- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple notebookok
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- LG LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kasya
nagyúr
Nem tudom munkajog-e, de megkérdem:
A FEOR számnak van jelentősége a munkavállaló szemszögéből, ha az esetleg teljesen más, mint a betöltött munkakör? -
-
inf3rno
nagyúr
Belenéztem ebbe a FEOR listába [link], nekem nem tűnik úgy, hogy teljes lenne. Nekem is van olyan végzettségem és csináltam olyan munkakört, ami nincs benne. Lehet, hogy önkényesen megpróbálta besorolni az alá a szám alá, ha viszont egyáltalán nem hasonlít, az hiba. Nem tudom, hogy hol nézik ezt a számot. Itt azt írják, hogy csak statisztikák készítésénél van jelentősége: [link]. Esetleg a HR-esnek nyújthat segítséget.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok!
Ingatlan(os) kerdesem lenne, hatha tud valaki mondani valamit.
Van egy ingatlan hirdetes, felhivtuk, ingatlanos volt, beszeltunk vele, par alap infot a hazrol. Cimet nem adott! Megbeszeltunk egy megtekintesi idopontot par napra kesobb. Cimet nem adott, mondta majd megelozo napon felhiv, es akkor egyeztetunk cimet ahol talalkozunk.
Am addig megtalaltuk az ingatlant, becsongettunk, tulajjal megneztuk a lakast. Utana felhivtam az ingatlanost, lemondtam a megbeszelt megtekintest, nem aktualis mar.
A kerdesem, ha az eladonal kozvetlen megvennenk az ingatlant, igenyt tarthatna-e az ingatlanos a 2 telefonhivas kapcsan a jutalekara?
Az ingatlanosnak nincs kizarolagos szerzodese, azota masik iroda is hirdeti.
Semmilyen papirt nem irtunk ala, cimet nem adott ki, 2x beszeltunk telefonon (illetve 3x, mert azota felhivott hogy keressunk-e egy uj idopontot)
A nevem es a telefonszamom ismert neki.[ Szerkesztve ]
OK
-
Z_A_P
addikt
-
kisselandras
senior tag
Sziasztok nem tudom ide tartozik e de hátha !
Adott a szomszéd aki fatelepet nyitott s majd nem egész nap a tűzifát vágják .
Lehet e Tüzép telepet csinálni hipsz ropsz ?
nem kellet volna az engedélyünk a többi szomszédnak ?egy szomszédot se kérdeztek meg vagy kerestek meg levélben hogy valamiPiros pont a vevőnek is jár egy sikeres üzlet után !!írd oda a hirdetésedbe posta on off !!kösz :) Tel:szám az adatlapomon ha sürgős !
-
Egon
nagyúr
Sziasztok!
Öröklési joggal kapcsolatos kérdésem lenne. Adott egy ingatlan (ház), amelyet az örökhagyó azzal kiegészítve hagyott a három gyermekére (végrendelettel, nagyságrendileg 50 évvel ezelőtt), hogy az ingatlannak mindig a család birtokában kell maradnia (három testvér örökölt eredetileg: 50-25-25%-os arányban). Két kérdésem lenne: egyrészt ez a kitétel hagyományrendelésnek számít, vagy érvénytelen kitétel a végrendeletben? Másrészt mivel az eredeti örökösök már mind kihaltak, a ház továbbszállt az örökösök leszármazottjaira, ez a kitétel köti a jelenlegi örökösöket is (amennyiben hagyományrendelésként értelmezzük)?
Előre is köszönöm a választ!"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
inf3rno
nagyúr
válasz kisselandras #18915 üzenetére
De kell az engedélyetek. Legalábbis évekkel ezelőtt még kellett, amikor mellettünk csináltak ilyesmit. Szerintem a jegyzővel kéne beszélni ez ügyben.
Buliban hasznos! =]
-
félisten
válasz kisselandras #18915 üzenetére
A kulcsszó: telephelyengedély!
De könnyíti a dolgotokat, ha tisztában vagytok az övezeti besorolással.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Egon
nagyúr
Még egy kérdés, ezúttal ingatlan adás-vétel témában.
Adott egy ingatlan (telek), meglehetősen bonyolult tulajdonosi körrel: összesen van 6 tulajdonos, akik tulajdonosi hányada két esetben 1/4, a többiek 1/8 arányban tulajdonosok. A telket szóbeli megállapodás alapján három részre osztva használják: a fele van egy szűkebb család birtokában (szülő és két gyerek), a negyede egy másik családé (két testvér), az utolsó negyede pedig megint másé.
A tulajdonosok egy része úgy döntött, hogy eladná az ingatlant (ami egy elég jó helyen levő építési telek, így van rá érdeklődés). A kérdés az elővételi jogra vonatkozik. Amennyiben több tulajdonostárs áll össze, és adná el a telekhányadát (praktikusan mondjuk a fele telket, az első 3 tulaj), akkor az elővételi jog az ajánlat egészére vonatkozik? Tehát olyat nem lehet megcsinálni (remélem), hogy csak részlegesen szeretne élni valamelyik tulajdonostárs az elővételi joggal, és pl. ha egyben ajánlat érkezik 2 tulajdonostárs 1/8-1/8 részarányú, valamint egy harmadik tulajdonostárs 1/4 részarányú tulajdonára, akkor abból nem "mazsolázhatja" ki mondjuk az egyik 1/8 részesedést, hogy csak azt venné meg (hogy így meghiúsítsa az egész adásvételt, mivel a vevőnek jó eséllyel nem kell a "csonka" telekrész)?[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Egon
nagyúr
-
mike1334
veterán
Szvsz ez az eset eltér a linkelttől. Ott egy tulajdonos van, itt több. Több tulajdonos esetén minden egyes tulajdoni hányadra (külön-külön is) elővásárlási joga van. (Szerintem, nem olvastam most utána jobban.)
...unless the law provides otherwise. Guarantees not guaranteed!
-
Egon
nagyúr
válasz mike1334 #18921 üzenetére
Sehol nem írja a dologösszesség résznél, hogy egy tulaj van.
Idézet a linkről:
A dologösszesség egészére vonatkozó, vele közölt ajánlatot az elővásárlásra jogosult csak teljes egészében fogadhatja el, mert csak ebben az esetben van meg a felek között az adásvételi szerződés létrejöttét eredményező konszenzus.A gyakorlatban az adott esetben nehezen tudom elképzelni a te verziódat. Tegyük fel, hogy az adott telekrészre (2*1/8 + 1/4) érkezik egy 50 millás ajánlat. Mi alapján élne elővételi jogával valamelyik tulajdonostárs, mondjuk az 1/8 részre? Mi lenne a vételár? Miért lenne arányos a részvételár összege a teljes ajánlatra nézve? Miért akarnánk (mint család) eladni egy 10 méter széles kertből, 2.5 métert, amikor ezzel bukjuk a fennmaradó 7.5 méter széles telekrészt is (hiszen az már nem építési telek kategória)?
Egyébként meg:
A tulajdonos és az elővásárlásra jogosult közötti megegyezés hiányában dologösszességként történő értékesítés esetén az elővásárlásra jogosult csak akkor tudja e jogát külön az e joggal terhelt dologra nézve gyakorolni, ha az általa indított perben a bíróság megállapítja, hogy a dologösszességkénti értékesítés az adott esetben az elővásárlási jog meghiúsítását célzó, rosszhiszemű, tisztességtelen, visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül, és így a joggal való visszaélés Ptk. 5. § (1) bekezdés szerinti tilalmába ütközik.
Tehát a földhivatal bejegyezne egy ilyen adásvételt, ha jól értem, maximum a tulajdonostárs perelhet ha akar.
[ Szerkesztve ]
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
mike1334
veterán
A Pk. vélemény egy tulajdonos-több dolog esetről beszél. Egyébként neki is van tulajdoni része, így azt szvsz simán "bővítheti" csak egy résszel is.
De ismétlem, nem olvastam bővebben utána, csak azt írtam/írom le, ami engem zavart az okfejtésben.A második idézetben is tulajdonos van. Nem vitatkozni akartam, kár forgatni a szemed. De ha zavar az eltérő vélemeny, akkor kérlek...nem fárasztalak vele a továbbiakban.
[ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz mike1334 #18923 üzenetére
Én is leírtam, mi zavart az okfejtésedben:
1. A vételi ajánlat egy egész; bármekkora külön részére nincs vételár, amit elfogadhatna az elővételi joggal rendelkező (az olyan apróságot már meg sem említem hogy pl. a fizetési ütemezés is változhat (mondjuk a telek egy darabkáját meg bírná venni a vevő saját pénzből is, nem kell rá hitelt felvennie stb.), és az ütemezés szintén része ugyebár annak az okiratnak, amit az ügyvéd megküld az elővásárlási joggal rendelkező részére megküld, hogy akar-e élni a jogával).
2. Amennyiben az eladók (azaz mi) vitatják az elővásárlási jog "részgyakorlását", akkor max. perelni tud az érintett (az meg különösebben nem zavar).A második idézetben is tulajdonos van. Nem vitatkozni akartam, kár forgatni a szemed. De ha zavar az eltérő vélemeny, akkor kérlek...nem fárasztalak vele a továbbiakban.
Ha nem vagy biztos a véleményedben", akkor minek érzed szükségét, hogy megnyilvánulj (aztán jól besértődj)? Szerinted ezzel mennyivel vagyok előrébb?
[ Szerkesztve ]
-
mike1334
veterán
Abban nem kételkedem, hogy a pk. vélemény arról szól, amit én írtam. Egy tulajdonos több tulajdonáról. Olvasd el újra.
Ha nem zavar, hogy perelnek, akkor arra is van megoldás, amit etikátlan ajánlani, ezért csak annyit mondok, hogy ajándékozás esetén nincs elővásárlási jog.
Ha meg természetben osztható a közös tulajdon, akkor osszátok meg, és aztán adjátok el.[ Szerkesztve ]
-
MCGaiwer
addikt
Szóval ez a tulajdoni felosztás:
Család: 2/8 + 1/8 + 1/8 = 4/8
két testvér: 1/8 +1/8 = 2/8
harmadik: 2/8A család akarja eladni, egyben a 4/8-ad részét.
Jogilag itt a a két testvérnek és a harmadik félnek elővásárlási joga van a család minden hányadára külön-külön. Hivatalosan itt nincs egy, "egészre" szóló vételi ajánlat, hanem 3 külön ajánlat van a 2/8 + 1/8 + 1/8 részekre. Szóval a tulajdonostársak akár élhetnének elővásárlási joggal csak 1/8 részre is.
Ezt úgy tudja a család megoldani, hogy előbb a 3 külön tulajból csinálnak egyet családon belül, majd utána arra az egyre kaphatnak egy "egészre szóló" ajánlatot.Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
Egon
nagyúr
válasz MCGaiwer #18926 üzenetére
Te jogász vagy?
Hivatalosan itt nincs egy, "egészre" szóló vételi ajánlat, hanem 3 külön ajánlat van a 2/8 + 1/8 + 1/8 részekre.
Erre azért mutathatnál valami hivatkozást. Ezek szerint, ha el akarjuk adni a lakást az asszonnyal (fele-fele arányban van a tulajdonunkban), akkor arra nem kaphatunk csak a két fél részre szóló ajánlatot? Még egyszer: ezek a telekrészek önmagukban értéktelenek, a legkisebb részek két és fél méter széles "csíkok".
Egyébként azért is fura nekem a történet, mert eredetileg ezek a részek (a fél telek, illetve 1-1 negyedrész) 1-1 ember birtokában (3 testvér) voltak, csak éppen ezek a tulajdonosok kihaltak, és öröklés útján lett több tulajdonos (pontosabban a nagyapám még életében anyámnak ajándékozta az ő része felét, tehát a teljes telek negyedét, aztán amikor a nagyapám meghalt, anyám lemondott az örökségről az öcsém és az én javamra, így kaptunk 1-1 nyolcadrészt a teljes telekből).
-
Egon
nagyúr
válasz mike1334 #18925 üzenetére
Nem tudom mi etikátlan van abban, ha mondjuk anyámnak ajándékoznánk azt, amit úgyis ő örökölt volna (ezért kell vigyázni az ilyen sommás kijelentésekkel, a teljes tényállás ismerete hiányában).
-
mike1334
veterán
Az, ha ezt azért csinálnátok, hogy ezzel az egyes részekre vonatkozó elővásárlási jogot ellehetetlenítsétek, ami ugye joggal való visszaélés is lehetne egyesek szerinr, ezért én hivatalosan nem is ajánlom, persze, ettől még dönthettek így. Mondjuk szja szempontjából ez nem szerencsés, de hát na...
Ja, és én azt írtam, hogy (jogászként) ajánlani etikátlan.[ Szerkesztve ]
-
MCGaiwer
addikt
van 6 tulajdonosa a teleknek, az, hogy abból 3 egyébként meg egy családot alkot, lényegtelen.
A másik 3 tulajnak elővásárlási joga van mind az 5 tulajdonrészre még akkor is, ha azt 1 szerződésbe foglalják.[ Szerkesztve ]
Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
MCGaiwer
addikt
azt pedig félve kérdezem meg, hogy abban a bizonyos vételi ajánlatban nem az szerepel véletlenül, hogy
"... ajánlatot tesz az X helyrajzi számon található telek
Családtag A 2/8-ad részben
Családtag B 1/8-ad részben
valamint
Családtag C 1/8-ad részben
tulajdonolt ingatlanára!"?mert elég valószínű, hogy valami ehhez hasonló van ott, 4 külön szerződő féllel azon az ajánlaton, amiből egyértelműen látszik, hogy itt valójában 3 külön szerződés jön létre a 4 fél között, csak az a 3 szerződés 1-re van felvezetve, mivel tartalmuk és tárgyuk azonos.
Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
titán
Helló!
Adott egy vendéglátó egység, aminek a kamerái elég nyilvánvalóan veszik a közterületet is. Ha jól tudom ez illegális. A naih - nál lehet ezeket bejelenteni? Arra nem szükséges valami "igazolás", hogy tényleg rögzítik a közterületen zajló eseményeket is? Elvileg ha lemaszkolja a közterületi részt, akkor már szabályos. Azonban van kint olyan helyen is kamera, ami telibe a járdát figyeli, amellett van az épület. Ott nem tud maszkolni, hisz akkor az egészet ki kellene takarnia.
Köszönöm szépen!
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Azért én megbizonyosodnék róla, hogy nem csak dísznek vannak kint, mert vannak fake kamerák, amiknek az elrettentés a célja, de nem vesznek az ég világon semmit. A NAIH-ot hívnám fel első körben: [link], aztán úgy tűnik, hogy csak írásban lehet intézni a feljelentést, online vagy telefonon nem, de jobb előtte beszélni velük. A közterületet úgy alapból nem szabad megfigyelni. Az érdekes kérdés, hogyha többször onnan törnek be, akkor esetleg jogos érdekre hivatkozva lehet e mégis, viszont ha ezt engednék, akkor is biztosan ki kéne táblázni, hogy kamerával megfigyelt terület, úgyhogy ezt jó eséllyel elkaszálja majd a NAIH. Itt pl volt idén hasonló ügy: [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Pocee
senior tag
válasz #05304832 #18935 üzenetére
hát ilyen világot élünk...az emberek intoleránsak AKARNAK lenni,mert hát megtehetik...és közben még azt is elhitetik magukkal,hogy bank és a közterület kamerák veszélytelenek a jogaikra,de ha egy privát üzlet kamerái véletlen rossz szögben állnak...akkor "NANEHOGYMÁ"
agyrém,komolyan.Mr.Brightside
-
Tav-Csoves
őstag
Sziasztok!
Magasföldszinti panellakásom alatti utcára néző garázsban bejelentés nélkül elkezdték a garázs fölötti födémeket tartó oszlopot áthelyezni.
Milyen szankciók lehetnek az átépítést végző, az épületben lakás tulajdonos ellen, ha a lakásomban megrepednek a falak, vagy beomlás következik be?
Milyen bejelentési kötelezettségei lettek volna neki, és milyen bejelentési kötelezettségeim lennének nekem, most hogy már el is kezdték a munkálatokat?
Kell e statikust, mérnököt megkérdezni, meg kell nézni a terveket.
A bontást indítónak nincs pontos tudomása az áthidaló gerendák hosszáról!Köszönöm szépen a válaszokat!
-
Exodion
aktív tag
válasz Tav-Csoves #18938 üzenetére
Statikus szakvelemeny nelkul nem szabad teherhordo falakkal jatszani, kiszedni oket plane nem. Nalam (szinten magasfoldszinti panel 10em tomb) egy lottozo van akik egy full tamfalat bontottak ki es raktak a helyere egy acelgerendat (nekik status volt), az a falam 2cm-t sullyedt es most kell bele 325Kg aljzatkiegyenlito .
KK-nak kell jelezni, o kimegy intezi a statikust aztan mehet a kaktusz meg a vazelin a delikvensnek. -
Új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 6:157. § szerinti kellékszavatossági jogról (egy magányszemély-magánszemély eladó/vevő esetében) le lehet mondani?
Gondolok itt olyan dokumentumra pld, amelyen két tanúval igazolja a vevő, hogy lemond a jogáról.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
asdf_
veterán
válasz Tav-Csoves #18938 üzenetére
Szerintem közös képviselő, meg a helyi önkormányzatnál az építési osztály. Én utóbbinál jelentkeznék először, és nem akkor, amikor már reped/összedől, hanem azonnal. Azt biztos meg tudják mondani, hogy ez épitésiengedély-köteles tevékenység-e (sanszosan igen) és amennyiben az, ezzel rendelkeznek-e.
-
válasz LuckyL #18941 üzenetére
Értem, de nyilatkozatot tehet bármilyen adás-vétel során, amely nem gépjármű?
Egy példán keresztül lehet érthetőbb.
János és Iluska üzletet bonyolítanának.
János egy meglehetősen drága holmit szeretne eladni nyomott áron mert kell neki a pénz.
Iluska szeretné megvenni.
Azonban jános a továbbiakban nem szeretné ha Iluska nyaggatná a Kellékszavatosság jogával élve, mert elromlott valami benne, tönkrement stb adott éven belül.
Aztán menne a herce-hurca.
Ezért János kér Iluskától egy lemondói nyilatkozatot, amelyben Iluska lemond a kellékszavatossági jogáról, mivel olcsóbban vehette meg az árut.
Ha ez megfelel Iluskának is, megoldható egy ilyen dokumentum?
Mindketten magánszemélyek.
Előre is elnézést ha bárkit sértene a keresztnevek használata, Petőfi Sándor: János Vitézből idéztem a neveket.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
őstag
válasz moongoose #18943 üzenetére
igen, természetesen
magánszemély eladó mindig köthet iylen szerződést, csak cég eladó és magánszemély vevő esetében nem lehet ezt kizárni (iiletve ki lehet, csak tételesen fel kell sorolni a hibákat, tehát akár cég is eladhat valamit hibásan, csak picit részletesebben ki kell fejteni a szerződésben- ha érdekel a téma olvass utána pl az AAA autó hogy trükközött a használt autó eladásoknál az állapotfelmérő lapokkal)cryptot minden termékemért elfogadom
-
mm00
aktív tag
Gépjárművet a hagyatéki után két tulajdonos örökölte meg 50-50% arányban. Adásvételi szerződés esetén elegendő ez a szerződés: [link]
Eladó oldalon két oszlopra osztanák egy vonallal és mindketten beírják az adataikat, továbbá az aláírásnál is mindkettőjüké szerepelne.
Ez így megfelelő, vagy van valami más tartalmi/formai elem, ami miatt ez nem fog működni?
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Spórolós topik
- Gumi és felni topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Linux kezdőknek
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...
- 4K Core I5 12400F GamerRPC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 3200MHZ 512 SSD RTX 3060 12GB DDR6 2 Év Gari
- 27GR95QE-B OLED Törött Monitor eladó Minden gyári tartozékával gyári dobozában
- OLED55A16LA Törött alkatrésznek eladó
- Filament tároló doboz páratartalom-mérővel
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest