Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • giornalista

    senior tag

    válasz ribizly #148599 üzenetére

    Többször írtam már róla, amiről most te is. Hogy az igazán aggasztó az az, hogy mi, hogyan és mikor oldozhatja majd fel a VGA piacot.

    A probléma ugye az, hogy egy 3060 Ti összebányászkodik havi 40-45e forintot, különösebb ügyeskedések nélkül. Ha valaki hajcsa, akkor lehet, hogy még ennél is többet. Kicsiben az áramszámla és az adó is úgymond elhanyagolható tétel. Nem hiszem, hogy sok nicehash user fáradna majd a NAV-hoz a jövő évi bevallásában, aztán majd meglátjuk.

    Tegyük fel, hogy havi 35k haszon van egy 3060 Ti-on. Ezzel a sokak által hangoztatott normáláron 5 havi használat után konkrétan visszatermeli, 1 év alatt pedig még egyszer kitermeli a saját árát. Úgy, hogy a termék ára eközben nő vagy alig csökken, két másodlagos piaca (használt gaming, használt bánya) is van, hosszú garancia jár rá, tehát a meghibásodások ellen is védve van a user.

    Nyilván ha a BTC visszamenne 10k dollár alá, megjelenne egy adag kártya a piacon, viszont fontos látni azt is, hogy ez a magas árfolyam sokakat arra ösztökél majd, hogy bányásszanak tovább, várva a következő felfutást.

    A valós dilemma úgy érzem, hogy itt van. Amíg ilyen megtérülése lesz egy VGA-nak, addig egyszerűen, a piacgazdaság működési mechanizmusai miatt kvázi esély sincs arra, hogy paicra kerüljenek VGA-k. Ha fel is fut a termelés, akkor is felszívják majd a bányászok. Akiknek egy jelentős része egyébként mezei gamer, de úgymond hülye lenne nem beraktározni még 2-3 VGA-t, rákötni őket valamire aztán hadd szóljanak. Zéró kockázat, gyors megétrülés.

    Arra leszek nagyon kíváncsi, amit néhány hete feszegetett valaki. Hogy ez idővel a játékkiadóknak és a többi HW gyártónak is probléma lesz, és hogy akkor mi történik majd. Tényleg nem tűnik most annyira a valóságtól elrugaszkodott scenariónak, hogy rövid távon több szegecs is belekerül a sok fronton bajlódó PC gaming koporsójába.

Új hozzászólás Aktív témák