- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz Kicsirics77 #1199 üzenetére
Az akna nem egyenlő a szederindával, ami a hátizsákot is letépi rólam.
2 hete voltam vadászni, a hátizsákot a szederinda húzta le rólam, késsel kellett kiszabadítanom magam.
Inkább a tutira megyek, és tokban fűzném magamra.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Intruder2k5 #1200 üzenetére
Az szép! Gyári antennával?
UV-5R még ugye? -
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
Találtam egy ilyet is... Rádióamatőr vizsgára felkészítő jegyzet
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #1204 üzenetére
Igen ez a rövidített verzió.
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
gypiero
tag
válasz Kicsirics77 #1205 üzenetére
Ha esetleg valakinek érdekes lehet, akciós banggood-on a Baojie BJ-218 a hónap végéig. Elég jókat írnak róla tesztekben és ahhoz képest ennyiért szerintem jó vétel lehet. Aki megrendeli, EU Priority Line-t válasszon shipping method-nek, mert vámmentes, gyorsabb is és ha esetleg mégis vámkezelés alá esik valami csoda folytán, van tariff insurance és a BG visszautalja a felmerülő költségeket.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz gypiero #1206 üzenetére
Hát nemtudom hogy az elmúlt 3 év alatt javítottak-e a moduláció gyengeségén,mert az gyalázatos volt,biztos jó vétel,megmondom őszintén én nem követem ezeket a kínai csodákat sem fejlődésben sem pedig árban.
Én inkább vennék használtan egy jó motorola gm300-at már ha választani kellene..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
Beniii06
addikt
válasz gypiero #1206 üzenetére
Találtam hozzá pár általam hasznosnak vélt videót, ha valaki beruházna rá:
Nem gondoltam volna, hogy 15-20W-ot is le tud adni, bár itt méretileg azért sokkal több hely van a hűtésre + a hátulja borda + ventilátor is van rajta ha jól láttam.
Szerk.: " mert vámmentes" Nem áfamentest akartál írni? Van CZ raktár is.
Most nyilván a teljesítménybeli különbségtől eltekintve, egy ilyen vagy egy kézi rádió jobb-e autóba külső antennával? Ki hogy látja?
Nem mintha engedély nélkül 1-2W-nál többel is akarna az ember adni, csak kérdezem.
[ Szerkesztve ]
"Got any other secret weapons?"
-
vendingo
veterán
válasz Beniii06 #1208 üzenetére
CZ raktárral megszívtam, direkt innen rendeltem annak ellenére, hogy jelentősen drágább volt. 2-5 napot írtak szállítási időnek, most hétvégére már kellett volna a rádió. Ennek ellenére a cucc Németországból jön, és 1 hét alatt nem haladt a csomag semerre, tologatják Németországon belül.
Bezzeg az alis spanyolraktáros cuccok 3-4 nap alatt mindig megjöttek.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
gypiero
tag
válasz Beniii06 #1208 üzenetére
Köszi a kiegészítést!
Szerintem autóba egy ilyen jobb, bár én még meg sem kaptam, de már azon agyalok, hogyan vihetem magammal kitelepülni mondjuk magasabb helyre, ahová autóval nem jutok fel. Kézinél mindenképp jobb, nagyobb a teljesítmény és általában egy mágnestalpassal hatékonyabb, mint egy kézi. De mint tudjuk, mindenki 500mW-on sugároz PMR-en, így ez nem releváns.
Egyébként vámmentest akartam írni, nekem fel sem ajánlotta a CZ raktárt, egyenesen Shenzenből jön a cucc. Remélem, köhögés és magas láz nem jön vele...
-
Beniii06
addikt
válasz vendingo #1209 üzenetére
Én CN raktárból rendeltem, ott a megrendelés után pár órával már jött a mail, hogy shipped és a tracking is, másnap már látszott is hogy mozgásban van a csomag.
Már csak az a kérdés, hogy amit küldenek eredeti f8hp(amit videós tesztekben láttam 6W-ot is leadni - a 8-at is kimérhette volna a gyerek, csak elrontotta a mérést, nem azonos feltételekkel mért) vagy csak utánzat, majd kiderül. Rosszabbik esetben lesz egy sima uv5r-em, amin f8hp felirat van.
-
Beniii06
addikt
válasz gypiero #1210 üzenetére
Akkor te rendeltél egy ilyet?
Ezt kb akkor tudod magaddal vinni, ha viszel magaddal autós akkumulátort is kb, még a zselés sem könnyű, nemhogy az ólom-savas.
Hordozhatónak láttam ebay-en ilyen mobil rádiót, amiben van beépített akkumulátor is, csak hát annak az ára nagyon el van szállva szerintem, 60k(bár az is igaz, hogy ezek piaci értékével nem vagyok tisztában, viszont az általad linkelthez +40k csak azért mert hordozható, sokallom + szintén kínai beszerzés az is) és amúgy is, ahogy a TG is írta nem feltétlen a nagyobb teljesítmény a jobb/hatékonyabb, hanem egy jó antenna + megfelelő helyszín akár nagyobb hatótávot is eredményezhet. Ha lekorlátozod a teljesítményt, akkor megint a kézi rádió a nyerő, a kisebb méret miatt szerintem.[ Szerkesztve ]
-
gypiero
tag
válasz Beniii06 #1212 üzenetére
Igen, megrendeltem 2 nappal ezelőtt. Akkor úgy néz ki, marad az autóban, magammal meg viszem az UV5R-t. Illetve tervben van egy Wouxun vásárlása is, de az még odébb van.
Egyébként 12 órán belül kaptam én is tracking numbert és el is indult a csomagom kínából.
[ Szerkesztve ]
-
NagyVuk
újonc
Üdv a topiknak!
Mint új rádió-érdeklődő jelentkezem, sikerült nekem is véletlen belerohanni ebbe az egész matézisba. Távolról csak egy kis gödörnek tűnt, de egy egész víznyelő ez, ami beszippant.
Eredetileg kerekes-túrázáshoz kerestem valami komm megoldást, teljesen véletlen útbaesett egy ismerős-ismerősének a porosodó UV5R-je (meg még egy-két kisebb PMR játék-rádiója, meg egy kontaktos kocsi-CB-je). Elkezdtem az Youtube-on megnézni, hogy hogy is lehet ezt kezelni, és egyszercsak kinyílt alattam a föld is (avagy inkább felettem az éter).
Csavartam is rá gyorsan egy hoszabb kupakot (Nagoya 771, nyilván a köznép egyik 'utángyártott' verziója), hogy halljon is valami érdekeset, és fel-CHIRP-eltem.
Továbbá hirtelen felindulásból rendeltem egy RTL-SDR-t (vagy egy annak kinéző tárgyat, de legalább jó review-kkal), hogy ne csak egy pörgő számmal tudjak aktivitást keresgélni. Majd ideér.Köszönöm a fórumnak az összeszedett amatőr tananyagokat, tömöm is a fejembe, hogy holmi huncut útszéli betyár helyett frekvenciatisztelő rádió-állampolgárt képezhessek magamból.
Továbbá, hogy hozzá is adjak, szeretnék mondani egy-két észlelést Szegedre:
- 468.61875 -- SZKT freki : tömegközlekedés, rettenet aktív, valami régi index fórumról kurálva, elsőkézból lehet hallani a vihar okozta közlekedési károkat
- 164.78125 -- TAXI : a listában felsorolt 6x3 taxi frekijén Szegeden is nagyon megy az élet
- 164.90625 -- TAXI (megerősítés): a Lugosi nevű user észlelését megerősítem, valóban itt is lehet hallani taxi-foszlányokat
- 446.05625 -- PMR 5: úgy vettem észre, hogy Szegeden ezen a csatornán/frekin van egy sajátos (és eddig barátságosnak hangzó) életÚgyhogy kösz a magas színvonalú topikot, igyekszem én is képezni magam belőle és megpróbálni visszaadni bele, ahogy sikerül.
Üdv!
-
vendingo
veterán
UV5r-hez szeretnék venni jobb fajta antennát. Mit kellene nézni? Hagyományos kivitel kellene, nem háztetőre...
Illetve mágneses kocsiantenna is érdekelne. Inkább olcsót, mint drágát.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
MODERÁTOR
válasz vendingo #1217 üzenetére
Szerintem a többség ilyen Nagoya-t (ami nyilván nem eredeti Nagoya) szokott venni hozzá. Nekem is ilyen van rajta, csak én még levágtam belőle, hogy a pálca 19cm, a teljes hossza a csatlakozóval együtt pedig ~24cm körül van. Így kezelhetőbb mint 40cm-esen, és semmi de semmi különbséget nem vettem észre a vágás előtti és utáni "tudása" közt.
[ Szerkesztve ]
-
gypiero
tag
válasz vendingo #1217 üzenetére
Mágnestalpas nekem Diamond MR77B van a dnd-től, nem fűztem hozzá sok reményt, de bevált és nagyon jó, 25km-t tud PMR-en simán UV5R-rel. Papíron 70W teljesítményt tud, ezt nem tudom alátámasztani, mert nincs ilyen kimenőjű eszközöm.
Valamint nekem is van egy NA-771 pálcám, sajnos nekem is a replika, de ha teheted és tudsz rá áldozni, megéri az eredeti a kb 3e Ft-ot.
-
Beniii06
addikt
Neten sok helyen olvastam már, hogy az ISS-en(nemzetközi űrálomás)-on is PMR-t használnak az asztronauták és néha a Földön lehet hallani, ha éppen ott halad el fölöttük, illetve volt aki már tudott velük kommunikálni is állítólag. Itt próbált már meg ilyesmit valaki?
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Beniii06 #1223 üzenetére
Az ISS-nek saját frekvenciája van,és az űrhajósok akik fent vannak mind rádióamatőrök is egyben,szokott lenni aktivitás,2 éve volt fent azthiszem a francia Thomas Pesquet aki rendszeresen létesített kapcsolatot egy francia iskolával,természetesen csak Thomast lehetett hallani egész hosszan,illetve sstv aktivitás is szokott lenni,olyankor képeket sugároznak és lehet vadászni.
ISS freki: 145,800MHz FM fónia és sstv is.Nem illik belebeszélni mert sosem tudhatjuk kivel létesítenek kapcsolatot,plussz ők szoktak mindíg célzottan hívni.Mikor a Charles Simonyi fent volt egy amatőr állomással beszélt és azt is előre meg kellett adni mivel volt 30mp egy qso-ra kb,gyorsan repül fönt és hamar elhalad a hatósugárból,irányított antennával tovább lehet hallani és követni is mint egy sima kollineár antennával.[ Szerkesztve ]
.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
-
MODERÁTOR
-
vendingo
veterán
Köszönöm azt antenna tippeket.
Közben arra gondoltam, hogy az autórádióra nincs bekötve az antenna, és a kocsi kiépített antennáját kellene majd átszerelnem normális antennára, talán nem is lenne annyira feltűnő.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
NagyVuk
újonc
[link] <-- ez volt maga a hozzászólás, szerinte egy 10-essel alacsonyabb a fel. Valóban jó kérdés, de őszintén, nem is gondolkodtam rajta, hogy milyen zajzár-lakatja-van-e-nincs-e, örültem, hogy hallom, bele sem írtam a memóriába a +/- -ot.
Még van ott a kommentben egy Volános freki is, de azon még csak a fehér zajt hallottam eddig.
@Kicsirics77 kösz-kösz.
-
MODERÁTOR
válasz Intruder2k5 #1218 üzenetére
Folytatásként magamnak válaszolva...
Szóval találtam még egy gyárilag is rövidebb verziót, Nagoya NA-701 néven.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz NagyVuk #1228 üzenetére
Köszi, beírtam a volánost is és figyelem.
Egyébként azért kérdeztem, mert nálam mióta beállítottam az van, hogy jelez az SZKT frekvencián a rádió, hogy adás van, akár teljes térerővel, de nem ad hangot, csak ha teljesen kinyitom a zajzárat, viszont akkor szinte teljesen zavarmentesen, tisztán, tehát elvileg át kellene jönni a zajzáron az adásnak, és mégsem jön át.
-
Beniii06
addikt
De engedély nélkül, ugyanúgy fél W-on üzemeltetheted, ha jól értelmeztem az összefoglalóban lévő információkat eddig, akkor pedig a mobilitás nyer a kézi rádió formájában, nem
Biztos vagyok benne, hogy 17W-al már szépen el lehet nyomni a többi rádióst, nem megfelelően használva. Egyáltalán programozható ez a model PC-ről? Eddig csak kézi programozást láttam róla és hogy a low power beállítás is 4-5W-ot ad le.
-
Beniii06
addikt
válasz Kicsirics77 #1224 üzenetére
Gondoltam, hogy biztos van olyan, hogy csak én hallom őket, a földi választ már nem, bár engem max csak a hallgatózás érdekelne maximum, nem a kapcsolat teremtés.
-
Beniii06
addikt
válasz Intruder2k5 #1225 üzenetére
Az ISSTracker szerint ma(hamarosan) fölöttünk fognak elhaladni, ha itt lenne már a rádióm, biztosan megpróbálnék hallgatózni. Itt lehet követni, hogy hol jár, illetve hol fog elhaladni az ISS: [link]
Tegyél egy próbát, ha van rá időd és energiád is, bár ahogy elnézem nem pont fölöttünk fognak elhaladni így kevesebb idő lesz rá, mint amiket láttam videókban, van hogy az USA fölött haladnak el pont és ott percekig tudják venni az adásukat.
[ Szerkesztve ]
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Beniii06 #1232 üzenetére
Engedély nélkül se ezzel, se az uv-5r-rel nem pmr-ezhetsz ha szigorúan nézzük, mert nem felel meg a feltételeknek, pl. a beépített nem cserélhető antennának sem.
Ugyanakkor nem volt szempont a kérdésednél, úgy vettem észre, hogy miben tud többet, én csak leírtam egy példát hogy kb. miben. De nem tudom, mert nincs ilyenem, csak a neten látottak alapján tudok róla véleményt mondani. Egyébként egy külső antennával már szerintem eleve jobb vételre lehet vele számítani mint az uv-5r-rel, illetve az is elképzelhető - nem tudom, csak feltételezés - hogy a vétele is jobb, más elektronika stb. Az uv-5r azért nem a technológia teteje elektronikában. -
Kicsirics77
Topikgazda
válasz Beniii06 #1234 üzenetére
Hallgatózhatsz,de semmit nem fogsz hallani ha nincs meghírdetett aktivitás,ugyanis alapvetően nem rádióznak a nyilvános amatőrfrekvencián csak mikor kifejezetten sstv awards van vagy valami különleges alkalom hogy fóniázzanak,egyébként csend van
-
MODERÁTOR
Ha szigorúan vesszük akkor engedéllyel se rádiózhatsz PMR sávon UV5R-el, mert ugye annak megvannak a szabályai, hogy ott milyen rádióval lehet forgalmazni, és annak a Baofeng nem felel meg. Egyéb engedélyt viszont arra a frekvenciára nem fognak kiadni. Vagyis a törvény minden betűjét betartva a Baofeng-el sehol sem rádiózhatsz legálisan, ha csak nincs rádióamatőr engedélyed, vagy egyéb külön frekvenciaengedélyed az NMHH-tól. Ezek hiányában esetleg vételen lehetsz vele.
-
vzoltan87
tag
válasz NagyVuk #1216 üzenetére
Szia!
Jól látod. Szeged környéke PMR5-öt használ leginkább. Sándorfalva, Szatymaz, Makó. Néha még Kisteleket is sikerült megcsípni egy kis UV5R-el, 771-es nagoya másolattal. Szóval nem rossz.
Itt egy rádiós térkép. Hátha találsz rajta neked való infókat.
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=18Ow1werICtyGUauqP9cb0UmQZOs&msa=0&ll=46.49004008601827%2C19.810111598220146&z=9 -
-
vzoltan87
tag
válasz vzoltan87 #1243 üzenetére
Azt mondták a nálam kicsit gyűröttebb homlokú rádiósok, hogy 30km-t is simán át lehet sugározni a kis baofenggel. Antenna és rálátás kérdése az egész. Egy irányított antennával meg jóval többet. Én elhiszem nekik. Nekem még nem sikerült. Nálam eddig ez a 25km körüli volt a rekord a N771-el (Mondjuk szobából). Van egy N701-em is. Az túrázáshoz jobb, mert könnyebben mozogsz vele és nem kalimpál. Bár gyengébb nyereségű.
Simán lehet, hogy valami telepített, illesztett antennával még lowpower módban is vinne 30km-t. Valaki próbált már ilyesmit?
-
Beniii06
addikt
Rendben, igazad van a szabályozást illetően, de szerintem a gyakorlatban az kevésbé zavaró másokra nézve, ha pl valaki elkezd adni 17W-al 0.5 W helyett vagy mintha csak lecserélné az antennáját. Ha annyira illegálisak lennének ezek a rádiók, akkor mennének a tiltólistára és be sem jöhetnének az országba, de ha minden igaz hozni fogja a futár probléma nélkül. Az nmhh-nak van ilyen tiltó listás rádiótermékek pdf-e, csak most nem tudom linkelni. BB topikban volt róla szó vezeték nélküli fejhallgató esetében.
-
Beniii06
addikt
válasz Kicsirics77 #1238 üzenetére
Azt gondoltam, hogy a PMR-t egymás között is használják odafent, nem csak ISS <-> Föld kommunikációra, de ezek szerint tévedtem.
-
MasterMark
titán
Üdv,
Motorola T82 Extreme-ről mi a véleményetek?
Autóban használathoz kellene, olvasgattam itt a topikban és látom, hogy nem teljesen ideális helyzet az autóban használat.
Azért pár száz métert elmenne két autó között?Köszi.
Switch Tax
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz MasterMark #1248 üzenetére
Ha az a pár száz méter olyan 4-500 akkor annyit szinte biztos, tehát mondjuk egy autópályás utazás esetén egy lemaradásos távolság, amikor elkeveredik egymástól a két autó. Ugyanezt egy noname pmr-rel is megcsináltuk, a motorolánál szerintem nem okoz problémát. Azt mondanám hogy a két autón belül használva 500m-ig nyílt terepen jól érthető kell hogy maradjon a beszéd, de még felette sem lesz használhatatlan.
-
Kicsirics77
Topikgazda
válasz MasterMark #1248 üzenetére
Csak az üvegek ne legyenek fémgőzzel kezelve, az sokat ront a távolságon.
Egyébként nekem tlkr-50 van, nem pont erre,de vasbeton épületben 3 emeletet átvisz, illetve 2 épület között olyan 60métert elvitt,úgy,hogy az épületen belül dolgoztunk..... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest