- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
ledgeri
nagyúr
-
Andralin
aktív tag
válasz ledgeri #54252 üzenetére
Még nem másoltam semmit rá semmit.
Adatmentés közben ugye nem volt partícionálva. Miután minden tesztet lefuttatva úgy nézett ki, hogy rendben van a HDD, nekiálltam volna létrehozni a partíciót rajta a Windows Disk Manager-éből. És akkor szembesültem vele, hogy hoppá, max 1,5 terás partíciót tudok csak csinálni. -
Andralin
aktív tag
válasz Doky586 #54254 üzenetére
Hát tény, hogy vannak IDE portok, de ezt te hol látod?
Mert IDE-s vinyó nincs egy sem perpillanat a gépben, azt csak mobil rack-hez használom. Az összes vinyó amit a DM-ben látsz vagy USB-s, vagy SATA portra csatlakozik és természetesen van AHCI is!
És nem is P4, hanem Core 2 Quad Q9650.Régi a gép, de tény, hogy eddig rendben felismerte és használta a 6TB-t. Most tűnt el hirtelen a partíció róla és vele együtt ez a furcsa jelenség van, amit fentebb részleteztem.
[ Szerkesztve ]
-
Andralin
aktív tag
válasz Doky586 #54256 üzenetére
Jééé tényleg!
Hát az elég érdekes, mert mind a négy IDE-vel jelzett vinyó bizony SATÁ-s és SATA porton csücsülnek. Megnéztem, és a HDS is "SATA Rev 3.1"-nak simeri fel őket. Nem tudom a DM miért írja őket IDE-nek.> Persze lehet hogy nem PATA hanem SATA a fizikai megjelenése, de akkor is IDE módban mennek..
HDS infók. Ez vajon tényleg IDE módban mehet?
[ Szerkesztve ]
-
SRII
őstag
Sziasztok! A win ketté osztja a 4tb új vinyomat(senki sem kértet tőle) ráadásul a 2tb engedi használni, a másik 2tb pedig nem, sem új kötet, sem új elérési ut név semmit nem lehet csinálni!(szürke nem foglat ezt írja)
Elsőnek, hogy lehet egybe rakni 4tb az legyen 4tb egybe szeretném használni!
köszönöm.Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
ledgeri
nagyúr
válasz Andralin #54257 üzenetére
A SATA nem csak a fizikai csatlakozó, hanem a kommunikáció nyelve is. a Port képes IDE-n is beszélni. A HDS a képességeket listázza nem az aktuális beállítást (ahol nincs a *abled).
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
King Unique
titán
Tipikus felhasználó hiba (user error), hogy a > 2 TB-os HDD GPT helyett MBR séma szerint lett inicializálva, amely utóbbinál alapesetben 2 TB-ig particionálható a HDD, azért nem használható az afeletti lemezterület...
Ha az MBR-alapú 2 TB-os partícióra még nem lett adat másolva, akkor destruktív módon megoldható utólag az átkonvertálás GPT-re a lemezkezelőben és parancssorban egyaránt. Ha már vannak rajta adatok és azokat nem opció máshova lementeni, akkor adatlemezt adatvesztés nélkül max. 3rd party particionáló programmal lehet átkonvertálni MBR-ről GPT-re (példa).[ Szerkesztve ]
-
SRII
őstag
válasz ledgeri #54261 üzenetére
nem , csak adatra lesz. boot ssd ről megy!
King Unique köszönöm szépen, azonnal megnézem amit küldtél!Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
SRII
őstag
válasz King Unique #54260 üzenetére
Sajna nem engedni sem formázni sem töröli , win nem tudja törölni a lemez aktív patriciót
Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
King Unique
titán
Akkor mutatni kellene screenshotot a lemezkezelőről és a hibaüzenetről.
Ha az ellenőrzés alapján MBR séma szerinti a 4 TB-os HDD, akkor márpedig törölni kellene a GPT-re konvertáláshoz és utána a teljes lemezterület használatához. Ahol ha sikerült halmozni a hibákat és nem megfelelően telepíteni (példa), a 4 TB-os HDD 2 TB-os partícióra került a rendszerindítás és az lett megjelölve aktívként - akkor reális, mert normál esetben a létrehozásnál nem lesz csak úgy aktív egy elsődleges partíció - , akkor az megint szép.
"win nem tudja törölni a lemez aktív patriciót"
De, az előző válaszban linket leírások értelmében parancssorban lehet törölni a teljes lemezt, + a
delete partition override
paranccsal csak magát a kijelölt partíciót is.
Na persze ha sikerült nem megfelelően telepíteni és arra a 2 TB-os partícióra került a rendszerindítás, akkor értelemszerűen nem kellene törölni, mert utána nem fog bootolni a Windows és lehet játszadozni a rendszerindítás javításával.[ Szerkesztve ]
-
SRII
őstag
Szuperek vagytok! Sikerült uraim!
Köszönöm szépen a segítséget!Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
Andralin
aktív tag
válasz Doky586 #54262 üzenetére
Utánanéztem ennek az "ATA ellenörző összeg"-nek: [link]
Itt maga a HDS fejlesztője írja azt, hogy nem igazán kell emiatt aggodalmaskodni:
"It does not mean there is a problem with the drive so you do not need to worry about it too much."Ennél konkrétabb infót nem nagyon találtam róla, de úgy tűnik ez csak egy figyelmeztetés (warning) és nem hiba.
A véleményed szerint ez mégis nagy bajt jelent? Konkrétan milyen súlyosságú bajt jelenthet ez? Kuka a HDD, nem javítható ha ilyen gond van, vagy még azért használható? -
Andralin
aktív tag
válasz ledgeri #54259 üzenetére
Hát ez tényleg érdekes, a Device Manager-ben mindenhol IDE látszik a HDD-k részletes tulajdonságai alatt. Viszont az "IDE ATA/ATAPI vezérlők" alatt ott figyel az Intel ICH9R SATA AHCI vezérlő, szóval a vinyókat ez a chipset kezeli, BIOS-ban is AHCI van kiválasztva természetesen. De azt hiszem, hogy ez így is volt ezen a gépen a kezdetektől fogva és soha korábban nem volt gond a SATÁ-s vinyókkal.
Amúgy az alaplap egy abit IX38 QuadGT, ha ez fontos lenne.A fentiek lehetnek hatással arra, hogy ahogy most ez a 6 TB-s vinyó viselkedik?
Amúgy van két 3 TB-s külső, USB-s WD meghajtóm is, azok tökéletesen működnek ha ez számít valamit.
-
törölt tag
válasz Andralin #54257 üzenetére
Azzal a régi konfiggal a SATA2-es cuccok csak "Native IDE" módban mennek. A hardver nem képes a "Native IDE" helyett "AHCI" módban működtetni őket. SATA3 képes lapban megoldható a váltás registry pöccentéssel, én is így csináltam, valaki tolt nekem innét egy linket. Pöccre ment.
Nem a Win7-tel van a baj, hanem az ősöreg hardvereddel. Ideje újítani. Ha 6TB-os vinyóra telik, akkor telljen alaplap+cpu+ram upgrade-re IS. + táp. Észre fogod venni, hogy megéri/megérte.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz Andralin #54270 üzenetére
Tehát Lga775, JMicron és ICH9R, Sata2.
Utolsó 2008-as gyári biossal nem látom hogy ahci kompatibilis lenne, csak valami jóval későbbi tákolt biossal és nem gondoltak rá hogy valaki ekkora hdd-t rádugna. Így nem csoda ha hibák kerültek bele. Próbáltad átdugni a másik sata vezérlőre is? Vagy visszarakni a gyári biost?[ Szerkesztve ]
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Mitől lehet, hogy a HDD-m 1 letöltéstől is kiakad, 100%-on van. Ennyire nem bírja a Purple?
-
lm83
őstag
Sziasztok,
Ismét kellene egy kis segítség.
Mit lehet kezdeni azzal, ha két vinyó "egymásra berezonál"?
Két régebbi vinyó samu hd502hj és wd5000aakx volt a gépemben, mindkettő vagy 10 éves már. Egy, még ezeknél is, régebbi asus házam van, ami hát nem egy nagy minőség.
Szóval jó ideje elkezdett rezonálni a ház elég rendesen. Ez a szokásos, "kézrátétellel" elmúlik fajta.
Nagyjából kiszűrtem, hogy a vinyók lesznek a ludasak, mikor a samu-t kikötöttem, abba maradt a rezgés. Ezt lecseréltem most egy wd10ezex-re.
Na beszerelés után csak nem szűnt meg a rezonancia.
Nahát gondoltam, akkor már biztos ez a régi "bádogház" is benne van.
Most lecseréltem ezt is egy ennél azért jobb Cooler Master (mb600l v2) házra.
Ebben ilyen műanyag rögzítőkeretben vannak a rekeszben, gondoltam ez is legalább majd elnyeli jobban.
Szóval két vinyó első indításnál ugyanúgy berezegtette az egész házat.
Ha egyiket-másikat kiveszem a gépből abbamarad minden.
Mindkettő 7200-as, ez (is) lehet a baj? -
törölt tag
Olcsó - értsd szar vékony - házban nekem 1 HDD és szétrázta az agyamat. A két régi 500GB-os vinyóról ments át minden lényegeset a WD10EZEX-re és válts házat. A műanyag rögzítésekben meg ne bízz meg.
A házat gyakorlatilag "mechanikai feszültség mentessé kell behangolni". Türelem kell hozzá. Akár 1 hét is, vagy több.WD5000AAKX-et ismerem, hangoltam is hozzá házat 10 éve....
-
Andralin
aktív tag
válasz Doky586 #54272 üzenetére
> Utolsó 2008-as gyári biossal nem látom hogy ahci kompatibilis lenne
Pedig az! Itt a gyári adatlapja: [link]
"6 x SATA 3Gb/s offer by Intel® ICH9R support Intel® Matrix Storage Tech(AHCI & RAID0/1/5/10)"Amúgy van új fejlemény! Úgy néz ki, hogy nem újkeletű hibával állok szemben.
Miután megformáztam 6 TB-re, próbaképp elkezdtem másolni rá nagy fájlokat Windows 7 alatt. És ment is minden rendben, egész addig, amig a foglalt adatmennyiség el nem érte az 1,5 TB-t. Akkor ugyanis megismétlődött az hiba: eltűnt a HDD-ről a partíció és ismét már csak 1,5 TB-os partícionálaltlan hely volt elérhető rajta!Szinte biztos, hogy az eddigi használat során, ahogy arciválgattam a HDD-re folyamatosan dolgokat, most értem el, iiletve léptem túl a 1,5 TB-os adatmennyiséget, amikoris először jelentkezett a hiba. És ez teljes mértékben reprodukálható.
Tehát hiába hozok léptre Gparted alatt 6 TB-s partíciót, és látja is a Win7 6 terásnak, a Win7 1,5 TB-nál több adatot nem tud rá másolni, különben összzeomlik a HDD-n a partíciós tábla.
Valaki találkozott már ilyen jelenséggel? Létezik erre valamilyen megoldás az alaplapcserén kívül?
Ha esetleg vennék egy külső USB-s házat és abba tenném bele a HDD-t az változtatna valamit, vagy várhatóan ugyanez lenne a helyzet?[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
Én azzal jártam szerencsével, hogy a HDD, és a ki-be csúazós kerete/fiókja között csak gumi van (fractal desing ház szóval gyári, és tervezetten jó féle), illetve a fém fiók és a házban lévő helye közé azt a gyurmaféle falra papirt felragasztós cuccot sodorgattam... Egy fél évig bírta utána kimozogta magát, de addigra kb egy takarítás is aktuális lett.
Esetleg azzal is próbálkozhatsz, hogy ha több helyed van HDD-nek, hogy messzebb, közelebb rakod őket egymáshoz nézve, vagy a közelebbi fix, szegecselt ponthoz nézve, mert tudjuk, hogy a rezgés hullám, azt meg meg lehet törni#54276 Andralin Ha mindent a saját gépeden csináltál eddig, akkor én kerítenék egy barátot modern géppel ÉS OS-sel, vagy csak modern gépet modern OS-sel, teljesen leformáznám (hosszú verzió) azzal, megcsinálnám ahogy kell, odáig, hogy egybe használható legyen, és elkezdeném feltölteni pl H2testw -vel.
Ha a feltöltés, vagy az ellenőrzés hibás azon a gépen, vinyó kuka...
Ha nem letörölve, de saját gépbe helyezve az ismételhető ellenőrzés nem megy, gép kuka.
Ha a fájlokat letörölve, majd saját géppel elkezdve az írás nem megy kérdéses méret fölé, vagy nem ellenőrizhető, gép kuka.// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Jungle Man
junior tag
Új gépet építettem, minden jól is ment egészen a régi belső HDD-k üzembe helyezésééig.
Sajnos a Windows nem látja őket és rajtuk a régebbi fájlokat.Mostani konfig: Windows 11, MSI B550 Gaming Plus, Ryzen 5700G, 32GB RAM, 2TB NVMe SSD - erre ment fel a Windows 11.
Régebbi konfig: Windows 7, 10 éves alaplap, Intel proci, 4GB RAM, egy régi, 128GB-os SSD - ezen volt a Windows 7 és belső 3 HDD.
2 db HDD-t raktam a SATA-portokra (1-esre és 3-asra), egy Samsungot és egy WD-t talán. Nagyjából 2-6 TB-osak. Kb. 5-6 évesek.
Az MSI UEFI-BIOS látja a két HDD-t, a Windows 11-ben az úgynevezett tárhelyen nem látszik, csak a C meghajtó.
Mit kellene tennem? :-/ -
King Unique
titán
válasz Jungle Man #54278 üzenetére
Itt pont a lényeg nem lett leírva és kifejtve, azaz hogy mégis mit jelent ez a "nem látja őket és rajtuk a régebbi fájlokat." + "a Windows 11-ben az úgynevezett tárhelyen nem látszik"... Azaz fájlkezelő, lemezkezelő, HDD-k particionálva és formázva vannak, van meghajtóbetűjele a rajtuk lévő partíciónak, vagy mégis hogyan kell érteni?
[ Szerkesztve ]
-
Jungle Man
junior tag
válasz King Unique #54279 üzenetére
Persze hogy formázva vannak, írtam hogy használt a HDD és a régi fájljaimat szeretném újra hasaználni/látni.
Közben rájöttem, hogy a Rendszer/Tárterület részben nem a Win 7 Rendszerét látom és annak meghajtóit, hanem csak a C-t. A fájlkezelőben minden megvan! Köszi. -
King Unique
titán
válasz schottgun #54282 üzenetére
Ha nincsen inicializálva HDD a lemezkezelőben, akkor először értelemszerűen inicializálni kellene, majd utána particionálni és formázni. Viszont ott normál esetben rendesen megjelenik reális kapacitással a meghajtó, nem totál ismeretlenül mint esetedben...
• Másik SATA porton és másik adatkábellel ki lett próbálva a HDD?
• Másik PC-be téve és másik OS alatt ki lett próbálva HDD, vagy ha erre nincsen lehetőség akkor a jelenlegi PC-n másik OS - ami lehet akár pendrive-ról bootolt Linux / WinPE live (nem kell telepíteni) rendszer is - alatt?
• Maga a HDD jó egyáltalán, felpörög rendesen, állapota (HDS) milyen?
• Ha használtan lett vásárolva a HDD, akkor a vétel előtt ki lett próbálva és / vagy az állapotáról pl. HDS screenshot mutatva, vagy csak elhoztad / elküldték, aztán vagy működik vagy nem?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Milyen HDD-t vett?
-
schottgun
tag
válasz King Unique #54283 üzenetére
AM3 gépnél se a bios se a windows nem látja. AM4 gépnél látja a bios és a windows is, úgy ahogy a korábbi képekel látható. (mindkét gép win 10 pro x64) HSsentinel teszt és riport mellékelve. Megpróbáltam rá windowst telepíteni, de nem látja a telepítő a meghajtót. HDsentinel fénykép nem volt, az eladó ennyit írt róla: "fútot idő: 207 nap
Hátralevő napok száma +1000
Összes indulás leállás: 183
Adat hiba 72. (rossz kábel miatt)
HD Sentinel:100/100" [kép] [kép] [kép][ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz schottgun #54285 üzenetére
Ha ki lett próbálva több SATA porton és másik SATA adatkábellel is, de a BIOS és a Windows továbbra sem detektálja rendesen a HDD-t, utóbbinál HDS-ben totál ismeretlen az állapota, akkor nem nagyon van itt miről beszélni, lehet nem véletlenül akart megválni ettől az előző tulaj... Meg a WD30EZRZ a hírhedt Green/Blue sorozat modellje, ami amúgy sem feltétlen a legjobb, hát még használtan.
+ Még akkor szokott gond lenni, ha pl. gyárilag készre szerelt 3,5"-os USB-s külső HDD-kből kiszerelik a HDD-t és utána SATA-n akarják használni, egyes típusoknál ilyenkor szükség lehet a 3,3 V pin resetre (példa). De értelemszerűen csak az ilyen felállásnál, ellenben ha itt eleve szabványos belső HDD-ről van szó, úgy lett vásárolva, akkor nem érinti az előbbi.
Ha nem sikerül beüzemelni a HDD-t és nem az előbbiek a gond, akkor szépen vissza kell vinni, küldeni az eladónak és visszakérni a pénzt, ennyi. Mert ugye ez normál esetben nagyon nem így működik, mármint a mostanival ellentétben egy megfelelő állapotú HDD-t a BIOS és az OS is rendben detektál, utóbbinál Windows esetén gond nélkül lehet inicializálni majd particionálni és formázni, stb.
[ Szerkesztve ]
-
schottgun
tag
válasz King Unique #54286 üzenetére
Köszönöm, még nem találkoztam ilyesmivel. Tudnál ajánlani újonnan HDD-t, ez 25.000Ft-ért 2 év garanciával jó? Csak adat tárolásra kellene. Köszönöm. [link]
-
King Unique
titán
válasz schottgun #54287 üzenetére
Az a "Milyen belső merevlemezt vegyek?" topik témája, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni, illetve előtte elolvasni a téma összefoglalót, stb.
-
Doky586
nagyúr
válasz HoReSz1975 #54289 üzenetére
Biosban állítható (portonként) hogy melyik sata lemezt mutassa ebben a listában eltávolíthatóként és melyiket ne. Állítsd át és probléma letudva.
-
ledgeri
nagyúr
válasz Doky586 #54290 üzenetére
Ó ez "SATA szabványból eredő" ablak? Azt hittem, hogy csak OS mélységű.
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
Pokesz007
senior tag
Sziasztok
2napja beraktam egy
Western Digital WD Purple 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (WD40PURZ) hdd-t a gépbe. 2percenként rezeg 1-et ,mint a telefon jelzés. Jó dolog ez? Gumikba van belecsavarozva.
[ Szerkesztve ]
️️Hardverapró Mindörökké️️ Ámen
-
törölt tag
-
Pokesz007
senior tag
válasz #12516608 #54295 üzenetére
Megnézem ezt a beàllìtást,de az energia profilba kivan kapcsolva a hdd része.
Hds trükkös megoldás?
Olvasgattam erről a hdd ről ebbe a topicba fura hangjáról,de azt csak a fülem mellett hallom,hangszigetelt ház,szóval az nem érdekes,csak ezt 5 méterről is hallom..️️Hardverapró Mindörökké️️ Ámen
-
törölt tag
válasz ricsip #54297 üzenetére
Nem. Csak tanultam oroszul, németül, angolul. Nyelvzseniként tartottak számon. Sok kifejezés nem egyből magyarul jut az eszembe.
Ez azért lett németül, mert a "kamerádok" faszábban megírták volna a vindóz ezen részét, mint gatyás bill csapata.De telepítettem már cseh nyelvű Win NT 4.0 Workstationt párszor. No nem jószántamból. Ilyen CD-t adtak, mondván, hogy "nemzetközi."
-
Jungle Man
junior tag
Egyébként ha lekapcsolom a gépet, még felpörög az összes HDD, a külsők is, majd csak azután kapcsol le bő egy perc múlva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest