- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nikon DSLR topik
- A soknál is több pénzzel gyorsítaná fel a hazai chipszektort Kína
- Házimozi belépő szinten
Hirdetés
-
Szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt Kína, jöhet az áttörés?
it 830 millió dollárnak megfelelő összeget költ a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésére Kína a jelentések alapján.
-
Mozgásban a Kill Knight
gp A mai nap folyamán érkezik egy kipróbálható demó PC-re, így megnézhetjük végre hogy fest élőben a játék.
-
Bemutatta első vízhűtését a Montech
ph A HyperFlow ARGB kétféle méretben és kétféle színben érkezik.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
verti1
tag
válasz Zen42 #107755 üzenetére
Rossz kosárról akkor beszélünk ha silány a gyártása, a furatolása nem egyforma, felemás, stb. Ilyenkor a legjobb előkészítés, gép mellett is előfordulhat, hogy a víz nem egyformán áramlik a kosár minden pontján. Persze ez tényleg nagyon pocsék kosárnál fordulhat elő és ronthat a kávén. A leggyakrabban emlegetett ims, vst, reneka kosarak pont ugyan olyan jó minőségűek, a különbség az ellenállásukban van. Ezért kapsz más kávét velük, de ez sok tényezős dolog. Egy egyszerű kosárral is lehet tökéletes kávét húzni akár, ha felette minden rendben van. Ugyanakkor a drága vst se ment meg ha nem jó a vízterítés, vízhozam stb.
-
MODERÁTOR
válasz WarLock07222 #108241 üzenetére
18-as Reneka, 21g->30-40g között húzok
-
WarLock07222
tag
Közben sikerült találnom "kávét az örlőhöz". Nekiugrottam most a Téesz Washed Guatemala-jának az Ode-dal, miután láttam, hogy a Niche-t se kell csutkára letekerni ahhoz, hogy értelmes lefolyás jöjjön ki belőle. Szóval legfinomabb álláson (ami összerakáskor kések összeérése + 1 klikkre lett állítva) ezt sikerült összehozni:
Nem túl fair az összehasonlítás, mivel ezzel és a NZ-vel is csak 1-1 shotot húztam egyelőre ebből a kávéból (mindkettő 17g -> 41g arányokkal), az NZ-nél még egy fél pöttynyit biztosan nyitnék az örlőn, hogy ehhez az arányhoz tökéletes legyen a lefolyás. De azt kell, hogy mondjam, hogy az Ode-dal (vagy leginkább az SSP Brewing késnek köszönhetően) fenomenális, hogy mennyire előtérbe kerültek a gyümölcsös jegyek és mennyire tiszták lettek azok. Ha valaki próbált már ugyanazzal a kávéval / örlővel egymás után VST és Reneka kosarakat, akkor kb. ahhoz hasonlítható a kontraszt
-
hifis50
csendes tag
válasz RetepNyaraB #108716 üzenetére
Ha esetleg erre a hozzászólásra emlékeznél, itt a Reneka szűrőről volt szó. Ennek a finom hálójába beülő ázott kávépor lassíthatja le a kifolyási sebességet a csapolás előrehaladtával.
De ha már szóba került, megemlítem, hogy egy kávés barátom unszolására megismételtem azt a kísérletet, amit a fenti a hozzászólásban is említettem, hogy szűrőpapírt teszek a kávépogácsa alá is, (Fölé mindig is rakok a kávégép kímélése és az egyenletesebb kifolyás biztosítása végett.) Ahogy abban a hozzászólásomban írtam, a régi elvetélt próbálkozásnál eltömődött a szűrőpapír, nem folyt ki a kávé. A most megismételt akció viszont sikeres volt, az őrlési finomság bejátszása után így szűrőpapírral is rendben kifolyt a kávé. (Tehát bármilyen szűrőből lehet Renekát csinálni.) Ami szerintem azzal magyarázható, hogy a mostani darálóm szemcseeloszlása egyenletesebb, kevesebb a fine, nem tömődik el túlzottan a szűrőpapír.
Amiből viszont még egy következtetést le lehet vonni, kiegészítve azt a gondolatmenetet, amit ebben és egy picit későbbi hozzászólásomban felvetettem. Ezekben azt fejtegettem, hogy a különböző szűrők eltérő íz kihozatala az eltérő eltömődési hajlamuk eredménye. De a mostani sikeres szűrőpapíros kisérletemből viszont az is látszik, hogy a daráló és a szűrő valamiféle kölcsönhatásban van, tehát a daráló szemcseeloszlása befolyásolhatja a szűrő eltömődés mértékét, vagyis a csapolás közbeni áramlási viszonyokat. Tehát egy szűrő, ami egy adott darálóval jól működik valakinél, még nem biztos, hogy másnál is ugyanolyan jó, mert például az ő darálója sokkal több fine-t termel.
Mindenesetre ezzel az alulra rakott szűrőpapírral lehet játszani, nyilván ízben is megjelenik a dolog. Én azért nem tettem be a rutinba, kisérletnek jó volt, állandó használatra nekem felesleges plusz macera. -
Flashback
addikt
20gr(+) szürökosarakból (58mm) mik azok amik nagyon jók? IMS, Reneka?
Valaki mär próbálgatta öket egymás után?Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
netlepi3
csendes tag
Ha valakit esetleg érdekel eladó kosaram:
Reneka 58mm 18g Precíziós Szűrőkosár (11000Ft)
IMS E61 Nanotech 16/18g 58mm (5000Ft)két főzet kávé ment át mindkettőn.
Debrecenben átvehető vagy valamilyen küldés. -
qvik27
tag
Őrlő kérdés:
"Reneka RM60", elvileg egy F64 evo.
Erről tud valaki mondani valami okosat?
Tényleg teljesen ugyanaz, vagy van valami bukta vagy speckó benne?Köszönet!
Más: valakinél kávéváltás kapcsán felmerült a malabar. Én vettem korábban néhányszor a Pacificafee-nál kilósat, általában jók voltak, és egyik nagyon finom volt, kb. kesernye nélkül.
[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
kzoltann
aktív tag
válasz Toobee #114966 üzenetére
Nehez velemenyt cserelni.
Tudjuk, hogy:
- a Decent gagyi es szar
- Reneka jo
- Loring isten, Májkül profilok jók mert ő a pápa
- 16g kosarban elfer siman 21g kave es 15 bar sem para
- Paragi Gyuri es a felesege velemenye alapjan kijelentheto egyertelmuen, hogy:[ Szerkesztve ]
-
kavezacc
újonc
válasz kavezacc #114963 üzenetére
Sziasztok, rövid update, ha valakit érdekelne: AVX kosár lecserélése varázsütésre megoldotta a lefolyást, habár még nem sikerült teljesen tökéletesre állítani az új kosárhoz.
Jelenleg ami itthon volt az a 14 gr-os gyári rancilio kosár, arra cseréltem le. Valamivel kevesebb íz, de jóval kiegyensúlyozottabb, és ezt még lehet kicsit csiszolni egészen biztosan.
Már csak az a kérdés, hogy a reneka/vst/IMS trió közül melyik legyen a győztes... végtelen mélységű rabbit hole ez a hobbi (is)... -
Bazsee71
őstag
-
mabandi1
tag
Sziasztok. A segítségeteket szeretném kérni. Nemsoká meglesz a tuningolt GC a Caffe35-től. Őrlőnek egy Mazzer Royal van 151C késsel. Kérdeztem Fragolát hogy milyen kosarat vegyek a géphez, ő egy sima IMS dupla szűrőt ajánlott amit meg is fogadok, csak gondoltam rá hogy veszek egy másikat is esetleg mit ajánlanátok hozzá? VST? Reneka? Meg érik a borsosabb árat vagy inkább hagyjam a fenébe?
Tamperből most sajnos nincs neki, pedig nagyon tetszik. Mindenképp minőségit szeretnék venni, jobb esetben úgy is csak egyszer kell megvenni. Tadamm-ot néztem, méretből 58.5 gondolom jó lesz, csak a vastag vagy a vékony talpasat jobb megvenni kezdőnek? -
-
Gery0505
tag
válasz zolnagy #115098 üzenetére
Ízben milyen különbség van a VST és a Reneka között? Én Karácsonyra kaptam a családtól egy 18g-os Reneka kosarat, de a VST-hez még nem volt szerencsém. A Renekának nincs ellenállása a vízzel szemben, csak amit a kávépogi kifejt.
"Failure is always an option." Adam Savage
-
zolnagy
őstag
válasz Gery0505 #115103 üzenetére
Valószínűleg a kosár alakja miatt mások az ízek a VST ill IMS esetén nálam. A VST az egyenes falú (az IMS nem), azaz az alján nagyobb a keresztmetszet, e miatt finomabbra kell őrölni ugyanabból a kávéból. a finomabb őrlés meg önmagában módosítja az ízeket is. Melyik kávénak melyik jön be jobban. A VST talán a világosabb kávékhoz jobb, de nem törvényszerű. A Reneka nekem teljesen más volt ezekhez képest. Ebből a szempontból az IMS és a VST sztem közelebb van egymáshoz.
-
qvik27
tag
válasz Gery0505 #115103 üzenetére
Tiszteletben tartva, hogy valaki az eperhabot szereti, valaki meg a csokikrémet:
a nagyobbacska lyukak megengedik a több fine italba kerülését, és ettől ér[t|z]ésem szerint testesebb, krémesebb lesz a kávénk, az apróbb lyukacsoknál (Reneka, IMS Superfine) meg egy időben egyenletesebb lefolyás érhető el, gyümölcsösebb ízvilággal.
Én hedonista vagyok ebben a tekintetben, mindegyiket is élvezem, bár tejes italokban nekem a gyümölcsös dominancia kevésbé tetszik.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
Bazsee71
őstag
válasz Gery0505 #115103 üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy a finom őrlemény bele tud ülni a hálóba, amivel csökkenti a szabad áramlási keresztmetszetet, így összességében nagyobb ellenállást adott ugyanaz a szemcseméret. Ergo nekem a Reneka mindig durvább őrleményt kért, mint a többi kosár.
zolnagy: Ezt osztom, IMS és VST nálam érzésre közelebb van egymáshoz, mint a Reneka bármelyikhez.
Megjött a kedv, holnap elő is veszem a Renekát. -
Gery0505
tag
válasz Bazsee71 #115110 üzenetére
Zolnagy, Qvik27, Bazsee71: Köszi szépen a választ. Valóban így van, az apró szemcsék beleragadnak a finom hálóba, ezt leginkább tisztításnál érezni, hogy úgy kell kikaparni belőle a szemcséket. Ez a jelenség nem áll fenn a VST-nél, vagy bármelyik szűrőnél? Szoktam figyelni a lefolyásokat a naked karral, és néha azt látom, hogy ugyanannál a beállításnál, és ugyanakkora mennyiségnél néha vannak olyan foltok ahol kevésbé jön a KV. Pedig ugyanúgy készítem elő a pogit. Őrlök, utána mini habverővel megkeverem a kosárban az őrleményt, elegyengetem, hogy egyforma lapos legyen, majd jön a tamper. Az nem lehet, ha esetleg tovább keverem picit (Ezt mondjuk még nem figyeltem meg) hogy a Fine leül a kosár aljára, és eltömi jobban a szűrőt? A múltkor valaki feltette, hogy egy cseh fórumon olvasta, hogy másképp őröl a gép, ha van bab a tartályban, és másképp, ha csak egy adagot őrlünk. Egy adagos őrlésnél nem keletkezik ilyenkor több Fine? Ha van bab a tartályban akkor egységesebb az őrlemény?
Parci:Hogy érted, hogy a Reneka szűrővel teljesen más lesz az eredmény, mint a VST vagy az IMS esetében? Miben lesz másabb?Nem akartok esetleg egy következő VST rendelést elindítani, abba én is beszállnék. Csak a méretet nem tudom, hogy hány g-ost lenne érdemes szerválni. A Profitec Pro800-hoz milyet javasolnátok?
"Failure is always an option." Adam Savage
-
Szabász
csendes tag
Sziasztok!
Ha valaki eladná a Reneka 58mm 18g -os kosarát érdekelne.
Köszi! -
icm
tag
válasz Melorin #115528 üzenetére
üdv itt
meglátod hamarosan már pid és rézcső után fogsz keresgélniEgyébként 58.5mm tampert vegyél ami még fontos a naked kar helyett az egy rendes szűrőkosár (ims kezdésnek, vst, reneka - vannak helyek ahol az avx kosara is tök jól működik, ez nem az a hely)
Ha már van jó szűrőkosarad mielőtt széjjelveri a kávéd 9bar-ra célszerű visszavenni az OPV-t.
9bar-os opv rugóval vagy a gyári rugót vágod (ehhez már elvben bukod a garanciát mivel fel kell nyitnod a fedelét). Egyébként nem bátorítani akarlak - sokunknak van GC-je, nem tudom van-e olyan aki gari lejártát megvárta-e"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
MODERÁTOR
válasz vatoloco26 #115838 üzenetére
Reneka
-
rastacsz
tag
Megszületett a forrasztott reneka micro sieve kosár legendája.
Rendesen, lágyforrasztással, fenyőgyantás folyasztószerrel és forraszanyaggal
Még ha keményforrasztásról hadoválnának... megoldható lenne, csak kellő hő kellene hozzá, amit két dolog nagyon nem tűr, a vékony lemez és a 170um-es precíziós lyukakból sem sok maradna.There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
#69379456
törölt tag
Talán itt tudna segíteni valaki:
A problémám, hogy minden kávém ugyanolyan ízű, lapos, üres, semmi ízjegy, egyszerűen valami grapefruitos kellemetlen íz, függetlenül termőtrülettől, pörkölőtől, pörkölési szinttől.
A gép Lelit Mara X, Eureka Specialita őrlő. A víz itteni kutyult recept.
Reneka 18as kosár vagy IMS 18as kosár. 18-19 bemenő, 1:2 arány, 27-30-35 mp időközök, 93 fok.
Az eredmény mindig ugyanaz, ugyanolyan üres, jellegtelen, keserű/savanyú íz, akkor is ha avx a kávé és akkor is ha casino mocca, semmi ízjegy, ami érezhető lenne, ha egymás mellé teszem őket, akkor is szinte ugyanolyan az ízük
Egyszerűen nem értem, hogy miért. Csak a vízre tudok gondolni, de próbáltam itteni recepttel és Barista hustle vízrecepttel is, semmi érezhető változás. -
Mano66
senior tag
válasz WarLock07222 #117372 üzenetére
Kifejtenéd, hogy miért is felejtse el a Reneka kosarat? Van olyan kávé aminek pont a Reneka-val jobb. A Casino Mocca-nál is van ilyen.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
WarLock07222
tag
válasz Mano66 #117378 üzenetére
Az volt a panasz tárgya, hogy egységízű az összes kávé. Számomra a Reneka kosár azon vérzett el, hogy valóban nagyon hasonló, lágy / édes a kimenet az összes kávéból, én pedig pont azért veszem a különböző pörkölők különböző termékeit, hogy különböző ízeket érezzek A másik dolog, ami szerintem kevésbé nyerő, hogy egy VST, de akár sima IMS kosárhoz képest is kevésbé konzisztens eredményt produkál.
@Cathfaern: Az SSP kések (egy jelentős része) pont, hogy sok fine-t termel. Ami cél azzal a recepttel valójában, az az, hogy a gyors (illetve magas) extrakciót valahogy kordában tartsák a pohárban.
@Melorin: Kiváncsi voltam mi vitt idáig, úgyhogy visszaolvastam. Ahogy látom nagyjából 1 hónapja állt össze a szetted némi PID-es és kéziőrlős szívás után. Aztán beleálltál abba, hogy amit javasolnak itt az nem túl hasznos, majd eljutottál oda, ahol most vagy. Az számomra pl. nem derült ki, hogy most milyen kávéval próbálkozol, ami kotyogósban nagyon király, espressoként pedig szívás.
Viszont azért azt megjegyezném, hogy messze nem sebészi munka az espresso főzés. A kiöntöm a csapba - picit a számat húzva megiszom - egész élvezető - és aztak* között, azért eléggé széles az élményt adó shotok lehetősége. Az tény, hogy minél több dolgot rontasz el, annál nagyobb esélyed van sz@rt inni, de nem 1 karnyújtásra van azért a szakadék.
-
Papacoffee
csendes újonc
Van valakinek olyan tapasztalata, hogy a VST 18gr perem nélküli kosárnál csak nagyon nehezen áll össze egy sugárba a lefolyás a nyitott karnál?
Ez szinte kávéfüggetlen és az őrlemény finomításával sem tűnik el. Próbáltam papírral és anélkül is. A pogácsa minden esetben egységes, egyben jön ki és nem csatornásodik. A kávé mennyisége 18,5 gramm.
Mielőtt kérdezitek: HX gép/nyomásprofilozó és C40 Red clix, Keresztapper egyengető és Fragola 58,2 tamper az eszköztár.
Továbbá nekem ízben sem annyira megnyerő mint például a Reneka.
Világos pörkölésű kávékat használok. -
rastacsz
tag
válasz beleriand72 #119052 üzenetére
Így.
De a forgalmazó szerint a gyártó azt állítja, hogy nem bug, hanem feature.
Bár vmi öntőforma nyomokról is van szó, amit mélyhúzás esetén nem tudok hova tenni... Az a ráncosodás, ami kifut a peremen is, az a legszebb.
de azért a reneka vst is előjött, meg a pro x tökéletessége isThere are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
MODERÁTOR
válasz dusangield #119362 üzenetére
Igen az tenyleg problema lehet, de en eddig nem tudtam sokkal melyebbre nyomni klasszik tamperrel sem. 18-as renekat hasznalok 19-19.5g toltettel. Gondoltam esztergaltatok egy vastagabb fejreszt hozza.
-
Balus
tag
A 16 g-os Reneka szűrőmet egy VST-re cserélném, ha esetleg valakit érdekelne. Elsősorban Miskolc környékén.
-
Balus
tag
válasz Gery0505 #119385 üzenetére
VST-vel nem, de egy LM Stradaval van összehasonlítási alapom és valóban más. Az is igaz, hogy van kávé, aminek jobban áll a Reneka, de a kosarat nem szoktam jellemzően kávénként próbálgatni. Ezért nem is használom a Renekát. Ha az örlővel és a hőfokkal (esetleg másik géppel) nem tudok utánamenni a kávénak, akkor valószínűleg nem a kosár lesz a szűk keresztmentszet, hanem a kávé (vagy én ).
-
gogh
csendes tag
Sziasztok!
Honnan lehet most új Reneka szűrő kosarat beszerezni? -
Illesvik
csendes tag
Eladó Megmaradt cuccok:
Reneka 58mm 16g kosár 12.000
IMS 58 mm B86 2T H24.5 GA kosár 2.500
Fragola féle tömörítő 4.000
Fragola féle szűrőmagasító 3.000
Joe Ferex kicsi kiöntő rozsdamentes 3.500Érdeklődni PM. Átvétel napközben BP. 5. kerületben.
Üdv Viktor
-
őstag
válasz hyperspace #121007 üzenetére
Minden kosár más, és azonos őrlésfinomsággal és mennyiséggel másképp teljesít. Mivel minden kosár valamennyiben más (kialakítás, forma, lyukak mérete, stb). Ezért fontos feltenni a kérdést, hogy egy teszt során mégis mit mérünk?
Én nem várnám el azt, hogy egy VST-re vagy IMS-re belőtt őrlőállás a legoptimálisabb legyen egy Reneka vagy AVX vagy bármilyen kosárhoz. Ez a teszt pedig ennyit tudott mérni: mi lenne, ha fix őrleménnyel készítenénk kávét? Kit érdekel?
Aminek talán van egy információtartalma => mennyi a kosár hozzáadott "ellenállása" a pogácsához. De ez alapvetően miért is fontos?
Annyit szeretnénk, hogy egy-egy kosárnak a lehető legegységesebb legyen az ellenállása a teljes felületen. Az, hogy egy adott kosár teljes ellenállása kisebb vagy nagyobb az önmagában jelent bármit? Igen, azt hogy általánosságban finomabb vagy durvább őrleményt kell használni hozzá. De ha ezen nem módosíthatunk, akkor mégis mire számítunk?"... and I hope you have a great day!"
-
#98690560
törölt tag
válasz kk831228 #121421 üzenetére
Én annyiban vagyok szkeptikus, hogy otthoni felhasználó az otthoni gépén felteszi az aldis kávét, soha az életben nem fog különbséget észrevenni, hogy ims vagy vst van a karban. Egyébként embere válogatja, kinek melyik, van aki szerint a reneka a csúcs. Bár tény hogy menőbb egy 20k-s kosárral villogni, mint egy 8ezressel .
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Amazon Kindle
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- LEGO klub
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gaming notebook topik
- Diablo IV
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest