Új hozzászólás Aktív témák
-
-
addikt
Sziasztok!
Procim: E8500
Alaplap: GIGABYTE GA-EP45-DS3
Memória: GEIL Ultra 4096Mb DDR2 1066Mhz KITSzeretném tuningolni ezt a rendszert, de valahogyan nagyon nem akarja az igazat. Egyelőre örülnék én csak egy 3,6 GHz-es értéknek is, mert ennyit állítólag proci-fesz emelés nélkül is el lehet érni ennél a procinál, így 1-el kevesebb hibalehetőséggel kell foglalkozni.
Próbálkoztam elég sok mindennel, persze segítséggel, mert annyira azért nem értek hozzá, de feladtuk egy bizonyos pontnál.
Itt vannak a beállításokról képek:Nagyon örülnék, ha valakinek lenne valami ötlete ezzel kapcsolatban, mert ugye a szokásos dolgokat kell ilyenkor elképzelni, mint pl kékhalál, meg már boot folyamán alapra értékekre magát visszaállító Bios.
-
zalman90
őstag
válasz fery02 #34054 üzenetére
ha kék halál van az azért van mert kevés neki a fesz , ojankor adni kell neki + ba
ha el sem indul a gép , nem bootol, akkor rendessen alul van feszelve
pci-e freki 100 on , ram szorzo 2.66 , ezek így jókAz ember társas állat. S többnyire minél nagyobb a társaság, annál nagyobb állat.
-
breiner
aktív tag
-
sz.j
nagyúr
Egy kis "finomság":
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
Mankó
veterán
válasz fery02 #34054 üzenetére
Nekem ugyanilyen lap, proci volt, csak csx ramokkal.
9,5*400-at alapból kell neki vinni. Minden fesz értéket vegyél le Normal-ra, kivétel ez alól a ram fesz. Azt állítsd annyira amennyit a mem kér. Az enyém 1.9-et kért az 1066-hoz.
Az első képes beállításon az MCH Freq latch-ot állítsd 333-ra, memória beállítások maradhatnak 15-5-5-5-ön. Aztán ha csak ennyi tuningot akarsz alapból, akkor még próbálhatod a Performance Enchance-t állítani Turbora. Az sokat dob a teljesítményen. Ezt tudnia kell a memóriának.
Nálam a 9,5*400 is ment alapfeszen ezekkel a beállításokkal.
Megpróbálom előszedni neked valahonnan a P45-ös beállításaimat. Én is marha sokat szívtam vele, bele tellett vagy 2 hétbe is mire kiszenvedtem egy tuti 8*500-as beállítást. -
-
addikt
Most úgy tűnik nekem is stimmelni fog már a dolog. Zalman90 válaszából indultam ki, hogy kékhalál alul-fesz probléma szokott lenni, így msot reggel megadtam mind a Vcore-nak, mind a DRam-nak azokat a fesz értékeket, amiknél többet tőlem nem fognak kapni soha sem (az MCH Core fesz-t visszavettem normal-ra, mert az nekem is feltűnt, hogyha adva van neki valamennyi fesz, akkor úgy végképp nem működik a rendszer [köszi breiner ebben is ]):
CPU: 1,3 V
DRam: 2,3 VÍgy most a Prime blend tesztje már 21 perce hiba nélkül fut, eddig 1 perc után leállt mindig.
Tehát akkor csak kellett a DRam-nak az a 2,3 V a 2,2 V helyett.
Gondolom fél óra elég lesz prime-ból. Ha az lefut hiba nélkül, akkor megyek visszavenni normal-ra a VCore-t, DRam-ot úgy hagyom és ha úgy is lefut a teszt, akkor megpróbálok a DRam-ból is visszavenni egy picit.
Jók lesznek ezek a gondolatmeneteim?
a Freq latch-ot, ha 333-ra állítom, akkor nem jön ki az 1066.
-
addikt
válasz breiner #34067 üzenetére
Érdekes dolgok zajlanak most, mert ugyan lefutott hiba nélkül fél órán át a Prime 2,3 V-os DRam beállításokkal (normal Vcore érték mellett), de közben találtam egy hozzászólást, miszerint 2,2 V-on is működnie kéne 1066-on, ami nálam nem akar összejönni.
Apránként toltam is feljebb a fesz-eket 2,2 V-tól, de pl 2,26 V-on 6 perc után hibázott a prime (a felső Worker #1 ablak hibázott és leállt). Most 2,28 V-on tesztelem, de gyanítom, hogy így ez sem lesz sokkal hoszabb életű.
Meg akkor így lehet, hogy a 2,3 V-os beállítás is ha fél óra alatt nem is, de 1 óra teszt alatt lehet hibázni fog.Remélem nem így lesz.
-
addikt
válasz fery02 #34068 üzenetére
Na, 2,28 V-on lefutott 1 órán át a Prime blend tesztje.
Akkor lehet nem szükséges neki az a 2,3 V, ennyivel is próbálom is kímélni szegényt.
Akkor következőleg 9,5-ös szorzóval 3,8 GHz szintén normal VCore-n és megnézem, hogy ezt még bírja-e.Utána, ha nagyon belejövök és netán 4 GHz-et szeretnék, akkor elvileg csak annyi a dolgom, hogy olyan FSB-t "keresek", ami mellett vissza tudom osztani a RAM-ot kerek 1066-ra?
Ha ennél bonyolultabb, és netán valami plusz dolgonak is kellene adnom fessültséget VCore-on kívül, akkor inkább hagyjuk.
-
sz.j
nagyúr
Egy két újabb eredmény:
(EP45-UD3R + E8400E0)Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
patakidr
aktív tag
Bocsánat, hogy nem olvasom végig a rengeteg hozzászólást, de a segítségeteket kérem, mint nem túl nagy szakember. (egyetemen húztam utoljára procit, annak meg már 12 éve)
Egy Gigabyte EP45T-UD3LR alaplapon és E8400-am van. (4Gb Kingston)+ATI 5850 1Gb
Belemásztam a softmenübe, hogy egy kicsit húzzak a procin, mert sokan azt írtátok, hogy kényelmesen elmegy 4.0 Ghz-en.
Azonban a menüben rengeteg dolog állítható, s nem biztos, hogy jól csináltam, mert a stability teszt hibázott, vagy be sem bootolt a gép.
Egyáltalán mi a proci normál szorzója? 9X333Mhz?
445x9-re próbáltam húzni (memória ekkor, ha beállítom 1335 Mhz) A Procit feszt 1.55-ről 1.65-re emeltem, azonban van ott még pár érték, amihez lövésem sincs, hogy mi lehet (Vcore alapban 1.275-ön, stb.)
Segítenétek, hogy hogyan csináljam? Mi az alapbeállítás egyáltalán?
Nagyon köszönöm: Szabolcs
-
belaazallat
addikt
válasz patakidr #34071 üzenetére
Hali!
A proci normál órajele: 9x333MHz. Vcore-t nem kellene 1,36V- fölé állítani.
Beállítási tippek 34064-es hszben.
Esetleg bővebb felvilágosítás itt.
Szerk: vagy itt a lap topicjában.
[ Szerkesztve ]
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
zalman90
őstag
válasz patakidr #34071 üzenetére
szia, igen 333x9 az alap
húzáskor a pci-e freki legyen 100 on , ram szorzot mindig anyira tedd hogy kijöjjön a ram sebessége , a húzást úgy csináld hogy csak 50 fsb -n ként méssz felfele , ne egyből 445x9 azt had mennyen , mert ojankor be se bootol, cpu feszt meg tedd manuálra és tedd alapra , utána húzd feljebb az fsb-t , ha birja stabilan (prime 95 el terhelve) akor mehet feljebb is megint 50 fsb vel , ha nem elég adni kell neki feszt , 4ghz az mch-nak is adhatsz +feszt
nekem E8400 9x445 4 ghz , biosban a fesz 1.3 , ram szorzo 2.40x445 igy jön ki hogy 1068 on megy a ram , 1.5 v ot semmikép se adj a procinak mert meg sütöd , ja és egy normális hűttő sem árt
Az ember társas állat. S többnyire minél nagyobb a társaság, annál nagyobb állat.
-
patakidr
aktív tag
válasz zalman90 #34073 üzenetére
Basszus!
A CPUstability test hibával megállt, alap órajelen és fesszel.
Ezek szerint sz@ar a procim?
Csak annyit tettem, hogy BIOSban turbo-ra húztam a rendszer teljesítményét. (amíg nem húzom a procit, elvileg nem lehetne gond.)
Zalman90
A procinál több fesz is állítható.
Az egyik (PLL) alapból 1.55V ezt emeltem 1.65, majd 1.75-re, de semmi, instabil maradt.
A Vcore feszjét emeltem 1.275-ről 1.3-ra, de semmi eredmény.Ezek szerint a rendszerem alap órajelen sem stabil. Na remek. Ja! Nálam a RAM alapból 1333-on megy.
[ Szerkesztve ]
-
patakidr
aktív tag
-
belaazallat
addikt
válasz patakidr #34077 üzenetére
nyiss egy Paint-et, ctrl+v, és file mentés masként.
Mivel nincs P45-ös lapokat körülményes beállítani tuninghoz, inkább a lap topicban kérj segítséget, ott hamarabb találsz egy jó tuningbeállítást.
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
sz.j
nagyúr
válasz patakidr #34074 üzenetére
"...Az egyik (PLL) alapból 1.55V ezt emeltem 1.65, majd 1.75-re..."
1,75V-ra!!!
Jó uton haladsz afelé, hogy esetleg hazavágd a konfigod.Ha szabad tanácsolnom, mielőtt elkezdenéd a tuningot, a lap topikjába utána kellene olvasnod, hogy minek mennyi fesz adható, ill. hogyan kell beállítani a lapod bios-át.
De az sem mellékes, hogy lehetőleg olyanok véleményét kellene figyelembe venni, akiknek valóban adni lehet a szavára, írására.
Amúgy ez a téma itt OFF.
[ Szerkesztve ]
Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu .... "Hobbioldal": www.ezisazis.nhely.hu
-
patakidr
aktív tag
Íme terhelten, de BIOS-ban még nem tettem standard-ra.
-
addikt
Létezik amúgy valami megbízhatóbb program, mint a Prime95?
Mert legutóbb 1 órát futtattam, mindenféle hiba nélkül, aztán játszottam egy picit a Dirt-el és egy idő után kékhalálozott.
Picit el vagyok keseredve, mert úgy érzem, hogy hibázna ez a Prime95, csak lehet, hogy pl 20 óra futtatás után csak.
Feszültséget meg nem merném fölöslegesen emelni, ha nem szükséges semelyik alkatrésznél sem, jó lenne megtalálni a határt.
Mert pl E8500-nál szerintem 3,8 GHz-hez nem lenne még szükséges 1,3 V szerintem. Ennél tovább nem is érdemes emelni úgy hallottam.
-
belaazallat
addikt
válasz fery02 #34086 üzenetére
Hali!
IBT= Intel Burn Teszt, vagy a Prime 95 mellé indíts el egy furmark szőrösfánk tesztet.
Milyen tápod van?
-
addikt
Köszönöm a segítségeket, de én úgy érzem, hogy feladom.
Nem megy ez nekem. Agyfaszt kapok a kékhaláloktól, meg a játék összeomlásoktól.
Most legutóbb kipróbáltam a 4 GHz-et (444*9), így még a Freq Latch-ot is be tudtam állítani 333-ra, majd onnan visszaosztva 2,4-el a RAM-ot 1066-ra, közbe megadtam nekik max feszültséget, hogy biztosra menjek:
VCore: 1,3 V
DRam: 2,3 VDirt 1, már ahogy elkezdődik az első verseny, egyből kékhalál.
Most az is okozhat kékhalált, ha megkapnak teljes feszültséget? Mert úgy hallottam ezeknél feljebb már nem igen érdemes menni.
Tápom_ CHIEFTEC GPS-550AB
Szóval lehet inkább alapértékeken használom a gépet, és akkor max visszább állítok a játékok részletességein, mrt ettől csak idegbeteg leszek...
-
emre
veterán
-
belaazallat
addikt
válasz fery02 #34092 üzenetére
Kékhalált memóriák okoznak a legvalószínűbben. Vagy időzítés, vagy fesz probléma. Nálam az 1066-os CSX-ek 1000Mhz-n eldobták magukat, mindegy milyen időzítéssel mentek, bármekkora feszzel. A vicc az egészbe hogy 1025-től fölfele 1200-ig viszont hibátlanul működtek.
Szerk: na igen más is okozhatja, mint ahogyan Emre kollega is mondja.
[ Szerkesztve ]
-
breiner
aktív tag
ez a tuning dolog pedig ilyen nem megy ez csak egy "csettintésre" sokat kell vele cicózni míg stabil lesz ezt tapasztalatból mondom nem szabad fel adni a kékhalál miatt olvasgass utána hogy mi okozhatja meg stb fel a fejjel
"A gépedet nem a processzorod sebessége határozza, meg hanem a pénztárcád"
-
stigma
addikt
Esetleg próbálkozz ezzel a fajta beállítással.
Load Line Calibration: Enabled
MCH Freq. Latch: 333
MCH Core: 1,2
Dram Voltage: 2,10
Dram Termination: Normal vagy(0.900)
PCI-Frekv: 100-ra fixáld
Perfomance Enhanced: Standard
CPU Clock drive: 800
PCI-E clock drive 900Időzítéseket lödd be 5-5-5-15-re és 2.40-et be tudsz állítani mert így is csak 1066on fog menni a memória
[ Szerkesztve ]
....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
gamerkiller
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest