Hirdetés
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Watercolour
aktív tag
Beszámoló jellegű post, ha valaki hasonló cuccokban gondolkodik, és kíváncsi arra, hogyan működnek és mennyire jól mennek együtt, annak jó információforrás lehet.
Okosotthon rendszer alapja: NUC-on, Proxmox-ban futó HA supervised Debianon.
Zigbee coordinator: Sonoff Zigbee bridge, Tasmota-val flashelve.
433Mhz rádió: Sonoff RFBridge, Tasmota+Portisch flashelve
BLE rádió: ESP32, Home Assistantban integrált ESPHome-mal menedzselve és flashelve.Villanykapcsolók: Xiaomi Aqara D1 (Zigbee)
Jól működik, dizájnos, kellemes megnyomni. A falban nullvezetékes verziók (1, 2 és 3 utasok is), valamint ezek wireless verziói is. Hibát, szakadást, késleltetést nem tapasztaltam. Extra meglepetés volt, hogy a 3 utas kapcsoló fogyasztást is jelent. Nem tudom, hogy ez miért, és a többi miért nem.Hőmérők: Xiaomi LYWSD03MMC, okosított firmware-rel.
BLE jelet egy, kb a ház közepén elhelyezett ESP32 fogja.Termosztát: Plugwise Anna (OpenTherm verzió)
Kissé nehézkes volt felakasztani a hálózatra, de ez valószínűleg betudható annak, hogy VLAN-okkal zsonglőrködtem, hogy szeparált hálózaton legyenek az IoT dolgok. Baxi Luna Duo-Tec+ kazánt vezérel, amihez az M2-es kapocssín 1 és 2 lábain csatlakozik. A termosztát legfrissebb firmware-rel is ismeretlennek mutatja a kazán gyártóját és típusát is, de ez tapasztalatom szerint nem befolyásolja a működést. Saját webes felülete jól működik, HA-val pöccre ment az integráció, teszi a dolgát szépen. HA-ból állítható, és rögzíti benne a környezeti, kívánt és külső hőmérsékletet, vízhőmérsékleteket, kazánnyomást, lángmodulációt, és a beltéri fali egység fényszenzorának értékét.Egyéb apróságok:
- Több IKEA Tradfri izzó hangulatvilágításként
- IKEA Zigbee okoskonnektor
- Sonoff RF433 távirányító (HA automatizálással az IKEA RGB izzó színét állítja, kislányom nagyon élvezi, hogy játszhat vele)
- Olcsó Sencor RF433 csengő, melynek jelét a Sonoff RFBridge elkapja, és MQTT üzenetet küld, melyet HA-ban felhasználokJövőbeli tervek:
- Sonoff ZBR3 Zigbee relék (még nincsenek bekötve)
- Különböző szenzorok (zigbee és RF mozgásérzékelő, ajtónyitásérzékelő, stb. Egyelőre még bedobozolva, nem volt időm foglalkozni velük)
- Riasztóközpont integrációja HA-ba
- Ki tudja, még mi...Összességében gyakorlatilag problémamentesen működik minden, ahhoz képest, hogy nem volt előzőleg tapasztalatom smart home rendszerekkel, mindent interneten található anyagokból és fórumsegítséggel raktam össze (amiért hálás vagyok nektek is ).
Ha bárki hasonlót tervez és kérdése van, szívesen válaszolok és ötleteket is szívesen fogadok.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest