Aktív témák
-
daveed_14
tag
sziasztok!
elkezdtem olvasni a fórumot, de egy hét alatt se érnék szerintem a végére. jelenleg kompakt fényképezőt használok, és most szeretnék cserélni, ill váltani. szeretnék egy olyan gépet venni, ami kevés fénynél is jó képeket készít, kevés zajjal meg miegyébbel és mozgó tárgyat is tudjak mosódás nélkül fényképezni. ha most vennék gépet, akkor azt jó pár évre venném, ezért gondoltam egy belépőszintű dslr-re, mint például d3000. legtöbben azt írtá(to)k, hogy egy kezdőnek teljesen megfelel. én totál kezdő vagyok, szóval én kb csak most kezdeném el tanulni komolyabban a fényképezést. a d5000 nekem személy szerint azért tetszik jobban, mert azzal már videót is lehet felvenni, amit ha nem is olyan gyakran, de használnék, mivel most is szoktam. viszont a d3000 és d5000 között pont annyi az árkülönbség, amennyi nekem már - jelenleg - nincs. szóval az lenne a kérdésem, hogy szerintetek nekem megérné a d3000? vagy inkább a legjobb kompaktok közül kéne egyet választanom? teljesen tanácstalan vagyok remélem tudtok segíteni, a válaszokat előre is köszi!U.I.: és ha dslr, akkor milyen objektívvel? az biztos hogy vakvilágba nem szeretnék zoomolni, a lényeg inkább az lenne hogy minél jobb képet készítsen.
[ Szerkesztve ]
..." I keep dreaming you'll be with me"...
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz daveed_14 #13151 üzenetére
Szerintem: ha jó képeket szeretnél, főként kevés fénynél, és tükrösben gondolkodsz, akkor a kompakt és bridge vonalat ne erőltesd. Egy belépő szintű gép biztos, hogy hosszú ideig kiszolgál, nem fog lekorlátozni semmiben. Azt, hogy mennyire kell a videó, neked kell eldöntened. Én nem tudom milyen egy dslr-el videózni, mert még sosem próbáltam, nem vagyok az a videózós fajta. Fotózni viszont sokkal jobb, mint egy kompakttal. 18-105-el, vagy 18-55 + 55-200 duplakittel szinte mindent meg tudsz örökíteni, későbbiekben tudsz venni mellé egy fényerős fixet, ha tényleg kell a sötétben fotózáshoz.
Szerk.: az egész topikot azért nem kell átnyálazni, de az utóbbi 1-2 hónap termésében is sok hasznos infó lehet
[ Szerkesztve ]
Holnap majd jól beletépünk...
-
Throme
veterán
Helló!
Én pont ma próbáltam rövid videót készíteni D5000-rel. Hát van mit gyakorolnom.
Ha viszonylag sokat akarsz videózni, akkor kompakttal jobban jársz -szerintem - mert ott is van HD minőség és a fókuszálással sem lesz gondod.
Régebben nézegettem a pana fz38-at meg a fuji s200exr-t.
A panát itt valamelyik fórumban lehúzták (ahogy láttam joggal), fuji-t a pixinfo-n látottak után gyorsan elfelejtettem...
Azóta biztos vannak újabbak, jobbak... nem tudom...Ha dslr mellett döntesz pár dolgot (1 obi mindenre, ... stb) fel kell adnod, cserébe azokért a jellemzőkért, amit leírtál.
Én megtettem nem is olyan rég,....(bár hamarabb léptem volna) és nagyon örülök döntésemnek.
Viszont a dslr költségesebb "játék".Azért nézz szét különböző üzletek ajánlatai közt, lehet D5000 szintű gépet (videózás fontossága esetén) kapsz olcsóbban más gyártóktól.
Valszeg még ajánlani fogják neked, hogy a használt gépeket is böngészd át. Olcsóbb megoldás, de odafigyelést igényel....
Sok sikert!
-
BorgBoss
tag
Azért néha jól jön az a videó lehetőség egy-két viccesebb esemény megörökítésére, úgyhogy szerintem ne mondjál le róla. Én eddig a legtöbb helyre videó kamerát is vittem ami elég körülményes, de nem sokkal használtam többször mint a fényképezőgépben lévőt. Csak 5 v 20 percet tudnak, de nem nagyon érdemes ennél többet készíteni, mivel úgysem nézik meg a hosszabbat.
Szóval a kényelmi szempontokat is figyelembe véve azért ne mondj le a videó tudásról.
Viszont csak manual fókusza van, de szerintem így is használható, ha nem szeretnél híres operatőr lenni[ Szerkesztve ]
“A nyájat terelgetjük, a csordát hajtjuk, az embereket vezetjük. Vezess, kövess, vagy takarodj az utamból.” G. Patton
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz daveed_14 #13155 üzenetére
Azért mielőtt a boltba rohansz és kiadsz valamiért egy 6 számjegyű összeget, gondold át alaposan. Mint a kolléga is írta, ez egy költséges játék, szóval ki kell találni, hogy építed fel a rendszered, és mi az, ami hosszútávon a jó megoldás. Nekem egy barátom bölcsessége segített a döntésben: inkább legyen egy gyengébb vázad jó obikkal, mint fordítva.
Ha a videó dolgot eldöntöd, illetve nem tartod annyira szükségesnek, szerintem a belépő szintű váz nem rossz választás. Amit még nagyon hamar meg fogsz hozzá venni:
- táska (15-20k HUF)
- memóriakártya(k) (5-10k HUF)
majd kicsit később:
- fix, fényerős obi(k)
- külső vaku
- nagyobb táska
- szűrők, tisztító eszközök, akkuk, stb.Holnap majd jól beletépünk...
-
kricsi81
senior tag
válasz daveed_14 #13155 üzenetére
Bizony ne kapkodd el!
Mindenképpen próbáld ki a gépeket vásárlás előtt, erre a legalkalmasabbak (belépőszintű vázak korlátlan próbálgatása) a Media Markt-ok, Saturnok.
A 18-55 VR nagyon jó minőségű kitobi, de egy kezdőnek rövid lehet. A 18-105 VR szintén jó választás lenne.Nekem személy szerint nem tetszik a D5000, a fogása valahogy nem fekszik... (pedig nincs nagy kezem, höhö ) meg az egész gép nem tetszik, a kihajtható LCD pl eléggé ronda, és igen kevés helyzetben hasznos... (legalábbis nekem)
Mennyi a keret, ha publikus?
kovacsrichard.hu
-
daveed_14
tag
válasz t_a_m_a_s #13156 üzenetére
igen, persze, tisztában vagyok vele. már régóta rajta vagyok a témán. meg egyik ismerősömnek is d3000-e van, csak neki régebb óta és vele is beszéltem már a dolgokról, csak közben azért más gépeket is nézegettem. ma itthon is megbeszéltük, úgy hogy elvileg nincs akadálya. csak idő kell hogy majd eljussok a boltig. de köszi a figyelmeztetést
(videóról szerintem nem nagy dolog lemondani, van kameránk.)[ Szerkesztve ]
-
daveed_14
tag
válasz kricsi81 #13157 üzenetére
hát a keret az ebben az esetben szűkös, most csak magamra hagyatkozhatok próbáltam már amúgy a d3000-et, fogtam is meg minden, és akkor nekem nagyon tetszett. saturnban odajött egy ilyen.."ember", hogy segíthet-e, de mondtam hogy köszi, nem, mert a tulajdonságait én is el tudom olvasni egy papírról. a 18-55ös és 18-105ös között viszont 40k különbség van. kicsit meglepett, azt hittem hogy azért kicsivel kevesebb. de igen, mint mondtátok, nem drága mulatság
-
Frigetrus
aktív tag
Tudna valaki tippet adni, hogy miért nem találja a Camera Control Pro 2.0 a D40-emet? A számítógép felismeri a fényképezőgépem, de a programot megnyitva ez az üzenet fogad: "No camera was detected."
Vagy valamit rosszul csinálok? -
Zoli bácsi
őstag
Ajánlom a fórumtársak figyelmébe, hogy az edigitalnal a héten még van 0% THM akció.
A D3000-re, és már a D90-re is 3 év garit adnak. 25e. ft felett bármilyen fotós kiegészítő(k)-re is jár a 0% THM.
Még nem tudom, egy fix 35-ösre, vagy egy SB600-ra lehet hogy eladósodom a héten.Bocs, nem reklám akart lenni, csak szerintem egy jó lehetőség, ha kevés a zsé.
-
juhr
csendes tag
válasz Zoli bácsi #13162 üzenetére
Ez tök jó, csak azt nem értem, hogy d5000-nél neten egy év garancia van írva. A boltban meg szó szerint azt mondták, hogy ugyanúgy 3 év gari jár hozzá, mint a d90-hez. Most kinek higgyek
-
forceberg
veterán
válasz Zoli bácsi #13162 üzenetére
Nem adósodsz el, mert szinte semmi sincs készleten. Épp egyik fórumtárs írta, hogy ahol rendelésre van feltüntetve, az már tutira kiesik a 0% határidőből...
Egyébként nem csak kevés a zsé esetén jó így venni.
Szerk: SB-600 még van!
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
TeeJay
félisten
válasz kricsi81 #13125 üzenetére
köszi a tippet
tegnap ráprogramoztam a gombra a "flash off" funkciót és oltári így már
fotózok párat vakuval majd megnyomom és fotózok vaku nélkül is
sokkal egyszerűbb mintha mindig ki kellene kapcsolni a vakut ráadásul így el sem kell venni a szememtől a vázatMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
TeeJay
félisten
válasz daveed_14 #13170 üzenetére
méret használhatóság gyújtótávolság stb...
18-105VR --> [link]
18-55VR --> [link]azért látszik már a fotón is hogy melyik a kezdőké és mi az ami már haladó
képminőségben a 18-105 biztosan ajánlható, egyedül nagylátón szokták mondani hogy ott a 18-55VR kevésbé torzítMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
-
Az-X
őstag
18-55 csak 1-2 napig volt a kezemben így komoly tapasztalatom nincs vele. Az biztos, hogy tele állásban alig a fele. Ezen kívül a 18-105-nek más a fókusza. De vannak itt nálam sokkal okosabbak is, biztosan meg tudják mondani
Ha mégsem akkor googliba írd be: "nikon 18-55 18-105" elég sok találat lesz:)
-
-
Ijk
nagyúr
válasz TeeJay #13171 üzenetére
Képminőségben mindkettőt nyugodt szívvel ajánlható. Véleményem szerint, ha valaki leginkább ekv. 80mm-ig használja az obit, annak jobb a 18-55, kisebb, könnyebb és alacsonyabb nagylátón a torzítása (márpedig általános tény hogy a legtöbb ember jelentős részben használja a nagylátó véget). És ha vesz hozzá egy 55-200-at, akkor relatíve olcsón van egy remek átfogása, kiváló képminőséggel.
18-105-öt csak akkor javaslom, ha tényleg nem bír az ember a hosszabb tele nélkül létezni./人◕ ‿‿ ◕人\
-
BorgBoss
tag
Ki én! Bár valószínűleg, olyan gépet, már nem a spórolt pénzemből vennék és ha tönkremenne - mert egy gorilla kikapta a kezemből - akkor elővenném a másikat.
“A nyájat terelgetjük, a csordát hajtjuk, az embereket vezetjük. Vezess, kövess, vagy takarodj az utamból.” G. Patton
-
Degeczi
nagyúr
-
Zoli bácsi
őstag
Én kb 2 hete használom a 18-105 obit, eddig 3,5 évig 18-55 volt. Akkor mondanám én is a szubjektív véleményem.
Képminőségben nem vettem észre olyan nagy változást, bár az előddel sem volt igazából gond. Hatalmas előny a 18-105-nél, hogy bármikor korrigálni lehet az élességet a nagyon jó helyen lévő, kézreálló gyűrűvel. Tehát nem kell átkapcsolni, AF módban is állítgatható.
Adnak hozzá príma napellenzőt, és nem forog el fókuszáláskor a frontlencse. Polárszűrőnél nem rossz dolog. Az egész gépnek maaszívabb fogása van ezzel az obival, meg az obi is minőségibbnek tűnik.
Amiben egyértelműen jobb a 18-55, az a "makró", már amennyire beszélhetünk makrózásról egy ilyen obival.Ami számomra érdekes, hogy megnézve az árakat, egy 18-55 VR obi 50-55e. forint. Egy 18-105 VR 65-70e. forint, az új árakat nézve.
Kitben nézve a gépeket, az árakat a csupasz vázzal összehasonlítva, a 18-55 VR obis kit kerül 10-15e. forinttal többe, mint a váz, a 18-105 VR obival már 50-60e. forinttal többet kérnek, tehát majdnem mintha külön vennéd az obit a váz mellé! (D90 váz 184e. D90+18-105 240e.) -
törölt tag
Üdv nektek!
Van egy nagyon okos kérdésem, de ne nézzetek hülyének szerintetek mennyire lenne elvetemült ötlet a D50 tüköraknájából megpróbálni valami porszívó alkalmatossággal kirántani néhány oda nem illő porszemet?? Nem merem megpróbálni, mert nem tudom eldönteni, hogy az ott található érzékeny alkatrészek illesztése mennyire stabil...
-
Degeczi
nagyúr
válasz #31757056 #13180 üzenetére
nem tűnik jó ötletnek: a porszívó könnyen stresszelheti a tükörmechanikát, legyen az akár a normál helyzetében, akár a tisztításhoz fölcsapva
egyszerű, bevált megoldás a kamera lefelé fordítása, és ebben a helyzetben befújás körtefecskendővel, így a porszemcsét nem máshová fújod át, hanem az egyszerűen kiszállingózik lefelé
ez pár száz Ft a gyógyszertárakban, többféle méretben is kapható (és kialakításban: van a keménycsőrű, beöntéshez használt, és puhacsőrű fülpumpa is), de picit drágábban létezik kimondottan fényképezőgéphez alkotott is, ami annyival jobb, h szelepek vannak benne, így amikor elengeded, nem a port szívja vissza a csőrén, hanem hátul a -remélhetőleg- tiszta levegőt
-
Zoli bácsi
őstag
válasz Degeczi #13181 üzenetére
A D50-esemen miután beleestem vele a patakba, és megszárítottam, a következő használatkor jelent meg pár hatalmas kosz a keresőbe. Feltételezem, hogy a nagy ütéstől akár a szivacs részekről válhatott le kis darab. Ragaszkodó szöszök, lefújni nem lehet. Feltételezem hogy a mattüvegen van, egy nagyobb pihe-szerű szálat azért sikerült lefújnom.
Arra gondoltam, hogy megpróbálok óvatosan benyúlni egy fültisztító pálcával, és óvatosan lehúzni.
Mivel fültisztító pálcával már nyúltam az érzékelőhöz is, és semmi gond nem lett, talán itt is működne a dolog. Annyi volt a "trükk", hogy a pálcával az érzékelőhöz nyúlva, majd egy irányba a szélére kihúzva szépen levitte a porszemet. Ha az ember nekiállt "sikálni" az érzékelőt, akkor csak szétkente a port.
Bár nem tudom, a mattüveg mennyire kényes, lehet ezt a fültisztítós megoldást kipróbálom a gyakorlatban. Szigorúan szárazon, persze. -
Az-X
őstag
válasz Zoli bácsi #13182 üzenetére
Nem tudom... fültisztítóval semmiképp nem nyúlnék bele. A vattáról szerintem csak még több szösz menne bele. Vannak kifejezettem ilyen célra gyártott tisztító eszközök.
:)
-
spacer
aktív tag
Én a helyedben nem sajnálnám az időt, és azt a párezer forintot, hogy egy szervízben kipucolják a gépet. Sajnos a tapasztalat beszél belőlem.
Évekkel ezelőtt az első dslr gépem mattüvegét én is megpróbáltam megpucolni, és szervíz lett a vége, jelentős pénzkiadással.
Ha a szervízt kihagyod, legalább megfelelő tisztitó eszközöket vásárolj hozzá...Csak mellékesen, de a mattüveg a nevével ellentétben, ha jól tudom nem üvegből van, és ha bármilyen folyadékot kap az megmarja, de majd az okosabbak kijavítanak, ha ez nem így van.
[ Szerkesztve ]
>>>>>>>macbook air<<<<<<
-
eszgabor
aktív tag
válasz Zoli bácsi #13179 üzenetére
Szia Zoli bácsi!
Mostanság a d90+18-105 225-227eFt körül megy, a d90 175eFt körül, külön a 18-105 pedig 68-70 körül, vagyis kb. 20eFt-ot spórol az, aki kitben veszi.
Más.
A 16-85-ös obi miben jobb, mint a 18-105?
A Photozone teszteredményein úgy láttam, hogy nem igazán jobb a felbontása, mint a 18-105-é.
Vki említette, hogy fém bajonettje van.
Meg ugye kicsit nagylátóbb.Van még más előnye is?
Igen borsos az ára!
Köszi!
G
Van élet a Dokumentumok mappán kívül is...
-
Zoli bácsi
őstag
válasz spacer #13187 üzenetére
Köszönöm. Tényleg jobb, ha nem piszkálom.
Nem tudtam, hogy ilyenre is van lehetőség, hogy a Nikon szervizben a mattüveget is kipucolják. Ez komoly, tisztítatott már valaki így?eszgabor: Olyan obim még nem volt, de ha visszaolvasol, és benézel az objektíves topikba, akkor olvashatsz véleményeket. Van aki nagyon lehúzta, van aki dicséri. Amiket olvastam róla, és teszteket, képeket láttam, azt hiszem én kihagyom. Nem rossz obi, de annyival nem jobb, amennyivel drágább a 18-105-nél. (Nekem).
Én most egy egyszeres zoomal rendelkező optikára gyúrok.szerk: Ja, igen, én az árakat a hivatalos magyar Nikon garit adó helyekről néztem, tudom hogy máshol olcsóbb...
Apropó, most hogy megnézegettem az árakat, úgy látom, nemcsak az edigital, de a 220 volt is 3 éves garit ad. Szerintem rákényszerültek, azért mindenki a 3 év garit keresi, amit reklámoz is a Nikon rendesen.
Hát, Hajrá Nikon![ Szerkesztve ]
-
drkbl
őstag
Én a tisztítókészletem körtefecskendőjére szerelt ecsettel szoktam takarítani a tükröt és a mattüveget. Személy szerint nem szedtem még ki, ami felette van kosz, egyelőre marad is.
Lehet, hogy a vízben volt valami, ami akár rá is száradhatott a mattüvegedre. A mattüveg kiszerelése törőékes mattüveg forgalmazók leírásában le van írva, illusztrálva. Spacernek igaza van, nem üveg, műanyag, így oldószerrel, alkohollal, stb. nem szabad támadni!
-
Frigetrus
aktív tag
Erre a hozzászólásomra valaki tud választ? [link]
-
Degeczi
nagyúr
a Nikon obi éppen használható lenne, de
- nem egy nagy durranás semmilyen szempontból
- DX vázon nem vonzó az átfogása, nagylátó tartomány teljesen hiányzik
- D5000-en nincsen AF vele, a kicsi keresőben pedig nehézkes a kézi élességállítás, pláne ilyen, nem fényerős obivala vakut nem ismerem, de ha úgyis odaadná, egy próbát megér
-
Frigetrus
aktív tag
-
Az-X
őstag
Az a gép teljesen jó ha kedved támad filmessel fotózni
Az obit DX vázon felejtsd el, semmi értelme. D3000-en vagy D5000-en meg fókuszod sem lesz mint ahogy azt az előttem szóló írta is.
A vakut csak M módban fogod tudni használni, tehát iTTL nem lesz. Kényelmetlen ugyan, de ha nincs más akkor megfelel.:)
-
Degeczi
nagyúr
de: kezdőként, általános célra használt vakunál hiányzik majd a TTL, ha az adott modell valóban nem tudja, és még mezei automata módja sincsen
ezek híján uis kézzel kell megadjad, "mekkorát villanjon" a vaku, ami egy beállított helyszínen, állandó távolságra lévő célponttal nem gond, gyorsan ki lehet kísértezni mi a helyes érték, de pl. egy összejövetelen már nem vmi barátságos, mert folyton állítgatnod kell vagy a vakuteljesítményt, vagy a rekesznyílást a szereplők távolságától függően
Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- NBA és kosárlabda topic
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- TCL LCD és LED TV-k
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest