Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • azbest

    félisten

    válasz beg #78473 üzenetére

    biztos jók a hivatkozások? (Nem a jogtár direkt linkelés problémájára gondolok, hanem a tartalmára)

    2016. évi XIII. törvény
    az uniós vámjog végrehajtásáról [link]
    A jogszabály mai napon (2017.02.17.) hatályos állapota.

    32. A Vámkódex 109. cikkéhez
    68. § (5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, tíz eurónál vagy az 51. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét - kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket - nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a tíz euró alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni.

    Nem azért vették ki a rendeletből, mert bekerült a törvénybe?

    Egyébként a 11/2016. (IV. 29.) NGM rendelet[link] büntetéses tészénél benne van most is, hogy
    5. § (3) Ha a (2) bekezdés alapján az érintett vámok és egyéb terhek jogcímenkénti összege a 10 EUR-t nem haladja meg, úgy nem kell vámigazgatási bírságot kiszabni.

    ami összhangban van azzal, hogy amit nem kell befizetni, azért bírságot sem adnak

    [ Szerkesztve ]

  • aytukabozs

    addikt

    válasz *miklos* #78477 üzenetére

    Annak az ideje már lejárt hogy kis odafigyeléssel bárhol belenyúltál csupa féláras dologba ütköztél.
    Mamár folyamatos monitorozás mellett lehet kifogni csak az akciókat.
    És ja, nagyon sok mindent egyszerűen nem éri meg kintről rendelni.

    Hsz TÖRLÉS ITT >>> http://goo.gl/uBK2Xa

  • beg

    veterán

    válasz azbest #78479 üzenetére

    Na én nem tudom :) A paragrafusok között mindig elveszek.
    De ez gyanúsan az mint ami régen volt.

    Ez volt a régi:
    "A vámszerv által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, tíz eurónál kevesebb vámot, nem közösségi adót és díjat - kivéve a jövedéki termék után kiszabott nem közösségi adót és díjat - nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárással egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámszerv. Nem kell megfizetni továbbá, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, nem közösségi adó- és díjkülönbözetet, valamint visszafizetni azt a tíz euró alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámszerv utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni."
    15/2004 PM rendelet 51§ (4.) alapján"

    Ezzel kiegészítve:
    "Nem közösségi adók és díjak: valamennyi olyan fizetési kötelezettség, amelynek kiszabása, beszedése, ellenőrzése a vámhatóság hatáskörébe tartozik, így különösen a jövedéki adó, az általános forgalmi adó, az energiaadó, a regisztrációs adó."
    2003. évi CXXVI. törvény a közösségi vámjog végrehajtásáról 1§ (12.) alapján"

    Az újban meg vámról és egyéb teherről van szó, ami jelentsen bármit, nem határozzák meg, hogy abba az áfa is beletartozik. Innentől kezdve megint csak a kavarás van :) Azzal nem vagyunk kisegítve, ha az áfát nem sorolják ide.

    [ Szerkesztve ]

    You are the result of 3.8 billion years of evolutionary success, act like it. Sarcasm is the body’s natural defense against stupidity.

  • azbest

    félisten

    válasz beg #78481 üzenetére

    Ha az 51-53 erre vonatkozott, azon a környéken az árfolyam számításról volt szó és tényleg van ami hatályok kívül van :)

    A 2016. július 20-i ügyfélfórumon elhangzott előadások [link]
    Vámtartozás-vámbiztosíték-vámfelügyelet pdf-ben van valami erről

    De nem mondom, hogy okosabb lettem tőle.. az fja 88 lehet a megoldás kulcsa
    Azt hiszem ez a sokszor hivatkozott FJA [link]

    88. cikk

    A vámtartozás közlése alóli mentesség
    (A Vámkódex 102. cikke (1) bekezdésének d) pontja)
    (1) A vámhatóságok eltekinthetnek attól, hogy a Vámkódex 79. cikke vagy 82. cikke szerinti, a szabályok be nem tartása miatt keletkezett vámtartozást közöljék, amennyiben az érintett behozatali vagy kiviteli vám összege kevesebb mint 10 EUR.
    (2) Ha a vámtartozást eredetileg a behozatali vagy kiviteli vám olyan összegével közölték, amely kevesebb volt a fizetendő behozatali vagy kiviteli vám összegénél, a vámhatóságok eltekinthetnek a vámtartozás közlésétől az összegek közötti különbségek tekintetében, ha az kevesebb mint 10 EUR.
    (3) Az (1) és (2) bekezdésben említett 10 eurós korlátozás minden egyes beszedési intézkedésre alkalmazandó.

    Szóval, lehet ez valami hibázás vagy szabálytalankodás esetére vonatkozó rész. De, hogy ott a vele nem élés a nav dia szerint az kérik vagy nem kérik, nem egyértelmű, de lehet nem is érdekes az áfa megállapítás szempontjából. :U

    [ Szerkesztve ]

  • beg

    veterán

    válasz azbest #78482 üzenetére

    Megtaláltam közben, igazad lehet.

    Ugyanebben a törvényben,
    II. FEJEZET
    ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

    2.3 egyéb terhek: valamennyi olyan, az áru behozatalához kapcsolódó fizetési kötelezettség, amelynek kiszabása, beszedése, ellenőrzése a vámhatóság hatáskörébe tartozik, így különösen a jövedéki adó, az általános forgalmi adó, energiaadó,

    Na most akkor mi legyen? :D

    [ Szerkesztve ]

    You are the result of 3.8 billion years of evolutionary success, act like it. Sarcasm is the body’s natural defense against stupidity.

  • azbest

    félisten

    válasz beg #78483 üzenetére

    Szerintem zárjuk be az összes jogászt egy szobába, míg meg nem tanulnak értelmesen szabályokat gyártani. Az sem baj, ha nem sikerül és mind éhenhal a végére ;]

    Amúgy én hajlanék afelé, hogy 10 eur alatt nem kéne fizetni, de valami hivatalosabb és jogászabb értelmezést kellene látni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák