativan, 1080-ben hajtom... namost egy lcdn, áh... nem tudom elképzelni, hogy az jó legyen, na ;)

[ Szerkesztve ]

stadion, kisvasút, freemail

(#18) Norb79 válasza arty (#17) üzenetére


Norb79
(aktív tag)

Ja, 5 colon nyomod az 1080p-t, de 20 colra a 4k az isten ellen való vétek. Pedig a dpi ugyanaz. 1 szalámiért 500 forint nem sok, de 4 szalámiért 2000 forint az már rablás. Értem én! (24-55-65 colon a 4k meg jóval kevesebb dpi...)
Mindegy, legközelebb nem én megyek hozzád, ha nem te jössz hozzám, elhozod az ikszet, aztán összenézzük melyiken fut szebben a FH1, a 360asomon, vagy az x1x-eden. :)
/szerk: szerkesztésre meg még mindig az a válaszom, ami eddig volt, 720p --> 1080p nem egész számú többszörös, vmi képadat torzul a konverziónál, de 720p--> 4k az viszont egész számú többszörös, nem torzul, ahogy 1080p --> 4k is egész számú többszörös, és a 4k helyett 8k-t behelyettesítve is egész számú többszöröst kapsz vagyis lehetséges a normális felskálázás. 720p --> 1080p esetén meg nem lehetséges. Ez meg sima matek, ehhez semmilyen képernyőt nem kell megnézni. :)

[ Szerkesztve ]

(#19) arty válasza Norb79 (#18) üzenetére


arty
(addikt)

a telómat 30-50 centiről nézem, nem a kanapéról ;)

najó, akkor tényleg beszéljünk le konkrétumot, viszem az x1x-et, öntsünk tiszta vizet a pohárba! :D
bár úgy rémlik, nagyon messze laksz... :(

egész számra nyilván könnyebb szépen skálázni, ezt egyébként nem is vitatom.
és ezért is örülök a 4k-nak, arra ELVBEN 240p, 720p, 1080p is szépen skálázódhat, 8k-ra pedig a 480p is úgy fog... de csak ELMÉLETBEN! gyakorlatban már a 240@720 is egy pacát eredményez az átlagtévé átlegscalerén :( (ráadásul mamár 720p tv nincs is)

itt a cégnél sajna minden gémingoldal tiltott, pedig úgy mutatnék benagyított képet, micsoda hentesmunkát végez az átlagtévé :/

stadion, kisvasút, freemail

(#20) Malachi válasza Norb79 (#16) üzenetére


Malachi
(addikt)

hát az ember már csak ilyen egyszerűen gondolkodik, amikor eldönti, hogy mire költi a félretett 3-400 ezret, amiből már lehet akár egy jó tévét is venni.

meg amúgy értem amit mondasz és jogos is valahol, de nem ugyanarról beszélünk. 8K-ról szól a hír, hogy már megvan, kapható. én meg azon morfondíroztam, hogy mekkora az a képátló, amin valóban látszik a NATÍV 8K képen az összes részlet (hiszen ezért 8K, hogy meglegyen rajta minden) és hogy az értelmesen elhelyezhető-e bárhol, ami nem egy nagy családi ház/villa/akármi. arról nem is beszéltem, hogy mit nézel rajta egyáltalán, eszembe sem jutott igazából.

ebből a szempontból az FHD és a 4K felskálázás tökre nem játszik, mert hiába lesz szép a kép és élénkek a színek és jobb a színátmenet, az alacsonyabb felbontású anyagról semmilyen felskálázás nem teszi oda a nem létező (mert nem rögzített) részleteket. persze az is lehet, hogy neked megéri az a kevés plusz amit ad, nem tudom, de mindegy is. nem mondtam, hogy ne használd.

(#21) Norb79 válasza arty (#19) üzenetére


Norb79
(aktív tag)

Ja, nekem is egy örökkévalóságnak tűnt az a 20 perc, míg elértem a város egyik végéből a másikba. De nyugodtan csinálj úgy, mintha Sopronban laknék, vagy Berlinben, vagy a Holdon. :D
Az meg köztudott, hogy mindent meg lehet oldani kókányul, meg rendesen. A Samsungnak van olyan modellje, ami nem kókányul oldja meg. Ettől még lehet nekik is kókányolós, meg a többieknek is nem kókányolós, de ez nem a technika, hanem a konkrét típus hibája.
Moby is amikor áttért a 34 colos Samsungra 4k-zni egyből más véleménnyel lett a dologról, pedig előtte ő is ilyeneket mondott, mint te... :)

(#22) Norb79 válasza Malachi (#20) üzenetére


Norb79
(aktív tag)

"ebből a szempontból az FHD és a 4K felskálázás tökre nem játszik, mert hiába lesz szép a kép és élénkek a színek és jobb a színátmenet, az alacsonyabb felbontású anyagról semmilyen felskálázás nem teszi oda a nem létező (mert nem rögzített) részleteket."
Ez abszolút így van, de nekem a szebb színátmenetek és ilyesmi miatt is megéri a 4k kép.
A natív 4k tartalom (játékok) is csak ennyit tesznek hozzá amúgy, hogy szebb a színátmenet, kevesebb a recefice. Forza horizon3ban nincs több fa az útmenti erdőben, wowban nincs több kagyló a tenger fenekén, stb. Ugyanaz a tartalom, csak szebben.

(#23) hombre[EU]


hombre[EU]
(aktív tag)

Ha nincs rá tartalom akkor csinálsz magadnak. Veszel egy 8K kamerát,felszeded a gyerek focimeccsét és megnézitek otthon :) vagy 7680 × 4320 fotót lōni sem lehetetlen 2018-ban

you must be the change you wish to see in the world

(#24) mepet válasza arty (#11) üzenetére


mepet
(addikt)

Tudtam, hogy már-már flame a hsz-em a "HD mindenre elég" kollégák szemében. ;]

"Namost itt arról van szó, hogy te az analóg jelátvitelt és a hdmi-t veted össze, ill. a dvd és a tv felskálázási képességét."
Nem így van. A DVD digitális. HDMI-n (ami szintén digitális) a HDTV-n nézem, ami szintén digitális. Ez szebb sokkal-sokkal bekapcsolt felskálázással és képjacítással FullHD-ben, mint felskálázással, de kikapcsolt képjavítással FullHD-ben vagy akár 720p-n. És magasabb felbontásban még szebb, mint alacsonyabban. Tehát a kép sokkal szebb lesz a képjavítástól és a felskálázástól.

"És ezekután levonod a konkluziot, hogy a nagyobb felbontás a jobb... erősen kétlem, hogy a hdmi-s dvdlejátszót megnézted két, tökegyforma kijelzőn, melyek csak a felbontásukban tértek el (1024x576 és 1920x1080 - márpedig ekkor vetetted volna össze VALÓBAN a képkockaszámokat és azok jótékony hatását)."
Így van, alacsonyabb felbontású tévén nem próbáltam ki, de ha kipróbáltam volna, akkor ugyanezt láttam volna, a pixeles csúnya fost 42"-on SD-ben. :D

"Ezt hol olvastad a cikkben? Szerintem ilyet a cikk írói nem tettek..."
Idézettel válaszolnék: "A Samsung a 8K tévéjéhez egy speciális felskálázási eljárással állt elő, amelyet 8K AI-nek neveznek. Egy nagyon látványos videó segítségével illusztrálták ennek működését, és persze a gyakorlatban is meg lehet nézni, hogy mire képes. Csak annyit tudunk mondani, hogy ennek alapján ez talán a legjobb ilyen felskálázási technológia, amit valaha láttunk, hiszen tényleg látványos javulást eredményezett a működése. "

[ Szerkesztve ]

(#25) mzso válasza Dtomka (#1) üzenetére


mzso
(addikt)

Jó de ki fogja megfizetni a 120-150 colos kijelzőket, hogy értelme is legyen a 8K-nak?

(De legalább az anti-aliasing végleg okafogyottá válik. :) )

(#26) Locutus


Locutus
(veterán)

Épp csak az input lag lesz megint óriási, a képfeldolgozás miatt... szal aki FHD-ben akarja játékra meghajtani mondjuk, az megint csak elfelejtheti...

ASUS ROG Maximus VIII Gene Z170 eladó

(#27) ripla


ripla
(őstag)

Most néztem meg egy videót egy OLED és egy QLED tévéről, LG vs. Samsung, egymás mellé voltak állítva és mindkettő pontosan ugyanazokkal a beállításokkal futtatta ugyanazt a demót.
Nekem az OLED sokkal jobban tetszett, teltebbek a színei és sokkal szebbek rajta a sötétebb színek is, a QLED fakóbbnak és a világos részeknél túl fényesnek tűnt.

[ Szerkesztve ]

Huawei P20 Lite

(#28) Balika911 válasza Locutus (#26) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

Megint? Az idei Samsung QLED-eknek az alacsony input lag éppen az egyik erőssége. 1080p@120-ban és 1440p@120-ban 10-12 ms körül mozog. (Game módban, ahol a képfeldolgozó funkciók jó része inaktív.)

A Q900R-re ennél magasabb, 15 ms-ot harangoztak be, de tévéhez képest ez is klassz. Nem tudni, hogy ez milyen képmódra értendő és tesztek sincsenek még, de előjelnek elég jó.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#29) Locutus válasza Balika911 (#28) üzenetére


Locutus
(veterán)

Bár nem nagyon értem, miért példálózol a game mód minden képfeldolgozást kikapcsoló input lagjával arra amit én írtam, de mondjuk QLED-et vegyen amúgy is akinek...

ASUS ROG Maximus VIII Gene Z170 eladó

(#30) Balika911 válasza Locutus (#29) üzenetére


Balika911
(nagyúr)

A Game módot azért, mert gyors játékra azt találták ki, a QLED tévéket pedig azért, mert egy QLED tévéhez (Q900R) kapcsolódik a topik.

A Q900R-be ráadásul egy auto-detect Game mode is kerül(t), ha ehhez kapcsolódóan érdekel valakit. Nem tudom, mi alapján, hogyan működik.

[ Szerkesztve ]

JBL Studio 220 hangdoboz eladó

(#31) Locutus válasza Balika911 (#30) üzenetére


Locutus
(veterán)

Akkor sincs köze ennek ahhoz, amit én írtam eredetileg.

ASUS ROG Maximus VIII Gene Z170 eladó

(#32) _Scythe_ válasza Malachi (#14) üzenetére


_Scythe_
(aktív tag)

Az igazi kérdés, hogy vajon ad-e a filmélményhez, ha Megan Fox seggén a pihéket is látod, nem csak a pattanást vagy ad-e vajon a hír értékhez, ha Szellő Pista vörös kiütéses alkoholista képét kráterenként látod? :)

Tapasztalatiam alapján nagyon kevés tartalom van, aminek valóban jót tesz a nagy felbontás, leginkább animáció és sport. A filmekben inkább minden fake-nek (de nagyon) tűnik tőle. Ráadásul sok éves tendencia már valamilyen filter vagy film grain használata, hogy pont elrejtse ezeket a kontúrvonalaakat a CGI és a ténylegesen felvett jelenet közt. Szóval 8k film grain :)

[ Szerkesztve ]

(#33) Márton válasza _Scythe_ (#32) üzenetére


Márton
(veterán)

Kihagytam a természetfilmet.
Ott a felbontás, dinamika +3D ami igazán üt.

Edit nem ment idE <== :)

(#34) FefeeX válasza _Scythe_ (#32) üzenetére


FefeeX
(veterán)

Arról nem is beszélve, hogy nagyon durva utómunka van az amcsi filmeken, tehát még ha lenne is ott pattanás meg piheszőr, azt már eltávolították. Szóval ez az egész arra jó, hogy fizessetek bolondok... Nem tudom, ki az aki 80 centiről akarja majd nézni a 65" tévéjét... Mozi első sor effekt

SC2 profile: http://eu.battle.net/sc2/en/profile/359830/1/FefeeX/; XBL profile:FefeeX

(#35) Malachi válasza FefeeX (#34) üzenetére


Malachi
(addikt)

azóta egyébként utánanéztem mert nem hagyott nyugodni és azt írják az okosok, hogy a "sweet spot" 4K-ra 70-75" kb. két, két és fél méterről. natív felbontáson ott kezd érvényesülni a sok plusz részlet. ezt mondjuk el tudnám viselni egy 50 nm-es lakás nappalijában is, de csak falra szerelve mert olyan szekrénysor a világon nincs, amibe akkora tévé elfér. :D szóval oké, 4K jöhet, de csak óriásiban.

