- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Samsung LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
-
PROHARDVER!
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
Üdv, rég jártam erre. Motorola GP340 milyen szoftverrel programozható?
Ali-s programozókábel jó hozzá? Töltőt is vegyek aliról, vagy tud valaki jobbat? (Olcsóbbat.)PMR-re ugye ezt fel lehet programozni teljesértékűen?
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz MasterMark #2401 üzenetére
Szia,elég macerás a programot megtalálni hozzá mert nem mindegy melyik verzióval nyekteted,a rádió hátulján a cimkén az R. után van pár szám,olyan rss vagy magasabb verziószámú kell,hacsak nincs már megpiszkálva valamivel,ha uhf a készülék akkor menni fog pmr sávon de arra készülj,hogy lesz olyan mikor dadog vételben mert nem szeret együttműködni sok rádióval a modulációs eljárás miatt amit a motorola alkalmaz.
Töltő meg van a jófogáson hozzávaló kb 3,5k. Programozó kábel nekem ilyrn 5 in 1 van de eddig jó volt minden motorolához amiket programoztam vele.[ Szerkesztve ]
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MasterMark
titán
válasz Kicsirics77 #2402 üzenetére
R03.16.00
Ez mit jelent? Firmware jól látom?
Azt honnan tudom hogy UHF vagy VHF? Azt hittem mindkettőt tudja.Switch Tax
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz MasterMark #2403 üzenetére
A motorola csak egysávos rádiót gyárt vagy vhf vagy uhf, plussz még ugye az is ott van hogy vhf1/2 vagy uhf1/2, ha épp a cimke rajta akkor priviben küld el,megmondom milyen a rádió.
Igen az a szám a jó amit küldtél, ehhez kell keresni programot azt hiszem az oroszoknál van egy gyüjtő oldal ahol elég sok fent van.Megkeresem ma neked..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MasterMark
titán
válasz Kicsirics77 #2404 üzenetére
Az antenna alapján VHF lesz akkor valszeg, de elküldöm.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz MasterMark #2405 üzenetére
igen ez vhf sávos, ezzel nemsokra mész hacsak nem hívójeles amatőr vagy.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MasterMark
titán
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz MasterMark #2407 üzenetére
hát ja, így nem kell pmr-ezni sem.
plussz ha tudod akkor add el, de így mezítlábasan nemigen kapsz érte nagy zsetont..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Vasshammer
tag
Sziasztok!
Baofeng Bf-C9-et sikerült úgy átprogramoznom, hogy nem csináltam backupot a gyári beállításokról. Most ad-vesz, de minden csatornán folyamatos a vétel és statikus hang (mintha egyfolytában monitor menne). BF-888 beállítás volt jó hozzá, CHIRP-et használtam.
Nincs valakinek véletlen egy ilyen stock fw-je? (talán az R5 is jó hozzá) A squelchet végigpróbáltam (0-9).Köszönöm
Üdv, VH
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Vasshammer #2409 üzenetére
Szia
szerintem engedd le ezt valaki adjon egy kész fájlt mert sajnos nem lesz jó, és valami gubanc mindíg lesz vele, nyomj egy reset-et aztán kezd el leőröl és mentsd le a végén.
a zaj meg abból adódik,hogy a vevő gerjed, ezt a zajzár nem fogja megoldani sajnos, ezzel próbálj meg együtt élni, a baofingok némelyike sajnos ilyen silány..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Vasshammer
tag
válasz Kicsirics77 #2410 üzenetére
Szia!
Köszönöm, megpróbálok valahonnan szerezni egy működő képfájlt, bár nem annyira elterjedt típus, mint pl a 888
Üdv
Üdv, VH
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Vasshammer #2411 üzenetére
Sajnos szerintem a működő fájl fogja a problémát okozni, szerintem kezd az alapoktól az a tiszta munka.
-
bari012
tag
Sziasztok,
Van valami hasonló, csak friss lista UHF sávokra, ahol lehet hallgatózni? Jópárat kipróbáltam ezek közül, és talán csak a BKK 468.630-as sávján találtam forgalmazást tegnap. -
Bucek01
csendes újonc
-
Kicsirics77
Topikgazda
Meteorológiai rádiószonda vadászattal foglalkozik-e valaki a csoportban?
-
doberman
senior tag
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2418 üzenetére
Kérdezz, ha tudok válaszolok..
2 napja szívesen elcseréltem volna az éjszakámat bárkivel.. de aztán jött a népi gyógymód és mostmár minden rendben.. - bár azóta banánt ennék, de ez lehet a GMO-os majom nátha vírusba csomagolt elölt covid vírus dns szeletke mellékhatása..8lnu
-
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2420 üzenetére
Nagy vonalakban - ami nekem van megépítve:
van egy TTGO ami 400egynéhány MHz-en veszi a szonda jelét, feldolgoz és bluetooth-on átadja az adatokat az androidos telóra ami megjeleníti a saját helyzeted és a szonda helyzetét ... egy térképen... vagy műholdas felvételen... irány, távolság, tereptárgyak leküzdve. csak gyalogolni kell. Kérdezz, hogy válaszolhassak..8lnu
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz doberman #2421 üzenetére
Ez jól hangzik,ios alapon telefonnal is működik,vagy ez csak kifejezetten android?
Illetve láttam kijelzős ttgo egységet is de gondolom az csak alapadatokat jelenít meg..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2422 üzenetére
én úgy tudom, hogy csak androidra van fejlesztve...
kiindulásnak ugyan sok doksi olaszul van de véleményem szerint egy amatőr eligazodik a lényegen... (persze segítek ha elakadnál)
itt megtalálod melyik tipusú TTGO-ra fejlesztették, link ahonnan(ali) megrendelheted, akár a hozzávaló akkut, ami pont belefér a linkelt Thingiverse 3D terv-file nyomtatható dobozba.
Most nézem már van angol leírás is..
a letöltött állományba becsomagolva a bináris amit fel kell tolni usb-n a ttgo-ba, a programozó sw, és fényképes leírás step by step...
ezzel az eredeti MySondyGo elkészíthető.
De.. mert mindig van de..:
többen kihívásnak vették a feladatot és tovább faragták a sw-t... és készültek más ttgo-ra, nagyobb kijelzőre, színes kijelzőre stb.. amihez már nem kell telefon de kap az ember koordinátát, távolságot.. bevallom és maradtam az eredetinél.. ha nincs más a terepen akkor igyekszem róka vadászni.. de ha közeledik az este, vagy extra eltévedés, vagy lemerül a szonda akkor bevethető a kis kütyü.. (ugyanis a terepen a ttgo befogja a szonda jelét, átküldi a telóra ott meg is marad..de ha nem kapcsolod ki a ttgo-t akkor hiába veszíti el a jelet - az utólsó vett és sikeresen dekódolt koordinátát mutatja, tehát zsebre vág és majd elővesz ha nincs meg róka vadász módszerrel)..
na elég hosszú voltam..
kérdezz!8lnu
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2424 üzenetére
igen. a telefonra pedig adatkapcsolat.. ... (digisek erős hátrányban) ugyanis a térkép az online.. és persze a határszéli kóborlásnál a roaming -ra is figyelni kell - vagy 5-6 szonda begyüjtése előtt telefonáltunk előtte az illetékes HRK-ra, hogy nem muszály ránk küldeni a rambó egységet.. (nem engedélyt kell érni, bejelenteni illik. mindig megköszönték!)
[ Szerkesztve ]
8lnu
-
-
whbear
senior tag
Ez a szonda vadászat érdekel engem is. Gyermekkoromban találtam egy szondát, két cső volt a panelen és egy kb. 10 cm antenna. Volt mellette légnyomás mérő is és egy motoros yaxley tárcsa kapcsolgatta mechanikusan az érzékelőket. CCCP gyártmányú volt.
Amúgy mit kellene csinálni vele? Le kellene adni hivatalosan itt a Gilice téren a Meteorológiai Intézetnél?Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Kicsirics77
Topikgazda
Nem kell leadni,elektronikai hulladéknak minősül,nem tart rá igényt az OMSZ, ez pusztán szótakozás,mint a rókavadászat.
A pesti déli szondát nem találtam meg,pedig rádió is volt nálam..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2428 üzenetére
ejnye... nem lett meg?
van egy módszer amit még tavaly előtt osztottam meg a ha8kwg face csoportban ha gondolod megosztom veled is, régi szondák keresgéléséhez használom:
1 - töltsd le a szonda adatait (radiosondy.info, szonda előkeres, fenn kicsit jobbra -> get data.
