-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lasersailing
senior tag
Én a Citibanktól azért jöttem el (amikor még magánszemélyeknek is vezettek számlákat), mert nem sikerült megugraniuk az sms szolgáltatást. Díjat levonták, panaszokat írtam az volt a válaszuk, hogy ők biz isten elküldték. Én meg nem kaptam meg, (telefonszámváltás/telefonváltás nem volt).
Szóval a panasz szó sem ért semmit, de így nem éreztem biztonságban ott a pénzem. -
kcsa
veterán
válasz Lasersailing #59252 üzenetére
Azért jó a panasz, mert ha a panaszod nem sikerült megnyugtatóan rendezni, lehet küldeni MNB-hez, és utána feltűnően gyorsan meg szoktak oldódni ezek az esetek
Focus MK2/2.5 Haynes könyv eladó.
-
asdf_
veterán
válasz Lasersailing #59252 üzenetére
Hordozott szám és rossz helyről küldték volna hálózaton belülre?
-
-
törölt tag
válasz Eclips21 #59239 üzenetére
És utána jártál, kérdeztél miért nem?
Van olyan egy másik topikban, aki mindenről kér papír számlát (nem tudom mire kell neki, lehet az hitelesebb). Ezek a digitális számlák is elég jók, szerintem. Csak nem lehet rájuk írni...De látjátok, még itt is vannak ilyen esetek. Nem is kell messzebb menni sem.
A személyes véleményem, hogy kötelezni kéne egyébként a bankokat díjmentes push notificationre is, nem is értem miért fizetős egy ilyen biztonsági funkció.
Mert 36 milliárdot hozott az sms-ek küldözgetése tavaly. tegnap hallgattam egy beszélgetést, ott említették ezt a számot. Van ahol még push sincs.Jó az ha minden vásárláskor kapok egy SMS-t. Nekem biztonságot jelent.
A banknak meg jó bevételt Push jobb helyette. Gránitnál, egyébként megmarad sms üzenet formájában a applikációban is.De, hogy az Erste ezért pénzt kér, olvasom, az már szintén pofátlanság kategória.
De úgyis ott a bank alkalmazása a telefonodon, amiben ez teljesen ingyen és biztonságosan megoldható lenne - ha nem akarna még ezzel is lehúzni a bank...
Ehhez viszont kettő kell. És az a szomorú, hogy az ügyfelek többsége, akármilyen dolgot csinálna a bank, akkor is maradna, nagyon alacsony, idehaza a váltási hajlandóság (de Európában sem acélos, úgy tudom). -
Degeczi
nagyúr
válasz #01110937 #59258 üzenetére
Egy bankváltás azért jóval nagyobb macera, mint mondjuk egy biztosítóváltás, ezért érthető, ha ritkán szánja rá magát az ember. Nekem pl. más nyűgöm nincs az Erste-vel, mert amúgy full ingyenes számlacsomag (nemhogy havi díj nincs, még az utalások után sem számol tranzakciós díjat, és havonta 2M-t is kivehetek ingyen az ATM-jükből, tavaly ez jól is jött)
-
mc.g
aktív tag
Tudnátok esetleg mutatni napi termelés grafikon(oka)t ?
Elsősorban 25.-e 27.-e (ma) érdekelne, lehetőleg Pécs környékéről, hogy releváns összehasonlításom legyen.
Jó volna tudnom, hogy névlegesen hány KWp napelemről van szó (így tudok arányosítani).Nemrég lett beüzemelve a rendszer (jó egy hete), és az utóbbi jónéhány napban (igaz, kicsit felhős volt az ég) elég gyérül termelt. Kíváncsi lennék, hogy mennyire hozza az ilyenkor elvárhatót.
Az is jó, ha tudtok olyan oldalakat, ahol lehet nézni (legalább az országból, vagy a távolabbi környékről) valós termelési adatokat/grafikonokat.
Előre is köszi !
[ Szerkesztve ]
-
mc.g
aktív tag
Az is jó, ha Pécs (Dél-Dunántúl) környékéről írtok 25.-ei, 27.-ei (mai) termelési adatokat, és hozzáteszitek, hogy mindez hány kWp napelem, és hány kVA inverter műve.
Köszi
-
törölt tag
válasz FIREBLADE78 #59261 üzenetére
Nálam ugyan annyi volt a havidíj, kivonat nélkül és kivonattal is. (korábban évente küldtek 1-et). De mikor át lett állítva havonta, akkor is ugyan úgy 200 ft volt a havidíjam. Tavaly közel 1 éve szüntettem meg. Nem a kivonatért, hanem a postáért fizetsz az újaknál. kivonatért nem kérhetnek.
-
törölt tag
Én úgy tudom csak a postát kérhetik el. 1-2 éve az Eon Mvmet kérdeztem, van kedvezmény online számlára váltás esetén. Azt mondták nincs. Telekomnál van. Azt mondták, hogy azért, ha küldenek számlát, ők nem számolnak fel semmit. Ez így van-e azt nem tudom. Elvileg csekkért sem. Lehet, ha felhasználod a posta, de a posta sem kért érte pluszt. Nekem ezért nincs elektronikus számla. majd ha lesz kedvezmény.
csoportossal volt egyébként fizetve. de papíron jött a számla.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Itt a havi termelés. Nem tudom, mennyire lehet releváns ez az összehasonlítás számodra, én azt gondolom, hogy a Tenkesalja és a Mecsekalja időjárása esetenként jelentősen eltérhet.
Itt lehet kiszámolni a várható termelést: [Többnyire hasznos számolgató]
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Basszus megtaláltam ezt az éves banki kivonatot itt az OTP Bank vagy valami hasonló nevű appban...
A díj 14534 Ft, a kamat 109 Ft egy évre, szerintetek ez megfelel az átlagnak, vagy keresnem kellene másik bankot?
Ezt papíron még soha nem küldték ki, 9 éve vagyok az OTP-nél...
[ Szerkesztve ]
-
mc.g
aktív tag
válasz #94522368 #59269 üzenetére
Köszi szépen a hasznos infókat, így már látszik némi arányos (x2,18) hasonlóság az adataink között, vagyis az ártatlannak kinéző felhők is sokat árthatnak a termelésnek.
Eddig nem tapasztaltam problémát a rendszerrel, de nem tudtam (m)ilyen körülmények között hogyan kell teljesítsen...
(3,76kWp N-type panel; 2,5kVA 1F inverter; déli tájolás, 45fok tető)[ Szerkesztve ]
-
HunChris
senior tag
1 éves lett a rendszer:
Solaredge SE2200H (2,2kW-os egyfázisos inverter, 2,3 kW-nál vág)
43° dőlés, Azimut: -8° keletre, 4,86 kWh fele kelet, fele nyugat (12db Canadian Solar (CSR6-405MS) 405W. Közel vannak a szomszédok, nyáron reggel-este betakarnak.)Éves termelés: 4,67 MWh (Kb. egy optimális déli 3,6kWh-ás rendszernek felel meg.)
Legjobb nap: 28,047 kWh (2023.06.12)
[ Szerkesztve ]
-
-
HunChris
senior tag
Éves szinten nem sokat vág, 1,7% körül tippel a tervező. (Sajna decemberben nem is találtam teljes napsütést.) De ez 2-3 év után a degradáció miatt 0,5% alatt lesz.
Kb. áprilistól szeptemberig vág picit, de csak a kis sapkát vágja a 43° dőlés miatt.
Sajna télen a beesési szög miatt nem túl jó a termelés, de nem is süt sokat a nap.
Ez függ a levegő tisztaságtól, most a legerősebb napokat raktam.Soknak tűnik a 210-220% túlpanelezés, de a kelet-nyugati elhelyezés miatt még bírna 3 panelt. (SE designer szerint)
Bár akkor már nem 1%-ot hanem 7%-ot vágna éves szinten. (6kWp és 5,2+MWh/év lenne)
De így is bőven elég a 4,86 kWp és a megtermelt 4,67 MWh. (4,47Mwh az SE előrejelzett.)Le a kalappal az SE túlpanelezhetőséggel, jól tippelt, tervezett és jól néz ki a hozam is.
(Saját tervezés, a cég csak 1 oldalra akart rakni paneleket, de így keleti és nyugati oldalon sokkal több az éves hozam.)
[ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
A Napenergia Plusz Programra kapott már valaki végleges, pozitív elbírálási/elutasítási döntést? Nekem holnap jár le a 15 munkanap, most ugye az a státusz, hogy "Támogatási kérelem feldolgozás alatt".
[ Szerkesztve ]
-
asdf_
veterán
válasz HunChris #59282 üzenetére
Nagyon menő. 2-3 órát vág csak. Én is filóztam a kétoldalason, de én sajna 20-22 fokkal vagyok döntve az észak-déltől, így mivel csak Growatt vagy SE lehetett volna a lehetőségem, ezt elvetettem, és inkább 2,5 kW+10%-os inverter és a gyengén délbe hajló oldal erősebb túlpanelezésére raktam a garast. Majd ehhez hasonlítom, hogy jól döntöttem-e, köszi.
-
asdf_
veterán
válasz molnartibor #59288 üzenetére
16°a tető dőlése
Minél laposabb a tető, annál kevésbé számít, hogy kicsit északba lóg. Nálam 40+ Na meg amennyivel kevesebbet termel az északba hajló, annyival többet a délbe, tehát kiegyenlítik egymást. Csak ugye nálam a jól termelő helyről (ahol elfér bőven) kellett volna átrakni az északira is, és ott már úgy voltam, hogy az már a szaldó utáni időszak problémája legyen. Én nagyon szívesen raktam volna kétoldalra, ha nem a leghülyébb helyen, 2,5-kW-nál van az 1F limitje meghúzva, így nincs csomóbaközve a kezem inverterválasztás terén. Mert ugye 3 kW-nál mindent is rakhatnék 1 fázison.
-
asdf_
veterán
válasz HunChris #59290 üzenetére
10 db. 430-as. Mivel amikor már fent van magasan a nap, addigra a majdnem fullban keletre néző paneleket oldalról éri már csak, így valami hozzád hasonló mennyiségű vágást tippelek/remélek, remélem jól lőttem be. Igazából lehet, hogy 9 is elég lett volna, csak az két sorban "hülyén néz ki", így azt mondtam, legyen tíz db. , ha fölöslegesen dobtam ki a plusz egy panelra a pénzt, akkor meg na bumm, buktam én már ennél (sajnos) többet is.
[ Szerkesztve ]
-
molnartibor
tag
Teljesen érthető, nekem a DNY oldal tele lett 6,93kWp vel ÉK re került még 5,775kWp és 10-es Huaweien lógnak, ami érdekes felhő mentes májusi napon éppen hogy csak karcolgatta a 10kW pillanatynyi termelést. Ha nagyon akarnám kazán csere után (kémény) tudnék még rakni az ÉK oldalra de sok értelme nincs meg mostanában benéz az egyik fázis 243 volt környékére úgyhogy inkább nem piszkálom nem tudom mennyien haraptak rá itt az trafókörzetben az új pályázatra (1 valaki biztosan aki itt lakik szemben).
[ Szerkesztve ]
-
NodnoLanesrA
friss újonc
Sziasztok,
Napelem+ pályázat kapcsán e két ajánlat között vacillálok:- Solax Power X3-HYBRID-5.0-D inverter + Solax T-BAT SYS HS 10.0 akkumulátor
- Deye SUN-5K-SG04LP3-EU inverter + DEYE RW-F 10.2 akkumulátor
Van esetleg valakinek tapasztalata a termékekkel?
Márka/termék tekintetében melyiket érdemsebb?
Köszi előre is! -
törölt tag
válasz NodnoLanesrA #59297 üzenetére
Van olyan aki még csak itt tart?
-
Brandynew
őstag
válasz NodnoLanesrA #59297 üzenetére
Már ne vacillálj, hetekkel ezelőtt véget ért a pályázat. Aki 10. körül véglegesíteni tudta, az talán még belefért.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)