Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • SecRS

    tag

    Sziasztok! :))

    Előre is bocsi a kusza kérdésért!

    Régi laptopot konvertálok a jövőben asztali PC-vé. Az alapötlet ebből a videóból.

    Szóval a kérdésem az alábbi lenne:
    adott a laptop saját (5V, ~ 0,4A, 3-pines) hűtője, melyet én szeretnék egy gyönyörű régi, Athlon 64 X2-es gyári hűtőjére cserélni (80mmx80mm, 12V, 0,19A, 3-pin).
    A kérdés, hogy miként lehet a legszebben, legkevesebb kábelszétszedegetéssel és gányolással megoldani a tápellátás és a feszültségszabályozást (manuálisan, alaplapról ugye sajnos nem lehet)? A cél tehát egy potenciométer, vagy bármilyen más feszültségszabályozó közbeiktatása, amit a házon kívülre tudnék rakni és állítgatni igény szerint, ha már az alaplap nem tudja vezérelni.

    A laptopból kikerül a: képernyő, billentyűzet, touchpad, hangszórók, akku, gyári hűtő, DVD-író. Sok szálon megmarad a kraft.

    1. ötletem: egy külső HUB USB 2.0-ról (500mA, 5V) step up modullal 12V-ot kap a venti, ugyanide a földelés, a venti sárga kábele meg az alaplapi sárgára (hogy tudjam monitorozni). Kérdés: ez mennyire oké így és hol tudnék közbeszúrni egy potenciométert, amivel a leendő házon kívül szabályozni tudom majd a ventit?

    2. ötletem: mivel akku nem lesz, ezért az akku töltőjének 8-pinjéből felhasználhatnám-e a +12V-ot és a földelést? (pont ilyen mint a képen, csak nyilván alaplapon van, nem leszedett állapotban).
    Sárga ugyanúgy az alaplapira, mint az előzőnél.

    Na most nem vagyok teljesen hozzáértő, de ha valaki alaposan elmondja mit hova rakjak és hogy fog működni, az sokat segítene. A cél tehát, hogy úgy viselkedjen a venti, mint normál társai. Voltak olyan ötletek is, hogy bontsam ki a tápkábelből a termisztort és rakjam a hűtőre, stb., de magyarázat híjján nem értem, hogy az miért jó.
    Kérdés tehát mit szerezzek be és hogyan kezdjek neki, mit mihez csatlakoztassak? :R :R :R

    Semmi nem sürgős, alie-s, ebay-es linkeket elfogadok. :C

    [ Szerkesztve ]

    Ez csak egy lábjegyzet, ami 3 másodpercre elrabolta a figyelmedet.

Új hozzászólás Aktív témák