2- ezt a zip filét kicsomagolod.
3- két van benne kettő .kml file (egyik a predict -számított földet érési hely, a másik az utólsó vett adatcsomag adatai.
4- a .kml filét "megeteted" a google earth progival és tádám...
5- az utólsó vett adatcsomag és a predict közötti távolságot szépen végig járod, jobbra-balra figyelve.. ha nincs meg akkor "bővited" a keresést.
ha alacsony az utolsó vett gps adat magassága (100-300 méter) akkor "ott kell lennie.."
ha magasabb akkor több lesz a séta..másik módszer:
a két koordinátát feljegyzed és van egy app(android) Waypoint Finder.. magáért beszél és nagy a rajongói tábora a vadászok között (pótolja a hiányzó profi gps kütyüt..)
a használata mint fennt... működik..8lnu
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz doberman #2429 üzenetére
Köszi,majd így járok el,már nézegettem a régi adatokat,de ez olyan helyre esett ami a műút melleti terület plussz a jelet sem vettem már kézirádióval és a maradványokat sem láttam sehol.
Lassan be kell szereznem egy androidos kütyüt szégyenszemre mert minden csak azon működik 😂😂😂.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Beniii06
addikt
válasz Kicsirics77 #2430 üzenetére
"Lassan be kell szereznem egy androidos kütyüt szégyenszemre mert minden csak azon működik "
Eddig is azon működtek(korábbi vita margójára ebben a topikban ), pont a szabadabb, ingyenes alkalmazás fejlesztés miatt is(play áruházon kívül is van élet, akár saját app, stb.), de ez csak csak egy a sok 'pro' közül. Amint FB/Youtube/kommersz dolgokon kívül használni akarod a telefont, rögtön kevés lesz az ios és fájóak lesznek a megkötések.
Bár ez nem a megfelelő topik erre, de én egy redmi note széria tagját javasolnám, a végén még fiókba kerül az iphone.
Hogy tartalmazzon valami on-t is a hsz.-em, találtam egy jó ingyenes appot(szintén androidra) "HAMtrainer" az F-droid "áruház"-ból. Az app amerikai vizsgarendszerhez készült, nem tudom mennyire egyezik meg a témakör a kettő rendszerben(technician,general,extra license), de jó, tartalmaz 400-400-700 különböző kérdést(feleletválasztóst) szintenként ebben a sorrendben. Egy kérdést többször is feldob(amíg minimum 2-3 alkalommal helyes választ adsz), hogy jobban megmaradjon a jó válasz fejben, szerintem hasznos funkció. Van pár egyedi kérdés is(FCC szabályozásra vonatkozó kérdések, stb.), azonban a rajzos/számolós/szituációs kérdéseket érdekesnek találtam. Persze a rajzoknál a jelölések nem európai(DIN) szabvány szerintiek, de nincs nagy különbség és nem árt azokat sem ismerni.
"Got any other secret weapons?"
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Beniii06 #2431 üzenetére
Az kizárt,hogy a szifon a fiókba kerül,nálam annó a droid került oda mert csak akadozott meg fagyott össze-vissza,nekem a telefon munkaeszköz nem pedig egy lomhalom,plussz minden almás,így marad az hogy vagy egy használt kacat vagy ttgo kijelzővel,egyébként az openstreetmap telefonon is kiválóan fut.
Na de ne offoljunk tovább!!!.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2432 üzenetére
Neked "áll a zászló".. a radisondy predict szerint a délire:
Start Place Hour Touchdown Coordinates Balloon Burst Nearest City Nearest Hunter Distance from Your QTH Details Budapest (HU)12z47.0574 / 20.167532953 mRákóczifalva (HU) [5.95 km]HA7KFE [10.49 km]84.64 km
[300 ° WNW]MAP8lnu
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2434 üzenetére
hátha megvár.. indulás előtt kérdezd meg a vadász bandát a csoportban hátha nem ment ki senki érte..
8lnu
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz doberman #2435 üzenetére
ez erősen tiszavárkony, oda nem megyek át mert hatalmas kerülő nekem szolnok felé és pont a túloldalon vcan a tiszán, talán majd a mai éjféli vagy a holnap déli lesz megcélozva.
-
Satellite
tag
Ha tervezitek valamilyen új (és nagyobb értékű) rádió/antenna/tápegység beszerzését az EU-n kívülről, akkor érdemes lesz mielőbb megrendelni, mert megszűnik az a 22.- Eurónál kisebb értékű küldemények ÁFA-mentessége, - és július 1-től mindenre vám-árunyilatkozatot kell kitölteni.
Lásd: [link][ Szerkesztve ]
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2436 üzenetére
8lnu
-
doberman
senior tag
válasz Kicsirics77 #2440 üzenetére
akkor most is sétálgatsz.. hmm vejem is, de hogy merre azt nem tudom.
8lnu
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Kicsirics77 #2442 üzenetére
Hát itt a környéken nemnagyon kell a rádiót bekapcsolni sem.
-
Bizsu1st
aktív tag
Sziasztok! Itthoni, a kisfiammal való bohóckodásra és évi 1-2 autós kiruccanásra(több jármű közti kapcsolat) gondoltam, hogy veszek egy pár Baofeng 888s-t, mivel mégiscsak újak és ali-n nevetségesen olcsók(most épp 6500ft a pár, programozókábellel)! Jelenleg egy elég ütött-kopott, de működő pár Topcom Twintalker 9100 "ipari" pmr walkie-talkie van erre a célra! Érdemes lenne lecserélni? A Topcom-hoz semmim nincs a két készüléken kívül(se akku, se töltő, se övcsipesz), de anno 1500ft-ért vettem őket a bolhapiacon és a legnagyobb gondom velük, hogy a gumis hatású borításuk már mállik és ragad... A Baofeng kapcsán fogalmam sincs a programozásról, a frekvenciákról és azt sem tudom, hogy felprogramozva érkeznének-e! Nem vagyok egy műszaki analfabéta, de a rádiózás soha nem állt közel hozzám! Bocs, ha hosszú lett, de kicsit tanácstalan vagyok, mivel olvastam már jót-rosszat a Baofeng-ekről!
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
Beniii06
addikt
válasz Bizsu1st #2444 üzenetére
Akku és töltő nélkül nem használható a topcom, a semminél pedig a baofeng is jobb. A programozó kábelt azért adják mert neked kell "felprogramozni" (pár kattintással). Ehhez drivereken kívül szükséged lesz CHIRP nevű programra. Keress rá a topikban, összefoglalóban, nézz YouTube videót róla hogy működik és könnyen meg lehet csinálni. Amivel meggyűlhet a bajod az maximum a driver telepítés windowson.
-
Bizsu1st
aktív tag
válasz Beniii06 #2445 üzenetére
A Topcomot illetően tévedsz, készülékenként 4db AAA ceruzaakkuval, vagy elemmel tökéletesen működnek és egész jó távolságot tudnak még mozgó járművek között is! Tökéletesen beváltak és működnek, épp csak az állapotuk zavar! Szétnézek youtube-on, a baofeng-et illetően, mi fán terem a programozása! A fentiek tekintetében is cseréljem a Topcomokat?
[ Szerkesztve ]
-
Beniii06
addikt
válasz Bizsu1st #2446 üzenetére
Neked kell eldönteni, topcom-om nincs, így nem tudom összehasonlítani a kettőt, de 6500 ért két új bao, akkuval, töltővel és programozó kábellel jó vételnek tűnik. Max ha nem válik be eladod aprón és abban biztos vagyok, hogy bukni nem fogsz rajta, ezért azt mondanám, hogy rendeld meg(csak szigorúan valós nyomkövetési számmal).
-
Beniii06
addikt
válasz Bizsu1st #2448 üzenetére
Már miért lenne baj vele? Ár/értékben verhetetlen.
A bao nem tud ilyeneket ugyan, de egyik rádió sem szereti a rázkódásokat, eséseket. Amit leírtál autóban használat(gondolom nem karambolt túlélni kell a rádiónak, azért legyen ütésálló) és gyerekkel való játék szerintem megfelel. Nem tudom milyen idős a gyerek, de biztosan meg lehet tanítani, hogy vigyázzon a rádióra és nem focizni kell vagy célba dobálni vele. Ha pedig baj történne, még ezen a páron kívül 6 pár rádiót tudsz rendelni 46000-ből.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- DIGI kábel TV
- Elektromos autók - motorok
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS