- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Samsung LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
-
PROHARDVER!
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz Kicsirics77 #3397 üzenetére
nem sárgul ám a képem kicsit sem
mekkora ezeknek a maximális üzemi feszültsége? kérdezem azért mert valahogy logikusnak tűnik egy mikrosütőtrafót használni tápnak...A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz fatpingvin #3404 üzenetére
A fűtőfesz pár 10V meg 13A az anódfesz meg olyan 1,5kV ha jól emlékszem 600mA-el.
Lesz még olyan 4-5 bontatlan cső ezenfelül, már csak találni kellene valakit aki csinál belőle egy normális végfokot..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
fatpingvin
addikt
válasz Kicsirics77 #3405 üzenetére
némileg fenyegetve érzem magam elektroncsőből eddig én csak előerősítőt főztem, viszont egy ilyen csőrendszerrel egészen brutál elektrosztatikus hangszóró drivert lehetne építeni.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz fatpingvin #3406 üzenetére
12,6V és 10,5A a fűtéshez
Anódfesz pedig 1,5kV 500mA.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
fatpingvin
addikt
válasz Kicsirics77 #3407 üzenetére
azért kemény hogy csak a fűtés megesz 130W-ot
azt számolom hogy egy ilyennel épített erősítő üresjáratban kiszlopálna a konnektorból úgy fél kW-ot.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz fatpingvin #3408 üzenetére
Hát aki ilyet használ, nem a villanyszámlát nézi, plussz ugye ez csak akkor lenne nálam is használva ha kevés a 100W kimenő a rádióbol.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
t72killer
titán
válasz Kicsirics77 #3409 üzenetére
Erősítőknél értem a hasznukat, rádiónál van értelme csöveket használni, a műkedvelő-faktoron kívül?
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz t72killer #3410 üzenetére
Rövidhullámú rádiók mind csövesek voltak illetve detektoros műsorvevők amíg fel nem találták a félvezetőket.
Egyébként meg erősítőnek a mai napig a csöves erősítők a legjobbak mind hangtechnikában mind rövidhullámú végfoknál.[ Szerkesztve ]
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
0021666
tag
Sziasztok,
talán tudtok segíteni..
Egy repülőtér repsávos frekcenciáját szeretném rögzíteni 24/7-ben. Van egy elég komoly földi antenna a hangátetőn amit egy RTL-SDR.com-os vevővel működésre is bírtam az adott frekire. A nehezebb része talán megoldódott, de a szoftveres része még hátravan. SDR Sharp-pal próbálkozom, tud rögzíteni, viszont ha windows újraindul egy frissítés miatt már annyit is ért.. Van esetleg ötletetek milyen oprendszert vagy szoftvert kellene használjak, ami reboot után egyből elindul és beáll az adott frekire? Vagy akár van ötletetek valami egyszerűbb rögzítési technikára? Nem szeretnék sokat rááldozni, a gép 24/7-ben már most is működik.
Köszi előre is!Aviation is proof that given the will, we have the capacity to achieve the impossible.
-
t72killer
titán
válasz 0021666 #3412 üzenetére
Net muszáj a gépre? Ha nem, akkor ráteszel egy maxra frissített windows 7-et, gép elé kötsz egy UPS-t és évekig elketyeg neked.
Azt kb minden oprendszerben be tudod állítani, hogy induljon egy progi restart után, az viszont már a konkrét progitól függ, hogy hogyan kezd el (egyáltalán elkezd-e) dolgozni egy ilyen automatikus indítás után.
-
0021666
tag
válasz t72killer #3413 üzenetére
Igen, muszáj sajnos a gépre mert több minden fut rajta 24/7, nem tudom kiküszöbölni Én is ebben gondolkozom hogy egyből induljon el. de nem találok egyelőre egy olyan SDR szoftvert sem, ami automatikus indítás után egyből elkezdené rögzíteni a frekvenciát :/
UPS lenne a gépen, nem is az a gond, hanem a window10 borzasztó faramuci frissítési rendszere, amit egyszerűen nem lehet lelőni sehogy..Aviation is proof that given the will, we have the capacity to achieve the impossible.
-
MODERÁTOR
A 145.740MHz-en eddig OV beszéde ment... Az vajon milyen csatorna, milyen átjátszó?
-
t72killer
titán
válasz 0021666 #3414 üzenetére
SzVSz a nyerő egy spec erre épített arduinós rendszer lenne. Ha csak egy konkrét frekit rögzítesz, akkor ez egy marha 1xerű audiórögzítő feladat.
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #3415 üzenetére
Az azért elég becsületes lehetett,ilyenkor én szégyellem magam,hogy rádióamatőr vagyok.
Egyébként szabadon használható freki mert már nem átjátszó lejövő,meg még nem az űrtávközlésnek kiosztott..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
fatpingvin
addikt
válasz Intruder2k5 #3415 üzenetére
valami gyökér a szabadsávot használta rendeltetésétől gyökeresen eltérő célra...
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Matefon
csendes tag
Üdv! Lenne 1-2 kérdésem a rádiózással kapcsolatban.
Néhanapján rámtör a "megrendelhetném már azt a Baofeng-et Aliról" érzés és elkezdek a témában kutakodni. Na de késő van, rátérek a kérdésekre.1) Láttam a fórumon hogy azért sokan átlépik a 0,5w-os határt, de elméletben ha lekorlátozok egy bármilyen DMR-t 0,5w-ra akkor lehet használni vizsga nélkül? (A cserélhető antennát leszámítva.) És amatőr frekvenciákon, vagy van rá külön?
2) IoT eszközök iránti érdekeltségem miatt muszáj megkérdeznem, hogy milyen rádiózást lehet titkosítani vizsgával vagy vizsga nélkül? Semmi olyat nem akarok megbeszélni senkivel, amit ne hallhatna igazából bárki, de mégis kutya menő hogy titkosítva van az adás. Találtam pl. a Retevis RT3S-t, amiben van titkosítás: ezt mennyire szabad kis hazánkban használni?
3) Pl. egy Baofeng UV5R-rel is ugyanúgy be kell jelentkezzek hívójellel, ha 2 saját eszköz között az erdőben kommunikálok?
Előre is köszi.
-
MODERÁTOR
válasz Matefon #3420 üzenetére
Üdv!
1. Elméletben nem lehet. Vizsga és engedély nélkül az amatőr frekvenciákon semmiképpen. Magyarországon szabadon csak a PMR és a CB sáv használható, a szabványokban meghatározott eszközökkel. Persze még mindig elméletről beszélünk... Gyakorlatban ha maradsz a szabadon használható frekvenciatartományokban, és ésszel rádiózol, másokat sem zavarva, akkor nem lesz gond a 4-5W, vagy akár nagyobb adásteljesítménnyel se, főleg egy erdő mélyén.
2. Ezt passzolom, majd a hozzáértőbbek megválaszolják.
3. Amatőrsávon ugye elméletben nem beszélhetsz bármiről, illetve adottak a forgalmazás keretszabályai, szóval családi kiránduláshoz nem a legmegfelelőbb ez a tartomány, még akkor se ha vizsgás amatőrök vagytok mindannyian. Ha meg vizsga sincs, akkor ugye szintén csak a CB és a PMR sáv jöhet szóba, Baofeng UV-5R-el nyilván csak az utóbbi, de oda meg nem kell hívójel, ott mehet a családi / baráti hangnem, szóhasználat. Persze az íratlan etikettet azért illik ott is betartani.
-
Matefon
csendes tag
válasz Intruder2k5 #3421 üzenetére
Köszi
Már csak a titkosítás a kérdés. -
t72killer
titán
-
Beniii06
addikt
válasz Intruder2k5 #3421 üzenetére
Az egyeshez annyit hozzátennék válaszban, hogy ha cserélhető antennás, akkor nem szabályos teljesítménytől függetlenül, PMR-en sem elméletben, a gyakorlatban, amíg nem zavar senkit, nem foglalkoznak vele.
"Got any other secret weapons?"
-
Kicsirics77
Topikgazda
2) IoT eszközök iránti érdekeltségem miatt muszáj megkérdeznem, hogy milyen rádiózást lehet titkosítani vizsgával vagy vizsga nélkül? Semmi olyat nem akarok megbeszélni senkivel, amit ne hallhatna igazából bárki, de mégis kutya menő hogy titkosítva van az adás. Találtam pl. a Retevis RT3S-t, amiben van titkosítás: ezt mennyire szabad kis hazánkban használni?
Ha érdeklődsz iránta ha nem a hatályos jogszabályok nem engedélyezik a titkosítást,forgalmazni csak nyílt üzemmódban lehet.
Értem ezalatt akár a beszéd akár az adatátvitelt.
A forgalmazás során tilos:ipari, gazdasági, kereskedelmi jellegű adat és tájékoztatás közlése;
a nem amatőrszolgálat célját szolgáló elektronikus hírközlő hálózat igénybevételének helyettesítése;
műsor sugárzása;
hamis vagy megtévesztő jel adása;
információrejtő módszer alkalmazása;
azonosítás nélküli jel adása;
moduláció nélküli vivőfrekvencia 2 percen túli sugárzása, kivéve a rádióamatőr jeladó állomás esetét.[ Szerkesztve ]
-
SierraFox
tag
válasz Matefon #3422 üzenetére
A rádióamatőr állomásról történő forgalmazás során tilos:
a) ipari, gazdasági, kereskedelmi jellegű adat és tájékoztatás közlése;
b) a nem amatőrszolgálat célját szolgáló elektronikus hírközlő hálózat igénybevételének helyettesítése;
c) műsor sugárzása;
d) hamis vagy megtévesztő jel adása;
e) információrejtő módszer alkalmazása;
f) azonosítás nélküli jel adása;
g) moduláció nélküli vivőfrekvencia 2 percen túli sugárzása, kivéve a rádióamatőr jeladó állomás esetét;
h) egyéni, vagy közösségi rádióamatőr állomás más elektronikus hírközlő hálózattal való összekapcsolása;
i) különleges rádióamatőr állomás más elektronikus hírközlő hálózattal való összekapcsolása oly módon, hogy a létrejövő elektronikus hírközlő hálózat:
ia) részben, vagy teljesen a nyilvános elektronikus hírközlő hálózatok kiváltását, vagy
ib) nem a hullámterjedés vagy műszaki kísérletek céljait
szolgálja.Szerk: Bocsánat, látom Kicsirics már beírta a jogszabályt míg én írtam a hsz-emet.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
Matefon
csendes tag
válasz Kicsirics77 #3425 üzenetére
Igen, köszi mindenkinek, ezt én is láttam a jogszabályban.
Szóval ha jól értem, rádióamatőr frekvenciákat nem használhatok mindenre, de ott van a PMR és CB, amit (ezek szerint) használni fogok. Ha ezeken a frekvenciákon használok titkosítást? -
MODERÁTOR
-
Matefon
csendes tag
válasz Intruder2k5 #3429 üzenetére
Igen, az kimaradt hogy vizsga nélkül nem használhatom egyáltalán, de úgy értettem.
-
fatpingvin
addikt
amatőrsávot vizsga nélkül amúgy sem használhatod, vizsgával is csak a jól definiált rádióamatőr tevékenységkörre. a PMR és CB sávokon meg ugye semmilyen titkosítást nem használhatsz, sőt, alapvetően a digitális jelfolyam sem engedélyezett. asszem a morze talán az egyetlen amit lehet. anno utánajártam mert akartam építeni PMR-ekből rádiás serial linket két messzi komputer között, azt már jogszerűen nem tehetem.
többin meg ugye az adott sáv használatára vonatkozóan vannak szabályok. ha mondjuk wifizel ott nyilván mehet akármilyen erős encryption.
[ Szerkesztve ]
-
Matefon
csendes tag
válasz fatpingvin #3432 üzenetére
És mi a helyzet pl a 433Mhz-en lévő LoRa modullal? Azt titkosíthatom? Mekkora lehet az adóteljesítmény?
-
MODERÁTOR
-
Matefon
csendes tag
válasz Intruder2k5 #3434 üzenetére
Hát na. A rádió igazából egy telefon aminek nem kell torony, a titkosítás meg matematikailag is csodálnivaló. A BME VIK-re tervezek továbbtanulni, innen ered a lelkesedés a technika iránt.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz Matefon #3433 üzenetére
inkább a wiki szócikk beszéljen mint én...
ez a sáv alapvetően a rádióamatőr célokra van fenntartva csak bele lett tuszkolva a LPD is, ami szerintem baromi gáz de whatever.
érdekes kérdés amúgy, mert a LPD finoman szólva nem passzol az amatőrság felhasználási feltételeihez. ha 10 mW alatt megy az adóteljesítmény akkor feltételezem meg lehet úszni a titkosítást is.
ez a téma elég mély ahhoz hogy már érdemes lehetne megkérdezni egy jogászt hogy mivan.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
SierraFox
tag
A 433Mhz az nálunk rádióamatőr sáv, NarrowBand FM átjátszó felmenőre van fenntartva. Nem használhatod másra. 868Mhz Europában amit használhatsz erre a célra.
-
fatpingvin
addikt
válasz Kicsirics77 #3441 üzenetére
jó de mi van ha én egy ausztrál cimborának akarok EME adatfolyamot küldeni?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz fatpingvin #3442 üzenetére
Sok sikert hozzá,meg paksIII a kertbe.plussz valami jóféle csoportantenna a kertbe,meg az sem árt ha az ausztrál is a cső végébe néz olyankor.🤡
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Matefon #3439 üzenetére
Egyébként van valahol az nmhh álltal kiadott szép hosszú táblázat a frekvenciagazdálkodásról,melyik frekvenciát mire lehet használni,kinek elsődleges és kinek másodlagos a felhasználás lehetősége illetve az üzemmódok is rögzítve vannak benne.
De inkább kutakodj a google segítségével mert napokat lehet erről beszélni mint egyéb nem rádiós téma.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz Kicsirics77 #3443 üzenetére
nyilván első körben poén volt, bár eddig asszem a sikeres EME QSL adásteljesítmény rekord valami pár tíz milliwatt volt. az más kérdés hogy brutális méretű reflektortányérral.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz fatpingvin #3445 üzenetére
Szép teljesítmény,sajnos nekem se időm se antennám hogy EME kisérletbe kezdjek,majd ha egyszer nyugdíjas leszek.
Tavaly volt garázsfelújítás azóta egy antenna került vissza pedig minden anyag megvan csak az idő hiányzik hogy visszakerüljön a WARC meg az 50MHz Duna-X és a kétsávos kollineár VHF/UHF sávra.Talán majd nyáron..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
fatpingvin
addikt
válasz Kicsirics77 #3446 üzenetére
antennát építeni szívesen segítek, bár nekem meg rádióamatőr vizsgám nincs és nem is igazán vagyok motivált a dologra...
ahhoz hogy hallgatózzak az éterben ahhoz nem kell HAM papír
én vagyok Gondola, the Silent Observer
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz fatpingvin #3447 üzenetére
Nem építeni kell mert az megvan,csak vertikálik vannak,felrakni nincs idő,még a csövet se volt időm lefesteni,de köszi a felajánlást.
Egyébként a hallgatózáshoz tényleg nem kell papír,de a novice után megugrottam a harecet meg a morzét is,így legalább ennyivel is több vagyok,elvenni meg nem fogja senki..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
fatpingvin
addikt
válasz Kicsirics77 #3448 üzenetére
félreértés ne essék, nem leszólás végett írtam, minden tiszteletem azé aki ezt komolyan csinálja, komolyan veszi annyira hpogy levizsgázzon belőle. én egyelőre még nem tartok ott antennákat építgetek, rábököm őket a RTL-SDR-re és megnézem a GQRX miket ránt elő az éterből
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz fatpingvin #3449 üzenetére
Nem értettem félre semmit,csak én néha napján beleszólok a mikrofonba,illetve nyomkodom a távíróbillentyűt.
Én is kb 2 évet hezitáltam mire letettem a vizsgát.
Fel a fejjel,ha kell segítség akkor tudok adni cuccot a felkészüléshez,azthiszem valahol még megvan..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- DIGI kábel TV
- Elektromos autók - motorok
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