Hirdetés
Aktív témák
-
Freddy76
addikt
válasz TayRol #41641 üzenetére
És ezt valakinek írtad, vagy csak úgy ?
Az előző kérdésedre is: én rájöttem, hogy szeretek fixelni. Ha van egy fix obi, amit ráadásul ismerek is, akkor az nekem jó. A zúm megzavar, arra figyelek, hogy merre tekergessem. Elvész a gondolkodásom, helyette tekerek. Arról nem is szólva, hogy nem fix fényerejű zúmnál arra is figyelni kell, hogy változik a minimális és a jó élességet/rajzot adó rekesz. Ha lóg a gép a vállamon, rajta egy olyan fix-szel, amit ismerek, akkor nem ér meglepetés, mindig az van, amit én akarok... Emellett kisebbek is a fixek, mint a zúmok, már egy 17-50 is pont elég nagy, hogy ha az oldalamon lóg a gép, az "erőkar" megbillentse a cuccost.
A 40-es jó is lenne, de az 50-es mellett nem hiszem, hogy megoldás, márpedig az 50 marad, az nagyon jó. A 35-ös már jó lenne, de nem az (legalábbis az enyém), és még jobb lenne egy kisebb gyutáv. A sigma 1.8-as fixeivel az a baj, hogy szintén nagyok. Lehet, bepróbálok egy nikon 24 1.8 D-t...
De mindenekelőtt kipróbálok még legalább 1-2 35-öst, hogy lássam, mi úság.
Aleister: nem bántok én senki, inkább szólok, mielőtt jön Józsi...
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
Freddy76
addikt
válasz aleister #41653 üzenetére
Józsi a példabeszédemben szereplő kitalált személy, akit idegesít, ha a kocsmájába érkező új vendégektől nem hallja a tévét, meg a szomszéd asztalnál beszélgetőket. Nem létezik, de mégis itt van. Benned is lakik egy kis Józsi, meg bennem is. Necro-ban egész nagy Józsi van, bár ezt a Józsit inkább csak az idegesíti, ha a nem a témáról van szó. T_a_m_a_s-ban pl. nincs, mert ő túl jólelkű. De aztán sokszor kiderül az ilyen emberekről is, hogy egész nagy Józsik vannak legbelül, akik elementáris erővel törnek ki egyszer csak.
-
Larry303
addikt
válasz Freddy76 #41654 üzenetére
meg kell keresnem ezt a jozsit magamban, elég nagy szükségem van rá most
btw eléggé igaz amit a fixekről írtál
valahogy én is nyugotabb, vagyok ha az van fent...persze erről a 16-85 is tehet, de akkor is4off egymás után, necro sztem már józsiként fog hozzánkszólni
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz Freddy76 #41654 üzenetére
Én valójában egy bazinagy Józsi vagyok (a fiam is (Ábel-)Józsi, nagyapám is az volt, a dédapám is. Sőt, az apósom is Józsi. Tényleg. ) , csak igyekszem elrejtőzni a kis t_a_m_a_s-ban... De ha egyszer előjön belőlem az igazi Józsi, lesz nemulass Mindenkitől kiköttetem az internet aki rosszul (illetve nekem nem tetszően) szól Necroval elmegyünk moderátornak
Egyébként ITT írta a kolléga, hogy sok az ideje, olvasgat... Válaszoltam is rá kb 15-el lejjebb, hogy inkább írogat mint olvasgat, kérdeztem is tőle egy szigorú offtopikot, de nem nagyon kaptam választ, így az álláspontomat továbbra is az, hogy ő inkább write only... Sebaj, gyorsan tudok gördíteni, csak szokni kell a hetente változó avatarokat
Az viszont baj, hogy régebben az éjszakánként született 5-10-15 hsz-t tovább tartott elolvasni, feldolgozni mint a mostani 75-80-at...
Larry303: mit négy.. Öt
[ Szerkesztve ]
Holnap majd jól beletépünk...
-
Freddy76
addikt
válasz Larry303 #41656 üzenetére
Akkor gyorsan onolok egyet: a firmware frissítés ezek szerint nem oldott meg semmit? Persze, miért is tette volna...
Nem gondolkoztál a 16-85 cseréjén amúgy?
Tamás: pont erről van szó. Arról filozofálgattam, hogy emlékeztet valakire...
[ Szerkesztve ]
-
TayRol
nagyúr
akkor egy kis Józsi belőlem is: menjetek át az OFFtopicba!
-
Freddy76
addikt
válasz -Shadow- #41661 üzenetére
Még annyit hozzátennék az általad írtakhoz, hogy az sokszor nem kivitelezhető. Egyetértek veled abban, hogy az ideális gyutáv portréra ekv. 100 mm fölött van, és amikor van lehetőség erre "készülni" (pl. studióban fotózol, vagy modellel előre egyeztetett körülmények között), akkor ez a legjobb. De az átlag felhasználó (én is) sokszor csak lakásban fotózza a családot, és azért az ekv. 100 mm-hez elég nagy lakás kell...
Ezért tekintjük sokan (én is) az 50 mm-t DX-en portréobinak.Nem klasszikus portré, modellfotózni nem is ezzel állnék neki, de a család "portrézására", az általában megszokott környezetben még éppen jó, elég hosszú ahhoz, hogy a torzítás ne legyen vészes, de nem túl hosszú ahhoz, hogy elférjünk.
-
8nemesis8
veterán
forceberg: Előkerült itt a vaku kérdésnél a Sigma 550 DG Super vakuja. Tudnál nekem írni pár sort röviden, akár még a Nikon SB vakujához viszonyítva is?
Vagy sima 500-as lenne[ Szerkesztve ]
-
jtaggerX
tag
válasz -Shadow- #41661 üzenetére
Annak ellenére hogy most mennyire meglepődtem ezen, rájöttem hogy Én Magam is rengeteget portrézok a nagytelével. S amint tudom, a nagyok is azzal. ( Nánási, Antal stb) de emlékszem is hogy olvastam egy szakmai cikket arról hogy miért is előnyösebb a tele portréra. Sajnos idézni nem tudok.
A csúcson csak egy hely van! :)
-
-Shadow-
aktív tag
válasz Freddy76 #41662 üzenetére
Ebből a szempontból maximálisan igazad van. Akkor úgy mondom, hogy magamból indultam ki, mert én meg 90%-ban vagy stúdióban, vagy szabadtéren fotózom, egyeztetett körülmények közt.
Egyébként én is épp gyűjtögetek egy 50 1.8 G-re, mert szabadtéren általában tudok távolabb menni a 85-tel, de stúdióban már necces. Oda nekem tök jó lenne 3/4-es meg egész alakos képekhez.jtaggerX: Na látod. Egyébként nem csak a kisebb torzítás miatt jó. Ha nem kell belemásznod a modell arcába fotózás közben, ő is jobban fogja érezni magát, mert megmarad a kis komfortzónája.
Abban a helyzetben vagyok, hogy volt (van) szerencsém tanulni az ifjabb Szipáltól, meg pár sört is sikerült már együtt elfogyasztani , én tőle tanultam, a használj inkább telét portréra dolgot. -
m3ss
veterán
válasz imyourfriend #41632 üzenetére
amugy volt tapasztalatod ezzel a meikevel vagy csak ajanlgatod
kezdek bizonytalan lenni hogy mit is kellene venni..irnak cifrakat errol is, vmelyik tesztben azt olvastam hogy vazrol leveve commander(?) modban pl manualban nem villan el.
masik lehetoseg YN468II, esetleg YN 565 EX. aztan mondta vki ezt a sigma 550-et errol meg nem is hallottam. esetleg 50 korul vannak sb600-ak is, bar azt kicsit sokallom, keveset hasznalnam...
nade majd atmaszok a vakus topicba...https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
válasz aleister #41669 üzenetére
igen ez kicsit homalyos nekem, a commander mod az nem a vazrol levett vakuk vezerlese trigger nelkul? gondolom nem..akkor mi is?
de ahogy latom a tesztben su 800 trigerrel nem mukodott manual modban.
mondjuk meg azt sem tudom pontosan hogy akarom ezt az egeszet, most uton van egy yongnuo ctr-301p vezerlo, majd meglatom az vezerli-e a regi chinon 900c vakumat. ami d70 vazrol nem villant el, d90-re meg meg nem mertem rarakni...bar gondolom a d90 is tud 250v talpfeszt.
de kell egy masik ttl-es vaku az biztos, es valszeg megegy, mert gondolom ez a chinon nem fog tudni slavekent elvillanni...https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Anubis_9
őstag
Páran talán emlékeztek rá, elég sok fókuszgondom volt az 1 hetes Tamron 70-300/F4-5.6 SP Di VC USD obimmal. Most kedden visszavittem az Edigitalba és most szóltak rám, hogy kapok 1 újat, mert valóban hibás!
"Bocs, hogy késtem, nem volt kedvem jönni!"
-
Real_Necro
veterán
válasz t_a_m_a_s #41657 üzenetére
Látom Freddy barátunk nagyon irigykedik. Hiába, a Józsiságot nem lehet kiérdemelni, ez olyan mint a lelki béke, önmagadban kell megtalálni.
Aztán lehet azért nem találta még meg, mert Józsi lett a Béla, ez esetben sürgősen tessék megnézni a Legényanya című filmet itt egy kis részlet belőle:„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
8nemesis8
veterán
Valahol olvastam, hogy objektívet nem nagyon szabad törölgetni.
Direkt mikroszálas törlőkendővel sem?
Mit gondoltok erről?
Csak a Lenspen? -
Real_Necro
veterán
válasz 8nemesis8 #41673 üzenetére
Én többet használtam speckó kendőt mint lenspent. Persze port meg körtepumpával le kell fújni.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
8nemesis8
veterán
válasz Real_Necro #41674 üzenetére
Nekem eddig nem nagyon volt szükségem rá, de most porosodik már látom rajta. Aztán nem tudom, hogy mikroszálas kendővel óvatosan áttörölhetem e vagy vegyek gyors egy lenspent.
Ez alapján elég lehet a kendő is, lenspenéknél is a packokba ott lapul a kendő is -
Real_Necro
veterán
válasz 8nemesis8 #41675 üzenetére
Szerintem körtepumpa és kendő, de lehet körtepumpa is elég. Lenspen grafitporos felét én pl még nem is használtam.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
8nemesis8
veterán
válasz Real_Necro #41676 üzenetére
Körtepumpa meg gondolom ebay-ről is tökéletes, nem?
Itt nem hinném, hogy minőségbeli különbségek lehetnek... -
Real_Necro
veterán
válasz 8nemesis8 #41677 üzenetére
Szerintem nincs különbség, hátul beszív, elöl kifúj. Ha fém eleje van, legyen rajta valami gumi védő, más szerintem nem lényeges. Nekem ilyen szép kék van: [link]
-
8nemesis8
veterán
válasz Real_Necro #41678 üzenetére
Oké, köszi.
Néztem 2500 környékén írogatják a lenspent. Igaz akinek van pénze akár több 100 000-re gépre ne apróságokon spóroljon, de itt talán nincs differencia nagyon.
Lassan irány a bolt.Más: Jut eszembe megérkezett a D5100-hoz a markolatom aksikkal.
Hétvégén jut csak a kezembe, kíváncsi leszek, mert a ds batterytől rendeltem. -
TayRol
nagyúr
nekem a d7k-n a firmwarenél az L1.002 van. ez azt jelenti hogy nem a legújabb?
-
aleister
veterán
A vázról levett vakut (slave) vagy egy trigger süti el, vagy a vázon lévő rendszervaku (commander), vagy a vázba épített vaku (ha tud a váz commander módot), vagy szinkronkábel, de ez működésében ua, mintha a vázon lenne a vaku.
Ha trigger van, akkor ugye a triggert elsütő eszköz a commander, tehát a váz.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
imyourfriend
őstag
válasz Freddy76 #41640 üzenetére
Elnézésedet kérem ha én miattam nem tudsz írni, vagy nem szeretnél. Nem értem emiatt miért lettél ily ellenséges, okoztam neked bármi kárt vagy tettem rosszat ellened?
LR-ben néztem, ott a fizikai gyútávot írja ki a program, más programot nem használtam/nem néztem így ez után nyilatkoztam. Ha megkérlek elmondod az ekvivalens gyútáv fogalmát? Gondolom köze van ahhoz hogy dx-en 1,5el szorzunk stb,de inkább megkérdezem tőled. Köszönöm segítséged!
-
Freddy76
addikt
válasz imyourfriend #41684 üzenetére
Nem, egyszerűen arról van szó, hogy mindenhez hozzászólsz, mindenkinek tanácsot adsz; lassan át is lehetnek nevezni a topikot "kérdezz-iamyourfriend válaszol"-ra. A gond pedig ott van, hogy sokszor butaságot írsz. Ha idejönne Degeczi, és ugyanazt játszaná, amit te, akkor itt sokan bologak lennénk, mert ő tudja, hogy miről beszél, és hasznosak a tanácsai. Te sokszor nem. Pl. életedben nem használtál sem külső vakut, sem 3rd party fényerős alapzoom-ot, sem közép-felsőkategóriás nikkor obit, mégis olyan magabiztossággal adsz tanácsot, mintha te lennél Ken Rockwell.
Többen jelezték finoman, hogy kicsit talán sok vagy, de nem vetted a lapot. Nekem amúgy is beszóltak a napokban, hogy kötekedő vagyok az utóbbi időben, úgyhogy az én renomémon ez már nem ront.
Az ekvivalens gyutáv a 35mm-es (kisfilmes) formátumra vetített gyutáv, majd minden obin ez van megadva, vagyis az, hogy az adott obi optikája mennyinek felel meg a 35 mm-es formátumban. Az fx (fullframe) vázak érzékelője megfelel a 35 mm-es képkockának, ezért egy 50-es obi ott 50-es látószöget ad. A nikon dx-en már van egy 1,5-ös szorzó, ezért itt egy 50-es úgy viselkedik, mint ff-en egy 75-ös. Canon esetében ez a szorzó 1,6, 4/3 (olympus) rendszer esetében 2.
Azt tudod, hogy a gyújtótávolság mit fejez ki?
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz forceberg #41687 üzenetére
Én azt hittem az a hátsó fertályból kiinduló begyújtott metán égésének hossza.
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz TayRol #41686 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy a 8 óra pihenés/szórakozás/munka aránya némiképp eltolódott a héten.
Forceberg: pontosan.
Necro: ne offollj. Mert jön Necro, aki szerint... ööö .
iamyourfriend: nem megbántani akartalak, de tényleg vegyél vissza a tanácsadási lázból. Inkább kérdezz, és olvass.
-
imyourfriend
őstag
válasz Freddy76 #41685 üzenetére
Nem használtam külső vakut ez így igaz, viszont volt itt részem abban hogy nem tudom ki de elmagyarázta miért érdemesebb egy sb600 vagy 700 helyett 3rd vakut venni. Nem vagyok magabiztos mielőtt el nem olvasom azt a részt ami a kérdésre vonatkozik, lehet pár alap dolgot nem is tudok, ezt az ekvivalens gyútávot annó úgy értelmeztem hogy fx volt az "szabvány" és ha dx-re raksz fel egy objektívet akkor 1,5el szoroznod kell az értékeit. (nézem összekevertem fókusztávval) alatt azt értem ami a legkisebb távolság amennyiről még összeszedi a fényt az objektív és éles képet alkot. egy halszemnél pl 4-5 centiméter is lehet, egy telénél akár fél méter a legközelebbi pont egy 800-asnál akár 10 métert is meghaladhatja ez. De talán ha elolvasom amit Ken Rockwell vagy valaki más leír és igyekszem lefordítani ide,de nem teszem igyekszem felnőttként viselkedni és a saját dolgaimmal foglalkozni. Elvégre felnőtt vagy te is. Én ugyan nem szólok be, cselekedj belátásod szerint, felőlem aztán írhatsz ide bármit mert ez nem befolyásolja az emberekről alkotott véleményemet, itt általában mindenki más mint a hétköznapi életben. Elnézést a pár kivételtől, rájuk nem vonatkozik
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz imyourfriend #41690 üzenetére
OK, akkor szerintem gyorsan olvass utána a gyújtótávolság fogalmának, mert amit most írtál, azzal nagyjából minden korábbi és későbbi tanácsodat teljesen hiteltelenné tetted. Ez nagyjából annyira felel meg a valóságnak, mint Forceberg és Necro előző meghatározása.
Amúgy nem, nem vagyok felnőtt.
-
Karima
őstag
Koszonom meg egyszer a hozzaszolasokat, tanacsokat. Mar itt csucsul mellettem a sigma 10-20
-
imyourfriend
őstag
válasz Freddy76 #41691 üzenetére
"A gyújtótávolság annak a pontnak a távolságát jelöli, ahova az objektív a párhuzamosan beeső fénysugarakat összegyűjti."
http://prohardver.hu/dl/cnt/2009-02/2849/fokusztav_big.gif
de igazából innen gondoltam, bár nem értem igazából mit is kellene gondolni a fogalom alatt, azt sajátítottam el hogy a nagylátó objektívek szélesebb képet tudnak levetíteni, és a gyútáv növelésével csökken az objektív által belátott szög amely lényegében kisebb látószögű képet eredményez viszont azt közelebb hozza.
De őszintén rossz érzés,vagy nem is tudom minek mondjam hogy könnyebben elsajátítom a dolgokat de mivel úgy érzem hogy más módon gondolkodok és más módon magyarázok ezt így leírni, lehet pár sorom értelmetlennek tűnik vagy sokan semmit nem tudnak belőle kiszűrni de normálisabban vagy "normálisan" néha nehezen megy a magyarázás.
[ Szerkesztve ]
-
Freddy76
addikt
válasz imyourfriend #41695 üzenetére
Én kiszálltam.
-
TayRol
nagyúr
válasz imyourfriend #41695 üzenetére
nekem csak az volna a kérésem hogy az offtopicba menjünk ezután a nem nikonos témákkal. ott lehet fosni a szót. tényleg rengeteg hsz van itt és nagy része nem ide való (mint pl. ez is). és ez nem csak neked szól.
köszi és peace.
p.s.:Józsi voltam.
-
j.bravo
addikt
válasz imyourfriend #41690 üzenetére
Megértjük hogy segíteni akarsz, ez alapvetően jó, de bölcs dolog ha az ember csak olyasmiben osztja az észt amiben saját tapasztalata van, vagy nagyon, nagyon biztos benne.
Ha ez nem így van, akkor is hozzá lehet szólni, persze, de illik megjelölni hogy amit leír az mindössze a google találatokon/jelen fórumon/más fórumon szerzett mélyebb avagy felületes olvasmányélményein alapszik.
Sajnos gyakran úgy fogalmazol, hogy magából a fogalmazás módjából úgy tűnhet, mintha nagyon vágnád a témát; holott nem. Ez addig nem gond amíg régi motoros olvassa, ő legfeljebb dühös lesz, és/vagy tovább görget. De ha valaki új itt, még kevésbé hozzáértő, akkor a magabiztosan megfogalmazott téves infókkal tévútra vezetheted, megszívhatja. Ha csak nem sikerül egy fotója, az még oké, de ha nagyobb összeget költ el rosszul (nem olyasmire mint ami neki kell) az olvasott dezinformációk alapján, az azért gáz.
Persze aki mindent, szűrés, utánanézés, józan ésszel való mélyebb belegondolás nélkül kész ténynek vesz amit az interneten/wikipedia-n/a fórumon olvas, az is hülye, de azért a megnyilatkozók, észosztók felelőssége is, hogy lehetőleg ne írjanak hülyeséget.
Nincs okunk rossz szándékot feltételezni, de arra kérünk, gondolj bele a fentiekbe, és ezért talán - egyelőre - írj kevesebbet, olvass többet, csak akkor nyilatkoztass ki valamit ha nagyon biztos. Mondjuk leginkább ha saját tapasztalaton alapul.
Kieg.: plusz ha biztos vagy benne hogy nem értik félre (mivel te is írod, hogy nem megy a magyarázás).
Szintén Józsi voltam, és elkussoltam.
[ Szerkesztve ]
Hardverapró - eladó fehér iPhone 12 mini 256GB
-
Freddy76
addikt
válasz j.bravo #41698 üzenetére
Te nem vagy Józsi . Mindig tudtam.
Múlktor már kérdeztem, ismét megteszem: a nikon 24/2.8d és 28/2.8d obikkal nincs valakinek tapasztalata? A kérdés aztán olyanoknak is szól, akik használnak (használtak) régebbi konstrukciójú D-s obikat. Mennyire gyors ezeknek az obiknak a fókusza motoros vázon? A tesztek okés, hogy mit írnak, kérdés, hogy pl. egy 50/1.8 g után fogom-e a hajamat tépni, miközben arra várok, hogy egy 24/2.8d fókuszt talál...
Nekem csak forceberg régebbi 18-50/2.8 sigmája volt a vázamon, de annak a fókuszsebességével nem volt gondom. A pontosságával már igen, de ez még a váz beállítása előtt volt.
-
-Shadow-
aktív tag
válasz Freddy76 #41691 üzenetére
Mondd szépen: Nem vagyok dühös. Szúszá...
Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gaming notebook topik
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Óra topik
- Decemberben jön az Android 15 alapú One UI 7
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest