Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CyberPunk666

    senior tag

    válasz tototos #31679 üzenetére

    Tudom, hogy a boschnál dolgozol, ezért most egészen konkrét leszek. Én is dolgoztam nekik pár évet, több részlegen is projekten is voltam.

    1, külsősként kb +30-50%-kal kerestem többet a kollégáknál, pedig én is alkalmazott voltam. Mondjuk én nem kaptam elektromos láncfűrészt karácsonykor, szóval valamit, valamiért :D.
    Egyébként az én bérem volt egy normál piaci körül és a belsős kollégák voltak nevetségesen alulfizetve.

    2, az architect pozíciók között elég nagy különbségek vannak, a bosch egy rendkívül folyamatnehéz fejlesztési struktúrát működtet, ahol az architekteknek hívott emberek mozgástere, és ezáltal a felelőssége jóval kisebb annál, mint amit más cégek értenek a pozíció alatt. A magyar boschnál eleve ott kezdődik, hogy a projektek nagy része egy külföldön fejlesztett platformra épít egy customer specifikus kiegészítést, ami architekt szempontból nem összehasonlítható azzal, amikor valaki a rendszer tényleges kialakításáért felel. Ezt még meg is fejeli azzal a bosch fejlesztési kultúra, hogy az időd fele azzal megy el, hogy keresed, hogy a processz szerint mit csinálhatsz, és akkor is az ott felkínáltból kell választanod, ha ott minden felkínált lehetőség amúgy szar.
    Process über alles!
    A változtatásra elvi lehetőség van, gyakorlati nincsen. így viszont igazából valódi felelősség se nagyon van.

    A felelősség és az igazi architecti pozíció azóké, akik (jellemzően németországban) a rendszerek és a folyamatok alapjait lerakják. Magyarországon csak lapátolók vannak. (ez a része nem csak a boschra igaz, más német cégnél ugyanez volt amúgy, és Orbán Krisztián egy interjúban fogalmazott úgy, hogy a magyarországi autoipari munkák azok olyan szakmunkák, amikhez egy szakmunkás tudása már kevés, de egy mérnökhöz képest alacsony a hozzáadott értéke. Sosem tudtam volna én ilyen jól megfogalmazni, hogy miért unom halálra magam, de ez nagyon jól leírja. Na ezért alacsonyak ott (is) a fizuk)

Új hozzászólás Aktív témák