8K-nál ugyanez 120"-nál kezdődik, ez viszont nálam már dedikált moziszobát jelent. az meg sci-fi a legtöbbeknek.

még egyszer: nem mondom, hogy nem jó a nagy felbontás - a kérdés csak az, képes lesz-e valaha kihasználni az átlagember. szerintem nem.

(#36) FefeeX válasza Malachi (#35) üzenetére


FefeeX
(veterán)


Viszonyítási alapnak. Tudom, vannak a szuperszeműek, akik 4 méterről is pixelesnek látják a 4K-t, de nekünk, emberiség selejtjeinek marad ez kiindulópontnak :D

SC2 profile: http://eu.battle.net/sc2/en/profile/359830/1/FefeeX/; XBL profile:FefeeX

(#37) Raymond válasza Malachi (#35) üzenetére


Raymond
(nagyúr)

Mara gyakorlatilag teljesen mindegy hogy milyen messzirol vagy kozelrol van ertelme a 4K felbontasnak, ugyanis mast mar nemigen tudsz venni. Neztem epp a kinalatot es 42+ meretben 1:5 es 46+ meretben 1:10 a FHD:UHD kinalat. 50" es 55" meretben meg van 3-4 modell elvetve ami FHD, de ez minden. Az ev vegere nemigen hiszem hogy lesz meg 50"+ meretben FHD keszulek.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#38) Márton válasza Raymond (#37) üzenetére


Márton
(veterán)

igen, ez a táblázat is inkább a forrás minőségére utal, nem a tv paneljére :DDD

Edit nem ment idE <== :)

(#39) arty válasza mepet (#24) üzenetére


arty
(addikt)

dehogy flame, csak beszélgetünk :)

"A DVD digitális. HDMI-n (ami szintén digitális) a HDTV-n nézem, ami szintén digitális. Ez szebb sokkal-sokkal bekapcsolt felskálázással és képjacítással FullHD-ben, mint felskálázással, de kikapcsolt képjavítással FullHD-ben vagy akár 720p-n. És magasabb felbontásban még szebb, mint alacsonyabban. Tehát a kép sokkal szebb lesz a képjavítástól és a felskálázástól."

De hogy nézed fhd tévén felskálázás nélkül az 1024x576-os dvd-t? ;)
MINDENKÉPPEN skálázol. Vagy a dvd-ben vagy a tv-ben. Ergo te a skálázási képességeket hasonlítod ezesetben. A skálázás nem létező pixeleket, képelemeket gyárt - hogy azokat az agyad be tudja-e illeszteni a képbe, elhiszi-e, hogy az TÉNYLEG ott van, vagy hibaként "zavarja", az erősen kérdéses.

Az ember szemét nem nehéz megvezetni, hogy "szebbnek" érzékeljen valójában csak "más" képet ;)
Sokak a zajszűrt és 60frémre interpolált 24frémes képet is előrelépésként élik meg.....

"alacsonyabb felbontású tévén nem próbáltam ki, de ha kipróbáltam volna, akkor ugyanezt láttam volna, a pixeles csúnya fost 42"-on SD-ben"

Ez ugye feltételezés. És ilyen hozzáállással, ha más nem, a placebo effekt működne és szebb is lenne, amit szebbnek vársz :D Vakteszt után meg lehet meglepődnél. De persze ez is csak feltételezés... (noha voltam már részese és elszenvedője(!) ilyen leleplező vakteszteknek)

"A Samsung a 8K tévéjéhez egy speciális felskálázási eljárással állt elő, amelyet 8K AI-nek neveznek. Egy nagyon látványos videó segítségével illusztrálták ennek működését, és persze a gyakorlatban is meg lehet nézni, hogy mire képes. Csak annyit tudunk mondani, hogy ennek alapján ez talán a legjobb ilyen felskálázási technológia, amit valaha láttunk, hiszen tényleg látványos javulást eredményezett a működése. "

Ebben hol van a natív hajtás megemlítve?

Lehet, hogy ez a csodaszamszung minden idők legjobb felskálázott képét tudja (vakok közt a félszemű?), de valószínűleg egy AZONOS képességű, de natív felbontású agyonverné. Mert az BIZTOSAN 1:1 azt a képet adná, amit megetetnek vele :P

[ Szerkesztve ]

stadion, kisvasút, freemail

(#40) mepet válasza arty (#39) üzenetére


mepet
(addikt)

Tévéket árultam pár évig, rengeteg tévét és lejátszót próbáltam. Röviden szólva: láttunk csodákat. Nem is a próba mikéntjét szeretném részletesen kifejteni, mert ettől szerintem álláspontjaink semmiféleképpen nem közelednének. Tökéletes összehasonlítás ugyanis nem létezik. Ha a forrás felbontását alakítjuk, az máris nem natív, ha más a forrás, akkor nem ugyanaz a forrás (ráadásul ugye formátum különbség is lehet köztük), ha a tévé más, akkor meg a panel biztos jobban sikerült, stb... Lényeg a lényeg, mindenféleképpen almát hasonlítasz körtével, mindig bele lehet kötni.

A lényeg, amit szeretnék mondani: láttam olyan dvd lejátszót, ami felskálázott, és így a képe szebb lett a nagy méretű HD TV-n. Sokkal. Minél szebb? Bármilyen SD képnél. Ha egy kb. fele akkora képcsöves tévét mellérakok, még annál is élesebb a FullHD-ra felskálázott SD, mert az SD annyira pixeles.
A cikkben nem natív meghajtással hasonlítják össze a képet, hanem azt állítják, hogy a magas felbontású képet a képjavító és felskálázó eljárások után még magasabb felbontásban még szebbnek látni. Ugyanazt állítják, mint én a DVD lejátszóról, csak nem SD-HD, hanem 4K-8K átalakításról van szó.
Így én azt gondolom, hogy lehetséges olyan eljárást megvalósítani, aminek során a magas felbontású képet még magasabb felbontásúvá alakítják, úgy, hogy a végeredményt az emberek többsége szebbnek látja.

Ha pedig létezik ilyen eljárás, amitől a 4K kép mégszebb lesz 8K-ban, az egyértelműen azt jelenti, hogy a 8K tévé képe szebb lehet (tehát nem biztos, hogy szebb lesz) 4K jelforrás esetén is. Én ezért várom a 8K-t, bár elégedett vagyok a jelenlegi 4K tévémmel is, bármi áron nem cserélnék.

(#41) laposonly11 válasza Malachi (#2) üzenetére


laposonly11
(senior tag)

Tudod ez úgy működik hogy ha le tudom gyártani költséghatékonyan az elérhető technológiát, akkor legyártom és piacra dobom, mert a konkurencia nem alszik! Ennek semmi köze ahhoz hogy mi kell vagy nem kell a népnek! Attól hogy mi itt a kis országunkban elvagyunk a 720p/fullHD vel (egyik haverom még mindig 640x240 ben nézi a Divx filmeket, amin már én is röhögni szoktam :U ), attól még pl. Dél-Koreában vagy Japánban mindig kötelezően állami szinten feljesztenek mindent high-techre, nehogymá' ne menjen 520km/h val a vasút és ne legyen minden egyes faluban neonreklám, minden egyes útjelző táblán. :F

Nálunk meg "Magyarország kormánya megbízásából" ilyen reklámok mennek mint pl. hogy a disznó húsa egészséges és tele van vitaminokkal, na ettől dobtam legutóbb egy hátast! Hí'nye guruljon a magyar, mint a szilvás gombóc a dombon lefele! Így is élmezőnyben vagyunk a koleszterinszint/elhízás, szívbetegségek és az ebből fakadó korai elhalálozás terén! :W :C Japánban eközben állami szinten tilos az elhízás, különben a munkáltató extra adót fizethet a túlsúlyos alkalmazott után. Na ennyit erről! :DDD

[ Szerkesztve ]

???

(#42) Pumma válasza laposonly11 (#41) üzenetére


Pumma
(veterán)

Nem a hústól hízik a magyar, ne aggódj, de ez már nagyon off téma a tévék mellett.

Ha kérdésed van írj privit!

(#43) Márton válasza laposonly11 (#41) üzenetére


Márton
(veterán)

divx: lehet, h lassú a nete/kicsi a tv-je/jó távolról nézi vagy szimplán a film mondanivalója érdekli :DDD

Edit nem ment idE <== :)

(#44) arty válasza mepet (#40) üzenetére


arty
(addikt)

A panelkülönbséget el tudnám fogadni - ha tényleg léteznének modellszériák, ahol a felbontáson túl csak ennyi a különbség ;) Ennyire azért nem vagyok kötekedő.

"A lényeg, amit szeretnék mondani: láttam olyan dvd lejátszót, ami felskálázott, és így a képe szebb lett a nagy méretű HD TV-n. Sokkal. Minél szebb? Bármilyen SD képnél. Ha egy kb. fele akkora képcsöves tévét mellérakok, még annál is élesebb a FullHD-ra felskálázott SD, mert az SD annyira pixeles."

De itt/ezzel ugye megint nem a pixelszámot méltatod valójában... tény, a dvd korszakban az 1024x576 vs 720/1080p összevetés nehézkes volt, mert előbbi felbontással max csak vetítők léteztek (volt is alkalmam látni egy denon dvd-a1-et egy sp5700as infocuson, ami az emlékeimben a dvd-s etalon ;) persze csak ha eltekintek a nagy képméreten a kis felbontás okán szabad szemmel is látható "csirkehálótól", ott/akkor a felbontásnövekedésnek voltak VALÓDI hozadékai is, ma ez az egyértelmű javulás nincs már meg, kellően kicsik a pixelek és a "hézag" közöttük)

Ma lenne lehetőség egy csúcs 4k-s oledet és egy 8k-s oledet egymás mellé tenni és mindkettőt meghajtani valami referencia 4k anyaggal - vajon miért nem demózik ilyenekkel egy gyártó se? Nem lehetne legyártani 88 colon egy 4k-st? vagy 77-en egy 8k-st? (ugyanez lcd esetén valószínűleg még könnyebb lenne)
Szerintem kiröhögnék őket a "nézők" (nem látnának ~semmit a "kanapéról"). Mennyivel egyszerűbb kitenni egy kisebb, bénább eszköz mellé, esetleg önmagában a színpadra, megküldeni valami frankó demóval, hogy aztán cikkezhessenek róla mindenfelé: mindentüberel a gép.

"A cikkben nem natív meghajtással hasonlítják össze a képet, hanem azt állítják, hogy a magas felbontású képet a képjavító és felskálázó eljárások után még magasabb felbontásban még szebbnek látni. Ugyanazt állítják, mint én a DVD lejátszóról, csak nem SD-HD, hanem 4K-8K átalakításról van szó."

Minél szebbnek könyörgöm? A cikk éppcsak a felskálázást méltatja, de csupán emlékek és korábbi benyomások alapján - semmiféle VALÓS összevetésre nem volt (felteszem) lehetősége a cikk szerzőjének.
És igen, ugyan ott sánta ez az összevetés is, mint a te dvd-s példád - csak most LENNE lehetőség valós összevetésre, anno meg "nem volt".

Én azt mondom, hogy a felbontás változtatása nélkül is lehet olyan képet előállítani, amit az emberek többsége szebbnek lát majd az eredetinél ;) Ezzel szerintem semmit nem mondok technológiáról, csak az emberek könnyű becsaphatóságáról.

Neked is és másoknak is azért lesz 8k tévéje, mert nem kap majd mást. A felbontás valódi előnyétől függetlenül fogod a 8k-st venni... :P Aztán utólag meg lehet majd önigazolni, szokásunk (nekem is).

stadion, kisvasút, freemail

(#45) mzso válasza ripla (#27) üzenetére


mzso
(addikt)

Ilyen butaságot ne írj. Videó alapján nem lehet eldönteni semmit. Élőben kell nézni. (És úgy is megfelelő körülményeket kell teremteni, hogy valami következtetést le tudj vonni.)

(#46) mzso válasza FefeeX (#34) üzenetére


mzso
(addikt)

Hát ez az... Hol vagyunk még a maximálisan kihasznált 8K-tól. A fullHD sincs rendesen kihasználva. A TV adások a közelében sincsenek, de zömében a Blu-Ray filmek sem kerülnek ki olyan minőségben, hogy teljes részletességben kihasználják. (Elég mosottak tudnak lenni).

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.