Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Watercolour

aktív tag

Beszámoló jellegű post, ha valaki hasonló cuccokban gondolkodik, és kíváncsi arra, hogyan működnek és mennyire jól mennek együtt, annak jó információforrás lehet.

Okosotthon rendszer alapja: NUC-on, Proxmox-ban futó HA supervised Debianon.
    Zigbee coordinator: Sonoff Zigbee bridge, Tasmota-val flashelve.
    433Mhz rádió: Sonoff RFBridge, Tasmota+Portisch flashelve
    BLE rádió: ESP32, Home Assistantban integrált ESPHome-mal menedzselve és flashelve.

Villanykapcsolók: Xiaomi Aqara D1 (Zigbee)
    Jól működik, dizájnos, kellemes megnyomni. A falban nullvezetékes verziók (1, 2 és 3 utasok is), valamint ezek wireless verziói is. Hibát, szakadást, késleltetést nem tapasztaltam. Extra meglepetés volt, hogy a 3 utas kapcsoló fogyasztást is jelent. Nem tudom, hogy ez miért, és a többi miért nem.

Hőmérők: Xiaomi LYWSD03MMC, okosított firmware-rel.
    BLE jelet egy, kb a ház közepén elhelyezett ESP32 fogja.

Termosztát: Plugwise Anna (OpenTherm verzió)
    Kissé nehézkes volt felakasztani a hálózatra, de ez valószínűleg betudható annak, hogy VLAN-okkal zsonglőrködtem, hogy szeparált hálózaton legyenek az IoT dolgok. Baxi Luna Duo-Tec+ kazánt vezérel, amihez az M2-es kapocssín 1 és 2 lábain csatlakozik. A termosztát legfrissebb firmware-rel is ismeretlennek mutatja a kazán gyártóját és típusát is, de ez tapasztalatom szerint nem befolyásolja a működést. Saját webes felülete jól működik, HA-val pöccre ment az integráció, teszi a dolgát szépen. HA-ból állítható, és rögzíti benne a környezeti, kívánt és külső hőmérsékletet, vízhőmérsékleteket, kazánnyomást, lángmodulációt, és a beltéri fali egység fényszenzorának értékét.

Egyéb apróságok:
    - Több IKEA Tradfri izzó hangulatvilágításként
    - IKEA Zigbee okoskonnektor
    - Sonoff RF433 távirányító (HA automatizálással az IKEA RGB izzó színét állítja, kislányom nagyon élvezi, hogy játszhat vele)
    - Olcsó Sencor RF433 csengő, melynek jelét a Sonoff RFBridge elkapja, és MQTT üzenetet küld, melyet HA-ban felhasználok

Jövőbeli tervek:
    - Sonoff ZBR3 Zigbee relék (még nincsenek bekötve)
    - Különböző szenzorok (zigbee és RF mozgásérzékelő, ajtónyitásérzékelő, stb. Egyelőre még bedobozolva, nem volt időm foglalkozni velük)
    - Riasztóközpont integrációja HA-ba
    - Ki tudja, még mi...

Összességében gyakorlatilag problémamentesen működik minden, ahhoz képest, hogy nem volt előzőleg tapasztalatom smart home rendszerekkel, mindent interneten található anyagokból és fórumsegítséggel raktam össze (amiért hálás vagyok nektek is :D ).

Ha bárki hasonlót tervez és kérdése van, szívesen válaszolok és ötleteket is szívesen fogadok.

Új hozzászólás Aktív témák