- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kaliber
aktív tag
1. A külső tápos meghajtás egyértelműen megbízhatóbb, a "220V-ra készített" ledben belül van a driver, több hibalehetőség (saját tapasztalat is)
2. A Cob led is SMD led: jobb hőelvezetés (ami tovább növeli a ledek élettartamát), hagyományos "izzó" kialakítás, de bővebben itt
Miért jársz futni? Mert az élet rövid, a futástól kicsit hosszabbnak tűnik :)
-
xylacc
csendes tag
válasz mikk2000 #2449 üzenetére
Jól látod a helyzetet, ezen semmiféle hűtőborda, semmilyen légáramlás nincs, ami elősegítené a ledek hűtését, tehát gyorsan veszti a fényteljesítményét. Ráadásul az 5050-es ledekből láttam már olyat is, ami 65°C-os üzemi maghőfokon egy év alatt 60% fényveszteséget produkált. Gondolom olyan gyártótól származhatott.
Ha fontos a körbe világítás, nézd meg a Panasonic classic családot, ott a cob ledsor egy átlátszó üveglapra van ültetve, ami így minden irányba világít. Találsz belőle 4W-tól 10W-ig. Bár nem a legolcsóbb. -
mikk2000
őstag
Gyönyörű ára van az tény. Ennyit nem kívánok kiadni érte és a színhőmérséklete is ki tudja milyen. Van nekem energiatakarékos (nem ledes) ami elvileg 2700K aztán olyan hófehér fénye van hogy iszonyat. Szóval én a valódi 2700K vagy közelit tartanám megfelelőnek, mint amilyen a hagyományos izzó fénye.
Másik probléma a gyatra tápok miatti villódzás ahogy olvasom, ki tudja ebből a szempontból milyenek a drága Panasonicok. Meg van ami sípol/cicereg... nem könnyű a választás, de kösz az infót! -
xylacc
csendes tag
válasz mikk2000 #2453 üzenetére
Azért írtam ezt a lehetőséget, mert ez tapasztaltan azt nyújtja, amit ráírtak. Tényleg meleg-fehér, nem vibrál, a hálózati zajszintje messze a legjobb az általam tesztelt párszáz ledes termék közül. Tehát drágább, de jobb minőségű is. Ja, és a LED maghőmérséklete sincs 120°C körül, mint egy-két másik terméknél (elképzelhető, mennyi lesz úgy az élettartama).
Egyébként egy másik gyártó is behozza nem sokára ezt a típusú terméket, jóval olcsóbban, de az még pár hónap. -
5914
csendes tag
Tudtok ajánlani olyan elektronikai kütyüt , ami a bejövő , változó 5-15 voltból csinál stabil 12 voltot ?
-
Winner_hun
titán
-
5914
csendes tag
válasz Winner_hun #2456 üzenetére
Köszi .
-
Ilyet szerinetek érdemes rendelni? Melegfehér/9W.
[ Szerkesztve ]
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
-
Winner_hun
titán
Vettem az ilyen kinézetűből 10 wattosat. Megmértem, 7,5 wattos volt csupán. 14 db led volt benne. A 10 wattosban 21 lednek kellett volna lennie. Igaz az valamennyivel olcsóbb volt, lehet ez tényleg 9 wattos. Ha veszel is akkor először csak 1 db-ot vegyél, ha megfelel akkor vehetsz többet is.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
ArGab
őstag
Ezt a fajtát nem ismerem, leírása alapján 60W-os izzót képes kiváltani annyi különbséggel, hogy csak lefelé, olyan ~120-150 fokban világít.
Szülőknek otthonra én ilyenből vettem párat fürdőkbe (10W 5630), előszobába, bár ez nem SMD, hanem elvileg SMD COB. Ezek egyelőre jól teljesítenek, mind a négy működik még (egy olyan 5 hónapos, három pedig 2 hónapos). Ahogy látom most már többféle is van náluk más típusú ledekkel is.Winner_hun elvileg pont ugyanerről írt, én pötyögésem hatására rendelt egyet ha jól emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
-
Köszi fiúk, alszok rá.
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
-
gboszi
senior tag
-
-
sysrq
őstag
Sziasztok.
szilardf fórumtársunktól vettem 5 méter 7020-as hideg fehér LED szalagot, S-LIGHT LED-től dimmert és szereléket, az adapter.hu-tól egy 10A-es tápegységet (ez már meg volt, később cserélem). Barkácsáruházból alu U profilú síneket a hűtéshez. Kb, 20 perc alatt fel lett rakva a konyhapult világításának.
Ami meglepett a fogyasztása. A dimmer tíz fokozatot tud, a legfényesebbtől az alapig írom:
1 - 48W
2 - 42W
3 - 37W
4 - 33W
5 - 28W
6 - 21W
7 - 18W
8 - 12W
9 - 7W
10 - 2.5W
Mindezt kétszer 175 centiméteres csík produkálja.
Mindezek alapján ki milyen tápegységet javasol a használatukhoz?
Lesz még másfél méter a pult alján, érdemes egy adaptert használni vagy ahhoz legyen külön?
A watt értékek persze nincsenek odaragasztva, plusz mínusz 1-1.5 watt eltér, ingadozik.Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
PHM
addikt
Nem olyan bonyolult a dolog szerintem.
A 2x175 cm-es szalaghoz ugye 4A-es táp kell, én 5A-est vennék.
A + 150 cm-eshez kell egy 2A-es táp, ha külön akarod kapcsolni.
Ha együtt használod majd az összes szalagot, elég egy 6A-es táp.
Személy szerint azért a tápot kicsit túlméretezném, gondolva a jövőre.
De neked kell dönteni.
Ha nem fogalmazol egyértelműen, ne csodálkozz,
ha nem olyan lesz a válasz, mint amilyet szeretnél.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
sysrq
őstag
A neten talált infók alapján 18 wattos maximum fogyasztása lenne a szalagnak, de a mérés szerint mégse.
A 10A-es nem is langyosodik de szeretném hallani olyanok tapasztalatát aki már évek óta használ valamilyen rendszert, pl menyire érdemes túlbiztosítani? A 120 watt gondolom felesleges a 48 watthoz, de ismétlem a tápegység már volt itthon csak menne vissza az eredeti felhasználásához.
A kérdésemet idézném: Mindezek alapján ki milyen tápegységet javasol a használatukhoz?
Lesz még másfél méter a pult alján, érdemes egy adaptert használni vagy ahhoz legyen külön?
Nem erre válaszolt, és elég lenézően.Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
Morris
veterán
Használhatsz sima mezei számítógép tápegységet is. Csak rövidre kell zárnod az indító kört a 20 pines csatin.
Nekem sima 120w-os van. Led-es boltból vettem.
Jelenleg 28.8W-os szalagot táplál, de ezt majd még bővítem. A legjobb tápegység a kapcsolóüzemű. Ez a leghatékonyabb. Ennél a legminimálisabb a veszteség.
Használhatsz adaptert is. 12V legyen és tudjon legalább annyi ampert amennyi kell az adott szalaghoz.[ Szerkesztve ]
-
_NCT
őstag
Sziasztok!
Szerintetek hülyeség úgymond "éjszakai fénynek" nappaliba felszerelni 1-2 helyre led szalagos világítást? 46m2-es galériás kis lakásban élek, és este van hogy le kell másznom a galériából, ám félálomban a full sötétben veszélyesnek érzem picit a járkálást, párszor már majdnem repültem. Így arra gondoltam, hogy a korlátra vagy lépcsőre szerelek pár led szalagot, látványnak sem lenne utolsó szerintem.
Kérdésem, hogy milyen teljesítményűt érdemes venni? Mennyit fogyasztana ha egész éjszaka világít? Első sorban ilyenre gondoltam, nem tudom ezek mennyire válnak be az olcsóságához képest. Ebay-en 5ezertől indulnak ugyanezek az 5050-esek. Nem kell hogy RGB-s legyen, meg csili-vili, csak egy úgymond jelzőfény lenne.
Illetve enyhe világításnak egy picike 4m2-es kis félszoba megvilágítására elegendő lehet-e led szalag, vagy jobban járok ha energiatakarékos izzóval használok egy külön fényforrást?
[ Szerkesztve ]
-
-
_NCT
őstag
Lejárt a szerk.
-
_NCT
őstag
válasz Dluinet #2482 üzenetére
Jah, most látom hogy http után a ":" hiányzik, pedig copy-paste volt....
Amúgy most látom hogy sima gyorscsatlakozókkal tudom egyesíteni a led szalagokat Meg van mindenféle toldó... Már kezdtem aggódni h forrasztgatnom kell minden egyes darabot...
Vagy egy ilyen egyszerű megoldás lesz
, vagy egy ilyen pepecselősebb.
[ Szerkesztve ]
-
gilfoyle
őstag
Sziasztok! A konyhapult megvilágítását szeretném megoldani LED szalaggal. 5m-es szalag pont elég is lenne. De vágni kellene legalább 3 darabra.
A darabokat vágás után mivel tudom összekötni? Van erre vmi spéci elem esetleg forrasztani kell? -
xylacc
csendes tag
válasz gilfoyle #2490 üzenetére
Van rá csatlakozó a szalag szélességének megfelelő. De ezekről a megoldásokról már hallottam jót is, rosszakat is.
De ha biztosat szeretnél, nem akarod, hogy eloxidálódjon, kilazuljon, fényveszteséget okozzon, stb, akkor forraszd, mivel direkt úgy van kialakítva a szalag, hogy egyszerű legyen forrasztani. -
sysrq
őstag
válasz gilfoyle #2490 üzenetére
Ilyet keress. Van ahol olcsóbb de ez sem egy vagyon. A forrasztás tartósabb de egy lakás klímájába ez is sokáig fogja bírni.
Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
Casterke
tag
Sziasztok
Lenne egy nagy kérdésem, szeretnék egy piros led szalagot belerakni a gépemben és azt szeretném kérdezni, hogy ez megvalósítható egyenesen a tápból csak rádugom és megy is? Úgy venném, hogy kb 1m és 12V az igénye úgy tudom a tápomban a 12V-os ág 60Amax ez nem baj elbírná?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest