Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • justmemory

    senior tag

    válasz Victoryus #2733 üzenetére

    Szia,

    konyhakert: mire gondolsz, hogy mivel mit lehet? Nálunk is, ismerősnél is a kert ezen része "táblákra van osztva" és oda van ültetve, amit szeretnénk. Nálunk volt már pari, paprika, zöldbab, borsó, kukorica, sütőtök, cukkini, eper, málna, ribizli; lehet együtt ezeket. A mondás az, hogy egymást követő években ne ugyanoda ültesd ugyanazokat/hasonló növényeket (kabakos után legyen mondjuk hüvelyes; kukorica után tök, stb.), hogy elkerüld a betegségeket. Aztán van olyan is, hogy pl. répa köré érdemes hagymát, mert így a répalégy nehezebben találja meg. Szóval érdemes tervezni előre, felosztani a kertet, stb. Erről akár a neten is találsz rengeteg infót, ötletet, tanácsot. A termés, kelés stb. mind függ az időjárástól; idén pl. nagyon rosszul kelt nálunk minden (Alföld); szóval attól még működhet, hogy egyszer-egyszer nem úgy sikerül...

    Fák: metszeni tavasszal kell (kivéve a dió, azt augusztusban lehet - Bálint gazda szerint; nálunk is ez a tapasztalat). Elvileg fafajtánként máshogy, szóval ez sem mindegy... Máshogyan kell a barackot, almát, szilvát; de attól is függ milyen korona formát szeretnél. Nézni kell a rügyeket is (termő vagy sem; a későbbi termésmennyiség meghatározásához fontos; ez viszont függ a fa korától, egészségétől) és hogy mennyit nőtt a hajtás, mert aszerint kell hosszúra vagy rövidre metszeni.
    Nekem az a tapasztalatom, hogy amelyik gyantás azt ki kell vágni és elégetni vagy elásni feldarabolva (komposzt esetleg), mert ez komoly belső betegséget jelez.

    --- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

Új hozzászólás Aktív témák