Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Roachy #51482 üzenetére

    Nem sarkítok semmit.

    A fotózás olyan alkotói tevékenység melynél szerzői jogot gyakorolsz. Ha te nem is (mármint nem te hanem úgy általában egy fotós) nem az a "magamutogató", fb vagy insta oldalt üzemeltető valaki... a munkáin megjelölik. Nem 100%-ban, de ha csak minden 10. esetben akkor is a google már ki fog adni rá találatot. Ha pedig kifejezetten rákeresel valakire aki ismerősökkel, arccal, névvel van fent egy közösségi oldalon és nulla találat van a megjelölései, említései kapcsán akkor az azt jelenti hogy nem nagyon van a kezéből kiadott anyaga. A "neved van" nálam csak annyit jelentett hogy fotósként kiírnak. Z9 tulajként meg olyat tudok elképzelni akinek a saját szakmai részében legalább a környezetében van némi ismertsége.

    1994 óta munkám része a fotózás. 2000-től már digitális technikát használtunk (jó hulladékot, de digitálist) , de 2005-ig párhuzamosan analógra is kellett fotózni a hitelesség miatt sok esetben. 2005 környékén ugrottunk bele saját dslr szettekbe, azóta Nikon vonalunk mozgunk. És nem D750-el fotózom hanem Z6II vázaink vannak. Mármint van még D750 meg más Nikon dslr is itthon mert egyszerűen felesleges eladnom. Én még tudom használni ha kell... bár az utóbbi 1.5 évbeb a D750-be pont 0 expo ment :) De elfér a sok "vacak" között.

    Volt a kezemben Nikon napon a Z9. Semmiféle birtoklási vágyat nem éreztem iránta. Egy sima statikus teszen amit ott 180-400/F4-es obival elkövettem (mármint én voltam statikus :) ) semmi "huuuu, ezt semmi mással nem lehet megcsinálni" érzés nem volt. A közel 5 millás obitól sem estem hasra. Főleg nem 5 milláért ;]

    Tizenéve fx vázakkal dolgozom. A cropp- fx váltáskor (amikor megjelent a Nikon első fx sorozata) azt mondtam huu, van difi. Majd amikor erről a szettről váltottunk a következő generációs fx-re (jobb szenzor, nagyobb dinamika...) akkor megint úgy voltam vele hogy érezhetően jobb a szenzor tudása. Az AF nem volt sokkal jobb. Nálam legalábbis nem.
    A milcre váltás 1 nap alatt zajlott. Lett egy a páromnak (ő is ebben utazik) mert ki akarta próbálni. Én vittem el első éles bevetésre, még aznap vettem magamnak is. Átszokni ovf-ről evf-re két pillanat volt. Menü bővített, de nagyon hasonló. Fogás kb azonos. (2006-tól minden vázamon gyári portrémarkolat volt... Z6II-re még az elején sikerült beszerezni ami utána olyan hiánycikk lett mint szint eminden Z cucc az elején)
    Egy kis senki fotós vagyok egy nagyobb városban. Nem hajszolom a követőket, szinte nulla marketinggel dolgozom. Külön van oldala a stúdiónknak, páromnak, nekem... és csak az enyémhez van korlátozott hozzáférésem, van amit nem is látok :) Ennyire nem érdekel az egész. Én fotózni szeretek. Most is megyek és egy gyönyörű modellel kell végigdolgozom a nap jó részét. Külső helyszín és stúdió... rollupok készülnek.
    Az hogy melyik váz mire elég ? Fotózom terméket. Ott fénymérés után 1 expo 1 használandó kép az átlag. Fotózom webshopnak pl ruhákat modellel- ott 1:3 az arány kb. (mármint ami átadásra kerül). Esküvő.. nos ott 1:5 amit kiadok. Rendezvény- az feladat függő... de fotóztam már koncerteket, szépségversenyeket, katalógusokat, ételt, nagyméretű terméket, apró dolgokat, aktot, glamourt, testépítket, fittness versenyzőket, üzleti portrékat, autósportot... meg még a franc se tudja mit. Az elmúlt 10 évben kb 1000 fotózást toltam végig. Ebben volt 30 perces és 8 órás is. És tudom hogy nincs szükségem egy Z9 tudására. Ahogy eddig sem volt. Könnyebb lenne a megoldás technikailag? Minimálisan talán... de ahogy nem váltok Z7II-re sem mert a Z6II fájljaiból elképesztően nagy nyomatokat készítettek már (hibátlan minőségben) pont úgy el tudom költeni másra is a a plusz mondjuk 200-300ezres difit.

    Plusz egy valami ami kimaradt. A helyi most már médiaworks csapat 15 éve sem használt saját vázakat. D2(h?) cucc után kaptak D3 és D700-t. De maradt jórészt a croppos obisoruk. Kivéve a telék... mert focimeccsre azzal mentek. Riportra meg 10-20 Sigma volt pl az uwa szett. És D3 croppos módban bőven elég volt a sajtónak. Printre is... raszteres nyomáshoz pláne. Másik hírügynökségnél 5-6 éve még láttam D80-t munkában. A nagyonnagy cégek az Olimpiára is saját szettet visznek. És amikor láttunk olyan fotókat hogy az F1-ben a palán kmellett sétál valaki monopoddal a vállán, rajta a 1200-1700-as Nikon- az sem a fotósé hanem a cégéé jó eséllyel.

    #51483Timer - Igen, bőven elég kiírni ... és akokr nins féltékenység és nincs 20 hsz egy fórumban :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák