- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gepeszgyerek
csendes tag
Sziasztok!
Csináltam néhány fotót a most érkezett darabokról.
A legnagyobbtól kicsit többet vártam fényerőben. -
gepeszgyerek
csendes tag
válasz gepeszgyerek #1602 üzenetére
1.E14 - 48 SMD LED 2,5W 210LM
2.E27 - 60 SMD 5050 LED 10W 1080LM
3. E27 - 96 SMD LED 5.5W
4. E27 - 108 LED 7W -
nagyúr
válasz gepeszgyerek #1603 üzenetére
van rá lehetőséged, hogy a fényképezőgépet manuálisra állítod (azonos beállítással) és mindegyiket lefényképezed + egy 60W-os halogén izzót?
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
nagyúr
válasz gepeszgyerek #1605 üzenetére
nem sürgős, ráér a héten
a kérdés inkább az volt, hogy van-e lehetőséged és kedved (hajlandóságod) hozzá[ Szerkesztve ]
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
mzso
veterán
Azt meg tudod milyen néven futnak a LED-ek?
A 5050-es egyértelmű. A kisebbek meg gondolom 3528-asak. A gömbölyűt sajna még sehol nem láttam megnevezve. Meg ömlesztve is csak másmilyeneket láttam.Ha tényleg jó fénye/fényereje van akkor leginkább ez utóbbi érdekelne házilag fényforrás összerakáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
gepeszgyerek
csendes tag
Az E14-es led méreteit én sem tudom ,hogy milyen néven fut,de a 96 ledes E27-esen is ugyanolyan LED-ek vannak.
Az E14-es kicsit melegedett használat közben, amit ha jól tudok nem szabadna neki, a többivel nincsen gond, több óra használat után is bármikor kitekerem mert minimálisan érezhető melegedés van csak.Ami viszont nagyon feltűnő volt, hogy a 96 LED-es változatnak szinte nagyobb fénye van mint a 60 LED-esnek, ami azért jóval nagyobb darab és a ledek is legalább kétszer akkorák rajta. Azért itt az is közre játszhat, hogy a 96-os erősen hideg fehér a 60-as pedig meleg fehér(áll közelebb!.
Ár érték arányban viszont érdekelne, hogy ti milyen áron szereztek be ilyeneket vagy melyik típus az amit érdemes megvenni.
Az első kettőhöz linkeltem az ebayes oldalát is az árral együtt.A fotókat pedig elfogom készíteni, csak most nincsen nálam a fotómasinám.
-
beers
addikt
-
Batman2
őstag
Mindegyik melegszik,
ami pedig alig, annak fénye is alig van.Gondolj csak bele, az elméleti fény maximum 600Lm felett van 1W energiából, ezek a LEDek pedig valahol 50-80Lm/W környéki hatásfokkal dolgoznak, akkor a fennmaradó energiával mi lesz ?
Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
TooN
aktív tag
Sziasztok!
Tudtok olyanról, hogy E27 foglalatba hol lehetne "relatív" olcsón venni LED világítást. Olyan lenne ideális, ami mondjuk 100 fogba világít körbe. Nem kell a teljes 360 bevilágítás. De persze ha van az is o.k.!
Előre is köszi!
Üdv
...::: SGA5 & Lenovo Phab+ :::...
-
mzso
veterán
válasz Batman2 #1612 üzenetére
Ez így szerintem nem teljesen helyes. Fehér fénynél elve nem lehetséges 250 lumennél több, de nem azért mert hő keletkezik belőle, hanem mert a lumen értékbe beleszámítják a szem érzékelési görbéjét. Tehát az nem alakul hővé, csak kevésbé számítják hozzá mert a szem kevésbé érzékeny rá. Ugyanebből következően színhőmérséklet és a CRI is direktben befolyásolja a lumen értéket, de nem a hőveszteséget. (Amúgy kíváncsi lennék az elektromos-fény konverzió hatásfokára.)
De amúgy nem úgy értettem, hogy egyáltalán nem melegedik, hanem nem melegedik túlságosan.
Pl.: A dx-en elég szélsőséges dolgokat olvastam. Van amelyiknél azt írták, hogy égett szagott árasztott egy idő után és néhány hónap után halványult. Van amelyiknél meg azt írták, hogy több órányi működés után is csak langyos. Ezért is gondolkodok csak olyan fényforrásokban amelyek 100lm/w környékiek, mivel több jóval kecsegtetnek. -
mzso
veterán
+(#1607) mzso
Szerintem sikerült kiderítenem. Kösz a képekért, sokat segítettek. Minden bizonnyal valamelyik gyakori Strawhat(Straw Hat)-nek nevezett típusú LED-ekből áll.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
"...Ez az elméleti maximum az előző képlet Km tényezőjének értéke, vagyis 680 lm/W lenne. ..."
[link]Igen, ez valóban igaz, amit mondassz, mert ez akkor lenne érvényes, ha a szem számára legjobban látható tartományt, szinte monokromatikus fényt sugározna.
Ettől függetlenül sajnos még mindíg jelentős energia fordítódik hőtermelésre a mai LEDek esetében is.
Az pedig, hogy mennyire meleg egy LED, vagy egy LEDes fényforrás nagyban függ attól, hogy milyen annak a felépítése, mekkora a hőleadó felület a hőtermelő egység (kristály) hőtermeléséhez képest.Éppen ezért két LED, ami ugyanolyan formával és hőleadó felülettel rendelkezik jelentősen különbözhet hőmérséklet tekintetében (persze fényben is).
1 darab 20mA-es kristály, egy nagy méretű, nagy felületű, viszonylag jó hővezető anyagba ágyazva kevéssé melegnek érződik, míg ugyanez pl. egy 80mA-es kristállyal már igencsak forrónak érződhet (lsd. standard 5mm-es és nagy fényű 5mm-es).
Egy LEDes lámpa tervezésénél a nagy veszéyl hogy a kisebb méretű LEDekből nagyon sűrű szerelésű lámpákat produkálnak, ami jól nézki és praktikusnak tűnik, de üzemeltetési és élettartam szempontjából abszolút nem jó, mert iszanyatosan fel tud melegedni !
Eddig 7 darab LEDes lámpát gyártottam otthon, így már volt alkalmam megtapasztalni, hogyan kell tervezni, meddig lehet elmenni a méret zsugorításban és LED sűrítésben.
Az első lámpám egy 5cm-es kör alakú panelra készült és 100mA-es, extra kicsi (0,8x1,2mm) SMD ledekből építettem, így a méretekhez képest szellős kivitelben is igen sűrű lett a LEDel beépített felület.
Ebből az következett, hogy közel maximumra hajtva a LEDeket 2-3 perc után füstölni kezdett a panel !!!Ezek a pöttöm, de nagy teljesítmányű LEDek igen nagy hőt termelnek és igen magas hőmérsékletre melegednek fel üzem közben (a katalógus szerinti mengedett maxium 100 fok).
A panel megbarnult a LEDek körül, ami valszeg bőven több mint 100fokot jelentett.És hiába a mérethez képest szellős a felépítés, de a hatalmas hőtermeléshez képest viszint nagyon kevés.
Ez a lápma ma is működik, de a vége az lett, hogy kb. felére le kellett fokoznom a LEDek meghajtását a mellett, hogy tettem a panel hátuljára egy hűtőbordát is.
Így üzemel jelenleg 85-90 fokos hőmérséklet mellett (infra hőmérővel mérve).
Előnytelenebb pozícióban 107 fokot is elért.A második lámpám standardnak mondható 20mA-es SMD LEDekből épült, de még itt is sikerült túl sűrűre készítenem a penelt.
Ez is kb. csak 2/3-ad "gázon" üzemel, ahhoz hogy ne haladja meg a 90 fokot.A többi lámpám ugyan ezzel a 20mA-es LEDel készült, de már sokkal szellősebben, így vére közel maximummmal hajtva sem melegednek a LEDek 85 fok fölé.
Szívesen megmérnék egy-két ilyen gyári lámpát, hogy vajon mekkora hőre melegednek fel, pláne zárt helyen !!
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
-
beers
addikt
Megjött a 10W-os fényvető, holnap teszt!
M&N
-
Batman2
őstag
A fehér fényű Power LEDek között található olyan amelyik akár 130Lm/W hatásfokkal működik, de bizony erre is kell bőven hűtőborda, pedig elvileg majdenm fele annyi hőt termel, mint az olcsóbbak.
Ennek persze az ára is igen magas, tehát nem valószínű, hogy ilyet használtak volna fel ahhoz a lámpához.Üdv.
-
-
Melack
veterán
Üdv mindenkinek! Az eBay topicban ajánlottak titeket. Szeretném lecserélni a lakásban található összes izzót LED alapú világítótestekre. Van köztük normál izzó, meg ilyen Tungsram 230V 25W K0 - ebből van most 4 aktív (+5, ahol nincs benne ilyen izzó). Ez egy panel lakás, nappal fényes ugyan, de este nekem ezek az izzók nem elég világosak - nem tudom, jól fejezem e ki magam. Helyettük milyeneket ajánlotok? Akár itthon, akár eBay vagy társai? Előre is köszönöm a válaszokat!
Ex-Informatikai Szolgáltató Asztali Munkatárs
-
fradi81
veterán
Hello, röviden: beírod az ebay keresőjébe hogy e14 smd 5050 warm, ez kilistázza az ilyen foglalatú, jófajta ledes melegfehér lámpákat, nézz szét Ezt a szintet egy 5-10W körüli bőven hozza. De a lumen értékeket nézd, az a tungsram dobozára is rá van írva.
moto g72, Ninebot d28e
-
Melack
veterán
válasz fradi81 #1627 üzenetére
Doboz nincs, de akkor vmelyik boltban keresek egy ilyet - ez egy albérlet, csak igyekszem racionalizálni a kiadásokat.
Köszönöm az infót, ha lesz még kérdés, felteszem.
ÉS már van is egy: ledsor, ami elemről megy, olyan vajon létezik? Szintén lakásba, padlóvilágításhoz (szekrénybe valót láttam, de az nem jó, mert fali dugalj nincs a folyosón, ahová kellene)
-
Melack
veterán
válasz fradi81 #1627 üzenetére
És már jönnek is a kérdések:
- a 2.5 - 3.5W-os izzók jók? Mármint amik ilyennek vannak írva: 2.5W E14 Warm White Energy Saving 12 SMD 5050 LED Candle Light Bulb 220V. Konkrétan mire kell figyelni? (Tudom láma kérdés, de életemben nem foglalkoztam még ilyen dolgokkal).
- 1W az mennyi lumen? Mert nem találtam viszonyszámot
-
mzso
veterán
"1W az mennyi lumen? Mert nem találtam viszonyszámot"
Abból nem lehet megkapni. Olyat kell nézni ahol megadják a lument is.
Vagy 1200 lm felel meg egy százas izzónak.
-
fradi81
veterán
40w-os régifajta körte 410 lumen. 70w halogén körte 1200 lumen. mindkettő tungsram. Az asztalomon van egy kis olvasólámpa ebben 7 smd ledes van, ez arra elég hogy lássam a billentyűzetet meg hogy kb mi van az asztalon, tehát attól függ hova kell és mennyi. Fő világításnak nyilván kevés egy 3w-os. Ha visszanézel a fórumba is vannak linkelve képek ledes lámpákról.
moto g72, Ninebot d28e
-
gboszi
senior tag
A lényeg, hogy nagyobbat vegyél mint amit gondolsz, a led picit más. A másik fontos dolog, hogy ha igazán jót akarsz, az nem olyan olcso, szóval mindenképp számolnod kell megtérölési idővel...ezt csak az albérlet miatt mondom.
"If you're good at something, never do it for free!"
-
Melack
veterán
Ezt nézem én is, hogy melyik lenne a jó. Most a 300-400 lumenes világyítótesteket néztem, E27es típusban találtam jót is - abból mondjuk összesen 2 db kell, a másikból meg nincs olyan formájú, ami jó lenne a lámpatestbe :S A megtérülés nekem hosszútávú, mert ha megyünk onnan, akkor viszem az izzókat. Nekem ez nem okoz lelki törést.
-
runner 125
nagyúr
Sziasztok!
Konyhabútor csere előtt állunk. Az újhoz terveztem körbe egy párkányt, amibe szeretnék elhelyezni LED-es spotlámpákat.
Kérdésem: hol (akár ebay is lehet) érdemes beszerezni legkorrektebb áron ezeket, és persze milyet javasoltok? 10 darabról lenne szó. (10 spotlámpa és hozzá 10 ledes izzó.)
Egyébként mennyire melegszenek ezek, illetve mennyire kell betartani elhelyezésükkor a távolságokat? Google-ban keresgélve ilyen 8cm-eket írtak a minimum tárgytávolságra. Noh most ha én egy 12cm-es előrenyúlású párkányt tervezek, amiből 8 a spot átmérője, akkor marad kemény 2cm. Ez gáz?Köszi.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
csemberlen
őstag
válasz runner 125 #1635 üzenetére
Az a gond a butor tetején elhelyezett világitással, hogy mind a butor, mind te magad árnyékot fogsz vetni. sokkal jobb a felső butor alatt elhelyezett fény.
Hja kérem az élet nem egy habostorta
-
runner 125
nagyúr
válasz csemberlen #1636 üzenetére
Értem, köszi.
..de h h akkor ennyien alkalmazzák?Egyébként gondólom létezik ledesbol is bútor aljára szerelhető?
Köszi.
"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
őstag
válasz csemberlen #1636 üzenetére
Szerintem nem teljesen helyes amit írtál. A felső részen elhelyezett spotok jók. Az igaz, hogy a bútor a konyhalap egy részére árnyékot vet, de ez csak a fal felőli részre igaz. Egyébként ott sincs sötét.
Te viszont nem vetsz árnyékot, ha jól vannak elhelyezve a spotok (figyelembe véve a bevilágítási szögeket). Ha jók a távolságok, akkor ami alatt állsz, az valóban le van árnyékolva, de a két oldalról mellette lévők nem, így megvan a kívánt fény.
Én azért választottam a felső világítást, mert szinte nincs hátránya, viszont jobban néz ki és ha csak az ég akkor is van elég fény a konyhában, mivel magasról világít.
[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
Hasonlóan gondolom én is. Szerintem is sokkal jobban mutat a fenti fény.
Te milyen spotokat használsz?
Illetve a butortol milyen távolságra vannak?
Köszi."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Winner_hun
titán
válasz runner 125 #1637 üzenetére
Dupla alj kell és akkor be lehet rakni az aljára is ha nem ledsort teszel oda (ami amúgy bőven elég)
Azért mert sok helyen használják az nem jelenti azt hogy jó is. A felső szekrény alatt hogy lesz világítás? Ráhajolsz, árnyékol. Max. oldalról valamennyi mert hátulról is árnyékolod..► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
runner 125
nagyúr
válasz Winner_hun #1640 üzenetére
A ledsor alatt arra a fuzerben kapható, vághato ledekre gondolsz?
Mondjuk az sem lenne rossz ötlet, jól mutatna fent körbe.
De, akkor valszeg úgy lesz, h rakok a felső szekrény alá is világítást és egy kapcsolorol fognak menni.
Fenti részen a ledsort h lehetne esztetikusan kivitelezni? Jó lenne valamiféle csatornát építeni neki a pakanyban, ami azért takarna a technikabol.
Köszi."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Winner_hun
titán
válasz runner 125 #1641 üzenetére
Arra, igen.
Így világít az aljára szerelt ledszalag (1 sor), ezt minimumra állítottam és úgyis bőven elég a fény.[ Szerkesztve ]
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
runner 125
nagyúr
válasz Winner_hun #1642 üzenetére
Ok, köszi.
A felső szekrény sarkába még nem is lenne gáz "elrejteni", max. bemaratom és rögzítem oda a ledsort, ott nincs szükség takarásra, de a párkányra miként lehetne ezt esztétikusan elhelyezni?
Valami olyasmi megoldás érdekelne, h egy pl. kissé tejüveges, úgy 1,5 x 1,5 cm keresztmetszetű alu bemarható szerelvénybe behúzni ledsort.
Remélem érthető, de ha nem, megrajzolom majd otthonról.
Létezik ilyen?[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
válasz runner 125 #1643 üzenetére
Ez már közelít az elképzelésem felé, de nyilván tetszőlegesen leszabható méretben kellene.
-
Winner_hun
titán
válasz runner 125 #1643 üzenetére
Esetleg ez?
Ahogy nézem igen. Beleragasztod a ledcsíkot (öntapadós az alja) és kész is van.[ Szerkesztve ]
-
runner 125
nagyúr
válasz Winner_hun #1645 üzenetére
Aham, ez lesz ami nekem kell.
Közben Google-zgatva találtam egy képet, ilyen az én elképzelésem is:Az általad linkelt profilra alulról valamilyen "üvegcsíkot", vagy valamilyen áttetsző műanyag csíkot lehet vajon rögzíteni? ..szimplán azért, h ha felnéz az ember, ne a ledeket és a "nyákot" lássa.
-
runner 125
nagyúr
válasz runner 125 #1646 üzenetére
Bocs, h duplázgatok, csak nem akarom elfelejteni.
Szóval, ez a sín frankó, és jó, h 3 méteres szálban lehet venni.
Viszont: ezek a ragasztható a LED-ek mennyire "vízállóak"? Nyilván a főzőlap fölött is lenne, és a nagy pára biztosan le fog csapódni rajta."Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
Winner_hun
titán
válasz runner 125 #1646 üzenetére
Ez ugyanaz amit betettem csak már beszerelve
Van vízálló változata ezeknek a szalagoknak, olyat kell venni.
Nem tudom hogy lehet-e tenni bármit elé de ha lehet is és nem akarod a ledek fényét visszafogni akkor előtéttel is ugyanúgy látod hogy mi van benne mint anélkül. De azt senki nem fogja nézni, pláne nem használat közben.► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
runner 125
nagyúr
válasz Winner_hun #1648 üzenetére
Ok, köszi ismét.
..rákerestem, ebből a profilból 7000 FT 3 méter?! Azért az komoly.
-
Winner_hun
titán
válasz runner 125 #1649 üzenetére
Az nem is sok ahhoz képest amennyiért én tudom venni.
Amúgy létezik ehhez műanyag borítás.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest