Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mobilizmo

    addikt

    válasz mezis #63775 üzenetére

    Nem feltétlen törvényről van itt szó. Képzeld el azt, hogy egy tűzeset kapcsán például nem fizet a biztosító, ha nincs papírod arról, hogy a villásdugó cserét 'szak'ember végezte.
    Konkrét példa, két éve villanysütőt és tűzhelyet cseréltünk. Megkérdeztem a boltban (szép emlékű Extreme Digital), hogy ha én kötöm be van-e garancia? Természetesen nem volt a válasz, annak ellenére, hogy erősáramú villamosmérnök vagyok. Egyébként értem is a dolgot és el is fogadom. Hiába vagyok elvileg magasabban képzett, a villanyszerelő egy külön szakma, némileg eltérő szaktudással és szabványokkal.
    Pedig rémtörténetekből tényleg nincs hiány. Közvetlen kollégám 2019-ben ruházott be napelemes rendszerre. Ehhez 3x50 A-re kellett bővíteni, természetesen ELMŰ engedélyes szerelő csinálta. A legnagyobb hiba kb. amit villanyszerelő elkövethet az a 0 elkötése. Neki sikerült, ezért megfelelő kapcsolási állapot esetén a padláson lévő digitkábeltv jelerősítő tápfesze 400 V környékére adódott. Nem sokáig bírta, 5 percen, hatalmas adag szerencsén és kollégám lélekjelenlétén múlt, hogy nem égett le a háza. Tisztelet a kivételnek, utólag elismerte a szaki a hibáját és még kártérítést is felajánlott, de nem volt szükség rá.

    Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

Új hozzászólás Aktív témák