- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Milyen TV-t vegyek?
- Egérpad topik
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Dell notebook topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
válasz #68216320 #24697 üzenetére
lap topikjában/tunig kezdőknek szájbarágósban kérdezd meg, p45 beállításokhoz sajnos nem értek loadlinet viszont szerintem nem éri meg használni, bár annyira nagy feszt nem kap.
"Nem vagyok profi a témában, de nekem úgy tűnik, a magasabb órajeltől és magasabb feszültségtől termelődik több hő. Mert a teljesítmény is ezek hatására növekszik.
A proci pedig a túl magas hőtől és a túl magas feszültségtől "használodik el"."hőtermelés: órajel emelésével kb lineárisan nő, feszültség növelésével négyzetesen.
példa, kbre: ha egy proci 1.0Von üzemel, és 1ghz az órajele, amelyhez 100W fogyasztás társul, akkor:
1.1GHZen 1.0Von 110Wot fog fogyasztani
1.0GHzen 1.1Von 121Wot fog enni
1.1en 1.1Von 133Wfog enni.
illusztráció a példa, függ sokmindentől még (szivárgás, meleg hatására is nő a fogyasztás), de egyszerűen így írható le.a hő csökkenti a várható élettartamot, elektronikában talán 5 fokonként szokták mondani, hogy feleződik az életkor. több fesz negatívan hat, ilyenkor a proci inkább az elektronmigrációban hal el. vagy megsül, de ahhoz mostanában user error is kell.
(annyira én sem értek a témához, de kb ezek az irányelvek)
Winne: ha üresben is 8on marad a szoró, akkor a C1E/E1ST közül valamelyik ki van kapcsolva. kapcsold vissza őket, és elvileg menniük kell. ha nem történik semmi, lehet cmos reset kell, mert a lap nem találja magát.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz #68216320 #24699 üzenetére
minden rendszerben van szűk keresztmetszet. ha az FSB a szűk, akkor a növelésére a rendszer pozitívan fog reagálni. szintetikusok meglódulnak, de azok keveset mondanak el real world appokról. anno egyszer végigteszteltem a procit. mindenesetre 8x400on gyakorlatilag a proci egy felezett cachejű qx9770 picit csökkentett utasításkészlettel. az azért nem rossz...
egyszer végigteszteltem a procit szintetikusokkal, de elvesztek az eredmények, amikor meghalt a vinyó.
mondjuk gondolkodok egyen, hogy 2504es órajelen (értsd, 420*6, 360*7, 315*8, 280*9), vagy 3024en mégegyszer végigmérem, hiszen úgy tudnék fix órajelet tartani. második esetben egyedül az 504es FSB a necces, meg a ramokat is elég nehezen lehetne fixre beállítani.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz proci985 #24703 üzenetére
Igen, nekem is szépen muzsikál 8x400-on, főleg, hogy sikerült minden feszt minimumra venni (pll, fsb, nb, sb) és csak a mag van 1.3V-on. Hűteni alig kell és szintetikus tesztben kellemes eredményt ad. Holnap, ha lesz időm csinálok pár tesztet más-más fsbxszorzó összetétellel és felteszem ide őket.
-
törölt tag
válasz proci985 #24703 üzenetére
Na, csináltam egy tesztet 3 különböző FSB beállítással.
Megpróbáltam közel azonos órajelet és memória frekit beállítani.
Ugyanazt a filmet tömörítettem X264 és XviD formátumokba 2 lépéses kódolással.Ez az eredmény:
356 x 9 = 3204MHz
+------+------------+------------+
| x264 | 130.87 FPS | 133.46 FPS |
| xvid | 239.57 FPS | 229.92 FPS |
400 x 8 = 3200MHz
| x264 | 136.31 FPS | 138.19 FPS |
| xvid | 250.56 FPS | 239.97 FPS |
457 x 7 = 3199MHz
| x264 | 133.83 FPS | 136.12 FPS |
| xvid | 250.81 FPS | 240.54 FPS |
+------+------------+------------+Nagyon úgy fest, hogy jó ötlet volt a 400x8-as beállítás.
Gondolom az lehet az oka, hogy 2x2magot kiszolgálni adattal picit nehezebb 266-os FSB-vel. Az jó mondjuk egy 2magoshoz, de 4 maghoz már nem elég.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nincs azzal semmi probléma. Ahogy proci985 is írta, a hőmérséklettel lehetnek max. gondok, de az meg az órajeltől és a feszültségtől termelődik. Mivel itt nem történt emelés, igazából mindegy. Amúgy mitől tartasz? Tönkremegy a processzor? Meglepne. Ha nem feszeled túl és lehűtöd akkor semmi baja nem lehet. De, természetesen csinálj amit jónak látsz. Én pentium 1 óta emelek FSB-t minden procimon és még egy sem ment tönkre ilyen miatt.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz #68216320 #24706 üzenetére
hm, érdekes, hogy a 457es érték picit lassabb is.
ja igen, van még egy dolog FSBvel kapcsolatban: alaplapra is kell ügyelni. P45nél 1600as FSB gyári érték, P35nél 1333 a plafon. más kérdés, hogy a qx9770 idején intelnek emiatt nem is volt olyan lapja, ami hivatalosan a chipset alapján támogatta azt a procit -2008 februárjában még sehol nem volt se az x48, se a p45- habár, az én p35ösömnél konkrétan így néz ki a spec "1600 (O.C.)/1333/1066/800 MHz FSB". gyakorlatilag viszont ésszel csinálva nem lehet a lapnak baja, főleg ha az embernek sikerül sokkal hidegebben járatni, mint egy átlag gépet szokás. mindenesetre fsb miatt elfáradt lapról még nem hallottam, és az első lapok három évesek, a q6600g0 pedig kb 3 éve jelent meg.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz proci985 #24709 üzenetére
Igen, érdekes, főleg az, hogy x264 esetén lassabb, XviD esetén pedig szinte ugyanaz.
Ha az utóbbit nézem, gondolom azaz oka, hogy nincs szükség további FSB növelésre és ettől kezdve inkább órajel számít. Persze kéne még teszt, hogy pontosabb kép legyen a dologról, de ez is támpont valamennyire.Azt, hogy aP45-nél az 1600MHz FSB alap, azt gondoltam, mert ha levettem az alaplapon minden eszköz feszültségét minimumra, akkor is remekül megy. Most így is használom és alig langyos az alaplap. Memóriát is 1300MHz-ig viszi hivatalosan.
Jó most nekem a kis Q6600 G0-m 3.2GHz-en (400x8), csak az 1.3V-al nem vagyok még kibékülve. Jó lett volna lefaragni, de sajnos nem tudom, mert instabil lesz.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz #68216320 #24710 üzenetére
1.3 nem sok, a B3masok közül volt 1.325ös is itt a topikban. enyémnek is 1.285 a VIDje. specsheet szerint 0.900-1.550 az üzemfesz (vagy 1.50), tehát 1.3on nem lehet baj.
memóriák hogy voltak beállítva, amiatt is lehet lassulás. illetve lehet, hogy a vinyó lett a szűk keresztmetszet.
-
törölt tag
válasz proci985 #24711 üzenetére
Az enyémnek is 1.3 körül van a VID-je. Azért jó lett volna kevesebb fesz., kevesebb hő, kevesebb fogyasztás. Na, de ez van.
A tesztben végig 1066MHz körül volt a memória, 6-6-6-24 időzítésen. Azt hiszem ez lehet inkább a szűk keresztmetszet, mert a vinyó tuti nem. 2db új Seagate 500GB RAID0-ban nem lassú. A memóriát lenne jobb feltornázni, de gyanítom csak DDR3-al lenne érezhető javulás.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz #68216320 #24714 üzenetére
ez nem ilyen egyszerű. alacsony videsek közül pár szivárog (értsd, melegszik és többet fogyaszt). volt pár ilyen a topikban, nagyon jól mentek, csak 3.6ra már víz kellett. hiába kellett nekik alapból kevesebb fesz, ha feszemelés hatására elszállt a fogyasztásuk. (olyan hatalmas különbség nem volt, de 10-15% már bőven elég 150W fölött). egyik fórumtársnál volt egy normál g0ás és egy alacsony g0ás, utóbbi olyan 15-20Wal többet evett 3.6on, az alacsonyabb fesz ellenére. aztán volt pá alacsony feszes nem melegedő darab, egy olyan futotta meg a 3.6ot 1.168on egy hyper TX2(!)vel. na az volt a topik legjobbja eddig.
-
KAMELOT
titán
Szala!
Akinek van Q6600 procija leírná nekem mennyi Wattot zabál óránként???
IDLE valamint LOAD és ha lehet írjátok le milyen a konfigotok és milyen tápot használtok?!?!Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
Üdv.
KAMELOTV1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
törölt tag
válasz proci985 #24715 üzenetére
Az enyém pontosan 1.3125V VID-es. Szerintem nem is menne 3.6GHz-en. Pedig kipróbálnám, sőt van egy víz szettem is CPU-ra, de nem használom.
Az a 3.6GHz 1.168V-on az nem semmi! Piszok mázli ilyet kifogni.
Mind1, maradok most ennél, picit lassabb, de legalább csendes a gép, nem melegszik. -
proci985
MODERÁTOR
válasz KAMELOT #24716 üzenetére
konnektorból, tehát teljes gép érdekel? milyen órajelen?
mit akarsz az infokból kideríteni?
PeachMan: 72fokig lazán küldheted, addig nem lehet baja. próbálgatni szabad, rövid időre el szabad menni határra (ha van 8pines csati a lapon és a tápon is).
[ Szerkesztve ]
-
KAMELOT
titán
válasz proci985 #24718 üzenetére
Hi!
Igen a teljes gép érdekel amilyen a konfigod!
Alapórajel + valamilyen tuningolt változat is! Esetleg ha lehet akkor alulfeszelve is!
FOgyasztást szeretném megtudni!
Pont egy ilyen q6600-on gondolkozok! Ezért jó lenne tudni!Köszi!
[ Szerkesztve ]
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
Winne
nagyúr
Na srácok kicsit volt időm és megpiszkáltam a dolgokat. Az alábbi két kép alapfeszen van, és így nem volt stabil, a win nem töltött be. A memóriának adtam +0,3 V-ot. Nézzétek meg pls a beállításokat, hogy valamit érdemes-e állítanom.
Eztán adtam a procinak 1.31-et ha jól emlékszem, ezen már elndult. Más értéket nem változtattam, lehet, hogy a ram miatt volt (nics normális szorzó...), mindjárt ráengedek egy prime-ot, csak előtte beírtam, lehet ez volt az utolsó commentem ide.
Ja és még egy, megnéztem a beállításokat, minden be van kapcsolva, de 7.5 alá nem megy a szorzó idle-ben sem.
Szerk.: Prime alatt elhasalt, adtam neki még, m ost 3.18, teszt2 indul.
[ Szerkesztve ]
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
Benhill
senior tag
pci-e freq-t lodd be 100mhz-re.
meg a ramokat ne hagyd auto idozitesen, hanem tedd manualra es az 5-5-5-15 az jo.
valamint 854mhzen vannak a ramok nem sok oda a 2.03V? Bar nekem 1066os kit, nem tudom neked mennyi az alapfesz. Nekem is geil van es 2.03V, 1070-1100mhz hez kell.kiprobaltam IBT, jelen pillanatvan 3.2ghz es 1.3V-n stabil.
tobbi az stimm igy hasznalom en is.[ Szerkesztve ]
-
Winne
nagyúr
válasz Benhill #24721 üzenetére
Huh nálam komoly gondok vannak itt már. A memória alapon volt sokáig, de úgy kb semmi tuningot nem bírt el, anno próbálgattam csak a memótuningot, de nem bírta sehogy. Most úgy teszteltem, hogy a memória ne szóljon bele, de 400-as FSB-vel tudtam csak a szorzók miatt és 1.35-nél is behibázott még a prime alatt sajnos, igaz itt már nem elsőre, azt hiszem 3, vagy 4 teszt lement. A hőfok 61 fok fölé nem ment, itt már 10 fok különbség volt az első és a 3.-4. mag hőmérsékletei között. 3GHz-en meg tökéletesen megy alapfeszen...
PciE freki mihez kell?
-
Winne
nagyúr
Na történt egy kellemetlen malőr. Bármit állítok a biosban, mindig csak alapon megy minden... Nagyon nem akarom szétszedni, eléggé be van építve a gép, valakinek valami tipp?
-
szijartg
őstag
szerintetek egy ilyen alatt: Thermaltake Bigwater 780 a q6600 meddig bírná a húzást?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz szijartg #24725 üzenetére
egy év aztán kilyukad és eláztatja a rendszert. tetejében egy TRUe megveri teljesítményben. tetejében az árából kijön egy TRUE valami normális házzal.
Winne: cmos reset segít ilyenkor.
KAMELOT: holnap/holnapután nézek valamikor adatokat.
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
Winne
nagyúr
-
törölt tag
Tényleg fontos, hogya PCIE frekit fix 100MHz-re tedd. Ezzel kivéded, hogy ha emeled az FSB-t azok az eszközök amik a PCIE-en vannak (LAN, AUDIO, stb.) ne kapjanak magasabbat, mert lehet valamelyik nem tudná kezelni.
Az én procim is 1.35V-al megy most 410*8-as megoldással. Szerintem, ha le tudod hűteni, akkor nyugodtan emelheted a fesz.-t 1.45V-ig, bár ott már rengeteget fogyasztana. -
Winne
nagyúr
válasz #68216320 #24730 üzenetére
A hűtéssel abszolut nem volt gond, bár majdnem 2500-at forgott a procihűtőn a venti, de egyszerűen nem volt stabil valamiért, prime alatt hibázott és újraindult. Aztán ahogy adtam volna neki még egy kicsit, akkor meg megbolondult a bios, aztán nem szedtem szét emiatt a gépet. Majd előkeresek valami pasztát és akkor nagytakarítás is lesz egyben, újrapasztázás, ventik tisztítása (a 9700 elég komolyan összenyomja a port magán. ) és lehet megpróbálok betákolni egy 12 ventit előre a 8-as helyére, és akkor még több hideg levegő menne be.
Apropó a rendszerventiknek tudom valahogyan szabályozni a fordulatszámát menet közben?
-
Benhill
senior tag
valami meleg akkor a gepbe. alaplap kap levegot rendesen? 1-1 12es venti elore es hatra, nagyon sokat javit a helyzeten.
szerk.: ventiket Speedfan nevu progival tudod szabalyozni.nalam viszont a vegei: (IBT-vel csinaltam tesztet)
1.2V-n 9x266 45-46°C load, 33-36 idle
1.3V-n 9x357 58-60°C load, 37-39 idle
1.35V-n 9*371 68-70°C load, 42-44 idle
1.45V-n 9*414 74-75°C load, 47-49 idle
1.5V-n nem merem
...egy erosen padlofutott szobaban, ha szelloztetek, akkor a fokok -10^^
szoval ezek a fokok hatar alatt vannak, mert nincs jatek ami mind a 4 magot 100%-on hasznalja. Es "csak" egy mugen2 revB-vel hutom, szoval szerintem ez is elfogadhato cooler ha valaki venni akar.
viszont a masodiknal maradok szerintem, folotte fogyasztas es melegedes miatt nem eri meg, ellenben annyival nem gyorsabb. 1.45V-nel mar erezheto a gyorsulas, de a fogyasztas is.[ Szerkesztve ]
-
Winne
nagyúr
válasz Benhill #24732 üzenetére
A hőfokokkal nincs gondom, pont ez az érdekes. Elől van egy 8-as hátul meg egy 12-es, oldalra nincs értelme tennem.
Arra válaszoljatok nekem pls, hogy ekkora különbség a magoknál lehet azért, mert az egyik felén nem illeszkedik 100%-osan a hűtő, esetlen több, vagy kevesebb ott a paszta?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nekem a 10fok különbség soknak tűnik. Valami ott nem oké szerintem. Lehet kéne még paszta, vagy csak meg kéne igazítani a hűtőt. Nálam olyan 2-4fok szokott lenni a különbség. Az elején ilyen volt nekem is aztán igazítottam rajta. Mondjuk a hőfok így is rendben van nálad ahogy látom.
IntelBurn-el milyen hőfokokat mutat?
[ Szerkesztve ]
-
Winne
nagyúr
-
tempx
tag
Sziasztok,
Túl magasnak találom az idle hőmérsékletemet, 2 óra netezes után az 1.-2. mag 40-42C-on van.
Q6600 G0, ház: CM690, hűtő: CoolerMaster Hyper TX 2.
Szeretnem felhúzni a procit 3.0Ghz-re, de szerintem így is túl meleg.
Mi lehet a gond? Vagy ezek normális értékek ezzel a configgal?
Előre is köszönöm a segítséget.
tempx
-
nagyúr
Nézd meg, hogy 3GHz-en, terhelés alatt és idle milyen hőfokokat mérsz, és az alapján döntsd el, hogy használható-e tartósan az adott fesszel, órajelen.
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
nagyúr
Prime95-tel, amíg a végét keresed, majd, ha a stabil, 24/7-es beállítást teszteled, akkor mehet Blend teszt, 3DM, játékok, tömörítés, kódolás, minden, amit csak használni szoktál.
Stresszteszt alatt megközelítheti a 85 fokot, az nagyjából 65-68 lesz normál terhelés alatt, és nem sokkal 50 fölött idle.
[ Szerkesztve ]
Eladó Falbatech YamPAD tilt/tent kittel, Kaihl Box Jade kapcsolókkal, XDA keycap settel, szállítással - 70k - - - És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
tempx
tag
Az intel oldalán Tcase = 71C G0 -hoz bármit is jelentsen ez...
Akkor húzzam vagy ne húzzam? Jók az értékek a hűtőmhöz vagy valami nem OK?
thx
-
Winne
nagyúr
Simán húzd persze, 3.0 ennek a procinak szerintem teljesen ideális, de előtte csinálj néhány tesztet, hogy majd össze tudd hasonlítani, hogy megéri-e, mert húzva többet is fogyaszt valószínűleg és hangosabb is lesz a gép.
Nekem alapfeszen ment 3.0-án és mióta megvan azóta úgy ment.
-
nagyúr
Ha stresszteszt alatt megy 80 fölé picivel, az azt jelenti általában, hogy normál terhelés alatt ennél jóval alacsonyabb a hőmérséklete, mivel messze nincsenek 100%-ra kiterhelve a magok a felhasználói alkalmazások többsége alatt. Ha a felhasználói programok által terhelve megy 70 fölé tartósan, az tényleg ellenjavallt. A G0-s Q6600-nak 85 fok a TjMax-a, akkor kezdi visszavenni a tempót, ha stresszteszt alatt megközelíti, az nem nagy probléma, a néhány tízpercre kapott magas hő nem nyírja ki a procit, csak a magas fesz.
-
Winne
nagyúr
Ez igaz, csak nem minden proci fut jó értéket kis feszen, szal szerintem nem mindenkinek éri meg tuningolni. Most újraépítem a gépem és azelőtt nézek pár tesztet. Nézek majd fogyasztást is.
Kérdés: nem találom a pasztáimat, szal lehet, hogy vennem kell majd. Mindegy, hogy milyen a paszta, vagy vannak különbségek? Szín, hőmérséklet, akármilyen különbség? Ha találok valami régit, az nem lehet rossz? Na és utoljára kb milyen vastagon érdemes a hűtő alá cuppantani és a teljes lapkára ugyanúgy? Ki szeretném küszöbölni, hogy ekkora különbségek legyenek a magok között.
-
Winne
nagyúr
Lehetséges az, hogy alapon 1.12-1.25-ig kap a procim idle-től a 100%-ig?
-
proci985
MODERÁTOR
AC MX2 relatíve emberi áron van, és jó. egyedül az MX3 veri, de az drágább.
pasztamennyiség változó, lényeg, hogy egyeneletesen legyen elkenve (pl hitelkártya, bár én kézmosás után kézzel szoktam). polírozott hűtőnél+procinál nagyon kevés is elég.
1.13-1.25 között lehet. defaulton hagytad a feszt, és c1e+e1st+ET6+DES is fent van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs