- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- BIOS frissítés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Igen, a bankokat, de akkor az folyamatban van.
A leveles módszerben az a jó, hogy ha visszajön "elhunyt" jelzéssel, akkor azt lehet lobogtatni, hogy a lemondó nyilatkozat beszerzése aránytalan nehézséggel járna -- lásd lentebb.
A közjegyző sürgetése ártani biztosan nem árt, de nem is egy atombiztos megoldás. Édesanyám egyetlen hozzátartozójaként, végrendelet nélkül mindössze 4 évig tartott a hagyatéki. Nem azért, mert bonyolult lett volna (az érdemi részhez még tárgyalás sem kellett), hanem ezért, mert iratok kallódtak el.
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Mivel a tulajdonos elhunyt, végrendelet hiányában az utód gyermek lesz majd az örökös. Ha az utód nem múlt el 18,akkor a gyámügy intézi a tulajdoni átiratást. Magyarországon a bürokrácia nem ismeri az idő fogalmát. Sajnos ahogy Macs is írta, akár évek is eltelhetnek,míg egy hagyatéki lezárul. Sajnos ezt az időt nem szabályozzák jogszabályban,pedig kellene, a komplett hagyatéki eljárás nem tarthatna tovább legfeljebb 60 vagy 90 napnál.
Hagyatéki hiányában nem tudtsz lépni. Tehát sajnos várnod kell.
Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
bucihost
senior tag
válasz st3v3np3t3r #19147 üzenetére
-
Dell XPS
veterán
T.Fórumozók!
Végrehajtási eljárában szeretnék segítséget kérni.
Tavasszal kaptam bírósági végrehatói felhívást tartozás haladéktalan megfizetésére. Ez ellen kifogással éltem (elévülés), amit a bíróság befogadott, végrehajtási eljárás megszüntetése iránti kérelemnek tekinti.
A bíróság a végrahajtási eljárás megszüntetése tárgyában a végrehajtást kérő nyilatkozatának beérkezését követően tud dönteni. Ez idáig nem történt döntés ügyemben, végzést nem kaptam.
Nemrég munkahelyemre érkezett fizetési letiltás, illetve én is kaptam erről hivatalos értesítést. A letiltás megérkezése pillanatában felmondtak (tényleg nem ezért !!), a jelenlegi járványra (nincs megrendelés, stb) hivatkozva. Ezt csak jelen helyzet értékeléseként írtam, vagyis nem tudja letiltani jelenleg.
Kérdésem: Élhetek újra kifogással, felfüggesztésre való felhívással, hiszen nincs végzés a bíróság részéről. Hivatkozhatok erre ? Vagy a végrehajtó jár el jogszerűen hiszen a bíróság nem szólította fel a végrehajtási eljárás felfüggesztésére?
köszönettel,
Üdv, Dell XPS
-
válasz Dell XPS #19156 üzenetére
Szia. A tartozás nem évül el. Ez tévhit. A tartozás mind addig fennáll még ki nem fizetik. Az 5 év elévülés csak a bírósági úton történő végrehajtásra vonatkozik, végrehajtó cégeknél ez nem él. Általában végrehajtótól végrehajtóra vándorol évekig, növelve a tartozás összegét. PP úton hivatkozhatsz elévülésre, de akár hónapok is eltelhetnek, mire a bíróság dönt, addig a végrehajtó cég nem pihen. Édesanyámnak vettem fel hiteleket 6éven keresztül,magas közüzemi tartozás kifizetésére,mondván majd ő fizeti,hát mint kiderült pár éve,halála után,hogy nem fizette mégsem fizette, így miután fizettem már jó pár adósságot az elmúlt 10évben, megjártam ezt a rögös utat. A munkahelyi letiltással az a baj,hogy azt is munkahelyről munkahelyre cipeli az ember,ugyanis a leszámoltatási papírok mellé mellékelik,amit le kell adni. Fizetésből 33%-ot vonhatnak,több tartozás esetén max.50%-ot! Ha a munkahelyi letiltás nem jár sikerrel, akkor legvégső esetben a bankszámlát inkasszózhatják,ami rosszabb mint a fizetésből letiltás.
[ Szerkesztve ]
Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
félisten
válasz Dell XPS #19156 üzenetére
Ha már végrehajtó írt, akkor ott jó eséllyel volt valami előzetes eljárás is, ami végrehajthatóvá tette a követelést. (Hacsak nem közjegyzői okirattal indult az egész, de akkor sem a végrehajtóval szoktak indítani.)
Tehát ugyan a végrehajtási eljárásban is lehet elévülés, de végig kéne gondolni, hogy mi volt idáig az út, különös tekintettel arra, hogy a követelés végrehajthatóvá válásáig hogyan teltek a határidők.
MaCS
-
félisten
Szerintem elég jól leírtam, hogy mik a lehetőségek.
A hagyatéki eljárások ugyan nem szoktak ilyen sokáig tartani, de amint st3v3np3t3r is írta, lehetnek kedvezőtlen tényezők.
Nem írhatok olyasmit, amit jogilag nem tartok korrektnek. Éppen ezért jeleztem, hogy mi történik, ha a postázással akarnak trükközni, és azt is, hogy mi lehet esetleg egy surranópálya.
MaCS
-
Dell XPS
veterán
-
Z_A_P
addikt
válasz MaCS_70 #19159 üzenetére
+st3v3np3t3r
Koszi a valaszokat.Az egyik bankkal ma beszeltem 2x, eloszor azt mondtak ket ajanlott levelrol kell papir hogy kiment, az eleg. Masodjara meg hogy kell a lemondo.
Egy masik banktol meg varok visszajelzest.
Felhivom majd a tulajt, es mondom neki hogy ugy tunik ez igy nem megy, erdeklodjon/surgesse meg a szomszedot a hagyateki kapcsan. Aztan ha a masik bank biztosra mondja valamelyik surrano palyat, akkor lepunk.
[ Szerkesztve ]
OK
-
félisten
A kifejezett lemondó nyilatkozatot szerintem nem kérhetik, mivel senki sem kötelezheti ilyen megtételére a tulajdonostársakat.
Tehát a felhívásnak és az abban foglalt határidő eredménytelen eltelte jelzésének elégnek kell lennie -- amint az a polgári jogban napi rutin.
Nem véletlenül tartalmazza a Ptk. az általános szabályainál (tehát sajnos nem külön CSOK-ról van szó), hogy a lehetetlen küldetéshez közelítő esetekben nem szükséges a lemondás. Lehet, hogy a CSOK szabályai ettől eltérnek, de nem sok okát látnám.
Nagyon sokszor ténylegesen lehetetlen a lemondatás. Két éve ért véget egy ügyfelem ügye, amelyben 60 évnyi öröklési elmaradást próbáltak helyrehozni, amihez a bíróság nagyon humánus hozzáállása is kellett. Egy olyan tulajdonrészről volt szó, amelynek a tulajdonosa még az ötvenes években hunyt el. És bizony nem annyira kevés ilyen ügy van...
MaCS
-
Dell XPS
veterán
válasz MaCS_70 #19158 üzenetére
2012 -es mobil tartozásról van szó, összege: 25 000Ft
Volt 1-2 nehéz évem abban az időszakban, és hibáztam, nem fizettem ki a számlámat. Jött felszólítás is természetesen, nem reagáltam rá. Talán közjegyzői megkeresés is, de nem emlékszem pontosan.
Amire világosan emlékszem, hogy 2014 óta nem keresett meg senki ebben az ügyben. 2014 óta "minden" rendben van az életemben, és jogkövetően reagáltam volna minden megkeresésére. Nincs szándékomban nem fizetni, kárt okozni, de nagyon soknak tartom így.
2020 májusában kaptam a végrahajtási végzést, amire kifogással éltem. ~ 200 000Ft lett a követelés vége és hat év telt el. Úgy informáltak, hogy a mobil tartozás egy év elévüléssel bír.
[ Szerkesztve ]
Üdv, Dell XPS
-
titán
Nem tudjátok esetleg, hogy a január 1-től életbe lépő kétfaktoros fizetés a bankkártyáknál csak az online vásárlásokra vonatkozik, vagy minden kártyás fizetésre? Nekem az erste bank levele alapján az jön le, hogy csak ha online vásárolok a kártyával, akkor szükséges ez.
-
asdf_
veterán
Minden kártyásra értelemszerűen nem, ott a kártya birtoklása az első faktor, a pin kód tudása a második. Jóváhagyást csak online vásárláskor fog kérni, meg QR kódos AFR utalásnál (amivel jövőre kis forgalmú helyeken lehet majd elkezdeni találkozni, mert mindenhol kötelező lesz az elektronikus fizetési mód biztosítása, és egy kis forgalmú cégnél egy POS terminál banktól még mindig drága, fintech cégtól meg még mindig horromagas a jutalék, így egy QR kóddal le lehet ezt majd tudni, ztán ha az ügyfél ezt nem képes lekezelni, akkor a kisbolt majd pingvinezik, hogy a lehetőség adott volt, ő a jogszabályoknak megfelelően biztosította az elektronikus fizetés lehetőségét)
(otthon meg majd, az utalás díját látva meg majd azt is megtudja a vevő, hogy miért nem volt POS terminál a boltban).[ Szerkesztve ]
-
csapos2
addikt
Tiszteletem minden kedves itt összegyűlt fórumtársnak!
Van itt olyan aki a válásjogi kérdésekben jártas esetleg illetékes?
Lelkiismereted méri önzésed őszinteségét. Hallgasd figyelmesen.
-
Z_A_P
addikt
válasz MaCS_70 #19162 üzenetére
Lehet, hogy a CSOK szabályai ettől eltérnek, de nem sok okát látnám.
En is igy gondolnam, de a bankvezeto hivott fel (hangja alapjan egy kedves idos neni) "atnezte a beadando papirokat, es oda volt irva hogy elov. lemondo nyilatkozat". Gondolom neki ennyi eleg volt infonak, olyan hogy Ptk, stb, ugyan...
Hatha a masik bank (ahonnan meg nem jott valasz), rugalmasabb lesz.
szerk: meg is van, ime a PDF, 2. oldal[ Szerkesztve ]
OK
-
félisten
A bankok jogértelmezése hátborzongató tud lenni.
A Ptk.-szerinti eljárás az, hogy a felhívásban megfelelő határidőt kell biztosítani arra, hogy a megküldött adásvételi szerződésre nyilatkozzon, hogy élni kíván-e az elővásárlási jogával. Extrém jófejek a nemleges választ is elküldik (legutóbbi ilyen ügyemben kb. 45-ből egy), de ez nem elvárható. Ezért aztán a kérőnek, tehát jelen esetben a banknak be szokás küldeni a felhívások tartalmát a tértivevényekkel és nyilatkozni arról, hogy az átvétel + határidő + 5 napon belül nem jött nyilatkozat.
Ez tehát e leveles módszer, és működik -- feltéve, hogy van átvétel vagy kézbesítési vélelem. "Elhunyt" jelzés esetén viszont nincs, ami viszont megalapozhatja az aránytalan nehézséget.
MaCS
-
válasz alakesh #19085 üzenetére
Megtörtént aminek nem kellett volna. A számlavezető bank jogsértően járt el az inkasszóval. A számlára 48950Ft értkezett(gyes+családi,csak ez érkezik rá!). A VHT által előírt inkasszózható összeg több mint dupláját(~23500Ft) zárolta a bank. Ennek örömére az ismerős battyoghat be a bankba reklamálni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Hali!
Online hol és hogyan tudok feljelentést tenni egy cég/magánszemély ellen csalás miatt?
Nézelődtem ügyfélkapun, a rendőrség honlapján, de sehol nem találok ezzel kapcsolatos űrlapot, nyomtatványt... -
drzozo
senior tag
-
-
törölt tag
válasz bitpork #19176 üzenetére
Allinshop Szeged a nevük.
Vaterán vettem egy infrapanelt fél év garanciával, új, csak csomagolás sérült. Erre megkaptam termosztát, fali konzol nélkül, illetve a hátlapja púpos, fóliás volt, házilag takolt... néhány nap után tönkre is ment, arra keltünk hajnalban, hogy füst és égett szag van.Az eladó szerint hátul az védőfólia, és azért ment tönkre, mert nem villanyszerelő üzemelte be. Dugvillás volt, nem kellett szerelni.
-
-
titán
Lehetséges olyan szerződést kötni a házasság ideje alatt, vagy akár előtte, hogy házastársi tartást ne ítélhessen meg a bíró később, történjék akármi?
Köszönöm szépen!
-
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Ujabb kerdessel fordulnek a szakertokhoz. CSOK-os ingatlan eladasa, CSOK atvitele a tema.
Adott (az akkor zsir uj) ingatlan CSOK igenybevetelevel lett vasarolva, most pedig az elado egy masikat venne, mely viszont hasznalt. Olvasgattam az ugyben, kertunk is infot a MAK-tol, de hivatalos allasfoglalas meg nincs toluk sajnos. Ami infokat ossze sikerult szedni, annak alapjan ez esetben is eladhato az ingatlan ha:
- 5 ev eltelt a CSOK tamogatas ota
- az uj ingatlan nagyobb es/vagy ertekesebb
- a ket adasvetel 60 napon belul tortenikIlyen feltetelek mellett elvileg nem kell a tamogatast visszafizetni - ideiglenesen sem - illetve nem problema az sem, hogy az anno uj hazra felvett CSOK-ot most hasznaltra vinnek at. A fenti feltetelhalmaz mindegyik pontja teljesul egyebkent, tehat az en jozan paraszti eszem szerint nincs akadalya az eladasnak.
Van ebben mar valakinek tapasztalata, ez tenyleg ilyen "egyszeru"?
Koszi!but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray
-
Üdv.
Az ÁSZF módosítás érvénybe lépése lehet azonnali vagy kell kötelezően x nap a hatályba léptetés elött?Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
asdf_
veterán
válasz st3v3np3t3r #19182 üzenetére
Attól függ, kinek az ÁSZF-je és hogy mit tartalmaz a módosítás (pl. más történet egy mindenkire, meglévő ügyfelekre is vonatkozó negatív módosítás, meg megint más egy csak az újakra, de rájuk azonnal érvenyes módosítás).
[ Szerkesztve ]
-
-
Samus
addikt
Üdvözletem,
nem találtam ide vonatkozó topikot (nincs munkajog vagy konkrét munkáltató/munkavállaló topik?), így itt kérdeznék, illetve érdeklődnék.Jelenleg felmondás alatt állok (én kezdeményeztem), 18. az utolsó munkanapom, 21. kezdek az új munkahelyemen. De ott van december 12, áthelyezett munkanap. Nekem ez hogy fog kijönni? A régi helyemen ingyen ledolgozom, az újnál pedig kiírnak szabadságra? Vagy nem is kell ledolgoznom?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
-
félisten
válasz st3v3np3t3r #19186 üzenetére
De a szabadság kiírásának is megvannak a feltételei. Ha eddig nem történt meg szabályosan, akkor a 12-e bizony munkanap!
MaCS
-
válasz MaCS_70 #19187 üzenetére
Tudom...amit nem szeretnek a munkáltatók betartani(ezért vettek el 1.5hónapnyi szabim! Azt írták, hogy a munkavállalókkal egyeztettek, holott ez nem is történt meg! A másik dolog amitől falra mászok, mikor azt mondják, hogy a munkáltató a munkavállaló szabadságának 2/3-adával szabadon rendelkezik! Hát a Mutk szerint meg nem! De ezt is sok cég szereti hangoztatni! Köztünk a miénk is!)
Témában:
De ez speciális helyzet, mivel 12.-én a régi melóhelyén lesz, 24.-én meg már az újon...Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
félisten
válasz st3v3np3t3r #19188 üzenetére
Nincs itt semmi speciális: ha nincs szabályos szabadság aznapra, akkor az sima munkanap. A 24-e meg sima nem munkanap. Nincs erre külön szabály, a munkavállalót meg amúgy sem érinti, ő csak akkor járhatna rosszul, ha közben folytatás nélkül megszűnne a munkaviszonya.
A munkavállaló mellesleg 7 nap felett rendelkezik szabadon az Mt. szerint. A maradékkal a munkáltató, igaz, nem teljesen szabadon, de semmi 2/3-ról nincs szó, hiszen annál "rosszabb" a helyzet.
MaCS
-
válasz MaCS_70 #19189 üzenetére
de semmi 2/3-ról nincs szó, hiszen annál "rosszabb" a helyzet.
Nem ez az első munkahelyem,ahol ezzel jönnek. De pont ezt írtam, hogy ilyen nincs a Mutk-ban. De mégis ezt szajkózzák nagyon sok helyen!Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
félisten
válasz st3v3np3t3r #19190 üzenetére
A szabály az, hogy a munkavállaló 7 nappal rendelkezik, ami nagyjából megegyezik az alapszabadság 1/3-ával, így a karrier elején igaz a 2/3.
A szabadnapok száma viszont növekszik, a 7 nap ellenben konstans, így az arány csak romlik.
Ami nem igaz, az a "tetszőlegesen". Egyik fél sem rendelkezik teljesen szabadon a szabadnapok fölött.
MaCS
-
asdf_
veterán
válasz st3v3np3t3r #19190 üzenetére
Én nem jártam jogászképzőbe, de ha 7 napot a munkavállaló kérésének megfelelően kell kiadni, akkor nekem abból az következik, hogy az összes többi maradékot, ami akár több is mint a 2/3, azt viszont -eltérő megállapodás hiányában- nem én kérem, hanem megmondják, hogy ekkor mész szabira és kesz.
-
118. §
(4) Az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig, öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik vagy meghal.
121. § (1) * A munkavállaló részére, ha munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg - a 118. § (4) bekezdését kivéve - a szabadság arányos része jár.
(2) A fél napot elérő töredéknap egész munkanapnak számít.
60. A szabadság kiadása
122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.
(2) * A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
(3) * A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. E tekintetben - a szabadságként kiadott napon túl - a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap vehető figyelembe.
(4) A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. *
(5) A szabadságot - a 125. §-ban foglaltakat kivéve - megváltani nem lehet.Itt nincs semmi a munkáltatói szabadság feletti rendelkezésről!
Se 2/3-ad,se semmi, a jogszabály nem ad ilyen lehetőséget a munkáltatóknak!Önkényesen,1oldalúan nem adhat ki szabadságot a munkáltató! Nálunk ez volt!
Röviden:
A munkáltató köteles kiadni 7 napot max 2 részletben akkor,mikor a munkavállaló kéri! A maradékkal továbbra sem rendelkezhet, maximum eldöntheti, hogy a munkavállalónak kiadja-e a kért időben,avagy nem és ezzel elcsúztatja, viszont a munkáltatónak ezt kiadást elött legalább 15nappal tudatnia kell a munkavállalóval! A 7 napon túli szabadsággal való rendelkezéshez való joga nincs a munkáltatónak!Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
asdf_
veterán
válasz st3v3np3t3r #19193 üzenetére
A munkavállaló akkor kéri a 7 napját amikor akarja, ebben egyezünk.
Az ezutáni -legyen az egyszerűség kedvéért- 14 napot a munkáltató aug. 10-től aug 24-ig akarja nekem kiadni. Kérek szabadságot június 5-19-ig. Nem adják ki, még aznap. Július 8-22-ig, nem adják ki, szintén aznap. Így mindkét frontról tartva van a 15 nap előre dolog. Kérem aug. 8-tól 22-ig, azt mondják, hogy aug 10-tól 22-ig mehetek, de ha olyanom van, akkor akár 24-ig is. Így lenyelem a békát és elmegyek aug 10-től 24-ig szabadságra (20-a hétvége volt, hogy ne okozzon bonyodalmat). Havégiggondoljuk mindezt, akkor mentem szabadságra, amikor én akartam, vagy akkor, amikor a munkáltatóm akarta? Naugye...
Szerk. És még mindig nem látom, hogy ha a 7 napot az én kérésemnek megfelelően kell kiadni, akkor abból hogyan nem következik, hogy a maradékot viszont az ők adják. Azt meg pláne nem, hogy a 122§ (1)-et miért felejtetted el kikövéríteni, ahol pont ezt írják le
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz st3v3np3t3r #19193 üzenetére
Ügyesen elfelejtetted kiemelni pont azt a mondatot, ami eldönti a kérdést:
122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.
MaCS
-
válasz MaCS_70 #19195 üzenetére
Jó van na... Elfelejtettem. Dolgozok De javítom:
Erről mi lenne a véleményed? [link]
asdf_: a 7 napon túli szabadság kiadását gondolom sok esetben mérlegelik a munkáltatók, hogy tudják-e nélküzni a munkavállalót arra a 14napra, vagy sem. Az nem indok, hogy "mert csak". Ha kiír 14napra x-től y napig és neked nem felel meg, erőszakkal nem küldhet el szabira!
Nagyon sok multi elrendeli nyáron a 3hetes leállást, amikor a munkavállalóknak kiadja a 14+1 napot. Mondjuk ez is olyan dolog, hogy melyik cég, hogyan áll hozzá. De a lényeg, jogilag nincs 2/3-os egyoldalú rendelkezési joga a munkáltatóknak.Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
félisten
válasz st3v3np3t3r #19196 üzenetére
De, pontosan, hogy elküldhet szabira, ha úgy tetszik, erőszakkal. Az idézgetett paragrafusban pontosan ez áll, azzal a kitétellel, hogy előtte meg kell hallgatni a munkavállalót (ami semmire nem kötelezi a munkáltatót).
A meghatározott időtartambeli és egyéb különös szabályokat persze figyelembe kell vennie, de alapesetben, a darabolás tilalmának betartásával bizony ő küld el szabira, adminisztratív erőszakkal.
Az persze más kérdés, hogy a legtöbb munkáltató elég rugalmas szokott lenni, legalábbis bizonyos mértékig. De akadnak bőven erre teljesen süket cégek is, ahol mondjuk az automatizált rendszerek kényelméről és költségtakarékosságáról nem akarnak lemondani, és az N-7 napot alku nélkül meghatározzák.
MaCS
-
válasz MaCS_70 #19197 üzenetére
Én azért ezt az erőszakossághoz való jogot vitatnám. Bár, köteles lenne kiadás előtt egyeztetni a munkavállalóval,biztos ami biztos...írásban! és az elfogadást is írásban!, amit persze nem tesz meg szinte egyik cég sem, ezzel kötelezettséget szegve és persze büntetlenül. De ha a munkavállaló tenné meg, akkor mindent bevetne a cég annak érdekében, hogy szankcionálja a munkavállaló kötelezettség szegését!
-
mike1334
veterán
válasz st3v3np3t3r #19198 üzenetére
Nem egyeztet, közöl. Elfogadni se kell. Írasbeliség is megvan, a legtöbb cég vagy papíron vagy számítógépes rendszerben vezeti a szabadságot.
...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!
-
MCGaiwer
addikt
válasz st3v3np3t3r #19198 üzenetére
Az egyeztetés nem azt jelenti, hogy beleegyezésed kell adni hozzá.
így is lehet egyeztetni:
HR: - hé Józsi, Dec 12.én szabira mész, jó?
Józsi: -Dec 12.-én nem akarok szabit
HR: -nem baj, dec 12 szabin leszel.
Maximum a 15 napos közlési határidőbe és a darabolásba tudsz belekötni.Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest