Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hotkar

    aktív tag

    válasz rekid #40214 üzenetére

    A D7000-re már nem emlékszem, de a D600-on és a D750-en Manual állásban, auto ISO-nál működik az expozíciókorrekció. Ami azt jelenti, hogy az ISO-t korrigálja addig, amí az auto ISO beállításai (alsó és felső határ) ezt engedik.

    Az expozíciójelző skála ilyenkor azt mutatja, hogy sikerült-e a határokon belül a helyes expót beállítani. Ha a "skálamutató" középen van, akkor királyság van, mert a manuális beállítások és az expokorrekció alapján sikerült az engedélyezett határok között az érzékenységet tartani.

    Ha bármely irányban kitér a kijelző, akkor valamely határt elérte az ISO beállításánál, ennek ellenére nem sikerült a helyes (kiszámított) expót beállítani. Ha a skála negatív, akkor elérte az ISO felső határát, ennek ellenére alulexponált lesz a kép. Ha a kijelzett érték pozitív, akkor már elérte az alapérzékenységet (ISO alsó határát), ennek ellenére is túlexponált lesz a kép. Tehát érdemes nézegetni ilyenkor is az expozícióskálát, mert így kiderülhet, hogy a zár/rekesz/expokorrekció hármasból kell-e valamelyiken állítani.

    Egyébként ez magyarázza azt a furcsa anomáliát is, ha AUTO ISO-nál manual módban a helyesnek vélt beállítások ellenére is alul/felülexponált lesz a kép. Én többször jártam már így.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák