- OLED TV topic
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Apple notebookok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- 3D nyomtatás
- Teszten a SteelSeries Apex Pro Gen 3 billentyűzet
-
PROHARDVER!
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mephi666
nagyúr
válasz gordonfreemN #26350 üzenetére
felénk olyannal "játszottak", hogy amikor nonstop túlóra volt (ilyen napi +4-5-6 órák folyamatosan) azt elszámolták adott hónapban hétvégékre úgy, hogy anyagilag nem jártam rosszabbul, viszont papíron a cég is rendben lett
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Đusty
addikt
válasz gordonfreemN #26350 üzenetére
Kicsit össze van keverve minden. Szerintem:
A szombati pótlék 100%. Ha kapsz helyette csere napot akkor 50%.
Ha pedig munkaidőkeret akkor az tök más mert csak akkor fizetik ki ha nem vettél ki helyette pihenőnapot. Az időben szólás pedig arra vonatkozik, hogy ha a munkáltató nem szól időben (most konkrétan nem tudom, hogy mennyi talán 72 óra, utána kell nézni) akkor az a hétvége már munkaidőkeretben is csak túlórával fizethető a csere nap nem játszik.Bérpótlékok ünnepnapi, illetve hétvégi munkavégzésnél - Adózóna.hu (adozona.hu)
[ Szerkesztve ]
-
-
gordonfreemN
addikt
Köszönöm.
Annyit sikerült megbeszélni a HR-rel, hogy esetemben kötetlen munkarend van érvényben. Hogy ez mennyiben módosítja az eddigieket, nem tudom, nem ismerem teljesen ezt a fajta beosztást.
Végül abban megegyeztem velük, hogy a szombat akkor 100% ha nem adnak pihenőnapot (akkor 50% lenne), de hogy hmmm, meg hát, mert hogy én osztom be a munkaidőmet és hogy én magam is dönthetek úgy, hogy szombaton dolgozom péntek helyett és hogy nem teljesen egyértelmű ez, olyan ködösítés szerű volt ez a rész.
Viszont ez miatt a kötetlen miatt elmondása szerint nincs vasárnapi pótlék (munkaszüneti napra) a kötetlen miatt oda is csak 100% jár.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
mzso
veterán
válasz gordonfreemN #26355 üzenetére
Jó, de ha nem kifejezetten elállás a neve, és írtam is akkor azt jogilag nem lehet elállásnak tekinteni, nem?
"Bár végül is, egyutat mindenképp fizetni kellett volna." - Nem mindenhol.
-
mzso
veterán
válasz gordonfreemN #26355 üzenetére
Végül azt mondta az ügyintéző, hogy felszámoltak visszaszállítási díjat. De közben meg azt idézte, hogy a kiszállítási díjat kell fizetni, úgyhogy egy csöppet nonszensz:
"Csenge (2024. 01. 23. 15:25:14): Ja látom is a visszaküldési díjat felszámolták. Kitudom küldeni kuponba ha elfogadják.
Csenge (2024. 01. 23. 15:28:49): A visszaküldés ezek szerint a partnernél költséggel jár. A(z) Reto Mb Pro eladótól rendelt termékek, gyors-futárszolgálattal kerülnek kiszállításra.
A termékek mindegyike új, és eredeti, bontatlan csomagolásban kerül kiszállításra."Végül adott egy 2000Ft-os kupon-t. Úgyhogy, ha április végéig találok olyat ami kell nem járok rosszul.
-
mzso
veterán
Ha beépíthető főzőlapot küldök vissza (elállok), akkor azt mitől tekinthetik értékcsökkentnek és a kipróbáláson túl használtnak? És mennyibe kerülhet ez? Teljesen önkényes a részükről?
Indukciós főzőlapot pont nem egyszerű rendesen kipróbálni, mert ezerféle ételt lehet készíteni. És nem mindegy, hogy hogyan működnek a fokozatok.
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
veterán
Az indukciós főzőlap az egyik legjobb dolog, ami történhet valakinek a konyhájában.
Amit tanácsolhatok, hogy ne az alsó polcosok közül válassz, mert azok valóban csúnyán tudnak leszabályozni.. minél drágább, annál finomabb ez a leszabályzás..
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
-
Atomgeszi
veterán
Nekem 14 fokozatú Electrolux van, előtte 9 fokozatú Electrolux volt azzal sem volt probléma. Szerencsére ez csak nagyon minimálisat kapcsolgat, még nem volt olyan étel, amit ne tudtunk volna megfőzni.
Havernak is beszereltem egyet, ő nagy WOK mester és nem panaszkodott, hogy nem volna jó.Ha nagyon vissza akarod küldeni, akkor egy konyhai törlőpapíron melegítsd az edényt, akkor biztos nem lesz karcos.
Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
mzso
veterán
válasz Atomgeszi #26363 üzenetére
"Ha nagyon vissza akarod küldeni, akkor egy konyhai törlőpapíron melegítsd az edényt, akkor biztos nem lesz karcos."
Hát ez már eső után köpönyeg jelleggel lenne. De talán nem lett nagyon összekaristolva.
Egyébként helyette Electrolux mellett kötöttem ki. Sajna hivatalos infó az 0 a teljesítmény szabályzásról. De ennek (EIV644) a testvérmodelljéhez (EIV634) pont valaki beírta a Media Markt oldalán, hogy kapcsolgatás nélkül működik alacsonyabb fokozaton is. Mondjuk egyik is Electrolux volt, csak tűzhely kiszerelésben. De ne vagyok elájulva a minőségétől. A nyomógombok valamikor megolvadtak, az indukciós zónák már évek óta csak immel-ámmal működtek, nem akartak bekapcsolni, vagy ritkán magától is 1-esre kapcsolt. A legnagyobb zóna gyengébben működött mint a közepes, az is jó ideje. Karácsony előtt meg végleg megszűnt melegíteni.
-
Atomgeszi
veterán
Nekem pont egy EIV634 van. 110-ért vettem 2020-ban a MediaMarktban. Minden nap megy rajta a sütés főzés, reggeli csinálás, ebéd, meg vacsoraidőben is. Nem azt mondom, némi karcokat sikerült összeszednie, de minden ugyanúgy működik, mint eddig. A dupla funckciós főzőlapot is néha használjuk extra nagy palacsintasütőhöz és perfekt működik.
Mi nagyon szeretjük, alacsony fokozaton tényleg szinte észrevétlenül kapcsolgat... nekem fel se tűnt, amíg nem írták egyik fb csoporban ilyen gagyibb indukcióshoz videóval illusztrálva, hogy mit művel, addig fel se tűnt, mert ennél szinte tényleg észrevétlen.Azt hiszem, hogy ugyanilyet rendelt a WOK-os haver és ő sem panaszkodott.
De az tény, hogy egy high Neff vagy Miele nem véletlenül kerül 2-3x annyiba.. De mondom, eddig mindent megfőztünk rajta gond nélkül.
A másik kecóban egy EHI6340FOK van, és arra sem tudok panaszkodni, viszont az csak 9 fokozatú. Szemben ezzel, ami 14.
Anyáméknál sima villany van.. borzasztó. Anyóséknál gáz, hát azt se szeretem már.
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
válasz Atomgeszi #26366 üzenetére
Izzóssal még nem volt dolgom. Most hogy tönkre ment az indukciós gázoztunk ismét, meg is égettük párszor a kezünket, mert senkinek nem volt az eszében már, hogy felmelegíti az edények fülét.
"A dupla funckciós főzőlapot is néha használjuk extra nagy palacsintasütőhöz és perfekt működik. "
Lehet úgy is, hogy középre rakod az összekapcsolt zónáknál? Azt hittem csak hosszú edényekhez jó.
A visszaküldés előtt álló Amica-val pl fövő krumplival fő/nem fő hatás van, másodperces ciklusokban.
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
veterán
Egy katasztrófa az izzós. Mintha egy vasalón sütnél. Mire feleszmélsz, hogy lejjebb kéne venni, addigra rég odaégett, mert a főzőlap attól még ugyanúgy forró marad hiába veszed vissza. Kb mindent odaégetek, amikor náluk főzünk vagy sütünk, úgyhogy vettünk egy Aldis konnektoros indukciósat, és azt használjuk. Még az is komfortosabb,pedig az egy valóban hülye technika. Még nyaralni is vittük, es jól tettük, mert a szálláson is rezsó volt. Borzalmas.
Nem. Csak a két szélső balt lehet összekapcsolni, de mégis jól működik. De csak palacsintasütővel próbáltuk.
Nekem semmi ilyen drasztikus és feltűnő ki-be kapcsolás nem rémlik. Az tény, hogy 8 as fokozatig nagyon lightos, de pl, ha már felforr egy töltött káposzta, én 5-6 fokozaton 65 percet főzöm még automatikus kikapcsolással és tökéletes lesz.
Hagymát mondjuk 10 esen kezdem el dinsztelni, az pont jó. Utána csirkehusi 10 esen ugyanúgy..
Rizst felforralom 12-13ason, utána vissza 5-ös és 12 perc alatt kb jó lesz. Itt sem vettem észre kapcsolgatást. Ha csinálja is, nagyon jól modulál.Bekötésnél viszont ne blankold le a gyári végeket, ha esetleg vissza kéne küldeni, ne ebbe kössenek bele.
Ja igen, itt két fázissal használjuk az EIV-et.
A másik kecoban viszont hidaltan kötöttem be, mert egy fázis van 32A összesen. Két fázis előnye abszolút kijön, ha több zóna megy. Ugye bal és jobb oldali zóna 1-1 fázis..
Na, most, ha csak egy fázis van, akkor nagy üzemi körülmények között mindegyik maxon járatva érződik, hogy visszaveszi a teljesítményt(a két fázison működő főzőlappal összevetve). Egyébként amíg egy fázison használtuk addig is örültünk neki és abszolút jól működik.. Havernak egy fázisra kötöttem és nagyon szereti így is. Lényegében, ha "takarékra" rakod, akkor már untig elég az egy fázisos Kraft is.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
biker
nagyúr
válasz Atomgeszi #26368 üzenetére
Sokan össze vissza keverik a fogalmakat, nekik az "izzószálas" a kerámia, mert vörösen izzik.
Gondolom neked is a normál "rezsó" főzőlap a rossz, a vaslpos vagy vas spirálos.
Az üvegkerámia sokkal gyorsabban reagál, azon nincs ilyen gond. (ok, asszonynak van, mert képtelen felfogni, hogy rárakja a vastag serpenyőt, akkor a rántotta ha elkezd szilárdulni elzárható, neeem, maxon tolja amíg kész nincs akkor lehúzza az edényt és kikapcsoljaElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Atomgeszi
veterán
Egy (3-4 éves) vadiúj 3 fázisos Siemens üvegkerámia van édesanyáméknál és sajnos nem tudunk rajta olyan minőségben főzni, sütni, mint egy indukcióson. Ez is piros lesz, ha melegszik.
De egy indukciós komfortjához képest sehol nincs.
Haveroméknál németben a bérelt lakásban szintén üveg kerámia van, itthon indukciós. Nem szeretik és nem is akarják használni, csak, ha muszáj.
Értem persze, hogy előbb kell gondolkodni és előre gondolkodni, hogy előbb lekapcsoljam, mint kellene, de ez nekem a hétköznapi komfortzónámba már nem fér bele.
-
biker
nagyúr
válasz Atomgeszi #26370 üzenetére
Mindegy, hogy gáz, indukciós vagy kerámia, meg lehet tanulni használni
Bár 23 éve üvegkerámia van, és a zasszony nem tudja használniAmúgy sokszor az elég az elba…..hoz ha más edényben főzől, hőtárolós talp vs vékony edény.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
mzso
veterán
válasz Atomgeszi #26368 üzenetére
"Bekötésnél viszont ne blankold le a gyári végeket, ha esetleg vissza kéne küldeni, ne ebbe kössenek bele."
Nekem az a problémám, hogy van fali kábel, én inkább azt használnám. ez csak De nem tudom, hogy garanciavesztés nélkül lehet-e cserélni. Meg olyan körülményesen van rögzítve. Van valami műanyag fedél, ami úgy néz ki kipattintható, de nem mozdul, meg torx-csavaros kábelrögzítő van.
Akkor le tudom ezt szerelni garancia problémák nélkül?
"Nem. Csak a két szélső balt lehet összekapcsolni, de mégis jól működik. De csak palacsintasütővel próbáltuk."
Én is arra gondoltam.
(I)"Két fázis előnye abszolút kijön, ha több zóna megy. Ugye bal és jobb oldali zóna 1-1 fázis.. "(/I)
Nem a két első és hátsó, és megoszlik a terhelés a két fázis között, ha össze van kapcsolva?
"Na, most, ha csak egy fázis van, akkor nagy üzemi körülmények között mindegyik maxon járatva érződik, hogy visszaveszi a teljesítményt(a két fázison működő főzőlappal összevetve)."
Ezt nem értem, ha megvan az áram kapacitás akkor ugyanúgy kéne működnie.
Ja meg van egy ilyen probléma az electrolux.hu-n:
Öt év garanciával vettem, de csak egyet jelez. és a *-os megjegyzés meg hazugság, mert nem én regisztráltam, hanem automatikusan regisztrálódott, gondolom mert közvetlenül tőlük vettem. (A -10%-os regisztrációs kuponnal megérte)
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
veterán
Ez már nem tartozik a topik témájához, van villanyos témánk.
[link] Ott képekkel stb. ha küldesz lesz segítség.
Egyébként igen, azt a csavarfedelet le lehet szedni.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
gordonfreemN
addikt
válasz Atomgeszi #26370 üzenetére
Nálunk eltelt vagy 2 év de aztán úgy megtanultuk használni, hogy gond egy szál se. Ahgy biker írja, előre kell kicsit gondolkodni, ami egy idő után már rutin lesz. Nem tekintek rá vissza úgy, mint egy kihívás, vagy hogy több energiát igényelne, mint a szellőztetés, a fűtés beállítása, bevásárlás stb
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
Atomgeszi
veterán
válasz gordonfreemN #26375 üzenetére
Értem én, de így, hogy láttam és használtam mindhárom technikát. Egyértelmű számomra, hogy indukciós. Így már feleségemnek sem stressz a sütés főzés. A nők amúgy sem tudnak egyszerre két dologra figyelni, így csak tényleg a főzésre kell neki.
Szerencsére mindenkinek van lehetősége eldönteni, hogy mit szeretne.
-
mzso
veterán
válasz Atomgeszi #26374 üzenetére
Itt most a garanciavesztés vagy sem lett volna a lényeg. Ami inkább jogi dolog. Nem tudom, hogy szabhat-e olyan feltételt a gyártó, hogy nem cserélhetem le a kábelt.
Vagy esetleg kevésbé rossz esetben a visszaküldésnél automatikusan értékcsökkenést számolnak-e el? (Bár ezt nem akarom már visszaküldeni.)
A meg nem adott garancia sem igazán villanyszerelés. (bár lehet, hogy csak weboldal hiba.)
-
Atomgeszi
veterán
Küldtem már vissza lámpatestet megblankolt vezetékkel, és nem volt értékvesztés miatta. De ez lehetett szerencse is. Működését igazából a termékeknek nem befolyásolja.
De én mindenképpen azt mondom, hogy próbálj meg törekedni az eredeti állapot visszaállítására, különben hivatkozhatnak arra, hogy a következő tulaj, ha kibontja, egyből látja, hogy nem gyári érvéghüvely van rajta.
Amennyiben kiszereled a gyári kábelt, ugyanúgy vissza is tudod szerelni, hisz csavaros kötéssel van.A gyártó pedig szabhat olyat, hogy bekötést(a garancia érvényesítéséhez) kizárólag villanyszerelő végezhet pecséttel és aláírással, ezt egyedileg szabályozzák.
Amikor én vettem, direkt rákérdeztem, és nem volt feltétele, a garanciajegyet már kitöltve küldték.
A garanciát viszont reklamáld meg a webshopnál, ahol vetted.
(Egyébként lehet, hogy maga a webshop adja a kiterjesztett garanciát, akkor itt tényleg nem fogsz látni többet)
Ezt inkább velük kéne tisztáznod, emailben mindezt persze.[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
válasz Atomgeszi #26378 üzenetére
Közvetlenül a gyártótól vettem (electrolux.hu), nem egy akármilyen webshopban. És ott jelent is meg mint regisztrált termék, nem én csináltam.
"Amikor én vettem, direkt rákérdeztem, és nem volt feltétele, a garanciajegyet már kitöltve küldték."
Nekem kitöltetlenül küldték, de saját maguknak lehet, hogy nincs is mit kitölteni.
[ Szerkesztve ]
-
Atomgeszi
veterán
Huha. Akkor viszont ezt a garanciakérdést velük tisztázd, hogy javítsák a dátumot, amíg meleg a történet, nehogy az legyen, hogy elfelejtik.
Akkor majd meglátjuk, hogy esetleges hiba esetén mi lesz.
Nem hiszem, hogy a vásárló dolga megírni a saját garancialevelét.Eladó gyönyörű, kitűnő állapotú audiophile hangfalszett https://hardverapro.hu/apro/elac_carina_audiophile_5_0_szett/hsz_1-50.html
-
mzso
veterán
válasz Atomgeszi #26380 üzenetére
Mondjuk arra nem gondoltam, hogy megkérdezzem a garancialevelet is. A dátumra rákérdeztem.
Más:
Ha jeleztem elállást de mégsem küldöm vissza, akkor ugye nem történik semmi. Max örülnek neki. Lehet, hogy tovább tudok adni a visszaküldendő cuccon. Ami ugye jobb lenne, mert nem számolhatnak el értékcsökkenést. Meg szállítási díj sincs. -
t420s
aktív tag
Üdv Fórum!
Valaki elmagyarázná az hogy lehet hogy az ügyfélkapuba belépve a NEAK egészségbiztosítási jogviszonyt lekérdezve azt látom, hogy NYITOTT (kijelentés nélküli, lezáratlan) a jogviszonyom egy olyan volt munkahely kapcsán, ahol 4 éve (!!) nem vagyok ott?
Beléptem anno 2017ben, felmondtam 2020ban. 4 éve.
Ezt látom: jogviszony kezdete 2017.05.01 (így is volt) vége: nincs.
Miközben 2020. 02.01 óta nem vagyok ott. -
tag
NEAK adatszolgáltatási hiba. Nálam is hasonló áll fenn, hívtam már a NAV-ot, NEAK-ot stbstb...
Jeleztem, hogy már nincsen semmilyen jogviszonyom, majd közölték, hogy adjam be a kérvényt miszerint szeretném fizetni magam után a járulékokat, majd megérkezett tőlük a válasz postán miszerint minden rendezett, semmit sem kell fizetnem, fellebezésnek helye nincsen.Ezt követően ismét e-mail telefon ahova csak tudtam, megoldást nem tudtak kínálni, csak jelezték hogyha bármi változna jelentkeznek.
Hogy mi a megoldás? Fogalmam sincsen.
Esetemben TB-t szerettem volna fizetni, mivel a felsőoktatási képzésemet passziváltam. Ennek ellenére például a TB lámpa is zöldet jelez. -
t420s
aktív tag
válasz babcehh #26383 üzenetére
Na most akkor summa summarum (mivel azonnal lett más munkahelyem 1 napot nem voltam állástalan, így hogy magam fizessem a TB-t fel se merülhet) mi lenne ha szarnék az egészre és nem cisnálnék ebben az ügyben semmit se?
Elvégre 2020.02.01-től nem vagyok ott, ugyanakkor 2020.01.20-től már fel is vettek a másik "új" helyre-mi van ha nem is foglalkozok vele semmit?
[ Szerkesztve ]
-
tag
Röviden tömören semmi. NEAK telefonon említette, hogy sok az efféle adatszolgáltatási hiba mostanában, mert valamiféle rendszert újítanak. Ilyen esetben nem érhet téged hátrány, mivel ígyis úgyis ugyanannyit fizet utánad a munkáltató.
A másik cég, ahol korábban felmondtál kötve hiszem, hogy fizetné továbbra is az egészségügyi hozzájárulást. -
Weareus
addikt
Egyébként ez úgy is lehet, hogy az előző munkahelyeden a könyvelő/könyvelés nem adta be a cégkapun keresztül a NEAK felé a megfelelő kijelentő formanyomtatványt. Tehát a rendszerben be vagy ragadva, mintha ott lennél, noha az a munkáltatód már rég nem fizeti utánad a járulékot.
Ebben az esetben viszont az új munkáltatódnak ez gondot kellett volna jelentsen a lepapírozás céljából, tehát valószínű, hogy mégsem ez történt...
Tényleg valami rendszerhiba lesz.
Én úgy oldottam meg, hogy bementem a NEAK-hoz, jeleztem a problémát (nálam dettó ilyen volt azzal a különbséggel, hogy nem rendszerhiba forgott fenn, hanem az előző munkahelyemen volt némi könyvelési hiányosság...) és a NEAK felszólító levelet küldött a volt munkáltatómnak, hogy sürgegyorsan intézkedjen...[ Szerkesztve ]
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
Egon
nagyúr
Üdv!
Egy némileg szövevényes örökösödési kérdéssel fordulnék a topic jogászaihoz.
Anno a dédszülleimnek volt 3 gyermeke, akik nem egyenlő arányban örököltek, mivel a nagyapámék gondozták a szüleiket halálukig, így a 33-33%-os öröklési arányt a dédszülők végrendelettel megváltoztatták, 50-25-25%-ra. Ezt a másik két testvér (illetve különösen az egyik) nagyon nehezen viselte, gyakorlatilag halálukig szóba sem állltak egymással (ami azért volt különösen necces, mert egy hosszú parasztházban laktak, így közös udvaruk volt, de ez részletkérdés). A nagymamám szerint még azt is megcsinálták az előző rendszerben, hogy mivel a helyi földhivatal vezetője nagy cimborája volt a nagyfater bátyjának és annak feleségének, megpróbálták fű alatt átíratni a házat, illetve a hozzá tartozó, de külön helyrajzi számú kertet a saját nevükre... Szerencsére ezek a próbálkozások nem sikerültek.
Telt-múlt az idő, a nagyszüleim generációjából a nagymuteron kívül már senki sem él, de a múlt kísért. Kiderült, hogy volt 2 telek, ami valahogy nem képezte részét a hagyatéki tárgyalásnak, ami 1968-ban volt. Állítólag elírták a tulajdonos nevét a földhivatalban. Azörökösök közül azért nem kereste senki, mert mindenki úgy tudta, hogy korábban államosították azokat a földeket (az ükapámnak számos kisebb-nagyobbb földje volt, aminek a nagy részét elvették anno). Nemrégiben elkezdték parcellázni ezeket a telkeket, és egy befektető nekiállt kibogozni a szövevényes tulajdonosi hálót. Két telekről van szó, egy tényleg tenyérni, 5*20 méteres darabról, ami tele van hordva szeméttel, önmagában értéktelen; és egy jóval nagyobb (a pontos méretet nem tudom), önálló építési telekről, ami a város terjeszkedése révén elég értékes lett az eltelt időben.
A csavar itt kezdődik. A kisebb földdarab az örökösödési rendnek (de nem a végrendeletnek!) megfelelően, a még élő tulajdonosok (leszármazottak) nevére került a földhivatalban (9 tulajdonos van). Ezt most pár fillérért eladjuk a szomszéd telek tulajdonosának, mivel senki nem akar foglalkozni vele, illetve kb. mindenki talált pénznek fogja fel (nagyságrendileg fejenként 100K-ról van szó mindössze). A nagyobb telek viszont az 1960-as években valamilyen úton-módon érdekes módon átkerült a nagyapám testvérének a nevére (amit nyilván megkönnyített az a tény, hogy ugyanúgy hívták, mint az apját, az "ifjabb" és az "idősebb" jelzőkkel lettek megkülönböztetve a hivatalos iratokban). Mivel pont ebben az időszakban történtek azok a partizánakciók, amelyek során majdnem leíratták a felmenőim nevéről az ingatlanjaikat, a nagyanyám szerint egészen biztosan csalással került a rokonság nevére a telek (apa-fia között adásvételre aligha került volna sor, és valószínűtlen, hogy a másik két gyermek tudtán kívül, oda lett volna ajándékozva a nagyapám testvérének).
A kérdés: a földhivataltól ki lehet kérni azon beadványt (ha jól tudom, ez a hivatalos neve), ami alapján az adott bejegyzés (ti. hogy átkerült a dédapám nevéről a nagyapám testvérének nevére) a tulajdoni lapra rá lett vezetve (azt gyanítjuk, hogy nincs ilyen dokumentum, vagy ha igen, akkor az hamisítással készült), vagy azt csak a bíróságnak adják ki? Nem feltétlenül indítanék jogi procedúrát, csak ha biztos vagyok a dolgomban (de lehet hogy még akkor se, lásd lentebb)...
A másik kérdés: a nagyanyám nem akarja elengedni ezt az ügyet, anyám viszont igen. Ő attól tart, hogy a teleknél jóval (nagyságrendileg tízszer) értékesebb, osztatlan közös tulajdonban levő ház értékesítése (vagy akár a jelenlegi használata) során állnak majd bosszút a rokonok, ha bolygatjuk a tulajdonszerzést a fenti telek vonatkozásában. Ti hogy döntenétek a helyemben?"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
grizlisandor
veterán
Bemész a területileg illetékes kormányhivatalba, személyi+lakcím kártyával és egy kérvény segítségével betekintést kérhetsz az érintett hrsz tulajdoni lapjába.
Pénzèrt lemásolják a hozzá kapcsolódó dokumentumokat, ha jól emlékszem.Én hagynám a dolgot, mert a ház eladásnál betehetnek és ott több pénzről van szó.
-
biker
nagyúr
Földhivatal online, de a 60-as évekre szerintem nincs adat, talán 70-től kezdték korrektül újravezetni, így lehet hogy a tullapon az első bejegyzés már a "mókolt" tulajé
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
envagyok
veterán
válasz grizlisandor #26389 üzenetére
Eladja a házat , utána beleáll a telekbe.
-
őstag
Nem jogászként kérdés a témában: 60+ év távlatából fog ezzel foglalkozni bárki?
Ne érts félre, nem kérdőjelezem meg az igazad, de ezt ebből a távlatból lehet bizonyítani hitelt érdemlően? És ha lehet, akkor nincs semmilyen elévülés ami a szokásos érthetetlen módon fiókba vágja az egészet?Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Egon
nagyúr
válasz grizlisandor #26389 üzenetére
Köszi, ennek utánajárunk.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
A tulajdoni lap kevés, azon csak a tulajdonosváltás ténye szerepel, és az iktatószáma annak a beadványnak (ami leggyakrabban egy ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés), ami alapján az adott bejegyzést megejtették a tulajdoni lapon.
Ez a beadvány az, amire kíváncsiak lennénk, mivel - ahogy említettem - alapos okkal feltételezhető, hogy ott valami humbug volt."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
válasz envagyok #26391 üzenetére
Ez kézenfekvő lenne, de azért nem működik, mert a jelenlegi tulaj, most akarja értékesíteni a telket, és ha bejön egy új tulajdonos a képbe, akkor nyilván még nehezebb lesz a helyzet.
A házat pedig a nagyanyám nem akarja hogy eladjuk (neki haszonélvezeti joga van egyébként), azt mondta hogy amíg ő él, maradjon a család birtokában (mondjuk már évek óta nem lakik ott, hanem anyámnál él, anyu gondoskodik róla).razorbenke92: nem tudom a jogi hátteret, egyelőre csak érdeklődöm (pont ezért), nem tudom hogy pl. elévülési idő játszik-e, vagy mivel az ominózus "tulajcsere" óta ez már tovább öröklődött, lehet hogy ez is keresztbeveri az egészet. Viszont a nagymuter nem akarja elengedni, érzelmi alapon az egészet, amit pedig meg tudok érteni (a múlbeli sérelmek dolgoznak: pl. nemrég felemlegette, hogy a nagyfater testvére semmit sem segített nekik, pedig a tulajdon szülei laktak nagyapáméknál stb.). Így legalább annyit meg szeretnék tenni, hogy a lehetőségek után érdeklődöm.
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
gordonfreemN
addikt
Volna egy újabb kérdésem: amennyiben kötetlen beosztásban vagyok, ahol a munkavállaló maga ossza be a munkaidejét, megtehetem-e azt, hogy másfél hét alatt összeszedek 10ó túlórát (mert mire ráálltam a feladatra, behúzott és nyomtam) majd mivel havi elszámolás van, hó utolsó napján nem megyek be egy napot (jelezve a közvetlen felettesemnek) úgymond ebből a 10-ból 8ó-t lecsúsztatva?
A tulaj szerint ez így nem jó, mert 10ó túlóra olyan mintha nem is lenne. Ez az ára annak, hogy ebben a munkakörben ad egy cégesautót (nem is értem, az autót azért adja, mert kell a munkakörömhöz, kimenni területre) és hogy lehet használni saját célra (de tankolni magamnak kell).
Tehát szerinte 10ó-ig nincs semmilyen elszámolni való. Ez azért is fura számomra, mert ha egyik nap 2ó-val többet, másik nap meg 2ó-val kevesebbet dolgozok, akkor már szabályt szegtem? Nekem ez elég fura mérnöki pozícióban, de hát az élet nem habostorta, tudja a fene mit csavarnak meg hogy.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
mephi666
nagyúr
válasz gordonfreemN #26396 üzenetére
ez a "10 óra nem túlóra" az a szint, hogy "egy sör nem sör, két sör egy sör, de egy sör nem sör" ...már 1 óra túlóra is túlóra és elszámolható
...a csúsztatást nem értem, miért nem jó neki (oké: értem, hogy szeretné, ha mindenki ingyen dolgozna neki napi 12-16 órákat, nevetve és vidáman) ...ez a legegyszerűbb: nálunk is működik közvetlen felettessel lebeszélve soha nem volt belőle gond és akkor nem kell túlórát engedélyeztetni, bérelszámolásnál sincs variálás... meg amikor 1-2 órák összejönnek, nagyon jó felhasználni olyan ügyintézésre, ami munkaidő után csak neccesen férne bele úgy, hogy időre kell menni fiunkért óvodába
#26397: önmagában szerintem egy kézírás semmi... de ha már tárolod és személyhez kapcsolod, akkor lehet az... kb ugyanaz, mintha találnál egy hajszálat az utcán, betennéd egy zacskóba és otthon elraknád a fiókba: ez tartalmazza valaki dns-ét, amivel egyértelműen beazonosítható lenne egy személy, de ha nem tudod senkihez kapcsolni, akkor az "csak egy utcán talált hajszál" ...önmagában a hajszál és a kézírás se jelent semmit hétköznapi embernek: komoly eljárás kell mindkét esetben, hogy azokon keresztül bárki beazonosítható legyen, így (szerintem) egyik sem minősül személyes adatnak
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Egon
nagyúr
válasz #79484416 #26397 üzenetére
A kézírás szerintem mindenképp személyes adat, sőt, akár biometrikus azonosító is lehet (több tanulmányban is így említik), akkor pedig különleges személyes adat. A rajz szerintem nem ez a kategória.
Nem mindegy persze, hogy milyen kontextusban teszed fel a kérdést: ennél egy kicsit több infó kellene, hogy konkrétan mi ez, kinek a kézírása, miért kezelnéd stb."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
- Macbook Pro M1 2020 megkímélt magyar billentyűzet 12 hónap szavatosság számlával!
- Gamer Pc eladó! I5-8500, 16GB RAM, MSI GTX 1080 8GB , 500GB+250GB SSD MAI NAP (11.14) ÁRENGEDMÉNY!
- AMD-RYZEN-9-5950x , ASUS TUF Gaming B550M-Plus , 32GB 3600MHz DDR4 RAM G.Skill Ripjaws Félgép!
- Gamer PC eladó! I5-10600K(3,5Ghz), 16GB RAM, RTX 2060 6GB, 500GB SSD+128GB, 1TB HDD MAI NAP OLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs