- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amazon Fire TV stick/box
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
koti
tag
Megkérdezném, hogy a beszerelt inverteres klímáimhoz kérnék H tarifát. Az csak októbertől számolja kedvező tarifával a fogyasztást. Gondolom októbertől eljut az info az addigi fogyasztásról és olcsóbb tarifára vált és úgy számol tovább. Ezt központilag vezérlik?
-
asdf_
veterán
Külön óra, külön áramkör a H tarifa. És mivel új létesítés egy szép szabványos óraszekrény is hozzá, meg egy regisztrált szerelő, aki beköt, előtte pedig áramszolgáltatói ügyintézés (akik már egy hónapja kétvállon feküdtek, hát még most). És a klímádnak SCOP/A ≥ 3,4-nek kell lennie, hogy egyáltalán igényelhess rá H tarifát. Innentől már meg tudod tippelni, hogy mennyi esélyed van, hogy ez októberre meglegyen... (nulla).
[ Szerkesztve ]
-
Lacika_
aktív tag
Üdv! 2 hónapja építgetek egy szigetüzemű rendszert, mostanra kb készen van.
Júliusban termelt 692 kWh-t, de akkor még nem húztam be minden nagyobb fogyasztóhoz a plusz vezetéket.
Augusztus egyelőre így néz ki:Márciustól kezdtem összevásárolni hozzá a dolgokat, végül ezek lettek:
-18db 400W Risen Titan Monocristalline PERC panel (RSM40-8-400M) 1,3 millió
-inverter: PowMr 7.2kW 2 MPPT 8000W (egy MPP Solar klón) 500k
-lifepo4 akku: 16db x 280Ah Eve cells 1 millió (ez kalandosra sikerült, elutaltam előre a pénzt és 3 hónap alatt értek ide az akkuk)
-bms: Daly Smart BMS 16S 48V 250A 70k
-plusz tartókonzol, vezetékek, túlfesz levezetők, pv biztosítékok ... relék, kontaktorok, áramfigyelő relé, lux mérő, fesz.figyelő relé, fogyasztásmérők 3-400kAz inverter sajnos problémás, hajlamos a visszatermelésre, júniusban még akku nélkül ment SUB módban. 2kW felett hajlamos több napáramot ráengedni mint a fogyasztás és a hirtelen terhelésváltásokat se kezeli tökéletesen, de ezt nem tudtam és 3hét múlva mikor megnéztem a villanyórát (amit sajnos év elején digitálisra cseréltek) 9kW visszatöltést mutatott.
Megjöttek az akksik és SBU üzemmódban használtam. Ha reggelre lemerül az akku akkor bypass üzemmódra vált, ahogy kisüt a nap elkezdi megtámogatni a fogyasztást és ha marad plusz napenergia azzal tölti az akksit. A beállított töltöttségi szint elérése után vált vissza akksis üzemre és bontja a hálózattal a kapcsolatot. Amíg bypass üzemben volt megint visszatermelt egy kicsit, egy hét után 9-ről 10kW-ra nőtt érték a villanyórán.Hogy ne legyen probléma lekötöttem a hálózatról az invertert és csak szigetes üzemmódban használom. (így bukom a szünetmentes átkapcsolást)
Dry Contact Signal relé csatlakozás van az inverteren, ha a beállított feszültségszint alá merül az akku akkor összezár ez a relé (Battery voltage < Setting value in Program 12),
ha egy másik paraméterrel beállított feszültség szintig visszatöltődik, akkor nyit a relé (Battery voltage > Setting value in Program 13)Kontaktorokból és időzítő relékből építettem egy átkapcsolót, ha megérkezik ez a jel, akkor leválasztja az invertert, 1 másodperces szünet után átkapcsolja a hálózatra a fogyasztókat, ha megszűnik a jel szintén 1 másodpercet tartva visszakapcsolja az inverterre a fogyasztókat.
(plusz egy feszfigyelő relé is ad jelet a hálózatra átkapcsoláshoz, ha az inverter valamiért leállna és nem jönne ki belőle a 230V)Egy online UPS-en keresztül mennek a számítógépek, TV-k így nem gond az átkapcsolási szünet.
Az akkuba kb 13kWh fér, legtöbbször kitart napkeltéig és át se kell kapcsolni hálózatra.
A töltést 54.3V-ra és 80A-re állítottam (inverter max töltőárama), ha eléri ezt a feszültséget csökkenteni kezdi az ampert, ami egészen 0-ig csökkenne. De közben a cellák kezdenek megtelni és egyes teltebb cellák feszültsége emelkedni kezd, a BMS-ben 3.42V-ra állítottam a max cellafeszültséget, ha az egyik eléri akkor leállítja a töltést. (ChgMOS lekapcsol) [kép]Hogy a lehető legtöbb napenergiát elhasználjam egy előfűtő bojlert hajtok (sorba van kötve a vízcső az éjszakai áramos bojlerrel ami így meleg vizet kap).
Beállítottam egy fénymérő-relét úgy, hogy csak erős napsütésben kapcsolja a bojlert. (így nem fordulhat elő, hogy az akkut meríti). Plusz egy áramfigyelő relé nézi a lakás fogyasztását, ami ha 5kW fölé megy lekapcsolja a bojlert(2.2kW)
Az inverter bírja rövid ideig a túlterhelést, próbaképp 6.5kW fogyasztás bojlerrel együtt, majd a lakásban 2kW hajszárító bekapcsolásakor időben lekapcsol a bojler.Az eddigi tapasztalatok szerint 200kWh éjszakai áram helyett 50kWh fogy. (felhős napokon nem melegít az előfűtő)
700kWh nappali áram helyett 60kWh. (mosógép, kisTV, világítások ... nincsenek rákötve a szigetüzemre)Az inverternek úgy tűnik ez jellemző hibája [link] , kérdés mit szól majd a szolgáltató az óraleolvasáskor a véletlenül betermel áramhoz.
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Démász területen simán 6 hó a H tarifa igény bejelentés+mérő felrakás. Ha csak nem találsz egy nagyon jó partnert (mind el van havazva...)
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
leslieho2
csendes tag
válasz MrZed001 #32650 üzenetére
Akkor itt alljunk meg egy szóra! (Respect Gretsy prof)
Ha adott egy gen24+ hibrid inverter akkor milyen módon tud visszatermelni, fázisonként szimmetrikusan vagy asszimetrikusan, ha:
A) grid tie mod-ban van, napelemekrol visszatermel
B) grid-akku módban van napelem termeles nelkul
C) grid nelkul full backup modban van napelem + akku termelessel
D) grid nelkul full backup modban van csak akkuról
???Laikusan azt gondolnám, hogy pl C) full backup, napelem + akku vagy D) esetben csak akkuról fázisonként asszimetrikusan is képes hiszen pl. egy lakás/ház fogyasztói helyiségenként, nagyfogyasztóként vegyesen vannak a fázisokra kötve, egyenletes terhelés így egyfázisú fogyasztókkal szinte kizárt...
Valakinek van esetleg errôl bôvebb információja?
[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz Lacika_ #32654 üzenetére
Gratula hozzá, nagyon szépen átgondolt rendszer
LFP cellák kínából 2-3 hónap alatt érkeznek. Ez már csak ennyi. Alkalmazol leszorítást ?
Töltő feszt (bulk és abszorpciós) nyugodtan lehet 3,45-3,5V/cellára venni.
Ami fontos, hogy Float feszt azt 3,4V fölé ne nagyon tedd.
És Equalization ki legyen kapcsolva. Az tönkre vágja LiFePO4-et.Daly BMS-re oda kell sajnos figyelni. Balanszolási képessége 0,035A vagy 0,125A ha jól emlékszem. Az nem sok vizet zavar 80A töltőáram mellett. Pláne, hogy csak töltés közben, amikor nagyon tele vannak a cellák balanszol (magyarán alig néha).
Egy JK BMS jobb választás. 2A-es aktív balanszere van (szuper kondenzátoros), amivel a legtöltöttebb cellából a legüresebbe küldi a töltést.Ahogy pont pár órája ecseteltem, visszwatt védelemnél sajnos néha cseppen vissza egy kicsi.
5kW-os MKX (alias King II) inverter lehet még jó választás ennek kivédésére (online azaz kettős konverziós UPS, ugyanúgy 450Voc-s MPPT van benne).
És 9db-ot lehet max párhuzamba kötni. És nincs szükség az UPS-ekre, meg relékreHa van kedved feltenni egy bemutató videót rendszeredről, FB sziget csoportba nyugodtan mehet
-
MrZed001
tag
válasz leslieho2 #32656 üzenetére
Te sem millenniumi gyerek vagy, hogy még emlékszel Grétsy tanár úrra
Egy részénél tippelnem kell (azért érdemes Varsányi Péternek is feltenni a kérdést a pontosság kedvéért ):
A) Grid-tie módban: fixen Deltában, szimmetrikusan
B1) Akku -> Grid-tie termelés: Deltában, szimmetrikusan.
B2) Akku -> Grid-tie termelés CT/Meter-rel bejövőre téve: ha úgy van felprogramozva, biztos tud inverter csak belső fogyasztásra termelni, azaz Y-fázisonként aszimmetrikusan.
C) és D) ugyanaz inverter szempontjából, lévén aksi direktben a belső HighV DC Bus-ra van rákötve. Magyarán mintha egy extra napelem lenne. Ekkor fixen Y-fázisonként aszimmetrikusan termel -
szazbolha
addikt
Szerintem ez nagyon hasznos írás volt. Jó ötletekkel.
Egy ideje ház vásárlás előtt állunk (kiköltöznék az aglomerációba), a drágulás után képbe kerültek a napelemes spórolási megoldások, de arra még nem gondoltam, hogy akár saját relés megoldással is lehetne kapcsolgatni a hálózatról. Az előmelegítős boyler is tetszik.
A mostani házra már nem költenék.... - max a fészeres microerőművet amit majd tovább vihetek - szóval csak gyűjtöm a jó tippeket. -
leslieho2
csendes tag
Gratulálok a rendszerhez s a részletes leíràsért külön köszönet.
egy valamit viszont nem értek,
"Az akkuba kb 13kWh fér, legtöbbször kitart napkeltéig és át se kell kapcsolni hálózatra."
Nyilván mindenki magából indul ki de 13KWh nekünk 1-2 napi fogyasztás ha nincs komolyabban terhelve nagyfogyasztó... hogy hogy mégis csak "kitart reggelig"?
hogyan érdemes méretezni akku kapacitást? -
VaZso
senior tag
Jól értem, hogy ennek az inverternek van egy szolgáltatói hálózati csatlakozása (230V), egy 230V-os kimenete (amire fogyasztókat köthetsz és akár akkumulátorról hajtja), és SBU üzemmódban működik (vagyis napelem, akku, majd hálózat a kiegészítés/átváltás sorrendje), és emellett hajlamos "véletlenül" visszatáplálni a szolgáltatói hálózatba?
-
MrZed001
tag
Igen, van AC_be (hálózat) és AC_ki (fogyasztók) portja
SUB üzemmódban használta (Szolár, ha nem elég hálózatból kipótolja ... és ha egyik sincs aksi).
Ekkor átmenő rátermelő funkció van (Basic Peak Shaving).
Egy limiter figyeli inverterben, hogy csak annyit termeljen rá vonalra, amennyit el is fogyasztanak mögötte.
Amikor viszont lekapcsolsz egy nagyobb fogyasztót, akkor idő mire korrigálja ezt.
Egy kevés áram jut visszafelé is.SBU üzemmódban nincs ilyen probléma. Az egy off-line UPS-el megegyező működés.
-
VaZso
senior tag
válasz MrZed001 #32663 üzenetére
Köszönöm, így már érthetőbb.
Én is nézegettem ezeket a megoldásokat, főként SBU, valamint USB működésre... előbbi sziget üzemű, de hálózattal kiegészített megoldáshoz (pl. szaldó eltörlése esetére vagy szolgáltatótól független megoldáshoz), utóbbi pedig meglévő napelemes rendszer mellé (szaldóval) backup jelleggel.
Megnyugodtam, hogy ezeknél az üzemmódoknál nincs akkor probléma.
Az SUB működés ott lehet érdekes, ha kevés töltési / kisütési ciklust bír el az akkumulátor, és/vagy túl kis kapacitású - de pont visszatermelési szerződés nélkül nem szabad eszerint használni, mert baj lehet belőle...
-
bb71
őstag
"Egy kilowattnyi napelemrendszer körülbelül bruttó 500 ezer forint körül van az MNNSZ elnöke szerint. Ezzel pedig 1100 kilowattóra energiát lehet megtermelni, „egy átlagos családi házat pedig egy 8 kilowattos napelemes rendszerrel szoktak tervezni. Ez durván 4 millió forintos beruházás jelent, ami egy komplett családi ház energiaigényét fedezni tudja villamos energiai alapon”.
A napelemrendszerekre brutálisan megnőtt az érdeklődés:
Tavaly egész évben 35 ezer háztartásba szereltünk ilyen rendszert, az elmúlt két-három hétben 60 ezer igény érkezettcikk: [link]
[ Szerkesztve ]
-
-
Erwinke
aktív tag
-
Lacika_
aktív tag
válasz MrZed001 #32657 üzenetére
Köszi
Ennek nem olvastam utána, a leszorítás mért kell a cellának?
Én szellősen raktam a cellákat, amennyire az összekötő lemezek engedték.
A töltési feszültségeket egyformán 54.3V-ra állítottam, azt figyeltem meg, hogy 3.4V felett hirtelen megszaladnak a cellafeszültségek és a töltés után, kicsi merítésre is hamar visszaesik 3.36V-ra. Az utolsó 1-2% kapacitást nem használom, próbálom kímélni az akkut.
A BMS-t azért állítottam 3.42V-ra mert van egy fix 0.09V-os ráhagyása, így csak akkor engedi újra tölteni az akkut, ha már 3.33V alá merült. Így nem töltögeti folyton a feltöltöttségi határ közelében, hanem hagyja pár amperórát merülni, 3.33V cellafeszültségig.Ha feljebb állítom pl 3.46V-ra, akkor hamar visszaesik (3.46-0.09V=) 3.37V-ra és rakná az aksiba a kicsi merítés-töltés ciklusokat felhők vándorlásakor.
Igen, inkább csak felügyeletre jó ez a BMS (autó izzóval merítettem a többi cellához a nagyon elhúzó cellákat, azóta OK a balansz)
Inverterből utólag én is inkább az MKX-et választanám.
Bypass módban nem csak a visszatöltögetéssel volt gondom, hanem az is, hogy valamilyen zavar került a rendszerbe és a nagy trafós eszközök hangosan búgtak, pl házimozierősítő, trafós autóakku töltő ... amint kijött bypassból és battery módba váltott az inverter, ez megszűnt. Emiatt is építettem inkább a relés átkapcsolót. -
Lacika_
aktív tag
válasz leslieho2 #32661 üzenetére
Van egy fix 300-500W átlag fogyasztás: a mélyhűtők, a hűtő, a nasnak befogott régi számítógép, a konyhai kisbojler, a router ... miatt, ha nincs semmi extra az akku reggel csak 30-45%-ig merül. De ha pl este 9-ig megy 2 légkondi, plusz forrólevegős sütőben valami, vagy megy a játék a PC-n, 55"-os TV-t monitornak használva akkor pörögnek a kilowattok.
De ha nem megy sokáig a légkondi, akkor elég az aksi. -
Lacika_
aktív tag
Igen, ha lemerül az akku akkor bypass üzemmódra vált (SBU).
Ha kisüt a nap először a fogyasztást fedezi (néha túlzottan -> visszatermelés) és csak a maradékból tölti az akkut.
Valamennyire feltöltött akkunál lép csak ki a bypassból. (SBU)
Amíg bypassban van, megvan a visszatermelés veszélye. -
VaZso
senior tag
válasz Lacika_ #32675 üzenetére
Ez alapján kb. bármelyik üzemmódnál fennállhat a visszatermelés kockázata szerintem...
(ill. bárhol, ahol bypass üzemmódot használhat a készülék és hozzá tudja "keverni" bármely másik energiaforrást)Persze akkor nem, amikor inverter módban üzemel és belső DC körről dolgozik a kimenet.
-
veterán
Mit tapasztaltok, készre jelentés után mennyire jellemző, hogy érintésvédelmi jegyzőkönyvet kérnek? Illetve hogy néz ki egy ilyen vizsgálat?
-
félisten
Üdv. 4KW 12 napelemre kapok majd ajánlatot, mi lesz a reális ár? Inverter, napelem típus akkor derül ki.
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
MrZed001
tag
válasz Lacika_ #32673 üzenetére
Cellák user manual-ját javaslom elsőnek elolvasni
Ha nincs leszorítás, kevesebb ciklusszám várható belőlük.
1C merítés-töltéssel 0-100% között használva 2500 ciklus a 3500 ciklus helyett.
Persze 0,5C-vel mindez már kb 6000 ciklus leszorítva. 10-90% között meg akár 10.000.
És itt már a naptári öregedés többet számít, mint a ciklusszám szerinti öregedés.
Írtam erről egy jó kis elemzést. Fent van Sziget üzem FB csoportban, TÉMÁK->Kezdőknek alatt.Ami a leszorítást illeti, van a celláknak egy természetes és visszafordíthatatlan felfújódása 85-90% SoC felett.
Ezt meg kell akadályozni.
Habár merítéskor visszalapul, egy pici felfúvódás minden ciklusból visszamarad.
Ezek összeadódnak, és idővel púpos lesz a cella.
És ne felejtsd, a cellák burkolata + töltésű. A kék fóliában pedig nem szabad megbízni.
Szóval megfelelő erős szigetelő lemez kell cellák alá, és közé (FR4, Epoxy, ... )Igen, cellák relaxációs feszültsége kb 3,35-3,4V körül van. Azaz Float töltést ez alá kell tenni, hogy ne töltsd az eleve már 100%-ra töltött aksit.
BMS az vészleállításra van. Ne azzal szabályozd, hogy lehet-e tölteni aksit, vagy sem.
Nem tesz jót semminek sem, ha hirtelen kirúgod alóla az aksipakkot"a nagy trafós eszközök hangosan búgtak"
Páran találkoztak már ezzel a jelenséggel.
Van aki szerint "coil whine".
Van aki szerint föld hurok.
Érdemes egy picit utána járni. Szkóppal megnézni ilyenkor inverterből kijövő szinuszt.
Formája, alakja, mennyire tiszta, felharmonikusok ...Illetve földelés szempontból vizsgáltad, hogy inverterben működik-e a PE-N relé ?
Amikor aksis üzemmódban van, mérj feszültséget kimenő nulla és föld között.
Ha aksis üzembe váltáskor nem 0V, hanem 110V körüli (lassan eshet), akkor nincs vagy nem működik PE-N relé inverterben.
Ekkor aksis üzemben inverter mögé kötött FI relé (ÁVK) sem véd (asztaldísz kategória)
Mivel föld független ekkor a generált árama. -
asdf_
veterán
válasz Kolondrum #32682 üzenetére
Szerintem a reális, hogy nem kapsz árat, vagy valami teljesen elborultat. Ekkorával szerintem most senki nem akar foglalkozni, ha szerelhet 2-3-4-szer ekkorákat vég nélkül, én lehet, megvárnám at OFT kifutását (persze addig még szarabbá is válhat a helyzet energiafronton így árazásilag, na meg persze egy-két naponta 1000 támogatói okirat kijön a napelempályázatos fronton, szóval lehet, hogy mégsem várnék ). De valahol 2,5m+ -ra számíts és 4-500e-re villanyszerelő+amperbővítésre ha csak 1 fázisod van, meg hogy idén 90%, hogy nem lesz kész, ha nincs 3 fázisod.
[ Szerkesztve ]
-
-
csabaizoli80
kezdő
Üdv,
erre valaki? sürgős lenne ugye....köszi előre is...
[link] -
asdf_
veterán
válasz csabaizoli80 #32687 üzenetére
Milyen inverter mellé? 13 Amperes.
-
Tonyk
veterán
válasz Kolondrum #32682 üzenetére
Szegedi árak
Solar-family: 4.88kW - 12db Trina Solar Vertex 400Wp TSM-DE09.08 + Solplanet ASW 8K-LT-G2
2.803.000Ft.
+ 420e szerelés + 80e az MVM-nek: átállás 3 fázisra (3x16A).
Beüzemelés elvileg szepetemberben.
(Huawei inverter nincs, csak január környékén)Másik szegedi cég - Solar Konstrukt: 2.7M (12db JinkoSolar Tiger 400W , HUAWEI SUN2000-5KTL-M1 inverter), + 420e szerelés + 80e az MVM-nek: átállás 3 fázisra (3x16A).
Beüzemelés csak januárbanHarmadik szegedi cég: Solarmania, csak jövő év elejére vállal, szóval még ajánlatot sem adott
[ Szerkesztve ]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!
-
Reggie0
félisten
válasz MrZed001 #32686 üzenetére
Azert melegedik jobban a napelem, ha nincs rajta fogyasztas, de kap fenyt, mert idovel a szetvalasztott toltesek rekombinalodnak. Tehat elektromos szempontbol van megtermelt teljesitmeny, csak az a napelem felvezetojen belul marad, ami idovel hove alakul. Tehat nem csak szimplan kint van a napon es melegiti.
[ Szerkesztve ]
-
csabaizoli80
kezdő
Akkor gondolom csak Frónius vagy az "új" szériás Huawei(High Current Version), ami már nem 11 hanem 13,5Amperes....... [link]
[link]
Honnan tudom hogy ezt kapom-e? Nagykerbe csak a típusra adtak ajánlatot(SUN2000-8KTL-M 1), de hogy melyik verzió pontosan...hmmm? vagy ami épp jut most?
Illetve ami fontosabb, hogy ez a Bluesun egyébként csak itthon ismeretlen, de amúgy "megbízható" gyártó? -
veterán
Fronius Lite verzió esetén jól értelmezem, hogy nem tudok csatlakozni az inverterhez, és nem is logolja a termelést?
-
Reggie0
félisten
válasz MrZed001 #32694 üzenetére
A veszteseg is hove alakul helyben, szoval ugyan ott fog tartani. De nem igaz az az allitas, hogy nincs felesleges elektromos teljesitmeny. Van es a fizika szepen el is banik vele: hove alakitja.
Szerintem elobb-utobb lesz is olyan optimalizacio, ami ezt a felesleges teljesitmenyt inkabb elfuti egy epuleten kivuli futoellenallason, hogy a panelek homersekletet csokkentse.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Az nagyon sok.... 2 van rá max!
2db APC BE-700GR szünetmentes tápegység eladó.
-
MrZed001
tag
válasz Reggie0 #32696 üzenetére
Igazad van, veszteség is hővé alakul. Zárt rendszer, csodák nincsenek.
Pontosan annyira melegszik, mintha nem bekötve állna a napon.Opti csak a panel alján tudná elfűteni felesleget.
Ellenben inverternek van rá lehetősége.
1, jobbak mint Victron, Deye külön AC portra rá tudnak küldeni feles termelést ... ami pl bojlert fűt.
2, fentiek és gyengébb inverterek mint MPP Solar/Voltronic figyelhetők RS485-ön (pl RasPi-vel), és ekkor az be tud kapcsolni (relé meghúz) egy extra fogyasztót pl bojler, klíma.
Szóval szoftveresen rendesen vannak még lehetőségek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)