- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz UberMutant #2743 üzenetére
Nekem nem tűnik annak. Az egyébként is védett, nem hiszem, hogy csak így árulhatják.
Na oszloposról mondjuk még nem hallottam, ezek szerint ebből is többféle van?
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
patomi
őstag
-
inf3rno
nagyúr
válasz UberMutant #2754 üzenetére
Hát érdekes. Pár cikk védettként említi, pl [link], meg itt is rajta van a listán: [link], más listákon viszont nem látom: [link] Nekem itt van a szomszédban tiszafás, én is úgy tudtam, hogy védett, meg azt mondják egyre fogy. A bolti oszlopos az valami ír változat. T. baccata 'Fastigiata' wikipedia szerint, az gondolom nem is lehet védett, mert nem őshonos.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
UberMutant
őstag
-
inf3rno
nagyúr
-
UberMutant
őstag
nézd meg a llevelét.
a ciprusnak pikkelyes, elágazó szerkezetű és lapos.a tiédek se pikkelye, se nem elágazó.
de nem is tiszafa szerkezetű, mert annak is kétoldalra állnak a szárból a levelei a tiédnek meg körkörösen.
majd keress egy oszlopos tiszafa képet és hasonlítsd össze azzal is.
-
Rive
veterán
Hát, nekem valami boróka ugrott be először, de nem éreztem annyira biztosnak, hogy beírjam.
De, ha más se biztos, akkor már akár ez a tipp is mehet/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
patomi
őstag
válasz UberMutant #2761 üzenetére
Köszi mindenkinek. Akkor lehet bent teleltetem, hátha túléli.
Viszlát.. megnézem, köszi
Fékezz ballal és fasza gyerek vagy :)
-
Kelvin
őstag
Én megkockáztatnám, hogy egy JUNIPERUS CHINENSIS 'STRICTA' az az Kínai boróka. Elég sok áruház kínálatában népszerű, mivel nem túl kényes és szép. Jól bírja az áruházi mostoha körülményeket és sokszor csak "örökzöld" megnevezés alatt fut mint a tiéd is.
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Róka távoltartására nincs valami ötletetek? A szomszéd üres telken szokott éjjelente mászkálni és másik szomszéd kutyája megőrjít a folyamatos ugatásával. Nincs valami vegyszer aminek nem szereti a szagát? Az önkormányzat felajánlotta, hogy ingyenesen telepíthetünk róka csapdát, de nem a mi telkünkön mászkál.
Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szakbarbár #2767 üzenetére
Passz, de ha már végképp nem bírod, akkor tolj be valami zenét estére amíg megoldódik. Én úgy szoktam. Baromi hangos a szomszéd kutyája. Olyan 5 év alatt megszoktam, és már nem zavar. Lehet csak megsüketültem.
Buliban hasznos! =]
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz inf3rno #2769 üzenetére
Egyelőre csak lámpával világítok ki az ablakon, így a kutya is csendben marad és a rókák is elszaladnak. Már csak 7 hónapot kell kibírnom, utána elköltözünk. Részben emiatt is. Nincs jobb mint amikor este 11-ig szól a zene a közeli szórakozóhelyen majd amikor elaludnál végre elkezd ugatni a kutya és órákig abba sem hagyja. Persze akkor is ugat ha egy pillangó száll az udvaron.
Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
inf3rno
nagyúr
Gombára és puha kitines rovarokra (pl levéltetű) jó a narancs olaj. Szőlőknél rézzel szokták keverni. Kell valami extra detergens is bele, mert víztaszító, és azt hiszem még olajat is szoktak keverni hozzá valamennyit, hogy jobban tapadjon, de nem vagyok egy növényvédős. 1-2x permeteztem ilyesmivel csak lemosó permetezés részeként. Lehet kapni elvileg előre bekevertet, de legutóbb amikor néztem indokolatlanul drágának tűnt. Én barackfára szoktam kenni narancs olajat töményen, amikor komolyabb sebe van, és nem akar gyógyulni, arra használ. Most viszont úgy néz ki, hogy elkapta valami mini tapló jellegű a barackjainkat és annyi lesz nekik 1-2 éven belül. Nem igazán tudok mit tenni velük bio módon, maximum levagdosni a fertőzött ágakat, de valahol már a törzsön is látom. Volt egy másik telken barack fa, azt is ugyanez vitte el néhány éve. Majd lövök fotókat, hogy milyen, hátha van valakinek ötlete rá. Tőlem akár vegyszer is lehet. A paradicsommal kapcsolatban elsősorban az a baj, hogy ahogy megjön a hideg nedves őszi idő, elterjed rajta a gomba, és nem tudsz vele mit csinálni. Az üvegház segítene neki esetleg. Valaki csinálja, hogy rezet üt be a szárába, és az is megvédi valamennyire, de igazán a melegebb idő állítaná csak meg a fertőzést, és nehéz megmondani, hogy a réz mennyiség ami bele kerül ennél a módszernél veszélytelen e az emberre. A baracknál is amúgy ugyanez van, hogy a mi "hegyi" klímánk már túl hideg neki, és nem mindegyik fajta bírja. Még ami sok éves az is csinálhatja, hogy egyik évben egyszer csak váratlanul elhalálozik.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Nevelek, de erre a pár hétre, amíg esetleg terem, már tök mindegy neki, még elszáradt levelekkel is megérleli a maradék bogyót. A rohadék poloskák sokkal nagyobb kárt okoznak, mint bármi más.
Apropó, ha már poloska: az almaecetet utálják, ha lefújom a parit, leugrálnak róla. Csak az a baj, hogy ha már megszárad, akkor visszamennek... Azt is olajjal kéne elkeverni, hogy tovább tartson? Persze össze kéne fogdosni a kis dögöket, de ki ér rá erre naponta??
Le kell szedni a beteg leveleket, mást nem nagyon lehet vele kezdeni. Én nem sem szoktam permetezni semmit.[ Szerkesztve ]
Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
inf3rno
nagyúr
válasz Victoryus #2773 üzenetére
Volt ez a lepke micsoda, ami lerágta a bukszusokat mindenhol. Én arra étolajjal elkevert narancs olajat fújtam. Hát nagyon szenvedtek tőle, lemarta a fejüket kb. de órákig vonaglottak. Valszeg a poloska sem bírja, ez a narancs olaj, olyan, mintha savat öntenének a szemedbe kb. Még utána járok jobban, mert eddig csak fa törzsön használtam, nem tudom, hogy a levelek bírják e.
Tulképp lehet tesztelni egy növényen, hogy milyen a hatása, ha valakinek sok van. Egy sima vizes fújó kell hozzá, víz, 10 csepp illóolaj, egy nagyon pici folyékony szappan, aztán lehet összerázni. Nagyon bio esetben vadgesztenyéből is lehet szaponint nyerni, ha valaki nem akar szappant vagy mosogatószert vagy ilyesmit használni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
válasz inf3rno #2774 üzenetére
Az "puszpángmoly" a lepke csak leteszi a petéket, a kikelt zöld hernyók az igazán kártékonyak. Napok alatt lerágnak egy bokrot, nagyon nehéz tőle megszabadulni. Nekem rengeteg ilyen sövényem van, havonta kétszer permetezem felszívódó és azonnal ható rovarirtóval. Az baj, hogy akár hogy is kínlódok a moly ellen, ha egy két szomszéddal arrébb b....nakrá Most kihagytam két hetet és napok alatt szinte lezabálták a bukszusokat. Ilyenkor a nagyon lerágott ágakat kivágom és elégetem, a bokrokat sövényíróval alaposan megnyírom és lombfúvóval átfújom. Ezután sterimobbal jól átmosom, és másnap actarával lepermetezem, egy hét múlva meg mospilannal. Gyorsan immunisak lesznek a dögök a szerre ezért kell váltott szerekkel permetezni.
-
lemmy71
őstag
válasz inf3rno #2776 üzenetére
Nekem az a sterimobos megoldás bevált, lényeg hogy alaposan le kell mosni, a magasnyomású víz rengeteg hernyót és petét lemos a bukszusról, másnap mikor megszárad egy jó tömény rovarölővel átpermetezem és akkor sokáig bírja
Én a gyümölcsfákon és a rózsákon kívül mindent a természetből hozok Amikor kicsik voltak a puszpángok kettőt kirágott a kutya, hoztam újat az erdőből de később kiderült hogy az nem puszpáng hanem "Buxus sempervirens" féle, a sorban balról a második és harmadik az. Ezt a kettőt nem szereti a puszpángmoly De érdekes egy növény, mert van olyan tél amikor ledobja az összes levelét máskor meg nemAz előkertemben meg a lisztharmathoz hasonló gombával és a szívogató tetvekkel harcolok. Smaragdtuja oszlopos és arany tuják vannak vegyesen sűrűn ültetve, 12 méter hosszú és közel 5 méter magas a sor, évente egyszer nyírom olyan mint egy áthatolhatatlan fal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz lemmy71 #2777 üzenetére
Egész szépen megmaradtak nálad, úgy látszik tényleg beválik ez a módszer. Ja nekünk is van tujából ilyen fal az egyik kerten. Én néha levágom a tetejét, akkor alul dúsabb lesz, meg nem nyomja úgy le a hó. Mondjuk újabban már a hótól nem kell tartani...
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
Sziasztok málnabokrot mikor ajánlott ültetni most ősszel vagy inkább várjak tavaszra és ha tavasz akkor azon várható még nyáron termés vajon? Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Kelvin
őstag
válasz Szilágyi84 #2779 üzenetére
Tudom nem ez a kérdés, de nekünk régen volt málnánk nagyon sokáig. Sajnos nagyon szúrt, kezelhetetlenné vált valamint poloska kedvenc lett. Szóval felszámoltuk, de az sem volt könnyű....szóval jól gondold át. Ősszel jobb ültetni, mert nyárra valamelyest fejlődnek a gyökerei és ilyen száraz időkben az kelleni fog.
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
lemmy71
őstag
Most ősszel október végén ültesd, nem tudom mekkora bokrot akarsz ültetni de elsőévesen nem szokott a málna termést hozni.
-
Szilágyi84
senior tag
Köszi igen tudom volt nekünk is és teljesen igaz amit írsz viszont szeretjük mert finom és a gyerek is eszi aki a gyümölcsök között igen válogatós sajna. Ez a málna viszont igénytelen és folyamatosan hozza a termést legalábbis nálunk ilyen volt és igen el is tud nagyon szaporodni szóval figyelni kell . Akkor megyek is hamarosan remélem nem drága 1-2 tő bokor.
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
Szia,
ültesd most. Én most raktam 3 hete, árokba; árasztottam minden nap, most szépen hajt.
Ismerőstől kaptam a töveket, ő folyamatosan árasztja (trágya is); nála terem első évesen is. Ő mondta, hogy csak locsolni kell és akkor bő termés van. De ez lehet fajta függő is.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Szilágyi84
senior tag
Volt egy hatalmas kb 25 éves nyárfa amit kivágtunk mert kezdett veszélyesnek tűnni a nagy viharok miatt és amúgyis ház közeli volt. Meg lett hagyva kb 1 méter a törzséből és elkezdték az órishangyák lebontani átjárják alul is teljesen és eső után a gomba farm is elő jön de csak ott körülötte. Van mellette egy egészséges jó termő szilvafa elég közel. Az érdekelne hogy nincs veszélybe így ?
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz Szilágyi84 #2784 üzenetére
Tintagombának néz ki. Korhadó, halott fán él (nálad valószínű a gyökereken), kertészeti szempontból veszélytelen.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #2784 üzenetére
Szia, ahogyan írják is, tintagomba; a hangya pedig lóhangya (Camponotus vagus). A hangya biztosan tudom, hogy csak korhadt fába fészkel be. Tintagomba olykor feljön nálunk is a kertben itt-ott, de élő, egészséges fára veszélytelenek.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem lehet mindkét évszakban, ha ősszel ülteted nagyobb az esélye valamivel, hogy elfagy, ha nyáron, akkor meg hogy elszárad. Én simán elültetném most.
Úgy tudom, hogy ezek a bokrok általában két éves vesszőkön hoznak termést.
Málnát, szedret állítólag kordonosan a legjobb, mert egyszerűbb szedni, és nem dőlnek el.
Jóstával is érdemes megpróbálkozni, ha bogyósakat raksz, egész jó szörpöt lehet csinálni belőle.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Direkt termő szőlőre van valakinek tippje, hogy honnan tudnék szerezni? Van otello, de jó lenne valami fehér is mellé. Elsősorban enni kéne, de valahogy jobb szeretjük a borszőlőket ilyen célra is, mert jobb az ízük, mint a nagyszemű evésre valóknak. A rizling nekem pl nagyon bejön, de az sajnos megpusztult egyik évben, és oltás alól hajtott ki újra. :S
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #2788 üzenetére
Nagyapám 1960-as "Szőlő és bor" c. könyvét fellapozva direkt termő szőlőkre az alábbiakat hozza: Seibel 5279 sz. hibrid (Feri szőlő), Piros Delaware, Fehér Delaware, Noah, Izabella, Othello. A Csabagyöngyét csemegeszőlőként hozza külön; mi is csemegeszőlőt raktunk (3 félét), de csak idén, szóval azokat még nem tudom milyenek.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
justmemory
senior tag
válasz Victoryus #2733 üzenetére
Szia,
konyhakert: mire gondolsz, hogy mivel mit lehet? Nálunk is, ismerősnél is a kert ezen része "táblákra van osztva" és oda van ültetve, amit szeretnénk. Nálunk volt már pari, paprika, zöldbab, borsó, kukorica, sütőtök, cukkini, eper, málna, ribizli; lehet együtt ezeket. A mondás az, hogy egymást követő években ne ugyanoda ültesd ugyanazokat/hasonló növényeket (kabakos után legyen mondjuk hüvelyes; kukorica után tök, stb.), hogy elkerüld a betegségeket. Aztán van olyan is, hogy pl. répa köré érdemes hagymát, mert így a répalégy nehezebben találja meg. Szóval érdemes tervezni előre, felosztani a kertet, stb. Erről akár a neten is találsz rengeteg infót, ötletet, tanácsot. A termés, kelés stb. mind függ az időjárástól; idén pl. nagyon rosszul kelt nálunk minden (Alföld); szóval attól még működhet, hogy egyszer-egyszer nem úgy sikerül...
Fák: metszeni tavasszal kell (kivéve a dió, azt augusztusban lehet - Bálint gazda szerint; nálunk is ez a tapasztalat). Elvileg fafajtánként máshogy, szóval ez sem mindegy... Máshogyan kell a barackot, almát, szilvát; de attól is függ milyen korona formát szeretnél. Nézni kell a rügyeket is (termő vagy sem; a későbbi termésmennyiség meghatározásához fontos; ez viszont függ a fa korától, egészségétől) és hogy mennyit nőtt a hajtás, mert aszerint kell hosszúra vagy rövidre metszeni.
Nekem az a tapasztalatom, hogy amelyik gyantás azt ki kell vágni és elégetni vagy elásni feldarabolva (komposzt esetleg), mert ez komoly belső betegséget jelez.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
Ispy
veterán
[kép] Ide a kerítés mellé kéne valamit ültetni, ami nem fut szerte-széjjel, igénytelen és nem zavarja a kevés föld (amivel fel lesz töltve majd). Valami tipp merre induljak? Ezek a pampafűvek tetszenek, nem tudom megmaradna-e ott?
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
justmemory
senior tag
Lehet esetleges kínai nád/japán fű is. Kb. 150 magas, nálunk a homok talajon elvan (az elején, amíg kisebb, azért kell locsolni rendszeresen). Vagy esetleg csokiszőlő, bár az futó (6-10 méter), esetleg lonc. Attól függ mennyire akarsz esetleg plusz támrendszert, vagy mehet a kerítésre, esetleg egyik sem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #2791 üzenetére
Wow, köszi! A Noah valszeg jó lesz, az Izabellával azt hiszem már próbálkoztam egyszer, de elszáradt, vagy az is lehet, hogy csak innen ismerős a neve: [link]. Felkutatom azt is valahogy.
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
Volt egy olyan nem öreg szilvafa kb 3-4 éves aminek a termése idénre olyan lett sajnos nem fotóztam de kifejlődött viszont amikor kezdett volna érni és kékesre változni ráfonyadt összeaszalódva úgy hogy közben ragadós nedvcseppekkel volt tele de csak a termés a fa nem és ami érdekes hogy van mellette másik fajta szilva és barack is illetve Vegasol lemosóval mindig permetezve de csak az lett olyan a többi egészséges és locsolva is volt pedig ja és kártevő se volt látható rajta. Szerintetek mitől lehet ez talán pont ott nem jó a föld viszont előző évben még jó volt vagy egyéni szilva betegség esetleg ? Köszönöm
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #2797 üzenetére
Faterom agrármérnök, növényorvos, de így látatlanba szerintem ő se tudná megválaszolni. Szerintem lehet talaj is, betegség is, akár még a terepviszonyok is, hogy ott éppen van egy szárazabb folt valamiért. Ez olyan, mint az orvosnál a betegségek, hogy nem mindig annyira egyszerű diagnosztizálni laikusként.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
lemmy71
őstag
válasz inf3rno #2798 üzenetére
Én ahogy észrevettem a szilva nagyon kényes a talajra, a 80 as évek elején ültettünk szilvafákat a ház elé (belvizes savanyú föld) és hiába fejlődőt szépen (apám szintén agrármérnök volt, precízen metszette permetezte) mégsem hozott szép termést.
Én nem vagyok mezőgazdasági szakember csak amit apámtól tanultam, de az én szilváim a város másik részén gyönyörűen teremnek. Besztercei szilva, bár egy kicsit érdekes a címkéje, származási hely Spanyolország, tudtommal a besztercei hungarikum, olyan mint a Geszti szilvapálinka
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest