-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
asdf_
veterán
válasz senki68 #58700 üzenetére
Azért nem megy nekik olyan jól:
SolarEdge, a solar inverter manufacturer, lays off 16% of its workforce
The company said Sunday roughly 900 people will lose their jobs in a restructuring plan "designed to reduce operating expenses and align its cost structure to current market dynamics." It called industry conditions "challenging" in a filing with the Securities and Exchange Commission (SEC).
The layoffs will occur over the first six months of the year, according to SolarEdge. More than half of the affected employees work at its manufacturing locations, it said.
-
Begi
senior tag
válasz gorbep #58680 üzenetére
asdf_ ,Tapsi
Azt hiszem, akkor a szolgáltatót kell megkérdeznem.
gorbep
Nem vagyok ismerője a szerződésnek, de nekem nem tűnik túl logikusnak személyhez kötni a szaldót, inkább lokációhoz, esetleg eszközhöz.Elvileg ha nem változtatok semmit, akkor marad minden a régiben, de azért majd ezt is megérdeklődöm a szolgáltatótól.
Viszont jól jönne a 3 fázis, szóval tuti lesz változás.[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz axioma #58694 üzenetére
Az optimalizalok nelkul az SE inverter olcsobb, mint a stringinverterek
Ez tök jó lenne, ha igaz lenne, de sajnos nem az. Jelenleg. Vagy inkább úgy fogalmazok, hogy nem abban a méretben kezd igaz lenni, ami az átlag lakossági telepítés (<10kW). Nagyobb méretben, mivel veszettül esett a panelek ára ott meg az a gond, hogy lassan annyi egy panel ára, mint egy optimalizálóé. Tökre nem mindegy, hogy egy panelár harmadát, felét kell hozzátenni egy opti miatt egy SE rendszehez, vagy majd' még egyszer annyit. Tehát ha ingyen kapnád az SE invertert, akkor is olyan a szitu, mintha (jelenleg még csak majdnem) dupla áron vennéd a napelemeket mindenki máshoz képest, elképesztő felár. Bármilyen jó is a SolarEdge, ennek jelenleg nulla pénzügyi realitása van, fenntarthatatlan üzleti modell (lásd: a cég részvényárfolyama (-75% egy év alatt)). Szükséghelyzeten kívül (hatfelé álló kacifántos tető) pénzégetés azt választani.
-
makkai
aktív tag
válasz Vision #58705 üzenetére
Nekünk meglévő szaldós napelem rendszernél történt Amper bővítés 2023. májusában 3x16A-ről 3x25A-re, és maradt a szaldó.
mcsaba80 - AsRock Z77 Extreme4 i7 3770K CM Hyper N520, 4x4 GB Corsair Vengeance LP 2133MHz CL11 DDR3 @1866 Mhz CL9 1,5 V, Samsung 250 GB SSD, GAINWARD PHANTOM GTX970, COBA NITROX 750W, THRUSTMASTER T150 PRO kormány, BenQ W2000 projektor, Denon avr x2500h, JAMO S809 5.0 + JAMO C 912 SUB
-
asdf_
veterán
(5d) * Nem minősül a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője mint felhasználó és az őt ellátó villamosenergia-kereskedő között fennálló szerződés olyan módosításának, amely az (5c) bekezdés szerinti elszámolás alkalmazását alapozná meg az (5) bekezdésben meghatározott időszak letelte előtt, ha
...
b) a háztartási méretű kiserőműhöz kapcsolódó inverter meghibásodás okán történő helyettesítése névleges teljesítményében azonos vagy kisebb teljesítményű, és a helyettesített berendezéssel azonos vagy magasabb fázisszámú berendezés alkalmazásával történik, valamintc) az (5) bekezdés a) és b) pontja esetén a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetője mint felhasználó az igénybejelentésben meghatározott névleges teljesítőképességű erőműnél kisebb névleges teljesítőképességű erőművet helyez üzembe.
-
axioma
veterán
válasz senki68 #58699 üzenetére
Anno nekunk is csak 17-re ment, ezert lett az 15 helyett. Nyilvan mostani palyazatosban senkit nem erint a 20+.
Szerk. most latom #58707 hogy nem jellemzoen olcsobb az inverter, akkor nyilvan nem igaz, de erdemes adott idopillanatban full optizasi igeny mellett rapillantani[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz senki68 #58715 üzenetére
Ez most megint az az őrület, ami ellen folyamatosan küzdök, hogy nem érdemes megtérülést számolni, mert prepperek vagyunk.
Létezik olyan, hogy ár/érték arány, és ha az SE rendszer választása duplázza a beruházási költséget, akkor azt nehéz lesz lenyomni a vásárlók torkán. -
asdf_
veterán
válasz senki68 #58712 üzenetére
Erre írtam, ha már optimalizáló akkor SE rendszer.
Mennyivel drágább az SE opti mint a tigo vagy huaweii?
Minimálisan. Ott, ahol tényleges, valós szükség van optira, ott baromság nem SE-re menni a csodakínai helyett. Minden más esetben viszont jelenleg nem piacképes az SE, jelenleg horribilis a felára sajnos.
-
Brandynew
őstag
Innentől kezdve újabb 15 munkanap a támogatói okirat kibocsátása, de ez már a vége, nincs teendőm a pályázással kapcsolatban se nekem, se a kivitelezőnek.
Nagyon szarul csinálja a legtöbb kivitelező, elérhetetlenek telefonon, e-mailben, nem csinálják, ami a feladatuk, visszakérdezgetnek, értetlenkednek. Az E.ON-t viszont nagyon ajánlom. (Tudom, állítólag utána lassúak lesznek, de tök mindegy, nekem a lényeg, hogy ne csússzak ki a pályázati keretből.)
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz Vision #58716 üzenetére
Létezik olyan, hogy ár/érték arány, és ha az SE rendszer választása duplázza a beruházási költséget, akkor azt nehéz lesz lenyomni a vásárlók torkán.
Nem duplázza, ilyet nem mondtam. A tartószerkezet, az élőmunka, az elektromos alkatrészek, a tervezés, minden ugyanannyi. Csak mintha a paneleket (egyedül ezeket) vennéd majdnem dupla áron. Csak mondjuk ott, ahol már olcsóbb az inverter, mondjuk 15 kW-nál ott hiába van minimális előny, amikor a növekvő számú optik miatt horribiliset kell pluszban rátenni. A 15 kW-os példánál maradva, fillérbaszóan úgy egy misit, az meg nem hozza vissza, hogy egy-két kilóval olcsóbb az inverter.
[ Szerkesztve ]
-
edeleny
őstag
"Meglepően erősen befolyásolja a szaharai por a magyarországi napelemes energiatermelést"
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
addikt
válasz senki68 #58725 üzenetére
Akkor most hogy lett 20%, mert nem értem.
Konkrét példán pl.: az 5kW invert max 6kW napelem kapacitással + akku (nem tudom, hogy ide mivel lehet párosítani), ha kell illetve nem kell optimalizáló?20% valóban nem sok, adott esetben. Csak tudni szeretném, ha nem vagyok “fillérb@szó”, akkor az milyen konkrét előnyökkel jár.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
senki68
senior tag
válasz kleinguru #58727 üzenetére
Konkrétan nem tudok neked pályázatos árakat mondani , mivel nem vagyok kivitelező a többiek árát meg nem tudom.
Amit biztosan tudok neked mondani, amit bizonyítani is tudok, nem csak számokkal dobálódzok, az az, hogy ebben a pályázatos rendszerben a Froniushoz képest az SE rendszer 15%-al drágább. Nagykerben.
Cserébe panelonkénti monitoringozás, kisfeszültségű akku, sokkal biztonságosabb rendszer, teljes értékű full backup. /opciós/
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz senki68 #58735 üzenetére
Fronius gen24 5kw+byd 10kw akku erre mégjön minimál díj...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
asdf_
veterán
-
H-Mano
tag
Üdv!
A nagy akkumulátorlázban, ha hozzáértők tanácsot adnának:
Bővíteném a rendszerem...
+8 db. panel(Trina 425-ös) és 3 db Tigo optimalizálóra úgy kaptam 1, 05 milliós ajánlatot (az eredeti kivitelezőtől), hogy pl. a panel kisker ára kb. 40ezer bruttó, az optimalizálóé 17.700....(Ez így együtt kb. 373ezer)
Kissé sokallom a közel háromszoros teljes árat...
Szerintetek?
Ami még érdekelne, mire kell ügyelni, ha másik kivitelezővel bővít az ember?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem