- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Házimozi belépő szinten
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Notebook hibák
- OLED TV topic
- Bluetooth hangszórók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
whbear
senior tag
válasz Kicsirics77 #2300 üzenetére
Örömmel látom hogy te is írod a Motorola modulációt. Mikor én írtam róla a személyes tapasztalatomat és a forgalmazó véleményét nem kicsit néztek tudatlannak ezen fórumon.
(Mert a moduláció az szabványos. Csak egyféle lehet. Hát persze...)[ Szerkesztve ]
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
whbear
senior tag
válasz Kicsirics77 #2300 üzenetére
Te jobban otthon vagy RH-n, van ott már valami digitális fónia? Egyre jobban utálom a sistergést. Ezert én PMR-ből is digitálisat vennék. Vagy 2 olcsóbb DMR tier1 rádiót, azzal szabályos dPMR sávon 0.5W-al forgalmazni.
-
Bucek01
csendes újonc
Igen, én is írtam , mert tapasztaltam, hogy , Motorola pmr nem tudott kommunikálni rendesen a bao-val , de a yaesu-val sem . Én , akkor azt a magyarázatot találtam, hogy a motorola más hangkódolást használ és azért. MOdulációba nem hiszem , hogy mást használhat pmr rádiónál.
-
Bucek01
csendes újonc
Bár nem tőlem kérdezted , de írok én is , mert használom. Digit módokból , ahogy én látom , bár csak pár hónapos tapasztalat.
RH sávokon van egy halom digit mód , de , ami igazán megy és nekem tetszik is az FT8 és az FT4 , én úgy veszem észre itt vannak a legtöbben , használnak mást is , de én azt baromi lassúnak találtam. SAjnos , ami nekem tetszene igazán ( PSK) azt már nem nagyon hallani. SSTV-t szoktam még hallani/látni rendszeresen 14230-on.
Nekem ennyi tapasztalatom van. Kicsirics-nek azért ennél jóval több.
-
whbear
senior tag
válasz Bucek01 #2303 üzenetére
Mint építő amatőr, szerintem nincs semmiféle hang kódolás az analóg PMR esetében. A mezei analóg audio jellel modulálják a vivőt. Ezt FM-nek hívják de valójában fázis moduláció amit többféle módon lehet megvalósítani . Ebből adódik a moduláció inkompatibilitása.
-
whbear
senior tag
válasz Bucek01 #2306 üzenetére
Analóg technológia esetén hangkódolás = moduláció. Az az eljárás ahogyan a hangfrekvenciás jelet ráültetik a vivőhullámra. A vivő amplitúdóját és frekvenciáját (fázisát) lehet módosítani .
Ezeket több felé módon lehet kivitelezni hogy a rendelkezesre álló spektrumot ideálisan kihasználjuk . Pl SSB , digitális QAM stb.
A titkosítás vagy sávfordítás az más és amatőr viszonylatban tilos. PMR esetén is tilos a titkosítás. (Encryption)Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
Kicsirics77
Topikgazda
Rh sávon nemtudok digitális fóniát,sajnos amivel lehetne forgalmazni készülék az több mint 500k magyar forint,egyébként nyilván terjedésfüggő lenne,10méteren lenne értelme kipróbálni mondjuk 28500kHz c4fm.
Dmr nem fekszik próbáltam de eddig nem igazán fogott meg a dolog..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Bucek01
csendes újonc
Oké, persze , ezt értem, hogy kell egy vivő ,amit modullálnak , hogy tudjon információt hordozni és annak aplitudóját , frekvenciáját vagy a fázisszögét változtatják vagy elnyomják az am egyik oldalát stb... Az is tiszta, hogy csak közérthető nyelven és nem titkosított jelekkel, kódokkal stb.. lehet kommunikálni.
A kérdés, akkor viszont az lenne , hogy ezek a pmr rádiók frekvencia modulációt használnak és ezt demodulálják vételben vagy fázismodulált vivőt használnak, esetleg ide akartál kilyukadni ? Én ennyire nem értek hozzá ... ill , amikor ezt írtad: " Örömmel látom hogy te is írod a Motorola modulációt. Mikor én írtam róla a személyes tapasztalatomat és a forgalmazó véleményét nem kicsit néztek tudatlannak ezen fórumon." , akkor pontosan mire gondoltál , szerinted mi lehet a különbség ezekben a kis fm-es adóvevőkben? Érdekel engem is. Én nem nagyon értek hozzá csak használom , de azért kíváncsi vagyok. Köszi -
whbear
senior tag
-
farkas-j
őstag
Egy kis segítséget kérnék. Ma megjöttek a Baofeng BF-T1rádiók és a gyári programozó kábel. Szeretném a PMR csatornákat felprogramozni, de sajnos a mellékelt CD driver könyvtára olvashatatlan. Amit a neten találtam driver azt nem fogadja el Win 10 Prof alatt. Van valakinek ehhez drivere?
Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
doberman
senior tag
-
farkas-j
őstag
válasz doberman #2313 üzenetére
Köszönöm neked és dobermannak is a segítséget! Sajnos még nem jártam sikerrel
Melyik Prolific drvert tegyem fel?
- Standard Driver
- DCHU (for PC Vendors)
Ha fent van a driver, akkor az eszközkezelőben melyik eszköz típust válasszam, amihez telepítenem kell a drivert?
-
farkas-j
őstag
válasz Kicsirics77 #2315 üzenetére
Nem boldogulok vele. Kipróbáltam mindkét drivert, és mindegyik változatát. A képen látható hibaüzenetet kapom.
-
farkas-j
őstag
válasz Beniii06 #2318 üzenetére
Ugyanígy csináltam de nem lett jó. Kipróbáltam a leírás által javasolt 3.2.0.0 verziót de azt nem fogadta el. Felraktam a 3.8.18.0 verziót azzal látszólag rendben van. Sajnos még így sem látja a CHIRP a portot.
Komolyan ki vagyok már akadva, mert a fél délutánt és az estét ezzel a sz@r@kodással töltöttem és nincs eredmény. Van két "jó" rádióm, csak használni nem tudom őket.[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz farkas-j #2319 üzenetére
Simán lehet hogy csak uv-82-ként fogja a program felismerni,sajnos ezek a kínai vackok ilyenek,a prolific meg felment rendesen mert ott van a com4 porton,esetleg másik usb aljzat vagy próbálkozz azzal is hogy másik tipust választassz a legördülő menüből mikor a készüléket kiválasztod.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Beniii06
addikt
válasz farkas-j #2319 üzenetére
A programozókábelt azt külön vetted vagy adták hozzá? Azért kérdezem, mert abban sem mindegy milyen chip van, illetve lehet hibás is.
Én ilyet vettem a rádiómhoz, elsőre sikerült a drivert felrakni az általam linkelt leírással, működik Bao-val és Baojie-val is gond nélkül. Nekem gyanús az a programozó kábel, hibás vagy nagyon gagyi chip van benne.
Amit még megpróbálnék az egy Linux Lite, ott nem kell drivert telepíteni, csak engedélyezni a tty módot a felhasználónak és a CHIRP látja is a rádiót a megfelelő tty port kiválasztása után. (linux alatt a com=tty port megfelelője)
Ha nem akarod telepíteni Live rendszerről bootolva is mennie kell egy pendrive-ról, csak a gépedben legyen X64-es CPU, egyébként xubuntu 18.04 LTS 32bites CPU-ra a javaslatom, mint alternatíva, ugyanúgy működik rádió programozás szempontjából.
"Got any other secret weapons?"
-
farkas-j
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Mivel minden utolsó kísérlet általában sikerrel jár, így nem adtam fel. Feltettem a Win10 laptopomra is a kábel drivert, és láss csodát ott simán működik. Ráment a kísérletezésre a fél éjszakám. reggel jutottam arra, hogy a laptopomon is kipróbálom.
A kábelt a rádióval adták gyári Baofeng. Fel is programoztam a PMR csatornákat és jól is működnek.
Lenne azért néhány kérdésem. A 9100-as szoftvert használtam, mert szimpatikusabb a kezelőfelülete.
- A Squelch level beállításnál minél magasabb a szám, annál kisebb jelszintnél is képes nyitni a zajzár?
- A Vox level-nél is minél magasabb a szám annál kisebb hangerőnél kellene adásra kapcsolni? (Sajnos nem sok különbséget tapasztaltam.)
- A Time out timer mire szolgál, mit időzít? Max adásidő?
- A Battery save-et hogy értelmezzem mit csinál? Gyengülő akkunál kikapcsol a rádió?
- A Tail eliminate mire szolgál?
- A Busy lock mire való?
- A Scan mode-nál három opció van. A Time, Carry, Scan. Ezt hogyan kell értelmezni?
- A Timer tip a készülék automatikus kikapcsolásának időzítésére szolgál?
Előre is köszönöm a segítséget, és mindenkinek boldog(abb) új évet kívánok!Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz farkas-j #2322 üzenetére
- A Squelch level beállításnál minél magasabb a szám, annál kisebb jelszintnél is képes nyitni a zajzár?
Fordítva mint ahogy írod, 0 értéken nyitva van.
- A Vox level-nél is minél magasabb a szám annál kisebb hangerőnél kellene adásra kapcsolni? (Sajnos nem sok különbséget tapasztaltam.)ezeknél elég silány, nem csodálom,hogy nem is működik.
- A Time out timer mire szolgál, mit időzít? Max adásidő?Igen
- A Battery save-et hogy értelmezzem mit csinál? Gyengülő akkunál kikapcsol a rádió?
vételen csak 1-200 mA az áramfelvétel.
- A Scan mode-nál három opció van. A Time, Carry, Scan. Ezt hogyan kell értelmezni?
Time: bizonyos időt áll a frekin majd tovább megy. 2-5mp
Carry: szerintem ez a busy megfelelője,hogy amíg adás van a csatornán addig ott marad.
Scan: folyamatos szkenelés,megáll 2mp és megy is tovább.
A többire nemtudom a választ.[ Szerkesztve ]
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Beniii06
addikt
válasz farkas-j #2322 üzenetére
Most nincs kéznél a rádió, de fejből leírom amit tudok.
Felülről lefelé sorrendben:
-pont fordítva, magasabb szám erősebb jelnél nyit
-itt is
-igen, max adásidő folyamatos ptt-t benyomva vagy voxnál
-passz, tippre lcd háttérvilágítás ideje lehet
-adásvégi 'recsegés' eliminálása, ha más márkájú rádiók veszik a túloldalon a te adásodat, de nem kell állítani, maradjon alapon
-passz, billenytűzetzár talán, nem kell állítani
-scan mode, most pontosan nem emlékszem melyik melyik, de az egyik az megy és ha talál valami akkor megáll és ott marad, a másik ugyanez csak ha abba marad a jel, akkor automatikusan megy tovább, a harmadikhoz is hasonlót kell elképzelni
-passz, lehetséges"Got any other secret weapons?"
-
Kicsirics77
Topikgazda
Eredményekben és rádiózásban gazdag boldog új évet kívánok minden topiktársnak.
-
doberman
senior tag
BUÉK!
rádiózzunk, mert az jó..8lnu
-
MODERÁTOR
Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek, remélve, hogy mihamarabb visszavonulót fúj már a COVID, és végre újra lesz élet a repsávon!
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #2330 üzenetére
133.000 tegnap is aktív volt rendesen.BUÉK
-
MODERÁTOR
válasz Kicsirics77 #2331 üzenetére
A 133.000-n csak ritkán hallok egy-egy gépet, ami nekem kedvezőbb pozícióban van, a jobb vételhez el kell mennem 30-50 km-t keletre, Bag, Tura környékén és azon túl már jobban lehet fogni. Nekem inkább az "észak tájékoztató" lenne az ideális, illetve az LHBP frekvenciák, főként az approach, meg a magas légtéri frekik. A 118.100-at itthon csak ritkán hallom, akkor is egyoldalúan a gépet, a tornyot már nem. Persze némi élet ezeken is van, de töredéke annak, ami normál körülmények között lenne. Tegnap is ránéztem a flightradar-ra, volt olyan, amikor 15 percig nem volt ott látható repülőgép az ország légterében, ami azért durva. Meg ilyenkor téli időszakban a kis repülőterek (Dunakeszi, Gödöllő, Budaörs, stb.) is töredék forgalommal üzemelnek a nyárihoz képest, szóval sok hallgatnivaló onnan se jön.
-
Beniii06
addikt
Másik helyen olvastam, hogy holnap 13:30-17:00 között a Mátra irányából várható hívójeles forgalmazás 2m 145.225-145.575-en. Nem hinném, hogy fogom hallani, de azért megpróbálom. Hátha másnak jobban sikerül, azért osztottam meg az információt.
"Got any other secret weapons?"
-
farkas-j
őstag
Korábban írtam a Kínai eladónak akitől a Baofeng rádiókat és a Baofeng programozó kábelt vettem. Megírtam neki, hogy hibás volt a CD és nem találok megfelelő divert a kábelhez. Ma küldött egy drivert ami egyből gond nélkül felment a Win 10 x64 Pro-ra. Aki esetleg később hasonló problémával kerül szembe, annak itt a letöltési link, mert feltettem a tárhelyemre. Egyébként a gyári Baofeng kábel USB-SERIAL CH340-ként települ fel.
Még egyszer köszönöm mindenkinek aki segíteni próbált!Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
-
farkas-j
őstag
Tapasztalat még nem sok van, mert pl. a hatótávolságot még nem teszteltem. Azért választottam ezt mert bringázáshoz vettem és kicsi kellett. Ha ketten megyünk a párommal, akkor az Androidos Talkie Pro mobiltelefon appot használjuk, mert ez ragyogóan működik full duplexben. Nem kell adásgombot nyomogatni és nem kell hozzá mobilnet sem. Egy hibája van, hogy ha két eszköznél több csatlakozik össze, akkor használhatatlanul halk lesz a beszédátvitel. Emiatt vettem próbából a 2db BF-T1-et. ezekhez ráadásul fülesek is vannak. Ha beválnak veszek még kettőt, így a családnak vagy a csapatnak elég lesz. Egy csalódás már ért (bár túl sok reményt azért nem fűztem hozzá), a VOX üzemmód. Nem úgy működik ahogy szeretném. Ahogy olvastam, az olcsó kategóriában nem igazán van jól működő WOX-os rádió. Jó lett volna, mert pl. a párom egy kézzel nem igazán tud bringázni, miközben az adásgombot nyomogatja.
-
refrigerator
tag
Sziasztok. Erről mi a véleményetek? Szeretnék néha valami egzotikus adót fogni, illetve ezzel lehetne hallgatni rádióamatőrök és például akár hajósok beszélgetését is? Vagy hogy kell ezt elképzelni?
-
refrigerator
tag
válasz refrigerator #2340 üzenetére
https://www.arukereso.hu/radio-radiomagno-c3612/sangean/ats-909x-p177621315/
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz refrigerator #2341 üzenetére
Hát a Kossuth biztosan jön vele,meg ssb-ben némi amatőrforgalom,de ehhez,hogy rendesen hallgass akár egzotikus állomást akár tengerhajózási forgalmat azért nem árt egy jó nagy antenna ami mondjuk még esetleg az adott frekvencián rezonáns is.
-
refrigerator
tag
válasz Kicsirics77 #2342 üzenetére
Elvileg lehet hozzá külön antennát venni, ami már erősebb.
-
refrigerator
tag
Esetleg van hasonló rádió, amit ajánlanátok erre a célra?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz refrigerator #2343 üzenetére
Dupla lett
[ Szerkesztve ]
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz refrigerator #2343 üzenetére
Persze lehet venni.De nem a mi zsebünkhöz van mérve.
Van a sony-nak meg a techsun-nak is hasonló világbevője,de először inkább a websdr.org oldalon nézelődj mielőtt veszel egy 100e rádiót amit esetleg aztán még eladni sem tudsz,ennél jóval olcsóbb egy normális sdr vevő amit számítógéppel lehet használni és fillérekből megvan.
Huzalantenna kell neked de minimum 20-30 méter,azzal már lehet hallgatózni is.
Amúgy meg Kenwood 820R vevő..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
refrigerator
tag
válasz Kicsirics77 #2346 üzenetére
Hogyha jó rádió ez a sangean, akkor nem sajnálnám rá ezt a pénzt. Így az adatokból ítélve erre is lehet komoly antennát rá varázsolni? Van ilyen speciális csatlakozója?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz refrigerator #2347 üzenetére
Nemtudom mivel nem ismerem ezeket a vevőket de nyilván van olyan aminek van külső antenna csatlakozója,sosem láttam és fogtam kezembe ilyen rádiót.Én a helyedben először egy sima usb sdr vevővel próbálkoznék,az is lehet simán,hogy van a közeledben zavar és élvezhetetlen a vétel.
-
refrigerator
tag
válasz Kicsirics77 #2348 üzenetére
Mindenképpen ilyen hordozható rádiót gondoltam, amit vinnék majd esetleg külföldre is..
-
whbear
senior tag
válasz refrigerator #2349 üzenetére
Nem ismerem a típust, de nézd meg hogy legalább kettős keverésű szuperheterodin legyen a vevője. Ne valami sdr alapú vacak. Az analóg vételre nem jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest