- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #3350 üzenetére
Én nézelődtem, jövőre papír cserép lesz, vagy nekiállok agyagozni. Egyszerűbb kivenni belőle, mint az üvegből és elég olcsó is. A műanyagot kerülöm a mikroműanyag szennyezés miatt.
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #3351 üzenetére
Nálunk ezek a műanyag poharak már vagy 4 éve teljesítenek szolgálatot és semmi bajuk . De ahol lehet nyilván kerülni kell. A probléma az, hogy szelektív hulladékunk több, mint a sima kommunális...
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
inf3rno
nagyúr
válasz justmemory #3352 üzenetére
Pont ez a lényege a mikro-nak, hogy szemmel nem látható, de valszeg hullik le róluk folyamatosan. PL a PET palackoknál is, ha kinyitod, akkor a kupak beledörzsöli nyitás közben a vizedbe a cuccot. Az UV-re bomló dolgoknál már szemmel is látható az aprózódás. Szerintem jelenleg most messze ez a legnagyobb környezeti probléma. Nem mintha egy személyben meg tudnám oldani, de valahol el kell kezdeni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
justmemory
senior tag
válasz inf3rno #3353 üzenetére
Hát ugye műanyag is van sokféle; amit mi használunk az a joghurtos pohárnál, illetve a PET palackos vékonyított műanyagnál messze keményebb és merevebb.
Sajnos jelenleg igen, ez egy nagyon nagy probléma, noha messze nem az egyetlen nagy.--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
lemmy71
őstag
10 - 15 fához plusz bokrokhoz és szőlőhöz már érdemes beruházni egy 18 liter körüli kézi háti permetezőre. Ár értékarányban a legjobb választás a magyar D5/J18 ehhez találsz minden gazdabobtalan plusz tartozékot és alkatrészt, ma és 30 év múlva is
Ajánlom még a HARDI -t de az már más árkategória (kb. 80.000ft.) nekem két ilyen márkájú permetezőm is van, 30 éve nyúzom őket.
Az meg hogy csak lemosópermetezést akarsz csinálni a gyümölcsfáknál, akkor élvezhető termésre se számíts. A biokertészettel magadat és a szomszédodat szívatod ha vannak gyümölcsfai -
Zolabol
tag
sziasztok.
Amatőr kérdés. De maga a rügypattanás, amikor már tilos lemosózni az mikor van, úgy vizuáliusan Amikor már lehet látni a rügyön pici zöldelést?
Van még egy pár szilvám, amihez talán pénteken kijutok, de az időjárás nem nekem kedvez -
Hétvégén megvolt az első lemosó permetezésem is. Jó kis Lidl-ös 5literes permetezővel nyomtam, 4x kellett tölteni. Lehet, hogy 10L krülit kellett volna venni. Eléggé fújt a szél sajnos, de legalább 14 fok körüli, napsütéses időnk volt. Mindegy, most csak minimál költség jut mindenre.
Az ősszel ültetett szőlő mikor fog életjelet mutatni? Eddig nem látszik rajtuk semmi, igaz még hideg a föld is. Leszedtem róluk a takaróföldet, erre visszajöttek a mínuszok? Lehet nem élték túl.
A másik, hogy melyik növényt lehet torzsáról újranöveszteni? Karfiol/káposzta/saláta? Valahol olvastam, de nem találom a cikket.[ Szerkesztve ]
Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle
-
Szilágyi84
senior tag
válasz inf3rno #3349 üzenetére
Mi is egyszerre ültettük a paradicsomot és a paprikát és nálunk is kb 2 hét különbség van a paradicsom javára . Ezek szerint a paprikának több idő kell , hogy meginduljon.
Most először vettem marhajó pellet szárított trágyát 25 kg egy zsák kintre és elég jónak tűnik legalábbis szagra rendesen.
Megpróbálok egy-egy darabot a nagyobb palánták tövébe a földbe , talán meggyorsítja ,bár így is jól nőnek , de rosszat csak nem tesz velük . -
Rive
veterán
válasz inf3rno #3353 üzenetére
PL a PET palackoknál is, ha kinyitod, akkor a kupak beledörzsöli nyitás közben a vizedbe a cuccot.
Elhanyagolható mennyiség pl. ahhoz képest, amit nap közben belégzel a kopó ruhából kiszabaduló és szabadon szálldosó szöszből.
Ráadásul mire egy PET palack rendesen elkezd aprózódni, már rég nincs gusztusod inni belőle.
Ha valaki nem szereti a műanyagot (én se), az egy dolog. De attól még lehet ezt ésszel csinálni, paranoia nélkülKertben ha valakinek efféle ültetőizé kell, de nem szereti a régi, jól bevált tejfölöspoharat és efféléket, akkor budipapírnak az a belső hengere is megteszi. Illetve (színezetlen) kartonból kis zsineg segítségével könnyen lehet hajtogatni alkalmas formát nagyobb méretben.
Bár amióta a karton nagyrésze újrahasznált, igazából abban is van műanyag pigment (festék) rendesenUi.: aki nem bír a paranoiával, az esetleg próbálkozhat sörösdobozzal.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Szilágyi84
senior tag
Zöldségekhez szokott valaki folyékony tápoldatot locsolva használni? Vagy ki mivel szokta kiültetés után erősíteni gyorsítani ?
[ Szerkesztve ]
-
Kelvin
őstag
válasz Zolabol #3356 üzenetére
Már téma volt nem egyszer, csak kicsit kéne vissza keresni...
A nevében is benne van rügy pattanás, mikor már megreped és látszik a zöld vagy világos, levél vagy virág rész. Szerintem nagyjából most már mindenütt megtörtént.Victoryus: Szőlő az egyik legkésőbb rügyező életre kelő, én pl múlt héten metszettem. Ne aggódj miatta.
noorbertt: Attól függ milyen fáid vannak, de marad a szezon közbeni vegyszeres permetezés, nem dől össze a világ ha kimarad a lemosó. (persze sokat spórol az ember ha megcsinálja és kevésbé mérgezed a természetet, gyümölcsöket, de sajnos manapság lemosó mellett sem lehet megúszni egy-két permetezést)
Rive: Arról nem is beszélve, hogy a micro műanyag zavarja de fogadnék autót azért vezet...
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #3361 üzenetére
Mi szoktuk tápozni, kiültetéskor és utána is még x időközönként; nem folyékonnyal, de vízben oldhatóval (kiszórni is lehet - Grünwalder vagy vmi ilyesmi a neve). Én a kiskert normális füvét is ezzel szoktam tápozni.
--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #3359 üzenetére
Ja mondta közben más is, hogy a paprika atom lassú. Én már ki akartam dobni, hogy ebből semmi nem lesz.
Buliban hasznos! =]
-
Rive
veterán
válasz inf3rno #3365 üzenetére
Miről, pontosan?
https://www.newscientist.com/article/2245110-there-might-not-be-as-many-microplastic-fibres-in-oceans-as-we-feared/https://www.nature.com/articles/s41598-019-43023-x
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0147651319313673
Ehhez úgy általánosságban azt is illendő hozzátenni, hogy a gyapjú és a pamut is 'plasztik' a maga módján. Csak jobb a sajtója, mint mondjuk a polárholmiknak, amit anno a PET újrahasznosítás csúcsaként ünnepeltek - egy darabig...
-
inf3rno
nagyúr
Ezek közül egyik sem ír arról, amit állítottál, hogy a ruhákból többet szívok be, mint ami a vízbe hullik a kupakról. Azért erős képzavar, ha a gyapjút műanyagnak nevezed, valószínűleg a polimer szót kerested, egyébként nincs jelentősége a dolognak, maximum annyi, hogy próbálod összemosni a dolgokat vagy tudatlanságból vagy szándékosan.
Buliban hasznos! =]
-
Vladi
nagyúr
Magyart vegyél, vagy elérhető gyártóval rendelkezőt. Bármi nyűg van, legyen hozzá elérhető olcsó alkatrész. Kínait veszel, 1 kis bizbasz elvész, vagy eltörik és ott állsz egy műanyagvacakkal és veheted a másikat.
(#3351) inf3rno:
Papírt NE! Komposztálódni kezd és elvonja a nitrogént a környezetéből és nem jut a növénynek.
[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Rive
veterán
Papír... elvonja a nitrogént a környezetéből és nem jut a növénynek.
A dolog másik oldala, hogy mi pl. a korábbi tulaj által agyon nitrogénezett (minden kétszeresére nő, mint rendesen illene) talajt fűrészpor beásásával tervezzük gyógyítani.
-
Rive
veterán
-
inf3rno
nagyúr
Hát ha látom, hogy sárgulna a nitrogén miatt, akkor adok neki műtrágyát. Nem hiszem, hogy bomlik annyit ez alatt a 2-3 hónap alatt amíg nem tudom kitenni, de azt mondják, hogy többféle papír van, és amit nem préselnek össze annyira az könnyebben szétmállik és a vizet is jobban átereszti.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Gyömbér volt, akinek sikerült? Nekem egy kicsit ellentmondásos, hogy legyen árnyékban, de sok fény kell neki. Amit próbáltam az most száradt el, most vagy pihen, vagy tényleg tönkrement, megnézem majd később. Az egész néhány nap alatt zajlott le.
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
-
inf3rno
nagyúr
válasz Szilágyi84 #3379 üzenetére
Nekem a bolti hajtott ki, de berohadt a földje teljesen egy idő után és a levelei elkezdtek sárgulni. Azóta kb. ugyanúgy nézett ki, átültettem, büdös volt a földje, és szürke színű, a gyömbér meg szinte átlátszó volt. Most az új földben sem tért magához, ugyanúgy nézett ki egy hónapig, aztán most feladta a harcot. Kicsi az esély, hogy téli álom vagy ilyesmi. Szerintem túlöntöztem. Nem volt alatta víz, de úgy tűnik, hogy felszívja az összes vizet, amit adsz neki, aztán egy idő után már nem bír többet felvenni, és akkor berohad. Én legalábbis erre gyanakszom. A másik amit mondtak, hogy a boltiban növekedés gátló van, ami szintén kinyírja, és amiatt nem tud nőni. Hát nem tudom. Megpróbálom én is majd újra valamikor, de az már valószínűleg rendes anyagból lesz, nem ilyen bolti növekedés gátlósból, hátha azzal többre megyek. A kurkuma is gondolom valami ilyesmi lehet, veszek majd abból is. Az egyik telken az északi oldal elég árnyékos, majd oda ültetek ha már melegebb lesz az idő, hátha ott megmarad.
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
válasz inf3rno #3380 üzenetére
Ja igen én is boltival próbáltam.
Én ha találok még helyett a kertben akkor lehet egy datolyaszilvát megnézek majd. Önporzós , de állítólag legalább 5 év kell mire termő lesz . Igaz még nem kóstoltam , de kolléga nagyon bolondít vele , hogy mennyire finom és jó tele vitaminnal igazi különlegesség. -
Vladi
nagyúr
-
Zolabol
tag
A vegyszereknél megadnak egy értéket. Pl chorus 50wg szilvánál 0.35-0.4kg/ha.
Ez azt jelenti, hogy maximum ennyi szert lehet kijuttatni hektáronként? Vagy ennyit érdemes a megfelelő védelemért? -
Szilágyi84
senior tag
Vettem 2 kisebb áfonyabokrot mivel a nagy 16 ezer lett volna amit sokaltam kb 3 hete amikor jött az a hirtelen 20 fok. Teljesen csupasz volt még és mostanra a lakásban szépen kihajtott, sőt tele lesz terméssel már ilyen kicsi létére
Viszont a levelei fonyadtak kókadtak , de amúgy szépen fejlődik. Mitől lehet ez? -
Rive
veterán
válasz Szilágyi84 #3384 üzenetére
Megpróbálnád kérlek a hatáscsúcsok környékén azokat a barnás, elmosódott részeket rendes fókusszal is lefotózni? ...
Nekem amúgy vagy alkalmatlan páratartalom, vagy gomba jut eszembe...
-
Kelvin
őstag
válasz Szilágyi84 #3386 üzenetére
Ahogy nézem nem ültetted át és full tőzegben vannak valamint import vásárlás volt.
Ne felülről öntözd, hanem a tartóba tegyél vizet amennyit felszív. (a többit 10p után öntsd le)
Én nem látok gombásodásra utaló nyomot, szerintem megcsíphette a hideg (akár a kereskedőnél akár a szállítás alatt) valamint vízhiány. (gondolom ha felülről meglocsolod pikk-pakk átrohan a víz a cserépen, nem?)[ Szerkesztve ]
"A legvégén nem az fog számítani,hogy mennyi év volt életedben,hanem hogy mennyi élet volt éveidben"
-
inf3rno
nagyúr
Az ilyeneket azonnal át kell ültetni földbe. A boltban azt hiszem tápoldattal locsolják.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Én szerintem vagy alulöntözés vagy túlöntözés. Én inkább a túlöntözésre gyanakodnék. Nézd meg a tőzeget amiben van, hogy mennyire vizes és szagold meg, hogy nincs e berohadva. Ha túl van öntözve, akkor nem túl jók az esélyei. Mire megjelenik a levélen a jele, addigra a gyökerek már részben elhaltak. Legalábbis nálam még semmit nem sikerült megmenteni, amit túlöntöztem, de messze nem vagyok profi, és bokroknál még nem fordult elő.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
Inkább túl , mert párom elkezdte a permetezővel fentről mire észrevettem már ilyen lett .
Fitolandból hoztam és ki akartam ültetni, de így , hogy vannak még minuszok mára is -3 volt reggel.halasztom.
Viszont akkor átültetem rendes földes cserépbe addig is mire ki juthat még kb 1 hónap. Remélem megmarad 3500/db.
Köszönöm mindenkinek![ Szerkesztve ]
-
Szilágyi84
senior tag
Közben gyorsan átültettük, mert volt időnk és nem tudtam páromat lekiabálni , mert nem volt nedves a gyökérzet. Szóval ez a permetezés csak a tőzeg tetejét érte és mivel az egész cserép szinte gyökér nem volt elég neki gondolom. Páratartalom nem hiszem, hogy bajos mivel ugyan ebben a helységben vannak a palánták és szépen nőnek .
Most alulról itatva szívjon , aztán majd kiderül. -
Szilágyi84
senior tag
Nem értem ezt az áfonyát. Egyre rosszabb mindkettő mostmár, pedig átültetésnél tényleg nem volt nedves a gyökérzet és az egész kezd elhalni nem csak a levelei hanem a szép virágos termései is.
-
Kelvin
őstag
válasz Szilágyi84 #3392 üzenetére
Sajnos ez benne van a pakliban, ha import-ot vesz az ember. Valamint írtam, hogy víz igényes és valószínűleg a tőzegen túl gyorsan átfolyt amit locsoltál. (savanyú talajt kedveli, remélem neki való földbe ültettétek át.)
-
Vladi
nagyúr
Ahogy írja a hal, savas talaj kell neki. Próbáld kis ecettel megkínálni.
il sole non sorge più ad Est!
-
justmemory
senior tag
Szia,
nem értek hozzá nagyon, de amikor nálunk így nézett ki egy növény, az rövid úton a komposzthulladékban végezte...
Amit esetleg meg tudsz próbálni, hogy visszavágod, gyökerét is (ésszel!) ha muszáj, és bízol benne, óvatosan locsod, tápanyagban gazdag földbe rakod (mi a friss ültetéseknél keverünk hozzá mindig palántaföldet, tőzeget). Nekem két "halott" leanderem így jött vissza a téli megfagyás-kiszáradásból tavaly. Igaz, ez a mutatvány vagy bejön vagy nem, és idő is kell hozzá. Most egy kiültetett nemes bodzát mentek így; kihajtott.A kávézacc magnéziumhiányra is jó; a képek alapján szerintem nem az a baj, akkor "csak" színeződnének a levelek.
-
inf3rno
nagyúr
Én sem öntenék rá, vagy legalábbis töményen biztosan nem, maximum az öntözővizet savasítva egy kicsit apránként. Én mondjuk az alapján amit a képen láttam keresztet vetnék ezekre. Nem tudom, hogy pontosan mi bajuk lehet, de a levelekből úgy tűnt, hogy a gyökerük elhalt.
Buliban hasznos! =]
-
Szilágyi84
senior tag
válasz inf3rno #3398 üzenetére
Köszi mindenkinek, amúgy én se remélek már sokat . Csak az az érdekes amikor megvettük teljesen csupasz volt akkor kezdték kirakni a szabadég alá a fóliasátorból és ha megkapta volna a hideg 0 -1 fok ami talán volt is akkor viszont nem hajtott volna ki ennyire leveles termősre ,ha fagyást kap. A gyökérzete amúgy rendben van. Még megpróbálom a Garri áfonya tápoldatot talán menthető még vele.
[ Szerkesztve ]
-
justmemory
senior tag
válasz Szilágyi84 #3399 üzenetére
A növények anyagcseréje más, lassabb, stb.; a regenerálódás is lassabb ha mondjuk hirtelen sokk éri. A táppal is vigyázz, mert azzal is ki tudod nyírni. Türelem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen monitort vegyek?
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- BMW topik
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest