- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Milyen alaplapot vegyek?
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz kleinguru #58232 üzenetére
Nem feltétlenül kell dupla mérőhelyes szekrény, viszont valamilyen szekrény kell a smart meternek, mert nem szabad beletenni a szolgáltató által plombált egyik szekrénybe sem...
Figyelembe kell venni a helyi adottságokat, ha pl. megüresedik a régi mérőszekrény, akkor ott is elhelyezhető.
-
addikt
válasz 313313 #58237 üzenetére
Köszönöm a részletes rajzot. Értelmezni fogom.
Ez a smart meter lehet ugyan az, amit amúgy is a rendszerbe illesztettek volna?
A korábbi nagyságrendi becslés 100+50K reális lehet amennyiben ezt szeretném megcsináltatni?
Ha 5kW rendszer lesz feltéve, akkor annak nagyságrendileg mekkora költsége lesz, lenne (hogyan kell kiszámolni), ha 0 helyett mondjuk 20 Ft lenne a díj
Mielőtt a mérőhelyet szabványosíttatom kell eldöntenem, hogy mi legyen, mert utána valószínűleg nem lesz megcsinálva.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
senki68
senior tag
válasz #94522368 #58251 üzenetére
Nem érted. Értelmezd a rajzot.
Feltesznek neked 2 okosmérőt.
Az egyik méri a hálózatot, oda vissza a másik meg az inverterre van rákötve és csak az inverter termelését méri.
Nem jó a smart meter és az inverter appja, mert azt nem tudja a szolgáltató plombázni. És bele lehet nyúlni. -
CellWalker
tag
válasz #94522368 #58243 üzenetére
A HMKE-re vonatkozó elosztói teljesítménydíjról szóló jogszabály 2024.01.01-gyel törölve lett, nem lesz bevezetve. Akkor lett volna értelme, ha hosszabb távon marad az éves szaldó.
Jó lenne, ha az aktualitását vesztett dolgokat kigyomlálnák a tisztelt szolgáltatók az oldalaikról.
-
gorbep
senior tag
válasz senki68 #58244 üzenetére
ahhoz nagyon durva teljesítmény díj kell legyen hogy megérje kialakítani azt a +1 szabványos mérőhelyet... asszem akkor sokan tökön szúrjuk magunkat... ha erre még rányomnak meddő díjat is, akkor lassan tényleg elgondolkodtató lesz egy sziget üzem.... pedig aztán mindig azt mondtam, hogy az úgy hülyeség, ahogy van...
#58235 wik_406 Elvi akadálya van... de fáradt vagyok kifejteni és vitatkozni... holnap nap közben nézz rá az órára, hogy nem nulla meddőt mutat, hiába megy a Fróni
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
törölt tag
válasz CellWalker #58254 üzenetére
Köszönöm, ez számomra új információ!
Úgy tűnik, időnként a fejekből ki kellene gyomlálni az idejétmúlt dolgokat...
-
gorbep
senior tag
Ajjaj... most nem is tudom, ez jó vagy rossz hír...
1. Jó mert nem lesz + díj
2. rossz, mert ezek szerint nem lesz a 10 évből se semmi... Vagy az rövid táv??? Húúú de nem értem mi a szándék...- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
törölt tag
válasz senki68 #58253 üzenetére
Ezt tényleg nem értettem...
Most egy hatálytalanított játékszabályra hivatkozva ki akartak alakítani egy rajz szerinti mérőhelyet, azért, hogy korrektül elszámolhassák a már nem is létező díjat...
És ez csak +150 kHuf lenne a semmiért... bennem lehet, hogy meginogna a bizalom ezzel a céggel szemben...
-
hevepapa
senior tag
válasz senki68 #58245 üzenetére
Ha jól rémlik jópár éve van valamelyik rendeletben hogy 4 kWh felett van ez a sarc ami jelenleg nulla forint. De mert régen benne van, alapvetően simán emelhetnék bármennyire. Egy időben talán volt is róla szó? Azt hogy miért nem emelték annak szerintem simán az az oka, hogy elfelejtették hogy van ilyen sarc lehetőség Remélem az illetékes minisztériumból senki sem olvassa ezt a fórumot De ha mégis, neki csak Moldova György, A beszélő disznó című szatírájának ikonikus mondatát tudnám küldeni
-
313313
addikt
válasz senki68 #58244 üzenetére
Majd ha a teljesítmény díj nem 0ft, lesz hanem akkora, hogy a Holdról is látható összeg... Akkor jön be a termelés mérő, mert akkor elvileg nem saccolnak, hanem pontos adatok lesznek, és kisebb lesz a sáp....
Szerk.: közbe megvan, higy törölték a teljesítmény díjat...
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz kleinguru #58252 üzenetére
Nem, 2 mérőt rak fel a szolgáltató, az egyik rendesen mér a másik meg megméri a koplett termelést. Egyenlőre az ilyen mérésnek nem sok értelme van...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
313313
addikt
válasz #94522368 #58261 üzenetére
Régen volt ennek jogalapja, de nem lett ezek szerint semmi belőle.
A posztoló adta be az igényt és nem egy cég. Csak most jár utána mit is adott be annó...HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
törölt tag
-
313313
addikt
válasz #94522368 #58267 üzenetére
3-4 ilyen HMKE-t már kapcsoltam be....
Már találkoztam idősoros méréseknél ilyennel, 50-60kw-os remdszernél.....
Szerk.: mert ezt a teljesítmény díj miatt vezették be, de nem lett belőle semmi se, így nem sokan kérték... Asszem a 2. Mérőt a fogyasztó fizette. Ha meg 10kw-nál nagyobb rendszer volt, akkor már az első mérőt is a fogyasztó fizette...
[ Szerkesztve ]
-
Jolida
tag
Meddőn lovaglás ....
Visszanéztem olyan időszakot, mikor csak egy kombinált hűtő működött (és a riasztó), minden más áramtalanítva volt:
napi 3-4 kVarh kapacitív termelődött 3kWh fogyasztás mellett.A tegnapi napon 5 klíma ment 8h-18h között, +a ház, 9kVarh, 16kWh fogyasztás mellett.
Egész hónapban 242kVarh termelődött 574kWh fogyasztás mellett (napközben az öt klíma temperál). -
VaZso
senior tag
válasz edeleny #58250 üzenetére
Ha én termelek valamit, akkor azért miért én fizetek?
Jelenleg lakosság nem fizeti, csak nagyfogyasztók, csak felmerült elvileg, hogy hosszabb távon bevezetnék...
Röviden azért, mert növeli a hálózat veszteségét.
Kicsit hosszabban azért, mert nagyobb lesz a vezetéken folyó áram miatta, amivel négyzetes arányban nő a veszteség.
(A feszültség és áram között létrejött fáziseltolódás miatt, lényegében ez lesz a fázisszög [φ])A szolgáltatónak egyik meddő sem jó, legfeljebb megtűrt.
Mindkettő a kialakuló áramot tolja el, "sietteti" vagy "késlelteti" a feszültséghez képest - az, hogy termelésnek vagy fogyasztásnak is hívhatják, lényegében az előjelet határozza meg.A wattal tisztában vagyok!, de ez a: 0.15 kVArh, ezt Chewbakka monta a Cassel futam előtt, valami idióta meg egy az egyben leírta!
Ez alapvetően a kilo volt-amper-reaktív óra hosszabban kifejtve.
Váltakozóáramú hálózatban többféle teljesítmény létezik:
- Látszólagos teljesítmény a feszültség és árameríősség szorzata S = Ueff. * Ieff., mértékenysége volt-amper [VA}
- Hatásos vagy valós ("wattos") teljesítmény P = S * cos(φ), mértékegysége watt [W]
- Meddő teljesítmény Q = S * sin(φ), mértékegysége volt-amper-reaktív (VAr)Fi a feszültség- és áramvektor által bezárt szög.
Bocs, nem akartam jobban kavarni, csak kérdeztél.
-
VaZso
senior tag
válasz edeleny #58250 üzenetére
Az előző üzenetemhez szemléltető ábra képkeresés által hozott TDK dolgozatból csórva:
Ha fi szög nő, akkor meddő nő, látszólagos teljesítmény nő, veszteség nő.
Ha másik irányban nő, akkor ugyanezt játszódik le, csak "kapacitív" oldalon.
Ha a teljesítmény lesz negatív, akkor lesz visszatermelés - szintén akár induktív vagy kapacitív meddő mellett......de van egy nagyon egyszerű szemléltető ábra is a meddő kívánatosságára:
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
313313
addikt
380 az import meddő(q1+q2) 480 az export meddő (q3+q4) a smart órák még ezeket mérik. A kombi mérőknél már ezt olvassak: 580:q1, 880:q4. Ha nincs napelem akkor a 380 regiszterbe és 580-ba ugyan annyi van, ahogy a 480-ban és a 880-ban is. Ha van napelem, akkor már nem mindegy melyiket számlázzák ki, a fogyasztónak jobb akkor az 580 és 880. Parkoknál (0,5MW) már 5 éve is az 580-at és 880-at nézték, hogy az inverterek ne kavarjanak be....
-
makkai
aktív tag
Üdv!
Érdeklődnék, hogy kinek milyen dátummal történik a szaldó elszámolása.
Mert Én elektronikus ügyintézés folyamán reklamáltam, hogy november 23-án (eddig kb mindíg ekkor történt az éves leolvasás) leolvasták az advesz mérőt és az "éjszakai" órát, de még mindíg nem küldték az elszámolást. Most már online látom, hogy majd érkezik postán, de küldtek E-mailben egy kisérő levelet, amiben azt írják, idézem
"Tájékoztatjuk, hogy a háztartási méretű kiserőművel rendelkező felhasználási helyeknél továbbra is naptári éves leolvasást és elszámolást alkalmazunk, amikor is az elektronikus fogyasztásmérőn a betáplálás és fogyasztás mérőállások kiolvasása történik meg, majd ezek alapján a szaldós elszámolást elkészítjük."Nos lehet Én vagyok a fogalmatlan, de nálam a naptári éves időszak, az január 1.-től december 31.-ig tart.
Ezzel szemben mindenkitől azt hallottam eddig, hogy ugyanakkor történik a leolvasás, mint régebben napelem nélkül.mcsaba80 - AsRock Z77 Extreme4 i7 3770K CM Hyper N520, 4x4 GB Corsair Vengeance LP 2133MHz CL11 DDR3 @1866 Mhz CL9 1,5 V, Samsung 250 GB SSD, GAINWARD PHANTOM GTX970, COBA NITROX 750W, THRUSTMASTER T150 PRO kormány, BenQ W2000 projektor, Denon avr x2500h, JAMO S809 5.0 + JAMO C 912 SUB
-
senki68
senior tag
válasz #01110937 #58280 üzenetére
Megnéztem az inverterek működési elvét, és azt mondtam nekem ilyen kell.
Telepítő anno próbált lebeszélni, minek, nem éri meg, meg drágább, de azt mondtam nekem az kell és kész.
Persze közben el lett zavarva az eredeti telepítő, kiokosítottam magam, én lettem SE telepítő, így a saját rendszeremet felügyelem.
Ha most kellene raknom ezzel a tudással, csak SE rendszert raknék.TIER1 olcsó
Én nem nagyon hiszek abban, hogy olyan nagy különbség van napelem és napelem közt.
Nekem van Phono Solar és Risen. Nem rossza Phono de nekem a Risen jobb.Most biztos azt vennék, gyakorlatilag ajándékba adják.
440-es panel bruttó 36 ezer?Az, hogy akkor mennyire jött ki nem releváns, mivel nekem nem hibrid a rendszer.
Na meg nagykerben vásárolok, magamnak csinálom .
De 2021-ben a Risen 380-as panel volt 39.015 + Áfa. -
gyulaszu
senior tag
válasz makkai #58281 üzenetére
Az enyém épp a héten jött meg az elszámoló számlával, aminek időszaka 2023.01.04-2024.01.03
A napelem pedig 2020 áprilisban volt beüzemelve, vagyis nem indult újra a beüzemeléskor.
Nos ennek a számlának a mellékleteként pedig ott van a
"NYILATKOZAT ÉS KIFIZETÉSI KÉRELEM
lakossági felhasználó háztartási méretû kiserõmûvel termelt betáplálási többletének elszámolásához" című dokumentum.
Ebben miért van az elszámolás a következőképpen megbontva?
2023.01.04-2023.07.31
2023.08.01-2024.01.03
A "Betáplálási többlet nettó egységára (Ft/kWh)" nem változott, mindkét soron 4,9400
Erre tudja valaki esetleg a választ?
Volt ezek szerint 07.31.-én is távleolvasás?
PS: volt Émász területen vagyokgyulaszu
-
törölt tag
válasz senki68 #58283 üzenetére
utóbbit nagyságrend miatt kérdeztem. Mert ha annyi vagy közel annyi mint backup funkcióval edge interterrel, mit korábban egy sima, az is egy összehasonlítási alap.
De ha nagykerben vásárolsz az nem átlagos már.A rangsorolási rendszer a gyártó vállalat pénzügyi helyzetén alapul. Nem feltétlen tükrözi a gyártott napelemek minőségét. A minőség megítéléshez feltétlen nézze át azokat a tényezőket, melyek meghatározzák a legjobb napelem paneleket.
A risem előrébb helyezkedik el, nem tudom jobb-e... De nagyobb gyártás, lehet nagyobb ehetőség is.
Megnéztem az inverterek működési elvét, és azt mondtam nekem ilyen kell.
Hát igen. Mióta van rendszered?
Mennyivel jobb így a teljesítményed? Milyen gyakorlati tapasztalatok vannak?Gondolom tudsz kb egy %-os értéket mondani mennyivel jártál jobban.
-
makkai
aktív tag
válasz senki68 #58282 üzenetére
Köszi a választ. Akkor megnyugodtam.
Mindenesetre szerintem megtévesztő a naptári éves elszámolás megnevezés.
Simán éves elszámolónak kellene hívni.
Most már csak azért kell írnom nekik, hogy ne csináljanak havi részszámlázást.mcsaba80 - AsRock Z77 Extreme4 i7 3770K CM Hyper N520, 4x4 GB Corsair Vengeance LP 2133MHz CL11 DDR3 @1866 Mhz CL9 1,5 V, Samsung 250 GB SSD, GAINWARD PHANTOM GTX970, COBA NITROX 750W, THRUSTMASTER T150 PRO kormány, BenQ W2000 projektor, Denon avr x2500h, JAMO S809 5.0 + JAMO C 912 SUB
-
senki68
senior tag
válasz #01110937 #58285 üzenetére
Nem tudod mivel összehasonlítani, mert a pályázatosok kényszerhelyzetben vannak.
Csak az csinálhatja aki leszerződött az állammal.
Azok meg beárazták maguknak.
Így vagy elfogadod azt az árat, vagy nem pályázol.Panelok, általában ugyanazon paraméterekkel rendelkeznek, mind tudásban, mind garanciában.
Nemigazán lehet kimutatni, hogy egy jobbnak mondott panel ami kétszer annyiba kerül, többet termelne.2021 óta van rendszerem. Nemigazán lehet összehasonlítani, mert ugyanezen a helyen tájoláson dőlésszögön nincs más fajta inverter.
Ez örök vitatéma lesz, de egy SE rendszer újkorában is képes 2-3%-al többet termelni, mint egy sima strin inverter és ez az idő haladtával ahogy degradálódnak a panelok, csak több lesz.
Hamarabb kiszűrsz egy hibát.
Nekem most volt egy új telepítésnél bypass dióda zárlat. Panel csak 2/3-ot termelt.
SE rendszer egyből jelzett.
Sima string rendszernél észre sem veszed. Évekig.
Biztonság. Hogy lehet forintosítani?
Sok invertergyártó még csak most kezdi beépíteni az AFCI-t SE alapból tudja.
Panelok hőmérséklet figyelés.
Kikapcsolt állapotban stringfeszültség panelonként 1 volt.Valószínű ezzel a beírással most megint egy hatalmas vitát generáltam, mert a megrendelők 99%-át ezek a dolgok nem érdeklik.
2 dolog a lényeg. Mennyit termel, mennyibe kerül.
Nekem anno megért 200 ezer felárat az SE rendszer.Most neked kell eldönteni, neked mennyit ér meg.
Az biztos perifériában a legjobb most az SE hibrid inverter. -
gorbep
senior tag
válasz wik_406 #58270 üzenetére
Nem az elmélet... az inverter úgy tud meddőt kompenzálni, hogy nem a feszültséggel szinkron időfüggvényként tolja az áramot a hálózatba, hanem eltolva, vagy előre (kapacitív) vagy hátra (induktív), ezzel nem csak hatásos teljesítményt generál, hanem meddőt is. Ennek minimális ára van, ugyanis így az áram amplitúdó nagyobb, a hídon lévő veszteség nő, de itt %-okoról beszélünk.
Ami miatt nem megy neki, hogy fogalma sincs, mekkora meddőt kompenzáljon, mivel nem ismeri a mérési ponton (hálózati engedélyes villanyóra) az áram fázis és amplitúdó viszonyokat. Ha tudná, simán tudna pont annyi meddőt termelni vagy elnyelni, amennyi pont kompenzálja a háztartás egyéb fogyasztóinak meddőjét. Azaz tud(na) aktív kompenzátorkét IS viselkedni.
De ehhez kell egy + Smart mérő ami ezeket az infókat megmondja az inverternek. Ugyan ez kell a VisszWatt-hoz is, kérdés hogy fázis infót kap e tőle. Ha nincs külön Smart mérőd az ineverterhez kötve, kizárt hogy kompenzáljon külső meddőt.
Mi foglalkoztunk teljes trafókörzet esetén ilyen meddő kompenzációval meg aszimmetria kompenzációval is. Tudományosan érdekes volt, de se az inverter gyártókat se a hálózati engedélyeseket nem érdekelte... pedig kimutattunk forintosítható előnyöket... kisebb veszteség, kisebb trafó igény, kisebb trafó terhelés... amik most jól jönnének túltermelési időszakokban... ennek egy butított és kevésbe hatékony módja a Q(U) szabályozás, már pár inverter tudja...
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
törölt tag
válasz senki68 #58287 üzenetére
úgy értettem, ha korábban egy sima rendszer meg volt x-ből és most x+1 is belefér abba az összegbe, akkor jobban is kijön akár. A két inverter és a hozzá kapcsolódó dolgokban van ugye különbség legjobban.
Én paneleknél nem gondoltam két szeres árra, inkább technológiai megoldásra.
Abból a szempontból lehet, hogy látod a rendszered, é pl tudod, ha nem így lenne akkor leggyengébb hozamot hozná. Ez alapján mondják ez a 2025% különbséget is, a két interter között...
Elvileg egy sima árnyékmentes helyen is van valamennyi különbség. De árnyékosnál még inkább szembeötlő. + tájolás stb amit írsz.
Sajna nálam inkább 1 millió nem 200k a különbség, backup miatt. De lehet több...
Viszont ha interter csere 0 ft akkor máris ledolgozta, akár pluszba hozta a mérleget, ebbe kb garancia kiterjesztés is beleszámolva.Neked van? Vagy azt már nem tartottad fontosnak?
+ frissítés után fogja tudni az aszinkron funkciót az SE[ Szerkesztve ]
-
senki68
senior tag
válasz #01110937 #58289 üzenetére
Én azt az elvet vallom, 12 év múlva már olyan elavult lesz az inverter, lehet jobban járok egy új típussal. / Egyébként az SE garanciában 20 év múlva a legújabb modelt fogja feltenni /
Nem tudom milyen ajánlatot kaptál, de ahogy néztem a pályázatos rendszerek 1.3-2 milla között mozognak. Lehet van 1 millás ajánlat is, de az valami gagyi lehet.
Az biztos az SE most ajándékba adja az In line metert a pályázatos rendszerekhez, a telepítők egyébb kedvezményeket kapnak, tehát semmi nem indokolja az 1 millás felárat.
Tudni fogja.
Backup módban már most is tudja. -
törölt tag
válasz senki68 #58290 üzenetére
De ha 20 éven belül az épp aktuális típust cserélni ami új és nem 12 évvel ezelőtti. Akkor megérte volna a garanciát+ nem? Mert elég nagy az aránya egy inverternek a teljes rendszerhez képest.
2-3 milliós ajánlat illetve 3+, a különbség 1 millió vagy több.
[ Szerkesztve ]
-
H-Mano
tag
válasz molnartibor #58295 üzenetére
A kérdés így szólt:
" miért van az elszámolás a következőképpen megbontva?
2023.01.04-2023.07.31
2023.08.01-2024.01.03"
Szerintem minden évben megbontják...
(pl. megnéztem a saját gázszámlámat, ott is 07.13-07-31 és 08.01-08.12 szerepel...Havi,diktálás)
A lényeg, hogy az ÉVES támogatott mennyiségeket nem lehet átvinni 07.31-ről 08.01-re...[ Szerkesztve ]
-
addikt
Kaphatok ide referenciát?
Nem találom a "barátom segítségével" (Google) sem.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
User_2
tag
válasz kleinguru #58297 üzenetére
10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet
valójában 2025.01.01-től üres a §16.
azaz a jogszabály következő időállapotában ne keresd a HMKE teljesítménydíjat. ma még hatályos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Okos Otthon / Smart Home
- Már 70 millióan nézik a Netflix reklámos csomagját
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Politika
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Tőzsde és gazdaság
- Bitcoin topic
- Milyen egeret válasszak?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest