- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzso
veterán
válasz Winner_hun #1501 üzenetére
Szerintem a hidegfehér jobb mint a fossárga. (4500-5000 lumenes meg nincs...)
Van melegfehér verziója is ugyanannál az eladónál.Hogy lehet termékenként nézni a visszajelzést?
-
mzso
veterán
válasz Winner_hun #1503 üzenetére
Mitől lenne a fehér rossz? Legalább lehet látni a színeket normálisan. Max nem kedveled.
-
Morris
veterán
válasz fradi81 #1505 üzenetére
Nem mindegy a szoba berendezése sem. Nálunk például lila/fehér tapéta van fehér bútorokkal. Na oda aztán baromira nem illik a sárgás meleg fehér színhőmérséklet. A Fürdőbe is hideg fehér van. Az egyéb színek nagyon szépek, szépen kiemeli a többi színt! Nekünk ez nagyon bejött.
Ha meg valakinek egyik sem tetszik, akkor arra ott a neutrális. középúton a hideg és a meleg között. -
xylacc
csendes tag
Sajnos egyre több a gagyi, túlhajtott "gyorsan adjuk el" típusú termék az ebay-en. Érkezett jó pár mintadarab hozzám is, de alig van belőlük olyan, ami három hónap világítás után ugyanazt a fényerőt produkálja.
Ja, és lehet próbálkozni, de itthon is ki lehet fogni garanciás, jó minőségű termékeket relatíve jó áron.
Ja, és ne feledjétek el a szigorítást, minden külföldi termékre számoljátok rá a 27% áfát! -
lajafix
addikt
Sziasztok!
az ikeaban kapható ledes izzókról van tapasztalat?
NEtről rendelni, otthon forrasztani nem akarok.
Rock'n Roll
-
lajafix
addikt
válasz fradi81 #1515 üzenetére
Azt gondoltam hogy drága, az érdekelne hogy milyen? MErt drágán sz.rt venni nem szeretek én se.
Más: tavasszal vettem egy E27es 3 wattos 3 ledes spot Izzót és elkezdett villogni(9felkapcsolás után kis idővel. Ez a LEDnek a hibája vagy a foglalatban levő elekltronikának?
Rock'n Roll
-
mzso
veterán
válasz lajafix #1514 üzenetére
Tapasztalat nincs mert olyan rossz az ár/érték arány, hogy hozzá nem nyúlnék. A hatékonyság is szánalmas, egy kompakt fénycsővel egyenértékű.
Magyarországon nem igazán lehet értelmes ár/érték arányú LED-es fényforrást venni, ha a netet is levenod akkor még annyira sem...[ Szerkesztve ]
-
5914
csendes tag
Üdv . Ledszalagnál mekkora az alsó és a felső feszültséghatár ? Pl: alsó 10 , felső 14 Volt ?
[ Szerkesztve ]
-
5914
csendes tag
A végcél az lenne , hogy a 12 voltos ledszalagot pl 18650-es aksikból készített akkupackkal üzemeltessem .
Csak a 18650-es az 3,7 voltos , 3db az 11,1 volt , 4 db meg már 14,8 volt . A ledszalagoknál meg nem találtam adatot , hogy mennyi a feszültségtűrése ahol még nem károsodik ... -
Morris
veterán
Na jó, de a másik kettő is fényforrásokkal foglalkozik. (Philips esetében ott van még a műszaki cikk). De az ikea lakberendezéses áruház. Nem hinném, hogy náluk elsődleges szempont lenne a minőség a világítás terén. Ez most olyan, hogy a Praktikerben, Obi-ban és hasonló "hétvégi multiban" is kapni sok mindent, de például vízvezeték szereléshez ajánlott egy kimondottan azzal foglalkozó cégnél körülnézni.
Én ezért sem preferálom az ebay-t, vaterát és társait. Nem tudod, hogy mit veszel...
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
-
Batman2
őstag
Sorba kell kötni annyi LEDet, amennyi még belefér a a tápfeszültségbe a LEDek üzemi, névleges feszültségével számolva (3,2V), majd ha még marad feszültség külömbség a LEDek és az akku névleges feszültsége között, akkor azt egy megfelelő értékű ellenállással kell ledolgoztatni.
Az előtét ellenállás alkalmazása amúgyis javallott, ha nem áramgenerátoros, vagy legalábbis stabilizált tápegységről történik a LEDek táplálása, mert kicsi feszültség változásra is nagy áramfelvétel beli változással reagálnak a LEDek és könnyen tönkre lehet őket tenni !!!Példa: 11,1V-os feszültségre 3db. fehér LED köthető sorba. Ebben az esetben a LEDek 9,6V feszültséget igényelnek, és 1,5V feszültség külömbséget kell ledolgozni !
Amennyiben a LEDek 20mA-esek, akkor ehhez 75ohmos ellenállásra van szükség.Ha a tápfeszülség 14,8V, akkor 4db. LED köthető sorba ahhoz hogy elérhessük a maximum fényerőt. 4db. LED 12,8V-ot igényel, és 2V feszültség külömbséget kell ledolgozni !
Az előbbi feltételekel ehhez most 100ohmos ellenállásra lesz szükség.
14,8V-os tápfeszültség esetében lehetőség van már akár 5db. LED sorbakötésére is, de ekkor a LEDek nem tudnak maximum fénnyel világítani és fényerejük a tápfeszültséggel együtt fog csökkenni, míg a végén már csak parázslani fognak, még mielőtt az akkuk kimerültek volna.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
mzso
veterán
válasz Batman2 #1533 üzenetére
Ez szerinted, hogy van megcsinálva? Mivel nincs odaírva semmi gondolom akkor nem kíván áramgenerátoros táplálást. Viszont akkor a sok ellenállás elpocsékol egy csomó energiát, nem?
(Vagy az egészet rosszul értelmezem?)
Csak azért kérdem mert gondoltam, hogy bepróbákozok egy ilyennel, meg egy hozzá való 12 voltos tápegységgel/szabályzóval.
[ Szerkesztve ]
-
Vled
csendes tag
Inkább kevesebb legyen a feszültség mint több. A led szalagnak stabil 12V kell, de 5 voltnál már világít. Ha a 3db akku 11,1 voltot ad, az jó, de 13 voltnál semmiképp se legyen több. A tápok is 11,8-12,5V közé vannak beállítva. Amúgy egy 3528-as leddel szerelt 5 méteres tekercs(300led) egyik végén megtáplálva 12 volttal a másik végén mérve 1V feszültségesést produkál. Ezért szokták ajánlani, hogy 5 méterenként betáplálás szükséges, ha lehet mindkét végén. Így lehet egyenletes fényt kapni.
www.led24.hu
-
Batman2
őstag
Az ilyen LED szalagokban és egyéb kisebb teljesítményű eszközökben pár LED van sorosan kötve egymással és egy ellenállással, majd ezek az egységek egymással tetszőleges számban párhuzamosan.
Ezek elé nem feltétlen kell áramgenerátor, az ellenállás ezt a szerepet hivatott betölteni.A teljesítmény LED chipek viszont sohasem készülnek előtét ellenállással együtt, azokat mindenképpen áramgenerátoros tápról kell hajtani.
Igen, valóban, az ellenállás pocsékol, ezért is kötünk sorba annyi LEDet, amennyit az adott feszültség megenged, hogy minél több energia hasznosuljon világításra és minél kevesebb menjen el hő formájában fölösbe az ellenálláson.
Viszont az áramgenerátor ugyanúgy fogyaszt, pocsékol, mint az ellenállás, hiszen nem egyéb, mint egy automatikusan szabályozott ellenállás !
Csak a speciális, kapcsoló üzemű módon működő áramgenerátor pocsékol kevesebbett.Üdv.
-
Batman2
őstag
Ha az üzemi feszültséget biztosítod neki, akkor nem ég szét ellenállás nélkül sem !
A probléma abból ered, hogy ez az üzemi feszültség ha picit is, de minden egyes példánynál más, típusok között pedig egyértelmű eltérés van, viszont a LEDek kicsi feszültség emelkedésre is nagy áramfelvétel növekedéssel reagálnak, e mellett az üzem közbeni melegedéssel is változik a nyitófeszültségük és áramfelvételük,
tehát nem nevezhetők stabil fogyasztónak, így szükséges valami eszköz, ami korlátozza az áramfelvételét, mert egy nagyobb elem, vagy akkumulátor igen nagy áramot tud szolgáltatni, így valóban könnyen tönkremehet a LED.Ha viszont nem hajtod meg a LEDet a névleges teljesítménnyel, csak kb. félgőzzel, akkor nem fog akkorát emelkedni az áramfelvétele, hogy gond legyen, így akár mehet direktbe is, viszont akkor ehhez az értékhez képest már csak csökkennie szabad a feszültségnek, növekednie nem !
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
válasz Batman2 #1538 üzenetére
Kösz az infót. Akkor most már sejtem, hogy a fényforrásokban kapcsoló üzemű táp van (legalább is a jobbakban) és ezért tudnak 100 lm/w értékeket elérni.
Így mondjuk egy kicsit bonyolultabb a dolog, mert bár úgy látom vannak LED-hez szánt kapcsoló üzemű tápok (1, 2) azt nem tudom, hogy áramgenerátoros-e. Meg akkor ott vannak a szabályzók (amik szükségesek ilyen nagy fényteljesítmény mellett) amikről meg végképp nem tudom megállapítani, hogy mit szabályoznak és hogy. (1, 2)
Mindemellett ki is kell akkor forrasztgatni az ellenállásokat, ha az ember valami hatékonyat akar.
Akkor már házilag összerakni lenne értelmesebb, ha lennének ilyen szalagok üresben. -
sztanozs
veterán
Látom elég rég lett kibeszélve a karácsonyi
izzóledsor téma. Van valakinek ötlete, javaslata (bevált cucc esetleg)?JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
mzso
veterán
Azt meg tudja valaki mondani, hogy ezekben (1, 2, 3, 4 )milyen típusú LED van? A legjobb ár/fényerő*hatékonyság arányúak mind ilyenek. Lehet érdemes lenne ömlesztve megnézni. (csak nem tudom a típusát)
Ha valaki látott hatékony(kapcsoló üzemű ha jól mondják) tápokat és hozzá való szabályzókat az ne fogja vissza magát.
Még arra lennék kíváncsi, hogy van-e ilyen szalag (vezetékkel, gondolom én) amikre az SMD ledeket rakják? Vagy csak egybe gyártják a LED-ekkel?
-
_BM_
senior tag
Baumaxban 999 ft-ért nyomják a 3 wattos E27-es LED lámpákat. Vettem hármat, egész frankók, habár nem olyan meleg fehér a színük, mint amit sugallt a csomagoláson lévő színskála. Másnap visszamentem mégegyet venni, de már alig volt pár tucat a raklapon. 10 wattos energiatakarékos körték helyére raktam be őket, kábé azonos az erejük. Ennyi pénzt már megér (ha nem megy hamar tönkre).
-
gepeszgyerek
csendes tag
Szia.
Az általad belinkelt izzókat én annyira nem ajánlanám. Első LED izzó vásárlásom pont egy hasonló volt az ebayen,
Hideg fehér típusú és nagyon gyenge fénye van szerintem. Fürdőszobába volt betéve ami kb 4.5 m2 volt, nagyon kevés. Azóta viszont vásároltam megint egy típust
Klasszisokkal veri az első típust.
Megpróbálok majd készíteni fotókat majd róluk.
Plusz most még 2 típus úton van amit szintén lefotózok majd. 1.
2. -
nagyúr
válasz gepeszgyerek #1545 üzenetére
Én az 5630-as és az 5050-es ledekkel szerelt kukoricák különbségére lennék kíváncsi.
Nincs ilyened?"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
mzso
veterán
válasz gepeszgyerek #1545 üzenetére
Mondjuk egy kicsit gyanús az elsőnél, hogy nem ír fényerő értéket.
Nekem egy ilyenem lesz ha minden igaz. Majd írok róla.
A fotók jók jönnének. Előre kösz.
-
5914
csendes tag
Üdv . Tudnátok ajánlani konyhába , menyezeti lámpához lehetőleg természetes fényt adó kukoricacsövet ?
3*3 métert kellene bevilágítania . -
sysrq
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest