-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
VaZso
senior tag
válasz 313313 #58099 üzenetére
Arra gondolsz, hogy a kondenzátortelep szabályzását úgy lövik be, hogy az épület (pl. iroda) kapacitív meddőjét is figyelembe vegye?
A kapacitív jellegű fogyasztók, pl. kapcsolóüzemű tápegységek alapvetően meddőt "termelnek" (kapacitív meddő), az induktív jellegű fogyasztók, pl. villamos forgógépek pedig meddőt "fogyasztanak".
Jellemzően a forgó villamos gépeket használó üzemek induktív meddőjét szokták kondenzátortelepekkel kompenzálni.
Ez egy villamos gépműhely esetén egy vagy több (központi / csoportos) kondenzátorteleppel megoldható, de mondjuk egy irodaház kapacitív meddőjét alapvetően induktív-jellegű eszközzel lehetne javítani... -
VaZso
senior tag
válasz #94522368 #58095 üzenetére
Alapvetően fix bekötésű klíma van, de néhány adatok látok.
...viszont nagyon sok múlik a konkrét eszközön...Első ránézésre úgy látom, egy "Fisher" ~7kW-os klíma nagyságrendileg 150 VAr folyamatos kapacitív meddőt "használ" üzem közben a valós teljesítményétől (P) függetlenül, és van egy ~3.5 kW-os "Nord" alias Gree, ami télen egyáltalán nem üzemelt.
...és van a közös hálózaton cirka 60 VAr meddő a két készülék standby felvételére és egy másik tápegység és elektronika fogyasztására.A "Gree" készülék meddője nem volt annyira egyértelmű most számomra, nem annyira konstans mint a másik klímáé és talán +-0 környékén egyensúlyozott úgy, hogy nagyobb teljesítményen ilyen 60 VAr volt az össz. kapacitív meddő, alacsony teljesítményen pedig néha kicsit induktív, néha kicsit kapacitív volt a meddője nyáron...
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Igen arra mert a kapacitív a rossz meddő, az rögtön fizetős.
Induktív meddőt "büntetlenül" fogyaszthatnak a wattos fogyasztás 25/30/40%-ig (KIF/KÖF/NAF) a felette fogyasztott meddőt számlázzák ki.
A kapacitív meddő első kvarja már fizetős.HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
edeleny
őstag
válasz #94522368 #58104 üzenetére
Nálam, most egy Gree klíma megy. (azt hogy megy-e vagy áll nem tudom, be van kapcsolva, de az étkezőt, ahol fűteni kellene, már süti a nap)
Kimeneti meddő teljesítmény: 0,000 kvar
Ami érdekes, alig egy órája van érdemi termelés, és máris 50 W/h eltérés van a webes felület és az inverter adatai között, úgy, hogy a webes a több, annak kellene kevesebbnek lennie.
Ez a meddő teljesítmény amikor a szinuszhullám nincs szinkronban?
Nekünk ilyet még nem tanítottak a suliban, meg egyébként is gé-ész vagyokAz interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
ssarosi
tag
A 3,5kW.-os Daikin klímám max. teljesítménynél 1490W/1490VA cos fi =1,00 a Voltcraft energy monitorom szerint. Kb. 1/3 teljesítménynél meg 0,92.
Az óraszekrényben lévő Shelly EM meg közel állandó 294 VAR teljesítményt mutat, a fene tudja miért.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz edeleny #58105 üzenetére
Meddő akkor lesz, amikor az áramvektor siet vagy késik a feszültségvektorhoz képest színuszos jelalakú hálózaton.
A keletkező meddő feleslegesen terheli a hálózatot, ezért nem szeretik a szolgáltatók-nagy vonalakban ennyi.
A villanyórádon meg tudod nézni az indutív a 3.8.0, a kapacitív a 4.8.0 címen látható. A 13.7.0 címen van a teljesítménytényező, ennek az értéke ideális esetben 1. Minél kisebb, annál több a meddő.
Sajnos úgy tűnik, hogy az inverteres klímák sok kapacitív meddőt generálnak.
Kérdés, ha volna felszerelve a Huawei inverterhez saját smart mérő, kompenzálná-e a meddőt?
-
Radnix
senior tag
Valakinek elbiraltak mar az eloregisztraciot az uj napelem palyazaton? Elvileg 15 mukanapon belul kellene.
-
Jolida
tag
Index fórum
Fórum » Életmód » Házépítés, lakásügyek » Napenergia?....Napenergia!!
[link]hmm......
-
User_2
tag
válasz Jolida #58110 üzenetére
linkelt poszt előtt van egy érdekes kérdés :
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166265979&t=9055259Sziasztok, bruttós elszámolásnál hogy van az átlagfogyasztás, ami felett 70Ft/kWh az áramár? Csak a fogyasztott áramot nézik, vagy a (fogyasztott-feltermelt) egyenleg 2523kWh feletti részére megy az emelt áramár?
nem azért repostolom mert nem tudom választ, viszont akit érint annak tényleges érdekes lehet. -
Gabás
addikt
Segítsetek számolni
Úgy néz ki, vásárolnék egy kisebb (59 nm) lakást, amihez napelemet terveznek előre felszerelni (valszeg bruttó elszámolással), és hőszivattyús fűtés lenne. A tervek szerint 2,5 kWh jutna egy lakásra, ami a kivitelező szerint fedezi a fűtést és a meleg víz előállítását, de lenne lehetőség a bővítésre. A kérdésem, hogy mennyi kapacitást kérjek úgy, hogy jelenleg egy valamivel kisebb lakásban kb. ennyi a fogyasztásom (de nem hőszivattyúval, hanem egy fűtő klímával), amihez még a tervek szerint hozzájönne egy elektromos autónak a töltése is. Én egyelőre 7,5 kWh-ra saccolom, de nem tudom, elég-e a bruttós rendszerben (akku egyelőre nincs a tervben) -
edeleny
őstag
válasz #94522368 #58107 üzenetére
Nem tudom kinek, hogy sikerült a januári termelés.
Tavaly 146 kWh volt az összes januári termelésem.
Idén most értem el a 292 kWh-t.
Az az még nincs vége a hónapnak de már megvan a dupla! 😁
Nagyon sok, remek napsütéses nap volt.Iwd:
Én az órán a 0.92, 0.93, 1.8.0, és 2.8.0 értékeket látok.
Még a kerítés is le van plombázva! Esélyem sincs a nyomkodásraAz interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
313313
addikt
De leírhat, mert egyenlőre azt alkalmazza. Lehet majd mást fog(minden az állambácsin múlik, ha az elosztókon, marad a jelenlegi mérés), ha akkor kérdezik meg, majd mást fog írni.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
Ringman
nagyúr
sziasztok!
előregisztráltam a pályázatra és bekértem pár ajánlatot (eddig egy cég jött ki a helyszínre), ahogy eddig látom nagy szórás nem lesz az ajánlatokban, ill. ahonnan kaptam tételes ajánlatot, ott meg látszik, hogy a pályázatban nyilván felül lettek árazva a berendezések.
Alább az eddigiek kivonata (van akitől csak tájékoztatót kaptam, nem egyedi ajánlatot)
jelenleg van 3×16A a telken, ezt ha jól értettem lehet támogatásból fejleszteni - ha későbbiekben lenne elektromos autó, szauna, etc akkor érdemes 3×20 v 3×25-re bővítenem? (a mérőóraszekrény elég régi, émász-területen vagyok)Froniust nem kaptam még ajánlatban, huaweit meg elvből elkerülném, érdemes az előbbire, ill. más rendszerre is ajánlatot?
köszi a választ!
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
User_2
tag
ezek nem mindegyike valódi asszimetrikus, ezt jó ha tudod, na nem azért mintha tudnál miből választani, de jobb ha tudod előre, mintha csak utólag.
asszimetrikus táplálást tud adni a névleges teljesítmény max 50%-ig. tehát egy fázisra tud 2,5kW-ot tenni a névlegesen 5kW-os asszimetrikusnak mondott hybrid inverter. -
gorbep
senior tag
válasz Ringman #58122 üzenetére
Atyám, az a mechanikus óra!!! Nálam ilyen volt, 2 éve mentem diktálni, mutattam a fotót az ÜFSZ-nak, mert rajta van a sorozatszám meg az állás, az majdnem eret vágott magán, hogy hogy hogy ilyen órám van!!!! Másnap jöttek cserélni... vitték az régi KMSZ-eket, hozták az újakat amik a névlegesnél tűpontosan leoldottak ( előírás a 113% min 1 óra túlterhelés tolerancia) ... 1 hétre rá bővítenem kellett...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
edeleny
őstag
válasz zsolosz #58121 üzenetére
6.8 kWp délnyugat.
PV2 sztring 45fokos tető. 7 db 400 wp (garázs)
PV 1 sztring 40 fokos tető, 10 db. (lakás)
Itt aztán van ilyenkor árnyék bőven!Ennyi árnyék
[ Szerkesztve ]
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
Ringman
nagyúr
válasz gorbep #58124 üzenetére
durván 2-3 éve írattam át az órát a nevemre, senki sem szólt, hogy ezt cserélni kéne.
az új - a vezérelt meg nincs használatbanEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Jolida
tag
-
313313
addikt
válasz Jolida #58127 üzenetére
Az órákat hitelességük lejártának évében cserélik általában. Ez lehet 10-15-20-25 év. Van csoportos hitelesítés mikor a nállad lévő óra autómatikusan megkapja az újrahitelesítést, mert adott csoportból a mintavételes mérők jól mértek.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
asdf_
veterán
válasz Ringman #58122 üzenetére
jelenleg van 3×16A a telken, ezt ha jól értettem lehet támogatásból fejleszteni - ha későbbiekben lenne elektromos autó, szauna, etc akkor érdemes 3×20 v 3×25-re bővítenem?
El kell olvasni alaposan a kiírást. Én azt gondolnám (és ez is lenne a normális), hogy olyan bővítést és ennek nyakán jövő szabványosítást nem áll a pályázat, amire műszakilag nincs szükség. Márpedig egy 5kW-os inverter röhögve elvan 3*10A-n is, nemhogy 3*16-on.
-
asdf_
veterán
válasz gorbep #58124 üzenetére
vitték az régi KMSZ-eket, hozták az újakat amik a névlegesnél tűpontosan leoldottak ( előírás a 113% min 1 óra túlterhelés tolerancia) ... 1 hétre rá bővítenem kellett...
Na ettől fosok, amikor nálam mérőcsere lesz a napelem miatt (bár digitálos órát cserélnek majd). Ha azzal egy kanyarban felpattintják a C-s 25A-s helyett a B-set, én meg a napelem miatt a bojlert át az éjszakairól nappalira (csak 1200W-os hálistennek), ott lehet, hogy lesznek meglepetések, de a 32A-ra bővítést meg nem ugorhatom meg, mert akkor szabványosítás, az meg kizárt, pont amiatt mentem 1 fázisú inverterre, hogy ne kelljen hülyeségre értelmetlenül lóvét szórni.
-
asdf_
veterán
válasz f4lcon #58128 üzenetére
érdekes, mert senki68 az internetről azt írta, hogy nem ez van, meg azt is, hogy olvassam el a Magyar Közlönyt
senki68 nem olvasta a közlöny azon részét, amelyben az energiamérleg szerinti elszámolást törölték, így a hatályos szövegben jelenleg ez a rész nem megtalálható. Ő csak azt írta, ami várható, hogy lesz, amiről egyeztetés folyik és a napelemesek próbálnak -nem alaptalanul- keresztülnyomni. De az egyelőre wishful thinking csak. Minimum hónapokra tippelem, mire ezzel történik majd valami jogszabályilag, és az még sehol nincs a történet végéhez, mert utána ennek alapján már így mérő villanyórát kell beszerezni és felszerelni.
-
Ringman
nagyúr
persze, ezt meg fogom tenni.
eleve nagy szórás van abban is, hogy ki mit mond arról, hogy kell-e szabványosítani konkrétan ezt a mérőórát, egyáltalán erre van-e műszaki szükség/előírás-e (émász területen)
hogy nem észszerű-e Mo-n egy pályázati kiírás - na ez nem okozna meglepetést.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
gozi
tag
válasz #94522368 #58107 üzenetére
A kapacitív meddővel az a baj, hogy a pillanatnyi terhelés jellegétől és nagyságától függő mértékű feszültségemelkedést okoz.
Korábban a fix értékű kapacitással épített, fix csatlakozású, állandó üzemű, csoportos fázistényező javítás esetén sok gond volt abból, hogy a jelentős induktív meddőt termelő gépek kikapcsolása esetén túlkompenzálódik a hálózat (kapacitív irányba) és feszültségemelkedés jön létre. Emlékszem, hogy az egyik helyszínen folyamatos termelésről áttértek szakaszosra, és az volt az első tünet, hogy rengeteg elektromos készülék tönkrement. Kiderült, hogy 260-270 V-os fázisfeszültség jött létre a túlkompenzálás okozta jelentős mértékű kapacitív meddő miatt, amit az érzékenyebb fogyasztók persze nem nagyon toleráltak...
A kapcsolóüzemű tápegységgel ellátott készülékek, inverterek sajnos jelentős mértékű felharmonikus áramot és kapacitív meddőt képesek létrehozni. Sajnos a megfelelő kompenzáció vagy felharmonikus szűrés költségnövelő, így ha meg lehet spórolni, akkor meg is teszik. Egy jó kapcsolóüzemű tápban/inverterben a szűrés még legalább annyi alkatrész, mint a tápegység teljesítményelektronikai elemei összesen.
Sokan nem is gondolnak rá, de meddő és felharmonikus termelés szempontjából igen kritikus fogyasztók, azok a különböző LED-es megvilágítások (és a fénycsöves elektronikus előtétek) kapcsolóüzemű tápegységei. Nagyon sok ilyen tápegységben a lehető legolcsóbb megoldást használják a költséghatékonyság okán, ebből következően nagyon komoly zavarforrások lehetnek. Persze egy-egy fényforrásra vonatkoztatva nem számottevő, de gondoljunk egy irodaépületre, ahol több száz, több ezer fényforrás is üzemelhet.
Mellesleg a meddő termelés/nyeletés feszültségre gyakorolt hatását egyébként a napelemes invertereknél ki is használhatják a hálózati feszültség stabilizálására: ez a Q(U) karakterisztika szerinti működés.
[ Szerkesztve ]
-
VaZso
senior tag
válasz 313313 #58103 üzenetére
Igen arra mert a kapacitív a rossz meddő, az rögtön fizetős.
Gondolom, a nagy üzemeken kívül (ahol az induktív meddő eleve kompenzált) leginkább kapacitív meddő érkezik az átlag háztartásból (kapcsolóüzemű tápegységek / számítógépek, TV-k, töltők, LED világítás), meg persze a vezetékhálózat is kapacitív meddőt gyárt... a hálózat szempontjából meg ugye rossz dolog...
Lesz itt még érdekes helyzet, ha egyszer úgy döntenek, szeretnék a magánfelhasználóknak is kiszámlázni a meddőt...
#58106 ssarosi
A 3,5kW.-os Daikin klímám max. teljesítménynél 1490W/1490VA cos fi =1,00
Könnyen lehet, hogy a Daikin figyelt erre (ahogy az általam nézett Bosch mosógép is).
Amúgy ez a mérő rendesen megméri a normál hajszárító felezett üzemét?
Nekem gyanúsan ennek egy régebbi változata nem mérte jól, de szerintem az még nem foglalkozott cos fi-vel sem.#58124 gorbep
Atyám, az a mechanikus óra!!! Nálam ilyen volt, 2 éve mentem diktálni, mutattam a fotót az ÜFSZ-nak, mert rajta van a sorozatszám meg az állás, az majdnem eret vágott magán, hogy hogy hogy ilyen órám van!!!!
Itt is ilyen óra volt még, amíg nem cserélték napelem miatt...
...viszont kismegszakítókat nem cseréltek, az ősrégi Bakony automata maradt...#58128 f4lcon
érdekes, mert senki68 az internetről azt írta, hogy nem ez van, meg azt is, hogy olvassam el a Magyar Közlönyt
Korábban nem ez volt benne, de december legvégén átírták a kérdéses mondatot... most meg állítólag megegyeztek arról, hogy visszakerül, de még nem történt meg, és a mérők sem így mérnek...
Korábban a fix értékű kapacitással épített, fix csatlakozású, állandó üzemű, csoportos fázistényező javítás esetén sok gond volt abból, hogy a jelentős induktív meddőt termelő gépek kikapcsolása esetén túlkompenzálódik a hálózat (kapacitív irányba) és feszültségemelkedés jön létre.
...mondjuk így érthető, miért számláz érte rögtön a szolgáltató (ló másik oldala kompenzációban)...
Mellesleg a meddő termelés/nyeletés feszültségre gyakorolt hatását egyébként a napelemes invertereknél ki is használhatják a hálózati feszültség stabilizálására:
Ezt viszont agyonvágnák, ha elkezdik kiszámlázni az embereknek...
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Nálam 10800kwh fogyasztás mellett van 1410kvarh induktív meddő, az cégeknek is jó, belefér a 25%-ba. Kapacitív meddőm az 656kvarh. Ezek 26 hónap alatt pörögtek bele a villanyórába. Majd most nézem ha megy a klíma(2 hónapja cseréltrttem az on/offot inverteresre)mit pörget, hova...
-
gorbep
senior tag
válasz 313313 #58139 üzenetére
Azért a hálózati engedélyes hozzáállása eléggé idejét múlt... gondolom azért büntetik a kapacitív meddőt, mert induktív meddő kompenzálására rendelkeztek be az elmúlt (50 év!) időszak alatt... A korszerű metódus az aktív kompenzátor, aminek teljesen mindegy, hogy kapacitív vagy induktív irányba kompenzál, ráadásul Real-Time, akár a 20 ms periódus kellős közepén is képes meddőt változtatni...
Bár mire számíthatunk, amikor egy automatikusan áttételt váltó trafó ritka mint a fehér holló, és mindenki csak legyint rá... majd 20 év múlva.... talán...
Itt van a rengeteg inverter, simán lehetne őket aktív kompenzátornak használni... de NEM! Csoda hogy az aszimmetrikus invertert nem tiltják tűzzel vassal... nehogymá csökkentse a trafókörzet aszimmetriáját...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
313313
addikt
válasz gorbep #58140 üzenetére
Van egy jogszabály ami alapján elszámolnak. A jogszabály enged a wattos fogyasztás 25%-ig(kif-en, köfön 30%, nafon 40%) ingyen induktív meddőt, a kapacitív meddő meg rögtön fizetős...
Elektrikusok 10-20 éve nincsenek, meddő a legkisebb probléma a lekötött teljesítmény sokszor 2-3*, mint ami kellene adott cégnek...
Az önszabályzós köf/kif trafókkal az a baj, egyenlőtlen a hálózat elosztás szinte mindenhol. Ha az meglenne akkor lenne értelme, de iszonyat dárgák az ilyen trafók, ráadásúl most van uniós szabvány váltás, hogy komolyabb feltételeknek kell megfelelni a trafóknak, kisebb veszteségük lehet csak....
Idősoros mérések szerelésével/ellenőrzésével/javításával foglalkozok munkaidőben. Ez mellé jöttek a HMKE-k, kiserőművek, parkok, gázmotorok, Smart mérők üzemeltetése....
Ma egy Nátó katonai repülőtér segéd betápját kellett volna kikapcsolnom, mert nem volt szerződésük. Mondjuk a kapcsolóállomás is a fegyverrel örzött laktanyán belül volt. Nem erősködten a munka elvégzésével....
[ Szerkesztve ]
-
RicsiSuly
aktív tag
Szasztok 100%os napelempályázatom 2023 december 12-én jött meg a támogató okirat. MKH kérelem 2024 január 9-én lett beadva volt egykis húzavona a céggel aki telepíti. Ha jól gondolon nekem nemlesz szaldó, mert nem adtam be szeptember elött a kérelmet ( öneröböl nemakartam csinálni ezért nemlett beadva)
Milyen invertert kérjek rá jó a Huawei vagy asszimetrikus invertert? 5kw rendzsr lesz plusz ~5,6kw napelem lesz rajta. Akkumlátort nemlesz.
Köszi
Üdv SRicsi
-
-
gorbep
senior tag
válasz senki68 #58142 üzenetére
Persze, de nálad nem is 10-16A-ről beszélünk... ha 63A-es, akkor az is simán enged egy 300A-es lökést... De ha csak 40-es, akkor is 200A-t... Csóri 10A-nél meg a C-s is lemegy egy 100A-es impulzustól...
Úgyhogy fura is lenne, ha nálad bármitől is lemenne...
-
senki68
senior tag
válasz gorbep #58145 üzenetére
Gondolod???
Egyébként volt nekem 10 amperes kismegszakítóm, az se ment le sose, még a hegesztődinamó sem tudta leverni, pedig direkt deltában indítottam /15kW/.
Nem is engedtem cserélni őket óracserénél, de most legutóbb már ledobták, azt mondták "fokozatszámos csere". De így kaptam "ajándékba " 12 ampert, mert 16-osra cserélték.
-
Borisz76
veterán
válasz jones965 #58147 üzenetére
Nekem ilyet mutat a mai napra :
De nem vágom, hogy akkor ez most jó / rossz / határeset ?
Huawei 5K
Panel 13*410 W
Aksi 10K
Délre néző tetőn , kb 35 fokos dőléssel.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
törölt tag
Tiszelt Hozzászólók!
Köszönöm mindenkinek, aki megosztotta velem a gondolatait a kapacitív meddő utáni nyomozásomban..
Ma délután megmértem az általam gyanúsitott klímákat egy összetett mérésekre is alkalmas lakatfogóval.
Nem várt eredmény született:
AUX -féle 5,5 kW inverteres gép visszaszabályozott üzemmódban: S= 0,65 kVA, Q= 0,14 kVAr, cos fi= 0,973
Midea 3,5 kW inverteres gép visszaszabályozott üzemmódban: S= 0,45 kVA, Q= 0,06 kVAr, cos fi= 0,993
Elnett 3,5 kW on-off gép: S= 2.03 kVA, Q= -0,58 kVAr, cos fi= 0,959
A fázisszögek AUX : 12 fok, Midea : 8 fok, Elnett : 344 fok
Kérdés, egy ki-be kapcsolgatós klíma kompresszora, amit indukciós motor hajt, hogyan terhelheti kapacitívan a hálózatot? (2006-os gyártmány!)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem