- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
Új hozzászólás Aktív témák
-
T-unit
őstag
Nem piszkálásból de a CM hyper212+ -os hűtőm 3,4ghz-en lazán 50fok alatt tartja a go-omat fél órás prime95 alatt,és készülök rátenni még1 swif2-t is 2. ventinek(mivel terhelés alatt picit hangos nekem a CM venti) és még úgy is lazán kijöttem 10k alatt egy igen jó hűtővel.Szóval én erősen ajánlanám 212-t q6600-ra aki tuningolna komolyabban,de mégse 15-20k-s hűtőket venne rá aminek nem sok értelmét látom,tekintve 20-25k-t ér egy ilyen proci most.
Engem igazából a q6600 fesz emelése érdekelne.Van konkrétan egy nem épp tuningos de legalább olcsó p31-ds3l lapom,célom lenne a 3,5ghz elérése márcsak a gtx460 1gb kihajtása miatt is,de ha 10mhz-et is húzok alapfeszen 3,4ghz után prime alatt hibát jelez, meg van mikor fagyokat is.Annyira nem ismerem ezt a procit mik a határai,próbálom kitesztelni,de hátha vannak itt igen tapasztalt q6600 tuningolók.Milyen fesz a megengedett neki?Jelenleg 9x378-as szorzón használom amin még stabil éppen, 1,344V-on állította be gép alapon.Mit ajánlotok cél érdekébe?
[ Szerkesztve ]
üdv.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz T-unit #24452 üzenetére
1.34 gondolom bios érték. prime alatt mennyit kap? gondolom valahol 1.200 -+0.030 körül.
namost, ha 3.4et megfutja olyan alacsony feszen, akkor kifogtál egy remek darabot (a legjobbaknak 3.6hoz 1.168 kellett, enyémnek 3.0ához 1.200 az abszolút minimum).
nem biztos, hogy a procinak kell fesz: g31et nem kifejezetten tuningra és főleg nem quad tuningra találták ki. lehet (sőt valószínű), hogy a lapnak (is) kell több fesz. FSB és (G)MCH értékét emeld +0.100ával, p35ök alapjőán annyinak elégnek kell lennie.
aztán, elmondottak alapján a procid nem melegszik (hm, Vid 1.225 vgy az alatti?). szóval valszeg nem a 212+ lesz a szűk keresztmetszet. ami problémás, az a lap, meg esetleg a táp. húzva ezek a procik lazán benyalnak 150-180Wokat is. namost, a Te lapod 4 fázisú. a hatfázisú giga p35-ds3masok olyan 150W környékén kezdtek melegek lenni a fetek körül, ebből tippelve a lapod nem nagyon fogja szeretni, ha a proci 100W fölé megy. mondjuk az 50fok alapján nem hinném, hogy jelenleg olyan 80-90Wnál többet enne, ha a procihűtő közben 2000rpmen forog (ha a 800as minimumon, akkor tippre olyan 65-70körül kell lennie).
tehát, tuning közben tapogasd sűrűn a fekete kockák környékét a procihűtő körül. ha forróak, az nem jó.
aztán, a lap csatlakozója 4pines, tehát 150W fölé szigorúan tilos menni vele, összeéghet a táp és az alaplap csatija.
ha mégse a lapnak kellett fesz, hanem a procinak, akkor még bőven adhatsz neki. az intel által maximálisan engedélyezett fesz 1.55V, itt a topikban biztonsági okokból 1.50et szoktak az emberek mondani, mint maximálisan biosból adható fesz (kikapcsolt loadline calibrationnal). namost, ez elnézve a Te esetedben a lap miatt bios 1.400 körül lesz, ez olyan load 1.25 várhatóan. procihűtőnek droppal együtt olyan 1.400ig elégnek kéne lennie, de azt már kizárt, hogy bírná a lap.
hűtő témához: jelenleg már nem annyira van sok értelme a drága hűtőknek, de anno 2.5-3 éve ez még eléggé másképp volt, jóval drágábbak voltak a quadok. nekem megérte megvenni rá a csúcshűtőt, és azzal a topikban hűtés szempontjából még mindig csak a középmezőnybe voltam (nagyon sokan vizezték őket).
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
T-unit
őstag
válasz proci985 #24453 üzenetére
Vid konkrétan 1.1625V everest szerint.Polírozott darab a proci amúgy előző tulaj által, aki p5k-ban 3,6ghz-en használta,konkrétumokat nem tudok milyen értékek mellett sajnos.
Emeltem az FSB-t meg (G)MCH-t is biosban 0.1V-al de nem tölt be a win,vagy újraindul gép betöltés előtt egyből és alapbeállításokra teszi vissza.Adtam procinak már 1.45V-ot is az se használt,menjek szted még följebb 1.5V-ig nem káros az már?Igazából idegesítő nagyon,mert pont azt a 3,5ghz-et nem tudom sehogy se elérni amivel már 100%-ig elégedett lennék. 3,4ghz után bármit állíthatok szinte(erős túlzással) de nem akar menni ezen felül.
Sztem 99% ennyit tud a lap,na ilyenkor sajnálom h anno nem p35-öt vettem 6fázis miatt is.
Tápnak elvileg még bírnia kéne,az egy 400W-os fsp-pnf.
Amúgy őszintén: GTX460 1gb OC-hez elég nekem a mostani 3,4ghz ezzel a q6600-al?egyáltalán képes nagyjából kihajtani egy ilyen mai 50-60k-s vga-t szted?Kell nekem az a +100mhz egyáltalán?Ez lenne a főkérdés az egészbe.
Am meg úgyérzem mondom megérdemel ez a hűtő még egy 2k-s coolink swif2 ventit másik oldalára,csak h jól érezze magát a proci és csöndben tegye a dolgát több órás terhelések alatt is 40-50fokon.üdv.
-
Laraxior
titán
válasz T-unit #24454 üzenetére
nézd meg inkább core temp-el,és kapcsold ki az energiagazdálkodási funkciókat. 1.2V alatt nem lehet a VIDje
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
T-unit
őstag
válasz Laraxior #24455 üzenetére
Ahogy elnézem lehet csak nem tuning alatt->ahogy megterheltem prime-al, feugrott ugyanugy 1.2875V-ra az.Viszont most a 3-ik magnál hibázott ahogy visszatettem bevált 3,4ghz-re,ott korábban 1óra prime alatt se írt ki fatal errort eddig,lehet inkább hagyom is a V-okkal való szórakozást mert ahogy látom így is örülnöm kéne megy egy tök alap p31-ben is 3,4ghz-en stabilan proci,rontani meg nem kéne a helyzeten.
üdv.
-
T-unit
őstag
De az egész tuningolásnak részemről csak addig van értelme amíg megtudom azt h elég e 3,4ghz gtx460 kihajtásához mert azt tudtam h a korábbi e5200-am még 3,2ghz-en se tudta előző 4850-emet kihajtani ami ráadásul még dög hangos is volt...ezesetben remélem ez a proci már illik a vga-hoz,értitek na.
üdv.
-
Laraxior
titán
válasz T-unit #24456 üzenetére
tehát a valós VIDje 1.2825V
"Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot. S akkor mit tehetünk? Mi mást tehetnénk, hogy lemondunk még a valóságnak a reményéről is és egyszerűen beérjük történetekkel."
-
T-unit
őstag
Választ azért kérdésemre én meg csak nem kaptam,tisztelettel várom tőletek továbbra is.
szerk: 3,4ghz-en újra hibamentes a proci 1óra prime alatt is,mikvannak,egyszer simán jól fut azt van mikor bebakizik...tényleg mikor milyen kedve van.[ Szerkesztve ]
üdv.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz T-unit #24459 üzenetére
akkor az instabil. prime mellett indíts el egy furmarkot is. ha azt bírja olyan 15 percig, akkor ott már nagy baj nem lehet (tápnak is van dropja terhelés függvényében). ha instabil, akkor 10mp alatt le fog halni valamelyik mag, még ha órákon át stabil primeal is. hőfokokra különösen ügyelj közben. egyébként tesztelni meg IBT jobb.
p35ösök közül se mind jó. a p5k pl trágyadomb quad tuningra a három fázisával.
kihajtjae témához meg főleg az a kérdés, hogy mivel játszol. de szerintem 3.4nek elégnek kell lennie. ha 3.5ön biosig se jut el, akkor lehet wallos a lap.
hm, 1.285... fpoját nem tudod véletlenül?
-
T-unit
őstag
válasz proci985 #24460 üzenetére
Mivel játszom...ilyen gyenge gépigányű dolgok főleg gta4,mafia2,meg pár ismert fps cod,moh/autósak pl. NFS-ek.
Sorry sztem DFI alatt ért el annyit mert mondta az is volt p5k után és érdekes azzal mindjárt tuningosabb volt proci.
Ok,furmark+prime következik.
FPO-t hol tudok nézni,hirtelen nem ugrik be pedig mintha előző e5200-nél tudtam volna azt is.üdv.
-
T-unit
őstag
válasz proci985 #24460 üzenetére
Igen jól gondoltad,ugyanúgy a 3-ik mag megadta magát 5percen belül,többi tök jól bírta...amúgy ez érdekes mert játékok alatt egyelőre nem volt semmi anomália,jól futottak,valószínű egyelőre nem tudtam ugy megterhelni ott őket mint ilyen direkt teszt programokban ahol 100%-ig ráfekszik procira a progi.Hőfokok: vga 10perces furmark után:70fok felé nem megy: proci: 65fok felé nem megy CM212-vel+ swif2 ventivel.
Mit ajánlasz mit nézzek meg procin tuning ügybe még ezek fényében biosban,vagy lapnak próbáljam meg a +0,2V-ot,vagy procinak adjak 1,5V-ot...nem tudom már.üdv.
-
XaraX
addikt
válasz T-unit #24462 üzenetére
Nem igazán ismerem a lapodat, de Quad tuninghoz, (sőt, 775-höz úgy mindenestől), a P35 DS4 volt a legtutibb lap.
[link]
Bármit tuningoltam benne, soha nem kellett + feszt adnom másnak, csak a cpunak és a ramnak.
A többi minden esetben "normal" beállítás volt biosban.
775-höz jobb lapot nem nagyon gyártottak szerintem. -
T-unit
őstag
Csak s775 lapot meg már tuti nem fogok venni,mivel jövőre összepróbálok magamnak spórolni buldozer szerűségre,vagy bánom is én, ami jövőre meg fogja érni a nem mainstream árkategóriából...remélem addigra mérséklődnek 1fokkal a mostani csúcs i7-esek árai is ugy 40-50fele abban bíznék.Addig meg próbálnám mostani lappal,kihozni a maxot stabilon..de mást nem marad ezen a 3,4ghz-en,oké h sima teszteknél van hibázás 1ik magnál,de ugyanakkor meg játékok alatt minden +fps számít vga-nak azt látom,és eddig ott semmi ptóbléma h befagyna vagy hasonló eset.
üdv.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz T-unit #24462 üzenetére
FPO rá van írva procira. amiatt kérdeztem, mert enyém is 1.285ös, viszont felül kifejezetten meleg darab. illetve rá lenne írva, ha nem lenne polírozva
lapnak próbálj adni GMCHnak és FSBnek is +.0.10át. max tesztre 0.15-0.20at (de erre kérdezz rá lap topikjában is, hogy mennyit bír). ha úgy se megy, akkor valszeg a lap wallos. procit nem kell szétfeszelni. 100mhzes különbség esetén max 0.100es fesztöbblet kellhet.
abba ne legyél biztos, hogy hasonló terhelés nem áll elő: Dirt pl eldobhatja magát, hiába terhel kevésbé. ahol két magot terhel a program és megvan a 100%os VGAterhelés, ott már bőven furmark fölött lesz terhelve a gép, és a táp feszültségdropja miatt már hibázhat (pl Stalker SoC). szóval érdemes stabilitásra törekedni. lap kijelzője nem mindig és nem teljesen pontos, a p35ds4nél olyan 0.008/0.016/0.024enként kerekít a lap.
laptémához: azért a p35-dq6 és a p5k dx/wf jobb volt a ds4nél. mondjuk nem is voltak egy árkategóriában. p35-ds4 viszont az a p35ös lap volt, ami még nem is került annyira sokba, de bőven jó volt quadot húzni. okkal vettem ilyet
[ Szerkesztve ]
-
PongiBandi
tag
Sziasztok
Tegnap próbáltam egy Q6600-at beröffenteni a gépembe, alaplap a procit felismerte, de pár másodperc után kikapcsolt a gép, míg a BIOS-ban kotorásztam, utána már a BIOS-ig sem jutott el, csak a boot képernyőt láttam (ahol látszott hogy felismerte a procit, mert ugye kiírta hogy Q6600)
Kérdésem az, hogy vajon gyenge lenne a Seasonic S12 II 380W-os tápom?
Ennek a tápnak csak 4 PIN-es a CPU csatija, az alaplapon (DFI LANParty UT ICFX3200 T2R/G) viszont 8 PIN-es a csati, lehet hogy quad procinál kötelező 8 PIN-est dugni bele? Segítene rajtam egy 4 tűs - 8 tűs átalakító kábel?
Vagy lehet hogy kevéske lett volna neki a táp? (videokártya ATI HD3400, nem sokat fogyaszt...)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz PongiBandi #24467 üzenetére
elég a 4 pines, is, elmondásod alapján az a rendszer max 200Wot fogyaszt. 380as SS meg minőségi.
4->8pinessel se lennél szerintem előrébb.
próbálj meg cmos resetet.
-
BK87
senior tag
Sziasztok!
Van egy q6600-as procim, amit 3,2 GHz-en (8x400) járatok két éve stabilan. Ma vettem mellé egy GTX 460 768MB videókarit, ezért gondoltam, hogy megpróbálom úgy 3,4 GHz környékére húzni, hogy minél jobban kiszolgálja az új VGA-t, csak nem akar valahogy többet menni. Jelenleg 3,2GHz-hez a biosban a CPU 1,4315 V feszt kap, a memóriák 960MHz-en mennek 5-5-5-15-ös időzítéssel 2,2 volton, a NB és az FSB kapnak +0,1voltot. 3,4GHz-en (8x425) a CPU-nak 1,5275 voltot adtam, a memóriákat visszavettem 850MHz-re 5-5-5-18-as időzítéssel, a NB és az FSB pedig +0,2voltot kap, de ezekkel a beállításokkal 5-10 perc után kékhalállal újraindult a gép. Próbáltam még ezekkel a fesz és memória beállításokkal 8x420, 8x415-ös fsb vel is, de úgy is kékhalál lett a vége. A procim VID értéke 1,325V. Ekkora vid mellett mennyi fesz kellhet, 3,4 GHz-hez? Mi lehet a baj? Érdemes egyáltalán tovább próbálkoznom? Előre is köszi a segítséget. -
nagyúr
Valószínűleg a lapod korlátozza a tuningot. Egy ilyen egyszerűbb P35-ös deszkát nem kifejezetten quadok (főleg nem 65nm-es quadok) tuningolásához terveztek.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
BK87
senior tag
Erre én is gondoltam, de furcsa, hogy 3,2GHz felett ennyire hamar elszáljon, azért ez kicsit csalódás. Egyébként azok a feszek, amiket írtam, azok bios beállítássok, load sokkal kevesebbek. 3,2GHz-hez 1,34 volt kell load-ban. Ezért is gondolom úgy, hogy furcsa, hogy nem megy 3,4-et 1,424 volt (load) mellett. Szerintem valami más lesz a probléma, ezért is gondoltam, hogy írok ide, hátha valakinek van valamilyen ötlete.
-
tgulyas
senior tag
sory a láma kérdés ért de hogy tudom kikapcsolni az a funkciot hogy a cpu ne kapcsoljon le 2 GHz re hanem menyen 3 GHz .
ASUS ROG STRIX Z390-H GAMING Intel Core i9-9900K VGA 2060 Super 2x G Skill RipjawsV F4-3200C16-8GVKB win 10 pro
-
rup1u5
nagyúr
válasz tgulyas #24474 üzenetére
Ez a megfelelő topik a számodra.
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
tgulyas
senior tag
-
BK87
senior tag
Ezzel a procival úgy 430 körül van, de az is úgy, hogy a MCH/FSB a legmagasabb feszen megy. Régebben volt egy E2180-as procim, azzal sokkal többet ment (MCH/FSB fesz emelés nélkül), bár igaz, hogy az csak egy két magos volt. Egyébként kékhalál, az mikor jön elő, mi okozza, memória?
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
IBT/prime vagy windowsolás közben indul úja a gép?
kékhalál általában proci/mem/lap, néha videokártya.
ami miatt lehet:
- mem kevés feszt kap (kb kizárható)
- proc kevés feszt kap: a mennyin stabil görbe nem lináris, lehet csak 1.45ön lesz stabil
- NB/FSB kevés feszt kap: általában ilyenkor egy szál szokott rontani, de nagyon gyorsan blenddel/IBT extremevel pillanatok alatt szűrhető
- túlmelegedik az alaplap: fetek mennyire melegek?
- táp nagyobbat droppol az új videokártya nagyobb fogyasztása miatt, tehát én a 3.2es beálljtott értéket is újramérném miközben megy a furmark.mennyire melegszenek a részegységek?
ja igen, az e2180, az egy más világ.
[ Szerkesztve ]
-
BK87
senior tag
válasz proci985 #24480 üzenetére
Prime alatt indult újra, kb. 7 percet bírt. A procim vid értéke elég magas 1,325v, nem lehet, hogy még több feszt is elbírna? Néztem az Enermax Power Supply Calculator oldalon, hogy mennyit fogyaszt ilyen magas vid mellett a procim 1,45V-on, 3,4GHz-en az eredmény csak 161 W lett. Bár tudom ez nem annyira mérvadó, de lehet, hogy kevés feszt adok neki (1,424 load)? A lapom túlzottan nem melegszik, bár a MCH elég meleg, de nem érinthetetlenül. A procim ezzel a hűtővel 1,424V-on 69-71 fok között mozog, ami még elviselhető. A tápom, meg kicsit fura, az aida szerint a 12v-os ága idle 11,79v, load pedig 11,65v, az 5v-os ága az 5,1v, a HWMonitor szerint 12,22v idle, 12,16 load, az 5v pedig 4,78v. Ez egy kicsit szokatlan egy Enermax táptól.
-
proci985
MODERÁTOR
szoftveres mérés nem mérés, táp adatoknak ne higyj.
enermax kalkulátorához képest is van egy kb +-20Wos eltérés ekkora fogyasztásoknál.
biosban álljtott fesz nem érdekes prime alatt, mennyit kap loadban?
hűtő milyen?
told meg 1.45re a CPU Vbiost, és primeolj úgy is.
-
proci985
MODERÁTOR
próbáltál feszt emelni? biosban olyan 1.500et lehet neki adni, tesztelni esetleg többet is (kizárólag 1.55ig). biosból 1.55nél többet még tesztre is szigorúan tilos adni.
magas VID azért jó, mert azok általában nem melegednek annyira (főleg ha B3mas).
szóval még pici feszt adhatsz neki, de csak nagyon óvatosan, és különösen ügyelj a hőfokokra. táp, lap és a hűtő is már eléggé a határán kell, hogy legyen ilyen feszeknél.
-
BK87
senior tag
válasz proci985 #24484 üzenetére
Próbáltam, boisban adtam neki 1,55 voltot elsőre, azzal ment fél órát, probléma nélkül. Elsőre soknak tűnhet, de majd apránként egyre kevesebbet fogok neki adni, és ahol még stabil ott megállok. G0-ás a proci. Érdekes, hogy a legmelegebb mag csak 73 fokig melegedett ezzel a hűtővel. Persze azért majd lecserélem egy kicsit erősebbre.
-
BK87
senior tag
válasz proci985 #24486 üzenetére
Valószínű, hogy megvárom az új freezer 13-as hűtőt. Nem szeretnék nagyon magas hűtőt, mert csak 185 cm széles a házam. Néztem még a Scythe Kabuto hűtőjét is, mert az valamilyen szinten hűtené a MCH-t és a proci körüli részt is. Még nem döntöttem, de lehet freezer 13 lesz, mert az olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
donpedro13
csendes tag
Sziasztok
A gépem adatai:
Lap: GIGABYTE EP35-DS3P
Proci: Q6600 revision:G0, stepping
Hűtő: CoolerMaster Hyper TX-3
Memo: 2 x Kingston DDR2 2GB 800 Mhz (5-5-5-18 ; FSBRAM 2:3)
Táp: Chieftec 450W
VGA: gts250Szeretném felhúzni 3,0 Ghz-re a procit. Referenciának ezt a jutúb videót vettem alapul, mert a srácnak szinte full ugyan az a konfigja mint nekem: http://www.youtube.com/watch?v=-kf_hSIpa0A
(A videóban szereplő adatok:
9x333 Mhz ; 2.40-es system memory multiplier ; PCIE 100 Mhz ; Core fesz.: 1,275 V)Ezzel a beállításokkal 3 Ghz-n nem stabil a rendszer. Elindítok egy játékot, kb. 15 perc, és leáll magától a gép (utána kb 5 mp-el magától beindul). IRC-en már az egyik OC-s csatin próbáltam segítséget kérni, ott azt tanácsolták, 1,35 V-t adjak a procinak, és úgy nézzem meg. A játéktól full ugyan úgy ~15 perc után leáll a gép. Ami (szerintük) érdekes, mert 1,4 környékén már 3,6-ot is el lehet érni. Szóval ez lenne az egyik kérdésem, hogy az általam használt beállítások közül melyik hibádzik?
A másik kérdés: 1,35 V mellett, Prime95-ös túráztatásnál a Tcase hőmérséklet 77-78 körül mozgott (fölé nem ment). Ha jól emlékszem ennek a maximumát 71 fokban határozta meg az Intel a Q6600 esetében, szóval a 77 az nem sok egy kicsit? A ház oldala le van véve, plusz egy hátsó venti is be van rakva (folyamatosan 2800-on pörög, van hangja rendesen). A Hyper TX-3-nál ez normális? Azon gondolkoztam, hogy lehet a pasztázást szúrtam el. Talán túl sokat raktam rá, ráadásul amikor rányomtam a procira és ráraktam a hűtőt, utána levettem a hűtőt, és megint visszaraktam. Lehet ezért ilyen magas a hőmérséklet? (Most alapbeállításokkal, @2,4 Ghz, terheletlenül az Everest 36 C kupakhőmérsékletet ír, az alaplap hőmérséklet pedig 41 fok)
Előre is köszi a válaszokat!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz donpedro13 #24489 üzenetére
milyen házad van?
1.35 idle vagy load feszültség? esetleg biosból adsz annyit?
tuningnál nincs egyszerű megoldás, ahány quad, annyiféleképpen megy. prime, IBT tesztet néztél?
GMCH, FSB, memória mennyi feszt kap?
9x333 @ 1.35 mellett 77-78fok nagyon soknak tűnik. ez játék közben volt, vagy 100%on terhelve?
paszta mennyi van rajta? nem kell túl sokat adni (érzéssel), pl személyivel (vagy akármilyen más kártyával) lehet szépen eligazgatni a felületen. leszedés/újrafelrakás után azért ennyire nem lehetnek rosszak a hőfokok. milyen pasztát használsz?
szóval lehet a paszta is, de bőven lehet az is, hogy különösen melegedik a procid.
"Ezzel a beállításokkal 3 Ghz-n nem stabil a rendszer. Elindítok egy játékot, kb. 15 perc, és leáll magától a gép (utána kb 5 mp-el magától beindul" hm, tehát nem kékhalál. lehet a hővédelem vág le. a táp túlfeszvédelme ott még nem szólhat közbe. nézz primeot négy szálon smallFFT torture testel, hogy meddig melegszik. esetleg ha van otthon szobaventi, rakj a gépház oldalához egyet, hátha úgy már stabil lesz. nem egy szép megoldás, de tesztelni jó lesz.
-
donpedro13
csendes tag
válasz proci985 #24490 üzenetére
Ház: valami teljesen alap kialakítású, semmi extra
1,35 V-t adtam neki BIOS-ból, asszem 1,31-re droppolt terhelés alatt (ha jól emlékszem)
Prime tesztet néztem, igen. 25 percet járattam, rezzenés nélkül ment. És épp ez a fura benne, a játékok a CPU-t sem használják ki rendesen, nem hogy a 4 magot. Szal az lenne a logikus hogy prime-ban kevesebb ideig bírja (én ebből arra következtetek hogy nem hőprobléma van, mert előbb lenne vége prime teszt alatt mint játékban)
A 77-78 fok prime alatt volt. Kb. 5 perc alatt érte el ezt a hőfokot, utána végig ezen stagnált.
Egyébként most hogy így mondod, ez a tápos dolog szöget ütött a fejembe... Ez teljesen logikus lenne, hiszen a játék alatt azért hal be, mert a VGA is beszáll ott. Viszont nem kéne bírnia a 450-es Chieftecnek a dolgot? Plusz. Ezen gondolatmenet ellen szól, hogy ha az alapfeszt pontosan egy lépéssel növelem BIOS-ban, akkor is lehal a játékokban. Érdekes O.X
-
proci985
MODERÁTOR
válasz donpedro13 #24491 üzenetére
melyik játékok alatt indul újra? csak mert volt pár táp (nem emlékszem, hogy a Chief 450es is beleesett e), aminél sikerült egy ágra rakni a vidkari 6pinesét és a CPUt. illetve ha átalakítózod a hatpinest, akkor is lehet ilyen probléma.
"Egyébként most hogy így mondod, ez a tápos dolog szöget ütött a fejembe... Ez teljesen logikus lenne, hiszen a játék alatt azért hal be, mert a VGA is beszáll ott. Viszont nem kéne bírnia a 450-es Chieftecnek a dolgot?" de, bírnia kéne. viszont azt nem szabad elfelejteni, hogy a tápnak is van dropja, tehát minél jobban meg van terhelve, annál jobban ejti a feszt. ez tápfüggő (max 5% spec szerint), de ha a táp 300Wot ad le 150 helyett, akkor lehet, hogy a procinak adott éppen elég fesz már kevés lesz (mert a táp 12.20 helyett már csak 12.05öt ad le).
amit tudsz csinálni: 3 szálon prime és mellette furmark. namost, ez kb a worst-case scenario, viszont a csak játék alatt jelentkező egyébként nehezen szűrhető instabilitások kb percek leforgása alatt kibuknak. hőfokokra közben nagyon ügyelj, meleg lesz, beállhat a házba a meleg (enyhén moddolt Codegenben én +10fokot mértem felrakott oldallappal, de lehetőségekhez képest szellőztetve fur/primehoz képest).
szóval szerintem próbáld ki, aztán annak függvényében lehet továbblépni.
-
Dj Dekko!
őstag
Szerintetek Super PI elég jól letudja ellenőrizni a processzort?!
Jó lesz vagy sem?!
Tuning esetére...
vagy ne bizzak benne?!
Nem igazán akarok órákat primézni mindig... -
Dj Dekko!
őstag
1.42V? Sok egy q6600 osnak?!
B3 3400 mhz... -
ThePoweR
senior tag
Üdv.
Egy olyan problémával fordulok hozzátok ami nem biztos hogy proci de lehet szerepe van a dolgokban.
Egy Q6600 (G0) van szó alapórajelen sose volt húzva. Haver arra panaszkodott hogy beáll a hang megfagy a gép. Mondtam neki nézzen hőmérsékletet. Ez a fagyozgatás kb 4-5 napig ment az után szóltam neki. Kiderült hogy a proci túlmelegszik. 102 fok volt az első mag a többi is mind 95+. Kiporolta a gépét és most 65 a max game közben. (képzeljétek el azt a por mennyiséget ) Nos most már tovább bírja de ugyan az. Ugyan úgy megfagy csak nem 30 perc game hanem 1-2 óra game után.Hőmérsékletek rendeben vannak. Mi lehet a gond? Lehetséges hogy károsodott a processzor vagy valami más a probléma?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Call of Duty: Black Ops 6
- BestBuy topik
- loup-garou károsultjai
- Hardcore café
- Xbox Series X|S
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Elektromos autók - motorok
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest