Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz adalbert1 #7884 üzenetére

    ezek a kedvenc lakásaim :)
    2. emeleti lakásokból kinézel és szemmagasságban megy a 4 sávos út :D

    Ingatlanközvetítőket sztem el fogja söpörni egy startup.
    Csodálom, hogyha a szállodáknak és taxisoknak lett konkurenciája, akkor az ingatanközvetítői szakmának miért nincs meg az "überje". És itt nem is kellene annyira a szürke zónában mozogni és engedélyeket megkerülve üzemelni.

    Mintha múltkor láttam volna egy félszázalék pont hu vagy hasonló oldalt, akik fél százalékért elintézik a jogi, földhivatali és összes nagyobb portálon a hirdetési munkákat.

    Én 3 dologban érzem létjogosultságát az egész ingatlanközvetítői szakmának:
    1. levezényelni a humán oldalát az adásvételnek: eladó részéről kerülni a hirdetésbeli kínos bakikat, személyes találkozásnál az elszólásokat. Magyarul marketingelni az egészet és orránál fogva vezetni / lenyűgözni a vevőt. Végül is egy jó ingatlanügynök többnyire eladó szerepet tölt be. Az a feladata, hogy érdeklődőket csalogasson be és vevőt csináljon belőlük.

    A vevő itt semmiképpen sem nyer, mert egy jól marketingelt lakásnál túl sok süket dumával és mellébeszéléssel találkozik a tények helyett. Ha rosszul van hirdetve a lakás, akkor meg csak egy hátráltató tényező a kommunikációs csatornában az ingatlanos.

    Az eladó sokat nyerhet a jó marketinggel. De túlságosan megdrágítja a lakást, vagy ha nem építi be az árba, akkor túl sokba kerül egy ilyen szolgáltatás.

    2. Ha saját és kizárólagos adatbázisból dolgozik a közvetítő iroda, ahol a konkrét lakástípusokra leadott vevői és eladói igényeket összepárosítják. Mint egy bank a megtakarítókat és hitelfelvevőket.
    Ritka, mint a fehér holló. Általában csak annyit jelent, hogy elvégzik az internetes kutakodási munkát helyettünk. De semmi titkos és kizárólagos adatbázis nincs. És kb az igények 50%-ának sem felelnek meg a felajánlott lakások. Ráadásul hogyha szarul megy az ingatlanpiac, akkor nincs mit ajánlani, mert alig van tranzakció és alig van miből válogatni (tapasztaltam 2011-ben). Ha pedig nagyon jól megy a piac, akkor le fogják sz*rni a leadott keresési igényeket, mert anélkül is elmennek a lakások 2 nap alatt (szintén tapasztaltam 2015-ben).

    3. Ha segítenek reálisan beárazni az ingatlant.
    Akárhogy nézzük, ez tele van érdekellentéttel, mert a reálisan árazott ingatlant tovább tart eladni és annyival nem keres többet az ügynök.
    Esetleg ha van egy konkrét érdeklődő, akkor levezényli az alkudozást.
    Ezzel a hármas ponttal sztem többnyire a vevő nyerhet, ha az ügynök segít lealkudni a lakás árát. (Végül is érdekelt is benne)

    Egyébként 2015 nyarán voltak érdekes szituációk, amikor egymásra licitáltak a vevők az ingatlanközvetítőn keresztül, és úgymond "mindenki elküldte a következő körös ajánlatát" módszer ment. És utána értesíteni kellett a rosszabb ajánlatokat, hogy mondanak e jobbat....? Ha igen, akkor folytatódik. (Itt azért vevőként eléggé kétségbe vonnám a nálam jobb ajánlatok hitelességét).

    Hallottam olyan sztorit, hogy az eladó maga unta meg a sokadik kört és elfogadta az ajánlatot.

    A keserű valóság az, hogy 3 év ingatlanpiacon eltöltött vevői tapasztalattal és olvasással sztem felülmúlnám az ingatlanügynökök 80%-át (szakmai szempontból). Csak sajnos nem tudnék átverni senkit és nem lenne jó a salesduma :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák