Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pc-csiga1

    csendes tag

    válasz bluyoo #66337 üzenetére

    Legutóbb azzal mentem el, hogy majd megírom mire jutottam. Aztán most azt kell mondjam, semmire. ...Illetve, ez így nem állja meg a helyét, mert jutottam. Nem is kevésre: A hétvégén itt töltött kérdezz felelek eredménye lett az a dolog, hogy felnyílt a szemem. Látom már, hogy mi mindenre képesek a mostani "csoda" alaplapok. Főleg az én öt éve vásárolt, és akkor is öreg ga-ep31-ds-3l-emhez képest. Persze, ez még úgy készült, hogy "mennyit szánsz rá? Na akkor ez lesz..."
    Nem tudom értitek-e a lényeget? Az ember kicsapja bukszáját. Alapvetően sajnálja a forintokat, aztán használja évekig azt, amivel mindutalan csak szenved, mert ezt sem tudja, azt sem tudja... De leginkább a felhasználó nem tudja, hogy 1-2E (vagy akár több) Ft-ért létezik olyan konstelláció, ami megfelel/közelít/ vagy akár meg is haladja az álmai elképzelését.
    Úgy kezdtem, hogy nem sok minden történt. Pedig de igen! Én a fenti szemléletemen tudtam változtatni, mert felfedeztem az alaplapok ezernyi változatát, gyártó és verzió számok tükrében. Össze tudtam rakni magamban a funkciókat az elképzelésemben. Majd szem előtt tartva jövő lehetőségeit, az innováció, és bővítés szempontjából, már célirányosan kerestem.
    Nem foglalkoztam árral! -Ezt fontos tényezőnek tartottam. Először csak látni akartam mire képesek a lapok, mit tudnak. Azt tapasztaltam, hogy 120-150E Ft körül tele voltak olyan kütyükkel, amiket azt sem tudom mire valók. Kvázi bizonnyal nem is használnám ki; nincs rájuk szükségem. NEM pénzkidobás ment hát!!!! Ugyanakkor tudtam mit akarok, és TUDTAM, hogy az ALAPlapon nem kellene, nem LEHET spórolni!!!! (Majd spórolok a házon, a cpu hűtőn -egyenlőre- a ramok mennyiségén stb egyenlőre. Azon ami később pótolható anélkül, hogy az alapot meg kellene bontani, vagy másik oprendszert kellene telepíteni) Ezt az utat mindenkinek be kellen járni, ha elkezd építeni, mert később sok bosszúságtól mentené meg saját magát.

    Tudtam mit karok!:
    1.) Legyen gyors, a lehető legygorsabb. -Kell hát mai csak van ebben a kategóriában M.2, és nem hátrány, de mivel jelenleg hardver sincs hozzá, nem is előny a SATA Express.
    2.) Legyen hűs, meleg nyáron is jól hűthető. -Kell hát annyi ventillátor, lehetőleg négy tűs, ami csak lehet. 1 elől, 1 hátul, 1 felül, 1 oldalt/vagy még egy elől. Tehát legalább 4 CHA FAN
    3.) Legyen csendes, a lehető legcsendesebb! Jó mi, ha már tele dobáltam ventikkel, akkor szabályozhassam is. Legyen hát rajta FAN Xpert
    4.) Legyen rajta minnél több SATA 3.0. Jelenleg is 6db hardvert használok, ez egy az egybe megyen át. Tehát inkább több legyen mint hat. Gondoljunk a jövőre a bővítés lehetősége a hétben már áll -ha szűkön is!
    5.) Legyen rajta hátul legyalább 4 USB. (nem baj ha 3.0)
    6.) Legyen rajta CF, vagy SLI. Néha játszok, és tervezek is rajta (CAD), szóval ehhez jó az erős VGA, még akkor is ha majd csak később kerül bele.
    7.) Az előző funkciók elég memoria igényesek. Tudjon hát befogadni legalább 4 x 8GB DDR3-at legalább 1600Mhz-en.
    8.) Tudja a 4. generációs CPU-t fogadni, de nem gond ha ismeri az 5.et sem :-) Csak menet közben fedeztem fel, hogy létezik egy Dual Intelligent Processor funkció is, ...hát beleszerettem, csak tudnám mire jó!
    9.) Mivel ez a gép lesz a multimédiás gépem is, ezért legyen rajta az AUDIO az a lehető legjobb hangzású 7.1-es! Bár nagyon sokat fülesezek!!!!! Íg legyen ott is jó! A játékokban sem ismerve tréfát ;-) (Árnyékolás, stb a fülesben is)
    10.) Legyen ATX-es. Nagy lapon csak kényelmesebben elfér ez a sok-sok minden.
    11.) Legyen rajta BIOS védelem!!
    12.) Legyen tartós, garanciában időtálló. (Alpalapot tuti nem akrok venni vagy 10 évig -én sem fiatalodok már) 13.) Legyenek jó áramkörök, funkciók, ondenzátorok rajta...
    14.) Nem ártana valamilyen net, és elektrosztatikus védelem...

    ...Azt hiszem mindent összeszedtem.
    Ezeket kerestem hát, és a 10-20E kategóriákban azt láttam csak részleteit találom meg bennük. Az első olyan 95E-ért egészen jónak tünt, de még mindig sok volt a "hátán" ez AS-Z97-WS volt- Engedtem hát belőle.
    Átnéztem -az ajánlott- Z87es chip-eket. 30-40Eért akár Wifi-s lapokat is találtam, elegendő sok sata-val, de csak M.2 nélkül. Na úgy belevenni, hogy közben a tudatalatt tudom, hogy ez lehetett volna "gyorsabb" is, csak skótkodtam...! (Apropó a wifi-egészen pontosan hogyan is működik ezekben?) Arrébb álltam hát a Z87-től.

    Átnéztem a H97-es chipeket. Azt láttam szinte egyből, hogy a kilencedik generációs asus lesz az én emberem. (By by gigabyte) Van M.2, van USB, van SATA, van Xpert, és van Dual Intelligent Processor is. H97-Pro Gamer, (kb 37E) és már szinte majdnem meg is rendeltem, amikor láttam, hogy csupán 3db fan helye van. Elfogadható kompromisszum lett volna, ha nem lenne több amiben turkálhatnék.

    Az asus csinált a kilencesre Z-s lapokat is. Láttam, hogy míg a H-s ból alig találtam magamnak megfeleőt (1db-ot), addig a Z-s az én vágyaimmal volt tele. Még akkor is, ha első körben bele sem néztem ezekbe, mondván, hogy nem igazán akarok tuningolni.
    Négy lapot néztem ki. ÉS NEM TUDOK VÁLASZTANI! ...Azt tudom, hogy az -előzővel együtt- öt lap között ott van amit akarok! Ezt már eldöntöttem, de nem tudok választani.
    A Z-s lapok egy csomó olyan új dologgal rendelkeznek, amit még nem ismerek, de képzelem, hogy sajátommá tudnám ezeket tenni, csak bele kellene választani. Ki kelene próbálni, elkezdeni. A kérdés az, hogy megéri ezeket választani. Megéri ezeket a funkciókat begyűjteni, mondva, hogy jó lesz az később azért. Pl: LAN guard, Game FIRST III, ROG, SUPREME FX, Radar 2, SMART gomb, RESET gomb, MEM OK gomb, Key bot gomb, Sonic sound stage, RAM Disk, USB UEFI BIOS Flashback gomb, Dual Intelligent Processor, Wi-fi (ez hogy működik egészen pontosan egy pc-ben? Egyáltalán jobb, erősebb, mint a router?)

    Arra kérek hát segítséget, hogy a fenti szempontok tükrében segítsetek eldönteni nekem, segítsetek elmondnai nekem, hogy a drágább Z-s alaplapokon megtalálható funkciók egyenként mire jók, hol lehet azokból profitálni, ha már megvannak a lapokon. Kvázi segítsetek kiválasztani a felsorolt lapokból a nekem jobban valót.

    A lapok:
    H97-PRO GAMER [link]
    MAXIMUS VII HERO [link]
    Z97-A [link]
    Z97-PRO [link]
    Z97-PRO(Wi-Fi ac) [link]

    ...hát csak ennyi. Bocsánat ha túl hosszúra sikeredtem, de ha mentség lehet, akkor legyen az, hogy ezt nem egy-két napra, vagy évre veszem. Szóval nagyon meg kell fontoljam. (Ezért nem sajnálnám rá a Ft-okat sem.)

    Köszönöm a kitartó olvasóknak már az elolvasást is! Őszintén remélem, hogy aki nem tud besegíteni a döntésbe az is tanul a történetemből, és tud majd könnyebb lelkülettel választani a saját maga céljaira is lapot.
    Azoknak, akik pedig tudnak is segíteni a dilemmám egy ágúra való irányításában, Köszönöm! :R :K

    üdv:csiga!

Új hozzászólás Aktív témák