- Milyen monitort vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- SSD kibeszélő
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Apple asztali gépek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frozen
addikt
Aki vásárolt x570 toma alaplapot a kérdésem neki a cpu burkolat (műanyag védő cuc rajta volt?)
Ma kaptam kézhez és amikor ránéztem azt vettem észre hogy ez a műanyag ellem hiányzik illetve kicsit a hátlapi fém egyik sarka is elvolt hajolva mintha ütést kapot volna a doboz.
Sasjnos kiprobálni nem tudom mert sem a procim sem a többi alaktrész nem érdekezet még meg.Ha már tisztogatod a topikot akkor másokat is kellene fegyelmezni,főleg a rendszeres offolokat......Nem csak bizonyos embereket.
-
őstag
válasz Frozen #98401 üzenetére
Nincs ilyen alaplapom, de a tennél fel képet a problémás rész(ek)ről, akkor sztem egyértelműbb lenne annak, akinek van, hogy miről van szó.
MSI B550 Toma esetén nem emlékszek arra, hogy a CPU foglalaton lett volna vmi védő burkolat. Az nem csak az Intel esetén (volt) szokás?
Mondjuk sosem volt még Intel lapom, így ez csak feltételezés... -
nagyúr
Az összes LGA (intelnél s775 óta napjainkig - s1200) megoldású socketen van gyárilag műanyag védő burkolat, ám ilyen tip. socket van AMD-nél is, jellemzően szerver/HEDT platformon, manapság pl. a TR4 ilyen kialakítású.
A kérdéses AM4-nél (és a korábbiaknál, intelnél s478-ig) nincs ilyen, azaz ahol a pinek a CPU-n vannak, nem az alaplapon mint LGA típusú socketeknél.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
NyMRooD
őstag
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni alaplap vásárláshoz.
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
50-75 ezer ft körül
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
Processzor i5 10400 lesz, RAM-ból 32GB-ot szeretnék (3200-3600Mhz) , videókártya egyenlőre egy Radeon HD7770 lesz, de később egy RTX3060-3070-re akarom majd cserélni (nem játék az elsődleges), +nvme ssd
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
mind1, de ha lehet akkor valamelyik kisebb formátumot
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Sata3, PCI-E, M.2, USB 3.1 esetleg 3.2, Ethernet portból szeretném ha 1Gb/s+ lenne, Wifi6 és bluetooth5 kellene (de ha ennek a megoldására van valami értelmes PCI-E bővítő akkor elengedem)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
dedikáltat
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
nem
7. Használt, vagy új alaplap?
új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
nem
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
nemPS5 | Xbox Series S | Switch Oled | X360 | iPhone 13 mini | Gigabyte Z490 Gaming X AX - Intel i5 10400 - CORSAIR 32GB Vengeance DDR4 3200MHz CL16 - Sapphire Radeon 7770 1GB GHZ
-
petyus_
senior tag
Sziasztok!
Új gép váráslása előtt állok, alaplap kiválasztásában kérném a segítségeteket.
40-50K
i5-10400, Kingston A2000, 2 HDD
ATX
Esetleg annyi, hogy valószínűleg olyan házba megy, amin lesz Type-C, jó lenne ha támogatná az alaplap, a többi dolog eddig minden lapon volt amit néztem
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Egyelőre IGP, később menne bele egy DVGA, ami fontos, hogy két kimenet legyen az alaplapon
nem
új
nemEzen kívül még jó lenne, ha minél több ventit tudna szabályozni (legutóbb 10 éve raktam össze gépet, akkor ez még elég extra volt)
Eddig ezeket néztem:
GIGABYTE B460 HD3 (rev. 1.0) - 32K, árban ez a legjobb, de nincs Type-C, és csak HDMI + DVI van, szerintem ez kiesik
MSI MAG B460 TORPEDO - 41K, itt van Type-C, és HDMI + DVI
ASROCK B460 Steel Legend - 42K, van Type-C és HDMI + DVI, 2,5Gb LAN adapter (gigabites netem van, nem tudom várható-e a jövőben hogy gyorsabb lesz, ha igen, akkor ez ide egy plusz pont)
ASUS TUF GAMING B460-PLUS, 43K, itt nincs Type-C, van HDMI+DVIEzek közül melyiket ajánlanátok? Esetleg más, amit kihagytam?
Ezeken kívül még az MSI Tomahawk-ot és az ASUS B460-F-et néztem, ezek mindent tudnak ami kellene, de már 50 fölött vannak (ha azt mondjátok, megérik a felárat, akkor szóba jöhetnek).
szerk: Z490-es lapokat azért nem írtam, mert ahogy elnézem, ott 50nél kezdődik a belépőszint, de ha tudtok olyat ajánlani, akkor persze jöhet.
[ Szerkesztve ]
-
Maxell014
senior tag
Sziasztok!
Végre eljutottam az alaplap cseréhez. Most egy 9700 menne bele de később ha csökkenek az árak egy 9900K-t szeretnék bele. Húzni nem nagyon tervezem, ha kell is akkor is csak annyit szeretnék, hogy fixen menjen 5-5.2Ghz körül. Melyik volna érdemesebb ???
GIGABYTE Z390 UD
vagy
GIGABYTE Z390 GAMING XKöszönöm!
-
-
Maxell014
senior tag
-
palfitom
félisten
válasz Maxell014 #98408 üzenetére
Sima 9700 all-core turboja 3,8 GHz, a 9700K-é pedig 4,6 GHz (1 magon tud 4,9-et).
A tuningolhatóságuk pedig olyan, amilyennek Milka leírta...Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Milka 78
nagyúr
válasz petyus_ #98405 üzenetére
I5-10400 alá kb mindegy, ennek ellenére én a Gigát kiejteném mert hurka a vrm rész rajta és az ASrockot is, mert katasztrófa anit előadott a budget Z490-es kategóriában. Marad sz Asus ami olyan i7-ig okés lehet, de semmi extra ( kitolt tdp limittel egy K-s i7-el azért már melegedett rendesen) és a Torpedo amit nem ismerek viszont olyan mintha a Tomahawk vrm részét kapta volna meg csak kisebb vrm bordákkal. Ha ez igaz akkor a Torpedo i9 alá is megteszi, még kitolt tdp-vel is ( persze kellő légáramlattal a vrm részen).
Összegezve vagy az Asus vagy a Torpedo. -
Maxell014
senior tag
Nálam pedig a sima 9700 all core-on megy 4.5Ghz-n.
9900K akkor alap turbon mit tud ? És ahoz milyen lap érdemes illetve mire elég ? Játékoknak egy jó darabig nem ? -
v3g374
tag
válasz Milka 78 #98410 üzenetére
Sziasztok, i3-10100 alá mit ajánlanátok?
30 körül, de minél olcsóbb annál jobb.
i3-10100
mATX, esetleg ATX
NVMe SSD,
Asus Xonar DX,
DVGA 1050 Ti,
2db FHD monitor, + 4k TV
Nem
Új
Nem
Nem -
palfitom
félisten
válasz Maxell014 #98411 üzenetére
Bocs hülyeséget írtam, nem 3,8 az all-core turbo...
"9900K akkor alap turbon mit tud ?" - all-core 4,7-et tud.
[ Szerkesztve ]
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Frozen
addikt
válasz jokeph #98403 üzenetére
köszi ,amúgy már néztem unbox videot is és láttam ott sem volta rajta Folyamatosan tanulok és bővítem a tudásom
Az apró sérülésből remélem semilyen gondom nem lesz ez majd kiderül ha lesz procim végre.Ha már tisztogatod a topikot akkor másokat is kellene fegyelmezni,főleg a rendszeres offolokat......Nem csak bizonyos embereket.
-
nagyúr
válasz Frozen #98415 üzenetére
Szívesen, nincs mit. Dobj ide be egy képet róla.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Frozen
addikt
válasz jokeph #98416 üzenetére
most ha nem haragszol nem csomagolom azért külön ki,de holnap tervezem beszerelni a gépházba (cpu nélkül) akkor majd dobok egy képet (amúgy már szinte semmi nem látszik mert kézzel vissza hajlitotam kicsit a hátlapi lemez sarkát
Ha már tisztogatod a topikot akkor másokat is kellene fegyelmezni,főleg a rendszeres offolokat......Nem csak bizonyos embereket.
-
palfitom
félisten
-
kolopele
nagyúr
-
nagyúr
Sziasztok!
9700K + Phantom Gaming 7-ről váltanék AMD-re és itt nincs túl sok tapasztalatom
5900X lenne a proci, ami alá lapot keresek.
Asus B550-F és E lapokat nézegettem. Asrock párti vagyok, de ahogy néztem igazából Taichi alatt annyira nem sok minden van amit nyugodt szívvel vennék, de a Taichi meg drágább a fenti 2 lapnál jelentősebben, és a VRM táblázat szerint nem feltétlen ér többet.
Kérdésem az lenne, hogy megér e önmagában +15K-t az "E" lap az "F"-el szemben, ha amúgy a körítés annyira nem számít?
Vagy esetleg ebben az árkategóriában van e más opció?Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
Milka 78
nagyúr
válasz Shkiz0 #98426 üzenetére
Az E-n erősebb a vrm, de az F-ben is szénné húztak egy 3950x-et, így azt mondanám, hogy az F is ki fog bőven szolgálni. Érdekessége, hogy a vrm hőfoka / hűthetősége közel azonos az E és az F-nek. Az F mellé beraknám még a Tomahawk-ot ami most nép kedvenc kategória és picit olcsóbb is miközben hozza az Asus szintjét.
[ Szerkesztve ]
-
stev65
tag
Sziasztok, milyen alaplapot ajánlanátok az alábbi adatok alapján?
max 50e körül
Ryzen 5 3400G
mATX
m2 mindenféleképp, pci nem ártana a meglévő dvb/c tv tuner kártyának, de szerintem ez már felejtős
HTPC lenne 1 hdmi kimenet elég
Csak ha muszály
Újat
Nem
nemNe ess pánikba!
-
palfitom
félisten
válasz stev65 #98430 üzenetére
Szia,
Nem muszáj 50k-t elköltened, jóval olcsóbban is kaphatsz hozzá jó lapot.
Pl. MSI B450M Pro-VDH Max / Asrock B450M Pro4, drágábban: MSI B450M Mortar MAX.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
weres78
senior tag
Sziasztok!
I5 10400 alá keresek lapot. Látom msi ajánlott, azok közül konkrétan melyik?
-
hardline
senior tag
Sziasztok!
Ha sikerülne elcsípni egy kósza Ryzen 5900X-et, akkor az alá kellene egy jó alaplap. B550-ben gondolkodok csak. Vagy egy MSI Tomahawk, vagy egy Gigabyte Aorus Pro lenne a kiszemelt. MSI lapokkal nincs tapasztalatom, még soha nem volt és most is inkább az Aorus Pro felé húzok jobban. 60 ezer körül van a határ, amit rászánnék. Mit ajánlanátok? -
bambano
titán
Üdv!
Fájlszerver, virtualizációs szerver építésén töröm a fejem. 5950x-hez:
[Asrock X570 Creator] megbízhatóság, minőség szempontjából van ellenjavallat?kösz
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
Milka 78
nagyúr
válasz bambano #98440 üzenetére
Nincs, bár az ára miatt ritka mint a fehér holló és nem vagyok meggyőződve, hogy kell e neked egy ilyen drága lap. VRM-ben és minőségben egy MSI MEG X570 Unify is bőven felső kategóriás, de ha lehetne kapni akkor egy Tomahawk is röhögve elég lenne...vagy akár az ASUS PRO WS X570-ACE ami félig meddig üzleti felhasználásra tervezett deszka.
-
hkari
őstag
Sziasztok!
Egy 1151-es procihoz (i7-6700), keresek olyan alalplapot amin van legalább 8 sata port. Láttatok már ilyet? Sajnos hiába nézelődtem eddig.
Köszönöm a segítséget!
-
nagyúr
Üdv !
Létezik, csúcs Z170 és Z270-es lapok között kell nézegelődni.Pl. Asrock Z170 OC Formula.
Ha csak SATA eszközzel tömöd ki, akkor 10 csati áll rendelkezésre.
Van 3 db M2 Ultra is, NVMe x4-esek, bootolhatóak is, ezek használata lehet hogy csökkenti a használható SATA portok számát.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
nagyúr
Aprón találtam egy ASRock Fatal1ty Z270 Professional Gaming i7-et.
#98447hkari: kár érte, pedig az eladó nagyon OK! és a lap is bitang.
Nincs mit, szívesen, sok sikert.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Ace Ventura
addikt
Sziasztok!
Ryzen 3 3100, majd talán egy 5600 alá keresek mitx lapot. [link] [link]
2 közül választanék, nem gondolom, hogy kell a B550, és a pci 4.0 sem.
Viszont az fontos, hogy bootoljon NVME-ről.
Mit ajánlotok 40K-ig?Üres az ágyam, mint a koponyám, csészémben felforr a hideg tej... az élet egy pénzdarab, feldobom néha.... de tudom mi a fontosabb: az írás, nem a fej
-
Milka 78
nagyúr
válasz Ace Ventura #98448 üzenetére
Az ASrock megfelelő lenne számodra és nem rpsz árban van a Gigát meg hagyjuk mert szeret vrm téren melegedni és a bios is faék rajta (bár ez inkább oc-nál szempont)...ha meg van egy picivel több akkor MSI B450I GAMING PLUS AC. Biosban,vrm-ben ő a tuti itx lap.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Beszámítás! Gigabyte Z590 Vision G 1200 DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- Beszámítás! ASUS STRIX Z390-I GAMING DDR4 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apacer 4Gb DDR4 2666Mhz
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest