Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • schawo

    titán

    válasz schawo #15348 üzenetére

    Párszor már unalomig kifejtettem a véleményemet a témáról.

    Hadd magyarázzak el mégis egy fontos részletet.

    Szokás azt mondani, hogy azért nem hallja valaki a különbséget, mert szkeptikus, és ez akaratlanul is elfedi az érzékelés finomságait. Hogy erre rácáfoljak (mármint hogy a szkepticizmus mélyről fakad), íme pár példa:

    A zenéim egy része eredeti forrásból származik (veszteségmentes), egy része kétes forrású veszteségmentes, igen kis része viszont veszteséges.

    Akinek hasonló a forrásanyag összetétele, azzal gondolom megesett már, hogy hallgatja a zenét, és egyszercsak az az érzés lesz rajta úrrá, hogy hú, de szar, ez tuti valami mp3. Amikor ez engem hatalmába kerít, meg szoktam nézni, hogy igazam van-e. Bizony csak az esetek kis százalékánál találom el, hiszen az anyagaim kevesebb, mint 5%-a mp3, de talán ennél azért jobb találati arányom van (legalábbis szeretném azt hinni, de nem vezetek statisztikát). Természetesen az nem nyugtat meg, ha kiderül, hogy nem mp3, onnantól aznap már képtelen vagyok tovább hallgatni azt az albumot, mert állandóan csak azt hallom, hogy hú de szar, mp3, fúj. Ilyenkor mindig azzal nyugtatom magam, hogy ÉN biztos jól hallom, és a fájl ugyan FLAC, viszont valószínűleg mp3-ból van átkonvertálva, de az ÉN fülem tökéletes.

    Persze a kétes forrású anyagról sosem fogom pontosan megtudni az igazságot, valamint másnap már semmi bajom ugyanazzal a forrásanyaggal, ellenben egy másik album kerget az őrületbe.

    Talán már csak ezen pszichés gondok miatt is bosszantó a digitális világ. Egy LP-ről, ha esetleg másért nem is, de emiatt sokkal nyugodtabban lehet zenét hallgatni.

    Ezt csak azért írtam, hogy érzékeltessem, hogy a szkepticizmus, az nem egy mélyen beivódott állapot, és az érzelmek mindenkit befolyásolnak. Szóval én szívesen meghallanám az mp3 hibáit, de a saját eredményeim azt mutatják, hogy nem csak ABX teszt során, hanem valós, elmélyült zenehallgatás során sem vagyok képes jó arányban kihallani a különbséget. Ezek után viszont sosem fogok megbarátkozni például a drága tápkábelekkel.

    Viszont fontos, hogy nem irigylem azt, aki hallja a különbséget. Neki olyan költségeket kell vállalni, amiket én mind megspórolhatok :)

    [ Szerkesztve ]

    evDirect villanyautós töltőhálózat

Új hozzászólás Aktív témák