Hirdetés
- ZIDOO médialejátszók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen videókártyát?
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gaming notebook topik
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsamiatt
őstag
válasz Degeczi #24650 üzenetére
hm, csak pont ez lett volna lényeg, hogy ha egy érték X ideje ugyan az akkor történjen valami. De akor ezek szerint ez csak kerülő úton érhető el.
Az alatt/felett felírat csak >< vagy >= és <=?[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
-
szat8
tag
válasz zsamiatt #24651 üzenetére
Igen, <= és >= a below/above.
A kérdésedre,numeric_state
-nél úgy tudom működik afor
simán, nem kell külön szenzor hozzá:automation:
trigger:
platform: numeric_state
entity_id: sensor.mosogep_fogyasztas
below: 1
for:
minutes: 10
Egyébként itt szépen le van írva, mit hogyan lehet triggerelni, többek között a fentihez hasonló példa is.A 2 API csak arra való, hogy ha valamelyiket újra kell generálnod bármi okból, akkor a másik még mindig megmarad eredeti állapotában. Bármelyiket használhatod.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Igen, most nézem én is a doksiban, h ez frissült vmikor tavaly, korábban még nem lehetett közvetlenül megadni for-t numerikus állapot mellé.
A below/above a küszöb átlépésekor triggerelődik, tehát <>, nem egyenlő, mert az még nem átlépés.
[ Szerkesztve ]
-
radio11
tag
Sziasztok
Kínlódok a szerver konfigurálással (bár eddig szép lassan minden megoldódik, így legalább sokat tanulok ) de mindig van egykét kérdés amire nem találok egyszerűen választ
Legfrissebb a következő:
Mi home fut 1 porszívóval (azt nem is tervezem HA-ba áttenni) 1 (a második úton) Imilab kamerával (azt sem tervezem áttenni) és a legfrissebb egy bluetoothos hőmérő-páratartalommérő.
Úgy néz ki, hogy firmware mókolás nélkül feltehető a HA-ra (RPi3 tehát bluetooth van a szerveren) szépen le van írva, hogy az encryption key hogyan nyerhető ki (kell a configba) ezt meg is csinálom ha otthon leszek.
A kérdésem az lenne, hogy olyan létezik, hogy az említett eszközt a HA is lássa és a Mi home is lássa? (Mi home az említett eszközök meg az asszony miatt maradna párhuzamosan a HA-val) -
adam3
aktív tag
Sziasztok!
Tervezési hiba miatt egy kapcsoló az ajtó rossz oldalára került. Annak ellenére, hogy kábelezni már nem tudok, még lenne lehetőségem a megfelelő oldalra egy ugyanolyan stílusú sima kapcsolót berakni ami a ház többi részén van.
A kérdésem, hogy van-e olyan elemes zigbee eszköz, amire egy sima kapcsolót valahogy úgy rá tudok kötni, hogy a szoba lámpáját fel/le kapcsolja. A rossz oldalon lévő kapcsolót szerintem kikötöm, és a szerelődobozba helyezném el a zigbee kapcsolót (van nulla is).
Vagy bukok egy ajtót és balos helyett veszek egy jobbosat
Köszönöm,
Ádám -
amargo
addikt
megnézem, amit ojb ajánlott, ennyiből már bőven bérelsz egy marót amire tudsz porszívót csatlakoztatni. Amúgy is süllyeszteni kellene a kapcsolót, ha jól értem, mert kiemelővel elég batár lesz a kapcsoló.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
ocso
tag
válasz Lanash #24660 üzenetére
Ez csak Philips Hue gateway-el + hue izzóval megy, nem kapcsol direktben áramot, csak jelet küld a gateway-nek (össze kell kötni a fázist is lámpa felé menővel). Egyszerű verziója kivitelezhető egy Xiaomi zigbee nyitásérzékelővel, amit a kapcsolóra kötsz + home assistant.
-
zsamiatt
őstag
válasz Degeczi #24655 üzenetére
mondjuk ez érdekes kérdés. Mert akor ha 1nél kellene, hogy elkezdődjön a script akkor gyakorlatilag körbe kell írni? 0.9 felett és 1.1 alatt? Továbbá akor egy változó értékét se lehet pontosan megadni azt is körbe kell bástyázni? Mokás...
De mintha ebbe is ezt írná: "Listing above and below together means the numeric_state has to be between the two values. In the example above, the trigger would fire a single time if a numeric_state goes into to 17.1-24.9 range (from 17 and below or 25 and above). It will only fire again, once it has left the defined range and enters it again. " Szóval akkor úgy tünik, hogy nincs egyenlőség. De akor hogy lehet konkrét értéket megadni? Csak körbe írással?
[ Szerkesztve ]
-
szat8
tag
válasz zsamiatt #24664 üzenetére
Akkor írjál template-et a triggerhez, és nem kell "bástyáznod", ott lehet < jelet is írni, vagy bármit.
Ez a gond a hivatalos Home Assistant fórumon is, az emberek elfelejtik, hogy ez egy ingyenes program, és panaszkodnak, hogy miért nem pont azt tudja, amire épp gondolnak. Ez nem egy rossz program, sőt. A megoldásokat kell keresni, nem mindig a problémákat. Ne vedd magadra, talán csak épp bal lábbal keltem... -
zsamiatt
őstag
Én nem felejtettem el. Csak van összehasonlítási alapom mondjuk domoval. Ott nem volt probléma ezzel. Másrészt meg GUI-n is egyértelműbbé tehetnék, hogy az csak <> és nincs benne egyenlőség. Akkor nincs félre értés. De ez van. Azért van egy két dolog még ami nagyon hiányzik GUI-ról. Pl a változó aktuális értékének mutatása.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
Így van, és a könnyen előforduló számábrázolási eltérések miatt template-ben is kerülendő a közvetlen egyezőség-vizsgálat, csak round() filteren átküldés után célszerű.
Amúgy néha már nekem is az agresszív kismalac ugrik be.Na, kötőjelet én sem írtam volna a normál hangbejelentésekbe - de az Időkép megteszi: "Hajnalban -4, +2, délután 7-12 fokot mérhetünk.", amiből a sima "szám előtt kötőjel" csere "7 mínusz 12"-t csinál, ezért most módosítva a regex "szám előtt kötőjel, az előtt bármi, ami nem szám, és csak a számot kérem"-re:
for m in re.findall(r'\D(-\d+)', text):
text = text.replace(m, 'mínusz '+m.replace('-', ''))
és így már nem rontja el ezt sem. -
tlala
addikt
Sikerült telepítenem a HA-t debian alá.
Elkezdtem az eszközöket hozzáadni, amikor jött egy debian frissítés.
Rányomtam, újraindult, azóta nem látható a HA (connect refused, stb.).
Eltávolítottam a HA-t, ismét telepítettem, de semmi eredmény.
Tudnátok segíteni, hogy mi a fene ez, és mi a megoldás?
Köszi.[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Megnéztem már pontosan, hogy milyen órám van és nekem ezt szerelték fel: Sanxing SX631 (P34S02)
Amint látom sajnos ennek a másik típusa rendelkezik csak P1-es porttal a Sanxing SX631 (S34U18)
Ennek a csatlakozójához simán hozzátudnék férni, mert a szekrényem ajtaja nyitható. Ha jól emlészem neked is az SX631-es van, de akkor az S34U18-as verziót kaptad.“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
adam3
aktív tag
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Egy kapcsolónak egy lyuk kisebb rombolással jár mint kábelezni mindent a másik oldalra, így maradnék az elemes megoldásnál.
Nem írtam, de Home Assistant ki van építve egy Zigbee hálózattal, így plusz eszközöket viszonylag könnyen hozzá tudok adni, nem teljesen nulláról kell építkeznem. Ez a nyitásérzékelős megoldás tetszik, utánaolvasok, köszönöm! Ha pedig nem boldogulok vele, marad a GWA 1501.
Köszömöm,
Ádám -
Degeczi
nagyúr
Ill. pár héttel ezelőttig még magától kipakolt minden értéket "badges" formában az alapbeállítás szerinti friss telepítés, de mivel ez inkább zavaró volt különösebb haszon nélkül, nemrég megszüntették
-
Chal
addikt
válasz amargo #24671 üzenetére
Igen, nekem S34U18 van. De most felhívta valaki a figyelmem egy másik fórumon arra, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Az a hülye kis gumi ajtó nem az RJ12 csatit rejti, a kábel kibujtatására szolgáló üres nyílás csak. A csatlakozó maga az óra alsó lecsvarozható fedlapja mögött van, az óra oldalán.
Szóval hiába van valakinek ajtaja, cseszheti, ha óracsere vagy egyéb bontással járó szerelés alkalmával nem dugta be a kábelt, akkor a hajára kenheti az ajtót Mondjuk nekem sokat nem változtat a helyzeten, mert nincs ajtóm, szóval mindenképpen plombát kell bontani, bárhogy is akarom megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Köszi ezt az infót is.
Én most írtam levelet egy technikai munkatársaknak és rákérdeztem, hogy mi a teendő az én esetemben (P34S02 verziójú óra) és, ha van valakinek P1-es csatlakozója, akkor mit kell tennünk hozzá, milyen engedélyek kellenek. Ha lesz fejlemény, akkor beírom majd.
Más: A külső hőmérséklet követő fűtéshez bevettem a real feel-t is az automatizációba, mert pl hiába van kint 10-12 fok (nem napos helyen van a szenzor), de a hőérzet pl 8 fokos.
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Degeczi
nagyúr
válasz amargo #24676 üzenetére
Ezt nem igazán értem, hol-hogyan használod föl, hiszen a realfeel-t azért számolják, mert ha kinn tartózkodsz, ott főként a szélsebesség befolyásolja a hőérzetedet, és kisebb részben a páratartalom meg a Nap állása - de egy lakás belső hőmérsékletére egyik sincs hatással.
-
amargo
addikt
válasz Degeczi #24677 üzenetére
Most tesztelem, próbálkozok. Azt tudom, hogy ennek az értéknek akkor van értelme, ha kint vagyok viszont mivel a lábazati szigetelés még nincs fent ezért gondoltam úgy, hogy ez a hideg szél bizony lehűti a betont nálam az északi oldalon egy elég nagy felület van betonból a pince miatt.
A külső szenzor jelenleg 12 fokot mutat viszont a beton, ami még nincs szigetelve 6-8 fokos (de ez a hőtároló képesség miatt lehet, szóval tényleg nem érdemes a real feel-el operálni) és pont ez van alattam.De lehet tényleg jobb lenne csak egyszerűen az északi oldalra is rakni egy külső hőmérőt (meg is teszem) és annak az értékét is figyelni. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem!
[ Szerkesztve ]
-
Saughassy
aktív tag
Sziasztok!
Illesztett mar valaki Fronius invertert Domoticzhoz? Mukodik neki tokeletesen?
Nekem 99 szazalekban jol, egy dolog idegesit de rohadtul. Minden hibajelenseg nelkul tobbnyire nem jelzi az energy generated oras oszlopdiagramokat, csak a termelt aramot.Van erre otlet hogy mi a fene okozza a bugot? Logok szerint minden oke...
-
amargo
addikt
Megjött a válasz és a (P34S02)-n nincs P1-es csatlakozó, amit sejtettem is. És csak úgy simán nem is cseréltethetem, de később erre is lehetőség, amint kijön az erre vonatkozó szabályzatuk.
Viszont, ha van P1-es csatlakozó, akkor nincs akadálya annak használatára (nyilván plomba bontás miatt pénzes móka lesz és csak regisztrált szerelő csinálhatja), de annyit kaptam még infónak, hogy rengeteg az igény ezekre így hamarosan hoznak is ki róla valami tájékoztatást.
Ui.: Én ezeket az E.ON-tól kérdeztem meg, de ez a fúzió miatt az ELMŰ-re is igaz gondolom.
-
Chal
addikt
válasz amargo #24682 üzenetére
Köszönöm az infókat! Én meg felhívtam közben egy random környékbeli szerelőt, mondta hogy ért mindent, hallott is már erről a dolgokról, bár ő sem látott senkit még aki használta volna. Meg is csinálná, csupán csak 50kHUF-ba kerülne
Nem őt akarom bántani, az az én bajom hogy nulla munkát akarok elvégezni a plombabontás ideje alatt, de azért ez rohadt nagy vicc valahol. Mindezt persze úgy, hogy 40 ezret már kifizettem ezért az óráért. Gondolom érzik ők is hogy ez így nem oké, ezért is lesz az említett tájékoztató. Várok egy kicsit most, hátha történik valami pozitív!
[ Szerkesztve ]
-
ocso
tag
Egy kis segítség:
Converting Aqara Door and Window Sensor to a Zigbee Wall Switch[ Szerkesztve ]
-
ojb
tag
Amíg nem rendeződik a P1 port sorsa miért nem próbálod meg S0-án olvasni?
Elméletileg villogni kellene a mérő elején egy piros LED-nek kWh -ként 1000-szer,
ha szerencséd van a szekrényen, kívülről lehet detektálni...
Azt semmi nem tiltja, hogy a LED elé az átlátszó műanyag szekrényre egy optikai érzékelőt tegyél tapadó koronggal rögzítve.[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Van rajta, néztem is már, de megmondom az őszintét, 2db Shelly 3EM van belül a saját szekrényemben, szóval ez csak amolyan úri huncutság lenne, egyszerűen érdekel a dolog, és sokkal elegánsabbnak tartom. A Shellyknek meg lenne helye máshol, de addig is bőven meg tudom azokkal oldani amit szeretnék. Illetve termelést is mérek a HMKE miatt, meg feszültségeket mindegyik fázison (mennyit emel az inverter, mikor, stb...).
-
tlala
addikt
válasz bisti79 #24681 üzenetére
Teljes zöldfülűként az itt ajánlott linken olvashatók szerint telepítettem a debiant is és a HA-t is.
El is indult, de a debian frissítés kinyírt valamit.
Sokat googliztam, nem találtam működő megoldást, hogy újra induljon a HA. Aztán az egyik leírás szerint eljátszottam a HA leállítás/eltávolítást parancssorokat, és a fenti link HA telepítésre vonatkozó parancssorai szerint próbáltam meg újra telepíteni.Ha ezt megtanulom, nyitok egy "HA kezdőknek" topicot, hogy ne zavarjam itt a profikat.
Szerintem mindenki hamar belátja, hogy a Xiaomi és hasonló rendszerek milyen szorongatóak és bután korlátozottak, és egyenes utunk vezet a HA felé.
De aki (hozzám hasonlóan), azt sem nagyon tudja, hogy mi az a Linux, annak vért kell pisilnie.
(A többi IF THEN jellegű HA-s variálástól már nem félek annyira, mert bár a programozáshoz sem értek, de ránézve az már nagyon logikus és még móka is lehet - legalábbis így próbálom biztatni magamat. ) -
DougButabi
tag
Sajnos én benéztem az órámat, mert nincs rajta P1 port, ez a projekt jegelve.
Lehet shelly EM felé kell forduljak.
Neked a 3M milyen pontossággal mért az órádhoz képest?
Az érzékelőket a bejövő áramkábelre tetted ellentétes irányba, vagy hogy képzeljem el a napelemes visszatöltés mérését? -
Chal
addikt
válasz DougButabi #24691 üzenetére
Elég pontos, 1% alatti eltérés van, és meglepő módon az inverter is hozza ezt. Jelen pillanatban amúgy szét van bortíva szinte minden, mert átalakítás van folyamatban, így csak az egyik 3EM van fent, közvetlenül az inverter AC kimenetén (ezzel ellenőriztem, hogy mennyire hazudik a kínai csoda (SAJ), és ott maradt).
Az irány kb. mindegy, mivel mindkettőt méri (import/export), a forgatással csak azt tudod szabályozni magadnak, hogy melyik irányt milyen előjellel akarod látni (pozitív/negatív).
-
Degeczi
nagyúr
Ha a Docker frissült 20.x-re, amivel nem kompatibilis a Supervisor, akkor így tudod a korábbi verziót fölrakni, utána pedig az apt-mark hold opcióval tudod ezt kiküszöbölni a docker-ce-n blokkolva
-
bisti79
tag
válasz tradeelek11 #24695 üzenetére
Szintén zenész... Annyi a különbség, hogy nálam debian-ra lett telepítve az omv, de ugyanúgy docker-ben fut a cucc. Up-to-date minden...
-
Degeczi
nagyúr
válasz tradeelek11 #24695 üzenetére
Még december elejiek az alább linkelt, ezzel kapcsolatos hibajelentések, és azóta már biztosan frissült a Supervisor úgy, h kompatibilis legyen az újabb Docker verziókkal.
-
Watercolour
aktív tag
Beszámoló jellegű post, ha valaki hasonló cuccokban gondolkodik, és kíváncsi arra, hogyan működnek és mennyire jól mennek együtt, annak jó információforrás lehet.
Okosotthon rendszer alapja: NUC-on, Proxmox-ban futó HA supervised Debianon.
Zigbee coordinator: Sonoff Zigbee bridge, Tasmota-val flashelve.
433Mhz rádió: Sonoff RFBridge, Tasmota+Portisch flashelve
BLE rádió: ESP32, Home Assistantban integrált ESPHome-mal menedzselve és flashelve.Villanykapcsolók: Xiaomi Aqara D1 (Zigbee)
Jól működik, dizájnos, kellemes megnyomni. A falban nullvezetékes verziók (1, 2 és 3 utasok is), valamint ezek wireless verziói is. Hibát, szakadást, késleltetést nem tapasztaltam. Extra meglepetés volt, hogy a 3 utas kapcsoló fogyasztást is jelent. Nem tudom, hogy ez miért, és a többi miért nem.Hőmérők: Xiaomi LYWSD03MMC, okosított firmware-rel.
BLE jelet egy, kb a ház közepén elhelyezett ESP32 fogja.Termosztát: Plugwise Anna (OpenTherm verzió)
Kissé nehézkes volt felakasztani a hálózatra, de ez valószínűleg betudható annak, hogy VLAN-okkal zsonglőrködtem, hogy szeparált hálózaton legyenek az IoT dolgok. Baxi Luna Duo-Tec+ kazánt vezérel, amihez az M2-es kapocssín 1 és 2 lábain csatlakozik. A termosztát legfrissebb firmware-rel is ismeretlennek mutatja a kazán gyártóját és típusát is, de ez tapasztalatom szerint nem befolyásolja a működést. Saját webes felülete jól működik, HA-val pöccre ment az integráció, teszi a dolgát szépen. HA-ból állítható, és rögzíti benne a környezeti, kívánt és külső hőmérsékletet, vízhőmérsékleteket, kazánnyomást, lángmodulációt, és a beltéri fali egység fényszenzorának értékét.Egyéb apróságok:
- Több IKEA Tradfri izzó hangulatvilágításként
- IKEA Zigbee okoskonnektor
- Sonoff RF433 távirányító (HA automatizálással az IKEA RGB izzó színét állítja, kislányom nagyon élvezi, hogy játszhat vele)
- Olcsó Sencor RF433 csengő, melynek jelét a Sonoff RFBridge elkapja, és MQTT üzenetet küld, melyet HA-ban felhasználokJövőbeli tervek:
- Sonoff ZBR3 Zigbee relék (még nincsenek bekötve)
- Különböző szenzorok (zigbee és RF mozgásérzékelő, ajtónyitásérzékelő, stb. Egyelőre még bedobozolva, nem volt időm foglalkozni velük)
- Riasztóközpont integrációja HA-ba
- Ki tudja, még mi...Összességében gyakorlatilag problémamentesen működik minden, ahhoz képest, hogy nem volt előzőleg tapasztalatom smart home rendszerekkel, mindent interneten található anyagokból és fórumsegítséggel raktam össze (amiért hálás vagyok nektek is ).
Ha bárki hasonlót tervez és kérdése van, szívesen válaszolok és ötleteket is szívesen fogadok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest