- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
B-L-A-C-K
titán
válasz Mosqu!to #2896 üzenetére
Igazából az ár, és a garancia miatt választottam ezeket. Rengeteget nézelődtem utánuk, na meg nem tudtam eldönteni hogy hideg-fehér, vagy meleg-fehér legyen. Mikor vettem ezeket akcióba voltak, 989 Ft 1 db, akció nélkül ezek olyan 1400 körül mozognak, és a garanciájuk nagyon jó. 2 év, ha elromlok beviszed oda ahol vetted, és kapsz egy újat azonnal. Amúgy pár hete vannak bent csak, de egyik sem volt gyári hibás, tökéletesen üzemelnek eddig.
A db számot pedig úgy határoztam meg, hogy neten találtam egy szobát ahol ugyan ilyen ledek voltak, és megvolt a szoba nm-re és a ledek mennyisége...Ez után mentem, kezdtem a nappalival, nagyjából kiszámoltam 9 elég lenne, berakattam, megnéztem a fényt, jó volt, és így tovább. Mint említettem egyedül a hálóba nem sikerült jól eltalálnom, mert oda 4-et rakattam és végül 6 kellett.
Nagyon sok függ a ledtől amúgy, mivel rengeteg fajta van, lehet kiválasztasz egyet de a fényereje nem lesz akkora mint az enyémnek, és lehet nekem 9 elég de neked egy ugyan ekkora helybe kellene abból 12, vagy fordítva. Illetve ugye neked a belmagasságod is magasabb jóval.
Ha pl olyan márkában veszel végül majd ledeket mint az enyém, akkor én M-TECH MTL416 ledet ajánlanám, ennek a fénye erősebb mint az enyémnek (magasabb belmagasságnál gondolom jól jön), amúgy ugyan olyan, meleg-fehér, és árban 1400 körül mozog ennek is darabja. Illetve a foglalatokkal is sokat tököltem míg találtam normálisat, mert itt is el lehet szaladni az árral...Végül ilyen mozgathatót vettem ~400 Ft körül volt/db (van több fajta színben is), plusz kell hozzá ugye venne GU10-es foglalatot hogy a led belemenjen, de ennek az ára nem veszés, 89 Ft /db.
Persze ha ezek nem jók van 8 ezer forintos led és és 10 ezer forintos foglalat hozzá...
kaliber: Szerintem oldalra falra jó a 60 fokos, 120 fokos lenne véleményem szerint neki is az ideális.
[ Szerkesztve ]
-
Mosqu!to
addikt
válasz kaliber #2899 üzenetére
Köszi!
Itt a magyar oldalon látom, hogy saját feszültség szabályozója van. Ezzel rendelkezik a Sharp is?
Más: azt olvastam több oldalon, hogy a ledszalagokhoz kell külön 12V-os táp. Mi a helyzet ezekkel az izzókkal? A magyar oldalon lévőnél 230V-os feszültséget látok, viszont az ebayes már 12V-ot kér. Akkor előbbi mehet közvetlenül a hálózatra, utóbbit pedig táp mögé kell dugni? Vagy hogy megy ezeknek az izzóknak a bekötése?
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
Elar
senior tag
Sziasztok
Tehát még mindig a nappali lámpáiba keresek G4 ledet
COBezek között lenne olyan ami jó nekem? Pl a 6w COB
Külön nem írok köszönömöt, de köszönöm szépen ha válaszolsz :)
-
jeriko2
tag
Ez a szőrszálhasogatás most mire jó? A kondenzátor - a feszültség és frekvencia (ami 240V-os rendszerekben fix 50Hz körüli) függvényében igenis korlátozza a rajta átfolyó áram nagyságát. Ha nem így lenne, nem lehetne kapacitív előtétként használni - ahogy te is tetted.
Többfajta LED-es lámpát szedtem már szét, eddig mindegyikben kapacitív előtétet találtam, pedig nagyobbik része "márkás" volt. Nagy részüket meg is javítottam.
-
PHM
addikt
válasz jeriko2 #2907 üzenetére
Nem, nem korlátozza. Nem arra való.
Feszültségejtésre használják. S mivel az 50 Hz-en viszonylag nagy a
látszólagos ellenállása, használható előtét ellenállásként,
de csak korlátozásokkal, plusz a tranziensek miatt kiegészítő alkatrészekkel.
De ez egy speciális eset, mondhatni kivétel.
És nem szőrszálhasogatás. Ha egy laikus elolvassa, amit írsz,
és csak az ragad meg benne, hogy a kondenzátor áramkorlátozó alkatrész,
abból nagy bajok lehetnek.
Az eredeti kérdés az volt, hogy miért nem világít azonnal egy ledes lámpa.
Erre az volt a válaszod, hogy fel kell töltődnie az előtét kondinak.
Na most ennek ebben az esetben pont az ellenkezője lenne igaz.
Egy töltetlen kondenzátor a bekapcsolás pillanatában rövidzárként viselkedik.
Gondold ezt végig.
Olvass utána a kondenzátor viselkedésének, ha nem hiszed.
Vagy szedj még szét pár ledes lámpát és elemezd a kapcsolásukat.
De ha megkérhetlek, ne mondj olyat, aminek nem vagy tisztában
az elméleti hátterével.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
jeriko2
tag
Ne haragudj nagyon nem vagy képben - vagy képben vagy, csak számomra érthetetlen okból próbálod kiforgatni a szavakat.
Egyrészt nem írtam olyat, hogy a kondenzátor "áramkorlátozó alkatrész", csak azt, hogy itt ez a feladata - ahogy valóban azt csinálja.
Másrészt a bekapcsolási tranziens - ahogy írtam is - valóban egy kondenzátor miatt van, csak hogy ez egy MÁSIK KONDENZÁTOR, NEM AZ ELŐTÉT KAPACITÁS - ezt is írtam: "egy másik kondenzátor", sajnálom, hogy számodra ez nem volt érthető. Egyszerűen arról van szó, hogy az előtét kondenzátoron keresztül töltődik a led-ekkel párhuzamosan kötött pufferkondenzátor, és amíg az nem töltődik fel a ledek nyitófeszültségére, addig a led-ek nem világítanak. -
őstag
Hello
Ma megérkezett egy ilyen 7 és 10W-os izzóm. 10 és 14db 5730-as SMD led van bennük.
Ezt most nem szedtem szét úgy, mint az előzőt. Ám azt tapasztaltam, hogy olyan 20 perc használat után eléggé meleg az alu borda, kézzel még bírható, de nem sokáig. Ez a túlhajtás miatt van, vagy ez ilyen, fogadjam el?
Valamint ha csillárba keresek villanykörte helyett izzót, akkor 120°-nál van nagyobb világítási szöggel rendelkező izzó? (lehetőleg ebay-es linket dobjatok, nekem a magyar árak még nem emészthetőek)Köszönöm a segítséget!
-
őstag
válasz Barret001 #2912 üzenetére
Igazából ezt is teszt céllal vettem, tehát belefér a tévedés.
Összefoglalva a lényeget:
Egy körte alakú izzónál fontos a nagy alu hűtőtest, legalább kétszer annyi led, mint ahány wattos.
Egy 50mm körre minnél több led fér annál kisebb az egységnyi fogyasztás, ezáltal a melegedés. Ám minnél sűrűbben vannak, annál rosszabb a hűtés. Ez számomra a brainfuck kategória egyenlőre. -
xylacc
csendes tag
Kellemes Ünnepeket mindeninek!!!
-
-
-
Yany
addikt
Az ilyen izzókról van vkinek tapasztalata?
[12W-os COB kukorica]Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
-
Yany
addikt
válasz jolti05 #2919 üzenetére
Én már csomót rendeltem, írtam is itt róla, keress rá a hozzászólásaimra. Mindegyikkel elégedett vagyok. Csak ezt a típust nem ismerem.
@golya: de a COB esetében nem pont a hűtés a lényeg, márminthogy jóval hatékonyabban vezeti el a hőt, mint az SMD? Persze ettől még lehet bajos, mert a spotokat figyelve, ahol 5-7W-osokon is durva bordák vannak, ezen a 12W-oson meg semmi, elég gyanús.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
ngabor2
nagyúr
Néhány kép az elkészült előszoba-világításról:
Összesen kb. 8 méter 3528-as, hidegfehér ledszalag, egy 40W-os tápról hajtva. Nem közvetlenül a plafonra lett ragasztva, hanem vékony kábelcsatornára. Az áram 2x0,75-ös kábellel lett odavezetve. Váratlanul sok fényt ad, ha előre tudom, a keresztben feltett szálakat oda se tettem volna
A kapcsoló a 230V-ot kapcsolja, ezért felkapcsoláskor kb. 1-2 másodperc késleltetés van. Ez normális? Meg tudtam volna csinálni, hogy a 12V-os ágat szakítsa, de így biztos nem fogyaszt áramot, ha le van kapcsolva.
[ Szerkesztve ]
-
assemble
addikt
Neten rakerestem gyorsan a kulonbsegekre, de amit hirtelen talaltam, az alapjan nem latom hogy miert lenne az egyertelmuen jobb (plane annyival h ki is csereljem), pont azt irjak tobben hogy azzal kevesbe tartosak a cuccok, gyakrabban kell cserelni... Szoval mi a fo elonye, miert kene cserelni?
-
runner 125
nagyúr
válasz ngabor2 #2922 üzenetére
..és ezt miért így, vagy honnan jött az egész ötlet, megmaradt pár méter LED szalag?
Bocs, de ez nekem nagyon nem adja.
LED szalagot fővilágításnak eleve nem szokás építeni..., lekapcsolt állapotban meg tündöklik a plafonon a nyers szalag?Néhány GU10-es spottal mondjuk egy szigetes álmennyezetbe mérföldekkel jobban jártál volna.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
ngabor2
nagyúr
válasz runner 125 #2924 üzenetére
10 méter ledszalag volt, amiből majdnem 2 méter a konyhába ment, kiegészítő világításnak.
Az előszoba adott volt, nem akartunk álmennyezettel szórakozni. Így jó sok fény van, nem látom a hátrányát. Lekapcsolt állapotban sötét van az előszobában, nem látszik a szalag. Így a teljes költség kb. 6-8eFt volt, táppal, vezetékkel, csatornával, szereléssel. Ráadásul az álmennyezet nem is fért volna be.
-
runner 125
nagyúr
válasz ngabor2 #2925 üzenetére
Nah oké, de akkor valami koncepciót felépíthettél volna, - valamilyen kicsit szellemesebb motívumban felragasztani, mint ez a kereszt.
Csigavonalban pl.
Vagy, belehúzni valamilyen áttetsző profilba."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
ngabor2
nagyúr
válasz runner 125 #2927 üzenetére
A keresztek nem véletlenül kerültek oda, ahol vannak. Kettő a beépített szekrény ajtajának közepére, a harmadik pedig a felső szekrény sarkához. Itt megy be a vezeték, amin az egész az áramot kapja, tehát nincs lógó, vagy máshogy elrejtendő vezeték.
Volt egy másik terv, cikk-cakkban ment volna, viszont azt méregetni és előre kifúrni macerásabb lett volna.
-
PHM
addikt
válasz jeriko2 #2909 üzenetére
"Mivel egy másik kondenzátor korlátozza az áramot, a töltődés tart ennyi ideig."
Ebbe a mondatodba kötöttem bele, érzésem szerint joggal.
A további magyarázat szerintem fölösleges, amit mondani akartam,
már elmondtam ezzel kapcsolatban.
Részemről a téma lezárva.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz ngabor2 #2922 üzenetére
"felkapcsoláskor kb. 1-2 másodperc késleltetés van. Ez normális?"
Igen, normális. Ennyi idő kell a kapcsoló üzemű táp feléledéséhez.
A fényerőt csökkenteni lehet egy egyszerű PWM szabályzóval,
ha zavaróan erősnek érzed.
Ezt kis gyakorlat megléte esetén akár házilag is el lehet készíteni.
(Energiatakarékos, de munkásabb megoldás.)
De akár egy jól méretezett teljesítmény ellenállással,
vagy 1-2 db 5-6 A-es diódával is meg lehet a dolgot oldani.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
jeriko2
tag
Ha elé teszed a többit is "egy nagyobb kapacitású kondenzátorral szokták "simítani" az egyenirányított váltófeszültséget, és amíg az nem töltődik fel a led-ek nyitófeszültségére, addig nem világítanak. Mivel egy másik kondenzátor korlátozza az áramot, a töltődés tart ennyi ideig." ahogy szerepelt, úgy szerintem érthető, hogy a nagyobb kapacitású kondenzátor (pufferkondenzátor) töltődéséről van szó, aminek töltődését egy másik kondenzátor korlátozza.
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Kérdés: a konyhamunkalap világítás céljából felragasztott LED szalagot milyen távolságra kell a faltól ragasztani h a legideálisabb legyen? Inkább a falhoz közel, vagy inkább pont távol? Google-ban találok mindenféle megoldást.
20 x 10mm-es alu profilt már megvettem arra fogom rátenni, nyilván a 20mm-es fele fekszik majd fel a bútorra - arra ragasztom a szalagot.
Csatoltam egy metszet rajzot a méretekről:
Köszi!
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Met
nagyúr
válasz runner 125 #2932 üzenetére
Én nem tenném közvetlenül a falhoz, a 320 közepére vagy 22 cm-re a faltól, de ha amúgy jó a megvilágítása a pultnak és csak dekorációs céllal kell akkor mehet a falhoz.
Kétoldalassal nem tudod felragasztani hogy teszteld melyik beállítás az igazi?
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
runner 125
nagyúr
Kb én is úgy gondoltam, h egy 20-22cm-re rakom a faltól, h minél inkább az alsó munkalap középvonalához legyen közel a világítás.
Egyébként pont h gyenge a munkalap megvilágítása, ezért kell a LED sor, nem díszvilágítást akarok, ezért is lett 5050-es szalag.A villanyszerelő srác holnap jön bekötni, nem lesz itt tesztelés, felrakom 22cm-re és kész.
Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Met
nagyúr
válasz runner 125 #2934 üzenetére
Akkor igen, az a legoptimálisabb pont
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
sysrq
őstag
válasz runner 125 #2932 üzenetére
Tedd a "320" legtávolabbi pontjára a faltól. Egy két centire elég a szélétől. Minél közelebb van az asztallap széléhez annál jobban segít a fiókokban turkáláskor.
[ Szerkesztve ]
Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
Yany
addikt
Sőt, minél közelebb van az emberhez, a fény annál inkább abból a szögből esik be, ahonnan te is nézed, így annál több lesz az a fény, ami azokon a felületi barázdákon szóródik szét, amit te is látsz. Tipikus napkelte/napnyugta effekt, csak mikroméretben: ha mögötted nyugszik a nap, akkor csupa világos felületet látsz a tájon/házakon, ha előtted, akkor mindennek az árnyékos sziluettjét látod + a zavaró szemedbe közvetlenül eső napfényt.
Bocs, ha kicsit kaoutikusan magyaráztam el, de remélem, a lényege azért átment.
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
runner 125
nagyúr
-
-
sysrq
őstag
válasz ngabor2 #2943 üzenetére
A képek alapján ez egy elég rövid és közepesen magas előszoba. Az átlag ember fel sem néz ilyen helyen, lehetett volna szebbre készíteni, de csak drágábban. Jó ez így.
Más.
Tud valaki időkapcsolót? A trükk hogy egy óra körüli időtartammal kellene megszakítania az áramkört. jó a 12 volt is de a 220 még jobb lenne.Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
ngabor2
nagyúr
Ha sima konnektoros is jó, akkor azt kaphatsz bármelyik barkácsboltban. Mechanikus (15 perces felbontással), vagy digitális (1 perces felbontással) is kapható pár 100-tól pár 1000 Ft-ig. Gondolom nem akarsz 5A-nél nagyobb áramot kapcsolni vele, induktívan nem illik jobban megterhelni (ohmikusan általában mehetnek 16A-ig).
(jóval drágább és összetettebb, de többet tudó rendszert is tudnék ajánlani, de első körben nem önteném be )
[ Szerkesztve ]
-
sysrq
őstag
válasz ngabor2 #2945 üzenetére
A válaszodat elolvasva rájöttem hogy rosszul tettem fel a kérdésem.
Az eredeti kérdésemre jó volt a válaszod. Helyesbítitek.Lépcsőházi automatát keresek, amit eddig találtam az 30 perc volt a leghosszabb.
A lámpa lekapcsolása után még szeretnék egy ventilátort járatni a helységben, nem a szag hanem a pára miatt.Keresek Thermalright 1150 lefogatót
-
ngabor2
nagyúr
Ja, így más. Kész megoldást nem tudok, de a hobby elektronika topikban talán tudnak segíteni. Én hirtelen Arduinoval oldanám meg, de biztos, hogy van rá jobb megoldás.
De Arduinoval pl. nem csak időre, hanem páratartalomra is lehetne a kikapcsolást állítani
[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok,
Na, bekötötte a srác a szalagjaim, hu azért volt meló vele, 3 órán át csináltuk ketten, igaz 7 szalagrészből épült fel az egész, illetve a felső 4 hangulatfényként szolgáló megvilágítólámpákat is bekötötte. 1 dupla kapcsolóra kerültek fel, így a fő világítástól függetlenül tudom kapcsolni akár külön külön is, vagy egybe az egészet.
Sajnos ilyen gyorscsatlakozókat elfelejtettem venni, úgyhogy forrasztottuk, illetve nem volt kéznél fehér szig.szalag, majd az cserélve lesz, illetve a szalagok kábelelvezetését kell majd megoldanom ízlésesen. Valamiféle vékony, öntapadós kábelcsatornában gondolkodom, de az eredmény meggyőző azért így is.
Iszonyú fényereje van az 5050-es melegfehér (ami nem is annyira meleg, nekem nagyon adja) LED szalagnak, a 4 fenti GU10-es, 5 Watt-os meleg fehér COB LED izzóknál mérföldekkel jobban világít, kb elegendő munkához csak a LED szalagok fényereje.
Csak a LED szalag:
Csak a fenti 4 COB LED:
Csak a megvilágító fenti hangulatfény:
COB LED és a LED szalag együtt:
..és még néhány részlet:
-
válasz runner 125 #2949 üzenetére
Mennyit eszik a szalag? LED tápot hova tettétek?
I did nothing, the pavement was his enemy!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest