- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Házimozi belépő szinten
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Steam Deck
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Haywood
csendes tag
Sziasztok!
2010-ben vettem egy konfigot, amiből az alaplap-proci-memória trió jelenleg is az eredeti. 1-2 éve érzem, hogy kevés a memória a netezéshez (4GB), szóval felmerült, hogy az alapokat felújítom. Videókártya, SSD, táp újultak menet közben. Mivel 14 éve nem foglalkoztam a témával, teljesen vakon vagyok, hogy most épp mi a jó vétel ár-érték arányban.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?) Netezés, filmnézés. Játékok csak régiek (<2008) és ritkán.
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
Intel® Core™ i7-860@2.80GHz
2x2GB DDR3 RAM
Alaplap: Gigabyte GA-P55-US3L
Videókártya: Geforce GT 1030
Monitor: 1680x1050@60Hz
Táp: Be quiet! PURE POWER 11 500W
4 db SATA vinyó, 1 db SSD és 1 db IDE DVD-író
3. Mennyi pénzt szánsz rá? Jó kérdés. Gondolom kéne vagy 32 GB RAM, az önmagában kb 30e, ahogy nézem. Szóval az alaplap+proci+RAM trióra gondolok kb 50-100-at. A felhasználás módja miatt nem kell nagy teljesítmény, de olyat akarok, ami utána megint jó lesz 10+ évig. Illetve ami nem lassul be, ha folyamatosan nyitva van 20-30 fül a böngészőben.
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz? Új
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled? Nem
Előre is köszi!Haywood
-
-
kolopele
nagyúr
-
Haywood
csendes tag
válasz ollie #104454 üzenetére
2010-ben az volt a cél, hogy relatíve új játékok (Crysis) is jól fussanak. Netezésre és filmnézésre még most is jó ez a gép, csak ha letekerek vagy 10 métert a FB hírfolyamban, belassul, vagy összeomlik a Firefox. De ezt alapvetően memória problémának gondolom. Szóval sok memóriát akarok, de amúgy nem kell high-end. Csak valami stabil, csendes, át-érték arányban optimális cucc. Persze ha ez nem jön ki 100-ból, tudok feljebb menni. Mondom, alapvetően fogalmam sincs a mostani trendekről és árakról.
Haywood
-
veterán
válasz UserX #104445 üzenetére
jó választás szerintem a 4600G, 6 magról nem lépnék vissza 4-re én sem. Mennyit spórolnál a 4600G-vel, ha 5600G helyett veszed? Minimális difinél nekem lehet megérné a felárat. Egyik alulról, másik felülről nyaldossa a 3600-at játékokban.
(4600G sajnos nincs a tesztben, kicsit későn érkezett meg DIY piacra)solfilo
-
UserX
addikt
-
d@minator
addikt
válasz Haywood #104453 üzenetére
Ha nem cseréled később a GT1030-cat egy Ryzen 5600G-ben is el lehet gondolkodni, mert az integrált grafikája gyorsabb, mint a 1030. Mellé 3200 v. 3600 CL16 RAM. Minőség/ár alaplap ASUS TUF-E [link] de jó oda egy 26 ezres is, itt kérdéses a 10 év. A 1030-cat eladod.
Másik opció ha marad a VGA Intel 12100 v. 12400 vagy Ryzen 5600.
A rendszer SSD-n legyen oda cache-sel a böngésző. Jó volna egy m2 PCIe SSD. [link] -
válasz UserX #104460 üzenetére
Majd jelezz vissza légy szíves, hogy mi lett a csere eredménye, vagyis hogy elégedett leszel-e a 4600G-vel a 2600-hoz képest mert nem igazán találni arról a prociról teszteket.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
Haywood
csendes tag
válasz ollie #104463 üzenetére
Köszi a javaslatokat!
VGA-t most nem cserélnék, azt pár éve vettem, mert az eredeti tönkrement. És tényleg nem játszok olyat, soha nem szokott szűk keresztmetszet lenni. A rendszer egy 1 éves
500GB-s SATA SSD-n van, nyilván a virtuális memória is arra van beállítva. A sebességgel nincs is bajom, nem tudom, hogy egy M2 PCIe SSD okozna-e érezhető változást.Haywood
-
d@minator
addikt
válasz Haywood #104465 üzenetére
Akkor viszont jó lesz amit ollie javasolt de hogy képben legyél:
12100 - 4 mag 8 szál + Integrált grafika
12100F - 4 mag 8 szál
12400 - 6 mag 12 szál + Integrált grafika
12400F - 6 mag 12 szál
Ryzen 5600 - 6 mag 12 szál
Ryzen 5600G - 6 mag 12 szál + Integrált grafika (Ez lassabb a sima 5600-nál, Integrált grafikában erősebb, mint az Intel bár az inkább játéknál számít többet)Ezek közül mind jó, 10 évig nyilván a drágább biztosabb. A GT1030 is kibírhat 10 évet ha időnként karbantartod a gépet (pormentesítés és hővezető paszta csere) de egy jól szellőző alsótápos ház [link] is segíti ezt. Gyári hűtőt Silent-re érdemes állítani. Alaplapot leginkább a gépépítős topikban fognak ajánlani ha döntöttél. Intelhez drágább lesz. Ezek olyan procik, hogy az alaplapjukba még két újabb generáció is rakható.
Na melyik szimpi? -
hokuszpk
nagyúr
válasz Haywood #104453 üzenetére
"Szóval az alaplap+proci+RAM trióra gondolok kb 50-100-at."
apróról Amd B450 lap ; Ryzen 5 5500 ; 32 GB DDR4 ram -- most szereztem be, 92e volt a vége.
de a jelenlegi versenyhelyzetet elnézve ez nemlesz 10+ évet kiszolgáló konfig .[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Rolinho
csendes tag
Sziasztok!
Előre is sry, amennyiben nem a megfelelő topikban vagyok..
Adott egy konfigom, amit jelenleg nem szeretnék még teljesen cserélni, inkább "kifulloznék", aztán később a családban örökölnének.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Főleg játék, azon belül world of tanks, illetve pár újabb cím, de az irányvonal a world of tanks.Munkára, illetve a hétköznapi dolgokra most is elegendő az erősforrás, így azt nem is írom.
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
FSP 500W Hyper M
MSI Z370 TOMAHAWK
Intel Core i5-8400
Be quiet! Pure Rock 2
Corsair 16GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Vengeance LPX Black
Samsung 500GB 970 Evo Plus
MSI GTX1050 TI 4GT OC
Monitor: 1080p, illetve 144Hz
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
Keret nincs konkrétan meghatározva, cpu és gpu cserén gondolkozom.
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
Cpu esetén használt, gpu-nál akár új is.
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
Nem szeretnék tuningolni.Szóval adott a fenti konfig, amit szeretnék fejleszteni. Főleg a vga teljesítményét keveslem, viszont újabb kártyákra(gondolok itt: RX 6600,RTX3060,6600XT,7600,4060) már kevés lehet (??) a jelenlegi 8400.
Kérdéseim:
1, Mire lehet elég a jelenlegi i5 8400?
2, Érdemes-e a jelenlegi socket-en belől fentebb lépni ? Pl. 9700/9900?
3, Amennyiben procit váltanék, akkor az milyen vga-t lenne képes kihajtani cpu limit nélkül.Remélem jó gondolatmeneten indultam el, előre is köszönöm a segítséget!
-
válasz Rolinho #104471 üzenetére
Igazából nincs sok lehetőséged, vagy i7-8700 (6/12 mag/szál) vagy i7-9700 (8/8 mag szál). Utóbbinak egy kicsit magasabb az össz teljesítménye, de véleményem szerint jobb a több szál a modernebb játékoknál. A K-s verzióknak csak akkor van értelme, ha kb ugyanannyiért tudod megvenni, mint a simát, az i9-eket meg szerintem felejtsd el, túl drágák. Egyébként egy 7600/4060 szintű kártyát szerintem egy 8-9. gen i7 sem fog teljesen kihajtani, de azoknál lejjebb azért nem mennék (7600 helyett amúgy minden szempontból jobb a 6700).
És igen, érdemes procit váltanod, amennyiben kevés neked a mostani teljesítmény, de a 8700/9700 is kevés egy mai középkategóriás VGA-hoz, viszont a cserével még elodázhatod a komplett konfig cserét pár évre.
Csak egy kis betekintés, hogy mennyit fejlődtek a processzorok a 8400 óra (amúgy nekem is volt pont olyan i5-öm, nagyon szerettem).
Ha esetleg úgy döntesz, hogy mégis teljes konfig csere lesz, akkor budget vonalon i5 12400 vagy Ryzen 5 5600 felé nézelődnék, ha komolyabb konfigot akarsz akkor meg i5 13600K vagy Ryzen 5 7600.
[ Szerkesztve ]
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
kolopele
nagyúr
válasz Rolinho #104471 üzenetére
I7 8700, RX 6600. Abszolút tökéletes párosítás. Megpróbálhatod persze hogy csak a kártyát cseréled, de a 6600 fölé szerintem ne menjél. Amennyiben viszont erősebb kártyát szeretnél, de platformot nem akarsz cserélni, egy I9 a megoldás, legalábbis ha találsz valahol egyet jó áron. A szintetikus pontszámok meg kb. olyanok mint a VGA benchmarkok pontszámai, sok értelmük nincs, mert valós játékban mindig más a képlet.
[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
-
KAMELOT
titán
válasz VirsLee #104474 üzenetére
Erről van szó. Nem is értem miért kínlódnak még sokan ezzel a procival, amit 2017-ben adtak ki. Lejárt az ideje. Nálunk van eladó 160€. Nagyon sok érte!
14400F (227€) vagy 7700X fényévekkel gyorsabb és van itt is olcsó alaplap.[ Szerkesztve ]
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
kolopele
nagyúr
válasz KAMELOT #104476 üzenetére
Te sosem érted meg, ha valakinek bőven megfelel egy régebbi proci is, pláne hogy még a kártya is passzol mellé. Simán megért 20 ezer forintot darabja úgy hogy a 8400 - asok elmentek 20 - ért, nem hinném hogy ez vita tárgyát képezhetné. Rakhatsz te "fényévekkel" gyorsabb procit is az ilyen kártyák mellé 60HZ esetében, az is 60 fps - t fog tudni, meg ez is.
-
Dragon3000
veterán
válasz kolopele #104477 üzenetére
De ha szinte ugyanazért az árért újra garanciális új alaplap+cpu és ha kell memória is kerülhet a gépbe, ami erősebb is és később egy cpu cserélve még fejleszthető, ha kell. Akkor miért jobb a már teljesen halott platformba invesztálni? Főleg, hogy ezeket a régebbi intel megoldásokat nagyon magas áron akarják mindig adni a használt piacon.
-
kolopele
nagyúr
válasz Dragon3000 #104478 üzenetére
Megint rosszul közelíted meg a dolgot. 6600 - as kártyák mellé kellett jobb proci kettő mint a 8400 - asok, és adott volt 40 - ért a 8700. A két proci mint írtam is így 20-20 ezerbe került, és vígan száguld a Fortnite meg más is. 20 ezernél olcsóbb cserét tudsz mondani ami ennyit javítana az alap felálláson? Most ne menjünk abba bele hogy a mai modernebb procik ára meg olykor egy 10 évvel ezelőtti proci ára is sokszor egyezik, nyilván ha újonnan 120k egy 10700k, akkor persze hogy inkább használtan kell venni pl. 100k - ért egy 5800X3D - t. Én soha nem ezt vonom kétségbe, csak nem látjátok valamiért
-
BioNiCMaN
addikt
Mit gondolsz a reszponzivitásról?
Egyetértenék veled, de akkor mind a ketten tévednénk.
-
kolopele
nagyúr
válasz BioNiCMaN #104481 üzenetére
Sosem láttam különbséget 60 és 144HZ között, ez van. Nem véletlen játszottam anno 60HZ - es 4K monitoron inkább, mint FHD 144HZ - en. Egyébként is utálom az online lövöldéket, kizárólag single game és csakis kontrollerrel, pont mint a hosszú konzolos pályafutásom alatt.
KAMELOT: Igen, mi van HA......viszont akkor használt és főleg gari nélküli (vagy már csak alig garis) cuccot se vegyen senki. 20 ezer ft meg annyira kis pénz, hogy ennyit nyugodtan be lehet vállalni, van aki százezret is kiad " 1 hét próba garit vállalok rá" cuccokért.[ Szerkesztve ]
-
BioNiCMaN
addikt
válasz kolopele #104482 üzenetére
Látom csak a címig jutottál, mindazonáltal kicsit lejjebb pörgetve érdekes dolgokat ír a témában Synthwave.
"egy 60 Hz-es kijelzőn is érdemes 60 fps fölé menni a javuló reszponzivitás miatt, mert ezt nem csupán a képfrissítés határozza meg, hanem a frame rate-tel együtt definiálódik. Lássunk egy példát, melyben 200 fps-sel játszunk 60 Hz-en, bekapcsolt VSync-kel. A GPU elkezdi a képkocka renderelését, amint az input megtörtént. 5 ezredmásodperc alatt elkészül a render, de aztán a grafikus vezérlő 11,7 ezredmásodpercet vár, mielőtt azt elküldené a kijelző bufferébe.
A legjobb esetben is 16,7 ezredmásodperc telik el aközött, hogy fizikailag megtörtént az input és hogy ennek látható eredménye lesz a panelen. Ha az egyenletbe belevesszük a monitor input lagját, a processzoridőt és a hálózati késést, akkor kiderül, hogy a bevitel és annak megjelenítése között simán eltelhet akár 50 ms (vagy több) is.
Ha kilőjük a vertikális szinkronizációt, a GPU szüntelenül rendereli a frame-eket, függetlenül a kijelző frissítésétől, és 5 ms-enként végez eggyel. Mivel a panelnek nem kell megvárnia a frissítési fázis végét, nyomban meg tudja jeleníteni a frame-et (esetlegesen csak egy részét). Igaz ugyan, hogy szemünk előtt effektíve nem fog 60 képkockánál több cikázni 1 másodperc alatt, viszont a bevitel és annak eredménye közt 16,7 helyett mindössze 5 ms fog eltelni (amihez hozzájönnek a már említett plusz késések), ergo javul a reszponzivitás, még ha nincs is meg az a folyamatosság-érzés, mint 120, 144, esetleg több hertzen."[ Szerkesztve ]
Egyetértenék veled, de akkor mind a ketten tévednénk.
-
d@minator
addikt
Ryzen 8700G teszt [link]
-
carl18
addikt
Szerintem az ár függő hogy mennyibe is menne az I7 8700. Rá néztem és 40-50E között meg a 8700K, sajnos nekem ennyit nem ér. 50-52E-be van R5 5600 is 3 év garival. (Csak hát az I7 márkanevet meg kell fizetni) Aztán ha valaki intel oldalon akar maradni a 12400F/12600K is már elég elérhető alternatíva szerintem.
Jó platform az LGA 1151V2 semmi kétség, de Skylake 3.0/4.0. a szemembe.
Ha meg van a lapja és nem akar platformot váltani simán életképes, de árukeresőn 3 év garis Ryzen 5 3600 31E forint. Ami az I7-8700 szintje, és platform élet tartalma még kitolható AM4-be van 5800X3D is.
Persze ez a kérdező költségvetésétől függ, meg milyen lapja van.Anno haver engem kérdezett mit vegyen 2018 fele intel vagy AMD?
I7 8700 100E R5 2600 volt 50E és én a Ryzent ajánlottam, mondtam neki félráon megkapod és 15-25% teljesítmény többlet nem érte meg a felárat.
Most azt nézzük AM4 sokkal jobb élet tartalmas platform mint a LGA 1151.1151V2..Azóta volt LGA 1200 és most LGA 1700. És 14. generáció után az intel ismét platformot vált.(Képfrissitésről én is egy kicsit)
Nekem 1440P 75HZ van és én se érzem muszáj lenne a 144hz és társai.
Számomra a felbontás és a PPI érték javítása többet számít.
1440P 27% 109PPI számomra szép éles kép és a minőség is sokat javult.
Szerintem ha egy játékot nem élvezünk 60-75hz-en az miért lenne jobb 144hz-en?
Biztos van pár játék aminek előnye származik, de nálam meg a 1080P 27 colon 144hz-en bulshit. Láttam már élőbe 1080P monitort 27 colon és szerintem elég harmatos azon a felbontáson a minőség.
Nyilván ezen az javít ha az ember tovább nőveli a ranget a feje és a monitor között.Számomra a 1440P A Sweet Poot 75 hz-en G-Sync mellet meg elég jól is müködik.
[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
4264adam
veterán
-
carl18
addikt
válasz 4264adam #104493 üzenetére
Igen, ez az hogy most aki teheti és gépet épít AMD-t vásárol.
Nekem is B450-F Strix van, most 1.16 volton megy benne az R5 3600 all core 4,2ghz.
Egyenlőre nincs szűkségem ettől erősebb cpu-ra, de később simán opció a 5800X3D.Én mikor akkor vettem az R5 1600-at mikor 30E forintért dobálták akcióba, annyira simán jó vétel volt. 2 éve cseréltem R5 3600-ra és ha ez a cpu kevés lenne még volna hova mozogni.
De A LGA 1151V2 is csak akkor kaphat 9900K és társait ha van mellete jó lap és táp ami külön extra költség. Nekem az alulfeszelt Zen 2 100% terhelésen is el van 60wattból.
Tudtommal az AMD-t veszi mindenki aki teheti, a 7800X3D a legjobb gamer proci és fele annyi fogyasztásból tudja azt a játék teljesítmént a 14900K és társai.
Akinek sok mag kell és 3D Cache annak ott a 7950X3D is.
Ráadásul a AM5 nem egy zsákutca platform mert idén jön bele a Zen 5 is, nyilván lesz Zen5X3D és a Zen 6 is, így bőven hosszú lehet az élet tartalma.
Aki manapság beruház egy AM5 deszkára tudja ez 2-3 év múlva is sok-sok lehetőség lesz fejleszteni.Jelenleg kis 1660 Super küzd 1440P-n ahhoz képest nem rosszul.
Kell néha kompromiszum, de kitart.
[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Pörp
senior tag
válasz BioNiCMaN #104483 üzenetére
Igen, ez így van, javul a válaszidő, de mivel 144Hz-es monitoron a 60FPS-t sehogy se tudod szinkronba hozni a frissítési frekivel, így lesznek képtörések, a kétségtelenül alacsony válaszidő mellett. Nekem az ilyen felállásban darabos a kép, és élvezhetetlen. Én is mint kolopele inkább single player vagyok, én örülök ha megvan a 75FPS a legújabb címekben 3060Ti-vel. Aki meg e-sportot nyom, ott nyilván más szempontok vannak FPS és Hz-eket illetően.
-
Perseus871
tag
Sziasztok!
Repülőgép szimulátor építése közben vagyok. Elkezdtem matekolni a hozzávaló PC-hez.
Elég sok USB eszköz lesz csatlakoztatva, főleg Arduino és Leo Bodnar chipek. Az eszközök csatlakoztatása melyik komponenst terhelik elsősorban?
Első körben ezt a két procit néztem ki:
Amd ryzen 7 5800x3d
Amd ryzen 5 5600xDCS szimulátor alatt futna. A megjelenítéshez 1monitor a konzolban + projector, vagy VR a főképernyőhöz.
Tápot akkor számolom ha kész a full cockpit
[ Szerkesztve ]
M5A97 Evo R2.0, FX 8350, XFX RX 470 + 1333 32gb ram
-
válasz Perseus871 #104496 üzenetére
Szimulátorhoz inkább 5800X3D.
-
MZsoltee
veterán
válasz Perseus871 #104496 üzenetére
Keret nélkül nehéz, ha nincs meg az AM4-es konfig, akkor 5800X3D-vel én nem építenék nulláról. Akkor inkább már AM5.
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
-
Perseus871
tag
-
MZsoltee
veterán
válasz Perseus871 #104499 üzenetére
Az összes AM5-os proci erősebb mint az 5800X3D. Az am5 ott kezdődik, ahol az AM4-nel vége. Használtan a 150-be meg a 7800X3D is belefér. A helyedben átmennek a milyen gépet vegyek topicba ott ásnak ajánlást, ha minden kérdésre válaszolsz.
A tökéletes nő süketnéma, nimfomániás, és az apjának kocsmája van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel