Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz kmisi99 #18454 üzenetére

    Normál esetben ha neked kellene mindezt méretezni, azt kellene megnézned, hogy mekkora az ellenállása (vagy fajlagos ellenállása az adott átmérőn méterenként).
    Ha az megvan, akkor tudni kell a szigetelés anyagát, jellemzően ebben a méretben ugyanis azzal előbb lesz baj, hogy az leolvad, minthogy a kábel elég. Ha megvan milyen hőmérsékleten olvad, akkor csillám hőtani képlettel kiszámolod, hogy mekkora teljesítmény kell az adott rézdrót felmelegítéséhez (kell a réz fajhője, és akkor az átmérőből ugyan úgy tudod, hogy 1 méter felmelegítése a szigetelés olvadáspontjára mekkora teljesítményt igényel) Ez persze nem a halálpontos meghatározás, mert abba sokminden apróság is beleszámít. De ha megvan a teljesítményed, akkor P=I*I*R képletből megtudod, mekkora a max áram.

    Persze ez csak akkor érvényes, ha nagyon te akarod meghatározni, amúgy a neten vannak kalkulátorok.

    Harmadik megoldás egy áramkorlátos bika labortáp. Dobsz rá egy feszültséget, és elkezded megnövelni az áramot, és várod, hogy mikor melegszik a vezeték. Na annak az áramnak veszed a felét, és kb jó vagy. (Utóbbiért lehet megköveznek, és inkább a gányolós topikba tartozik, mint ide, de ez is megoldás lehet, csak ne gyújts fel semmit miattam :D )

    Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Új hozzászólás Aktív témák