Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • weborgon

  csendes tag

  válasz athomi #505 üzenetére

  Mint a tegnapi hosszú hozzászólásomban írtam a vastagított bekezdésben:

  "Általánosságban szerintem elmondható, hogy aki DX12 progikkal akar játszani, oda jó a minél több VRAM. Ha valaki az ULTRA -t preferálja és az összes csúszkát a maxra tekeri (függetlenül attól, hogy ezzel alacsonyabb FPS számokat kap), oda is jól jön a sok VRAM. Ha valaki 2 évnél hosszabb időre veszi a videókártyát (3-4-5 évenként van szándékában cserélni), akkor oda szintén jó a nagyobb VRAM -al szerelt változatot vásárolni."

  A Rise of the Tomb Raider DX12 -es játék és a linkelt tesztedben Very Highra állították a minőséget, szóval beállítások a plafonon. Vagyis a fenti 3 feltételből kapásból 2 is megvalósul, ergo ehhez a játékhoz tényleg sokat hoz a több VRAM -mal szerelt kártya. Szóval csak alátámasztod amit írtam. :-)

  2G -s kártyát venni csak akkor szabad, ha a fenti 3 feltételből egyik se teljesül (ill. persze ha pénz sem annyira számít, akkor is automatice a több VRAM -mal szerelt kártyát kell venni). Laikusoknak, olyannak aki nem ért hozzá (= nem ért hozzá annyira, hogy pontosan be tudja lőni a saját igényeit), azoknak szintén élből a 4G -s verzát szoktam ajánlani. Mert az a tuti.

  Viszont az is igaz, hogy kicsit önbecsapás amikor valaki a "jövőállóság" miatt veszi a nagyobb memóriájú verziót. Ha már a 960 szóba került a linkelt tesztedben: én emlékszem, hogy tavaly ilyenkor tök ugyanezek a (vérre menő :-) viták mentek a fórumon 960 2G vs 960 4G témakörben, valaki az egyiket preferálta, valaki a másikat és a 4G legnagyobb előnyének a "jövőállóság" lett kikiáltva. Eltelt másfél év és mit látunk ma? Mindenki szabadul meg a 2G -s 960 -tól, bezzeg a 4G -seket alig látni eladósorba? Túrót.. ha megnézed az aprókat, dögivel találsz 960 2G és 960 4G hirdetéseket is, mindkét tábor ezerrel szabadul meg tőlük. Ha a 4G annyival "jövőállóbb" lett volna, akkor kb. 90%-10% lenne az eladósorba került kártyák aránya, hisz a 4G tulajok nem akarnának túladni rajta. És egy alig másfél éves kártyáról beszélünk.

  Még régebben hasonló eszmecserék mentek a GTX 660 vs GTX 660Ti vonatkozásában is. 3-4 éve arról mentek a diskurzusok ezerrel, hogy melyiket érdemes venni? A két kártya között megjelenéskor a különbség stabil 20-25% volt, nagyobb difi mint most a 1050 és 1050Ti között. Aztán eltelt kb. 2 év és mit láttunk?

  Witcher 3, High, (GTX 660 = 20 FPS, GTX 660Ti = 24 FPS)
  Witcher 3, Ultra, (GTX 660 = 10 FPS, GTX 660Ti = 13 FPS)

  Na ennyit a "jövőállóságról", eltelt 2 év és mind a GTX 660, mind a GTX 660Ti csak Low- on tudta futtatni az amúgy nagyon jól optimizált, Nvidia supported gamet. Low -on is csak úgy ahogy. Persze nem mondom, hogy a GTX 660Ti semmivel sem volt "jövőállóbb", mint a sima GTX 660 -os, lehetett vele nyerni mondjuk 5-6 hónapot. De éveket semmiképp.

  Ez a story minden egyes generációval lefut, csak a szereplők változnak. A GTX 1050Ti természetesen "jövőállóbb" lesz, mint a sima GTX 1050, de csak annyival, amennyivel a GTX 660Ti a GTX 660 -nal, vagy a GTX 960 4G a GTX 960 2G -vel szemben. Lehet vele nyerni néhány hónapot, de éveket semmiképpen sem. Kizártnak tartom, hogy pl. a sima 1050 -estől 2 év múlva már mindenki szabadul meg ezerrel, bezzeg a 1050Ti -t még alig lehet majd találni az aprókon, hisz azokat még +1, +2 évig is tartják a tulajok. Másfél év múlva nagyjából ugyanazt fogjuk látni, mint most a 960 -asok esetében.

  Ezért szoktam mondani, hogy a jelen és a közeli jövő igényeiből kell kiindulni, ha pedig valaki másfél éves horizonton túl szeretne célozni és valóban egy jövőálló kártyát szeretne, akkor lőjön egy-két szinttel a valós igényei fölé, de ne +15-20% -al, mert az túró, hanem +50-80% -al. Az vegyen GTX 1060 6G -t legalább, mert az még 3 év múlva is versenyképes marad, amikor az összes 1050/1050Ti már csak diavetíteni fog.

  De persze ez csak egy magánvélemény; igazából olyan nagy a választék manapság pl. a 15-20 évvel ezelőtti felhozatalhoz képest, hogy mindenki könnyen kiválogathatja azt, ami a szívének kedves. :-) A lényeg, hogy legyenek jó és minőségi játékprogramok, aztán just have fun.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés